Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

30 augusti, 2022

DEBATT Moderaterna och Sverigedemokraterna har i åratal blockerat förslag som skulle göra livet bättre för Sveriges industriarbetare, skriver Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

Om skribenten:

Tobias Baudin är partisekreterare för Socialdemokraterna. Var tidigare ordförande för fackförbundet Kommunal.

Det är dags att ta tillbaka den demokratiska kontrollen över det gemensamma och få ordning på arbetsmarknaden. Socialdemokraterna går till val på en politik som visar medlemmarna i IF Metall, GS-facket och Pappers respekt. Mot oss står ett högerkonservativt block som öppnar dörren på vid gavel för rikare riskkapitalister i välfärden, fler privatiseringar och otrygga arbetsplatser. Vi vet att vårt Sverige kan bättre.                      

Moderaterna och Sverigedemokraterna har i åratal blockerat förslag som skulle göra livet bättre för Sveriges industriarbetare. De struntar blankt i att vanligt folk måste ha råd att betala hyran och kunna ta bilen även när priserna på mat och drivmedel går upp.

Moderaterna vill dessutom sänka a-kassan och försämra sjukförsäkringen. Och gång på gång vänder de Sveriges pensionärer ryggen. Det var med en rösts marginal som Socialdemokraterna fick igenom pensionshöjningen för pensionärer med lägst pension som blev verklighet i augusti. Och Moderaterna är tydliga med att de vill avskaffa trygghetspensionen – som innebär att ni industriarbetare kan skjuta upp er pension om kroppen säger ifrån. Så skapar vi trygghet för vanligt folk!

När moderatledaren Fredrik Reinfeldt satt som statsminister slog han fast att industrin i vårt land var ”basically gone”. Inget kunde vara mer fel. Nu ser vi hur tusentals gröna industrijobb växer fram. På den vägen ska vi fortsätta. För att Sverige ska kunna fortsätta hävda sin starka ställning i en allt hårdare internationell konkurrens krävs fler satsningar på svensk industri, och fler jobb med kollektivavtal. Tillsammans med hela LO-kollektivet får vi ordning på Sverige.

För det första. Vi ska bryta segregationen och vända på varje sten för att knäcka gängen. Vi ska ha tuffare straff och fler poliser. Men det räcker inte. Vi går också till val på att stoppa nyrekryteringen till gängen och vill göra det kriminellt att rekrytera unga. Det behövs fler idrottsledare, tryggare grannskap och tydliga krav på att alla som kan jobba ska jobba. Moderaternas och Sverigedemokraternas utspel ekar tomma – de pratar om hårdare tag men blundar för den segregation som göder brottsligheten.

För det andra. Socialdemokraterna vill se en skola som är bra för barnen – inte ägarna. Vi ska stoppa vinstuttagen och skapa en skola som ger byggnadsarbetarens barn samma goda förutsättningar i livet som bankdirektörens. M och SD tänker helt tvärtom. När det i förra veckan kom fram att friskolemiljardären Peje Emilsson brukar sms:a Ulf Kristersson när han varit ”duktig” var väl ingen direkt förvånad. Det är uppenbart att Moderaterna bryr sig mer om riskkapitalisternas vinster än om barnens skolresultat.

För det tredje. Valet i september handlar om vilket Sverige vi ska leva i. Vi socialdemokrater vill använda den nödvändiga klimatomställningen för att skapa nya jobb i hela Sverige. Men, för oss är starka kollektivavtal och bra villkor lika viktiga nycklar för en bra klimatomställning. Vi vet också att säkra arbetsplatser är en fråga på liv och död. Vi vill att de regionala skyddsombuden får ökade befogenheter att säkerställa ordning och reda på arbetsmarknaden. Men till och med där sätter sig Sverigedemokraterna och Moderaterna tillsammans på tvären – de vill avskaffa de regionala skyddsombuden helt.

