Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

30 augusti, 2022

DEBATT Moderaterna och Sverigedemokraterna har i åratal blockerat förslag som skulle göra livet bättre för Sveriges industriarbetare, skriver Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

Om skribenten:

Tobias Baudin är partisekreterare för Socialdemokraterna. Var tidigare ordförande för fackförbundet Kommunal.

Det är dags att ta tillbaka den demokratiska kontrollen över det gemensamma och få ordning på arbetsmarknaden. Socialdemokraterna går till val på en politik som visar medlemmarna i IF Metall, GS-facket och Pappers respekt. Mot oss står ett högerkonservativt block som öppnar dörren på vid gavel för rikare riskkapitalister i välfärden, fler privatiseringar och otrygga arbetsplatser. Vi vet att vårt Sverige kan bättre.                      

Moderaterna och Sverigedemokraterna har i åratal blockerat förslag som skulle göra livet bättre för Sveriges industriarbetare. De struntar blankt i att vanligt folk måste ha råd att betala hyran och kunna ta bilen även när priserna på mat och drivmedel går upp.

Moderaterna vill dessutom sänka a-kassan och försämra sjukförsäkringen. Och gång på gång vänder de Sveriges pensionärer ryggen. Det var med en rösts marginal som Socialdemokraterna fick igenom pensionshöjningen för pensionärer med lägst pension som blev verklighet i augusti. Och Moderaterna är tydliga med att de vill avskaffa trygghetspensionen – som innebär att ni industriarbetare kan skjuta upp er pension om kroppen säger ifrån. Så skapar vi trygghet för vanligt folk!

När moderatledaren Fredrik Reinfeldt satt som statsminister slog han fast att industrin i vårt land var ”basically gone”. Inget kunde vara mer fel. Nu ser vi hur tusentals gröna industrijobb växer fram. På den vägen ska vi fortsätta. För att Sverige ska kunna fortsätta hävda sin starka ställning i en allt hårdare internationell konkurrens krävs fler satsningar på svensk industri, och fler jobb med kollektivavtal. Tillsammans med hela LO-kollektivet får vi ordning på Sverige.

För det första. Vi ska bryta segregationen och vända på varje sten för att knäcka gängen. Vi ska ha tuffare straff och fler poliser. Men det räcker inte. Vi går också till val på att stoppa nyrekryteringen till gängen och vill göra det kriminellt att rekrytera unga. Det behövs fler idrottsledare, tryggare grannskap och tydliga krav på att alla som kan jobba ska jobba. Moderaternas och Sverigedemokraternas utspel ekar tomma – de pratar om hårdare tag men blundar för den segregation som göder brottsligheten.

För det andra. Socialdemokraterna vill se en skola som är bra för barnen – inte ägarna. Vi ska stoppa vinstuttagen och skapa en skola som ger byggnadsarbetarens barn samma goda förutsättningar i livet som bankdirektörens. M och SD tänker helt tvärtom. När det i förra veckan kom fram att friskolemiljardären Peje Emilsson brukar sms:a Ulf Kristersson när han varit ”duktig” var väl ingen direkt förvånad. Det är uppenbart att Moderaterna bryr sig mer om riskkapitalisternas vinster än om barnens skolresultat.

För det tredje. Valet i september handlar om vilket Sverige vi ska leva i. Vi socialdemokrater vill använda den nödvändiga klimatomställningen för att skapa nya jobb i hela Sverige. Men, för oss är starka kollektivavtal och bra villkor lika viktiga nycklar för en bra klimatomställning. Vi vet också att säkra arbetsplatser är en fråga på liv och död. Vi vill att de regionala skyddsombuden får ökade befogenheter att säkerställa ordning och reda på arbetsmarknaden. Men till och med där sätter sig Sverigedemokraterna och Moderaterna tillsammans på tvären – de vill avskaffa de regionala skyddsombuden helt.

Vilka som styr Sverige efter den 11 september gör skillnad. Just nu är det mycket jämt i opinionen och jag lovar att göra allt jag kan för att Magdalena Andersson ska bli statsminister, inte i tio månader, utan i tio år. Engagera dig i valrörelsen du med. Tillsammans blir vi ännu starkare! 

En kommentar till “Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb

  • Punkt 3 i artikeln säger något om hur illa det är med Sveriges försäkringssystem. Ett inbyggt systemfel som heter duga.

    Men avskaffa taleförbudet, så att försäkringarna och dess villkor kan uppfyllas annars står man och stampar på samma plats utan framgång.

    Därför måste taleförbudet bort. Artiklar/Debatter om den urusla arbetsskadeförsäkringen gör inte människor friskare eller mindre sjuka.
    Dags för verkstad och inte en massa snack! Detta taleförbud måste bort, skälen att ha det kvar finns inte längre. Försäkringen fungerar inte som det var tänkt när taleförbudet kom till, utan är nu snarare ett hån mot dem som blir sjuka av jobbet.

    När får vi arbetare vår rätt? Vi är trötta på att det pratas utan att man får resultat.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mer åsiktsmaterial

”Både Samhall och andra sociala företag behövs”

”Både Samhall och andra sociala företag behövs”

Det kan givetvis begås enstaka misstag, men vi har granskats och hittills inte ansetts snedvrida konkurrensen, skriver Sara Revell Ford och Göran Olinder, vd och försäljningsdirektör för Samhall.

”Brukens bemanning är nästan anorektisk”

”Brukens bemanning är nästan anorektisk”

En bransch som marknadsför hållbarhet måste ändå anse att hållbarheten också ska gälla de anställda, skriver Lars Wåhlstedt på Pappers.

Skulle matbutikerna acceptera Samhalls prispress?

Skulle matbutikerna acceptera Samhalls prispress?

Om det nu är okej att sätta konkurrensen ur spel så kan Samhall lika gärna starta en matbutik, skriver Ulrica Persson, ordförande i intresseorganisationen Skoopi, som ser med oro på Samhalls planer att ge sig in på fler marknader.

Räven finns där ute i natten

Räven finns där ute i natten

På natten blir tankarna sega. Men vi är inte ensamma om att vara vakna, skriver