Vilka som styr Sverige efter den 11 september gör skillnad. Just nu är det mycket jämt i opinionen och jag lovar att göra allt jag kan för att Magdalena Andersson ska bli statsminister, inte i tio månader, utan i tio år. Engagera dig i valrörelsen du med. Tillsammans blir vi ännu starkare! 

En kommentar till “Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb

  • Punkt 3 i artikeln säger något om hur illa det är med Sveriges försäkringssystem. Ett inbyggt systemfel som heter duga.

    Men avskaffa taleförbudet, så att försäkringarna och dess villkor kan uppfyllas annars står man och stampar på samma plats utan framgång.

    Därför måste taleförbudet bort. Artiklar/Debatter om den urusla arbetsskadeförsäkringen gör inte människor friskare eller mindre sjuka.
    Dags för verkstad och inte en massa snack! Detta taleförbud måste bort, skälen att ha det kvar finns inte längre. Försäkringen fungerar inte som det var tänkt när taleförbudet kom till, utan är nu snarare ett hån mot dem som blir sjuka av jobbet.

    När får vi arbetare vår rätt? Vi är trötta på att det pratas utan att man får resultat.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mer åsiktsmaterial

Vi har så mycket vrede inom oss

Vi har så mycket vrede inom oss

Jag och min kompis gjorde en pakt. Vi måste hjälpa oss själva så vi kan hjälpa varandra, skriver musikern och tidigare gruvarbetaren Johan Airijoki.

IF Metalls röda dröm är grön

IF Metalls röda dröm är grön

Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein bloggar om IF Metalls kongress och den gröna omställningen.

”Pinsamt att regeringen inte har koll på döds­olyckorna”

”Pinsamt att regeringen inte har koll på döds­olyckorna”

Debatt Regeringspartierna har lagt allt fokus på gängvåld och har varken koll på hur situationen ser ut eller en politik för att lösa alla de stora problem arbetslivet står inför, skriver Arvid Vikman Rindevall, (S). Om skribenten: Arvid Vikman Rindevall är heltidspolitiker i Stockholms stadshus med ansvar för arbetsmarknads-, personal-, och jämställdhetsfrågor. När den nya […]

Staten måste spendera mer

Staten måste spendera mer

Det är brist på råvaror, arbetskraft och el. Då måste staten satsa, skriver Kajsa Borgnäs.

Försiktighet måste gälla vid jobb vid magnetfält

Försiktighet måste gälla vid jobb vid magnetfält

Det finns både ett EU-direktiv och en svensk föreskrift om exponering för magnetfält i jobbet. Företagen måste nu se till att följa dessa, skriver forskaren Kjell Hansson Mild.

”Vi behöver en motbild till den högernationalistiska regeringens”

”Vi behöver en motbild till den högernationalistiska regeringens”

Det behövs en opposition som ser till alla arbetares behov, i både stad och glesbygd och oavsett vad vi har för ursprung, skriver grafikern Bertil Mårtensson.

Var är reformerna som utlovades?

Var är reformerna som utlovades?

Om inflationen ska kunna bekämpas är det inte bara löntagarna som ska ta ansvar. Vi behöver också få se vad arbetsgivarna och politikerna tänker bidra med, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Ge er inte på skydds­ombuden!

Ge er inte på skydds­ombuden!

Trygga och säkra ­arbetsplatser är viktigast av allt – och nu gäller det att vi försvarar det systematiska arbets­miljöarbetet, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Utan facket står skyddsombudet ensamt

Utan facket står skyddsombudet ensamt

De som vill avskaffa skyddsombudens koppling till facket förstår inte hur arbetsmiljöarbetet går till, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Både den ekonomiska krisen och klimatkrisen kommer med regeringens budget sannolikt att fördjupas, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

Du kanske också vill läsa…

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Både den ekonomiska krisen och klimatkrisen kommer med regeringens budget sannolikt att fördjupas, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

Industriarbetarna bidrar till samhällets resurser – samhället ska också finnas där för arbetarna, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson och Jim Svensk Larm, pappersarbetare som kandiderar till riksdagen för S.

Rätt att lyssna på Adrian

När Magdalena Andersson höll tal i Almedalen hamnade industriarbetaren och numera ordförande för verkstadsklubben på Volvo, Adrian Avdullahu i centrum. Helt rätt, statsministern!

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

Den mest växande formen av kriminalitet, arbetslivskriminaliteten, har understötts av borgerlig politik, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Ett vägval i kampen mot arbetslivs­kriminaliteten

Ett vägval i kampen mot arbetslivs­kriminaliteten

Reinfeldt-erans naivitet inför arbetslivskriminaliteten lever och frodas hos Moderaterna, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö tillsammans med Tobias Baudin och Johan Danielsson (S).

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

LO försöker hitta syndabockar när partiet man pumpar in pengar i inte levererar, skriver Maria Malmer Stenergard och Mats Green (M).

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

Det är positivt på att regeringen till slut föreslår att de regionala skyddsombuden måste få utökad tillträdesrätt. Samtidigt är reaktionerna från borgerligt håll ett kvitto på den undermåliga förhandlingen vid januariavtalets tillkomst, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

”Därför stöder facken S”

”Därför stöder facken S”

”Det finns skäl till varför Svenskt Näringsliv uppvaktar Moderaterna och Sverigedemokraterna, det gynnar deras medlemmar. Det finns lika grundliga skäl till att LO-facken uppvaktar Socialdemokraterna. Det gynnar deras medlemmar”, skriver Thomas Lindell, som jobbar på Älvsbyhus och är förtroendevald i GS.

Vi fortsätter påverka politiken

När vi har en regering som inte prioriterar löntagarna är det ännu viktigare att vi är starka och driver våra frågor, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

IF Metalls kongress

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Grön omställning och kvinnors villkor är kärnfrågor som hade varit främmande på IF Metalls kongresser förr i tiden. DA:s Anna Julius ser tillbaka på fem dagars kongress – och 14 års bevakning av IF Metall.

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Förbundsstyrelsen ska verka för högkostnadsskydd för tandvård, ett Samhall utan vinstintresse och stärkt avtalspension. Det var några av besluten på IF Metalls kongress.

”Många har fått föra fram sin talan”

”Många har fått föra fram sin talan”

Fem ombud sammanfattar sina intryck från IF Metalls kongress.

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Tusentals kvinnor lider i tystnad av sina förlossningsskador på arbetsplatser runt om i Sverige. Susanna Svenssons starka berättelse fick förbundsstyrelsen att svänga. IF Metall tillsätter nu en arbetsgrupp för att belysa problematiken.

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

IF Metall ska jobba hårdare för att alla ska få avtalspension inbetald hela arbetslivet. ”Det är ruskigt viktigt”, säger Jonas Seppälä som var en av dem som gick upp och talade för motionerna.

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Hallå där Rose Omamo, generalsekreterare för Amalgamated Union of Kenya Metal Workers (AUKMW), en av de internationella gästerna under IF Metalls kongress.

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

Pia Johansson från avdelning 13 Bergslagen fick hela kongressen att applådera när hon talade om sexism och trakasserier. Dessutom fick hon tillsammans med andra talare förbundsstyrelsen att ändra sig.

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

I skuggan av Rysslands anfallskrig mot Ukraina har förtrycket hårdnat i Belarus. IF Metalls kongress fördömer regimens attacker på oberoende fackförbund och arresteringar av fackliga ledare.

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

Ferenc Kovacs från valberedningen lämnade över en spegel till förbundsstyrelsen, och bad dem se om människor med utomeuropeisk bakgrund syntes i den.

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

Om man ska vara förtroendevald inom IF Metall måste man dela förbundets värderingar, beslutade kongressen. Men Hans Andersson, avdelning 4 Mitt i Norrland, var rädd att bestämmelsen kan utnyttjas på fel sätt.

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

På måndagsmorgonen reste IF Metall-medlemmen Andreas Köhler från Karlstad till Göteborg för att protestera mot industriavtalet och fackens lönebud.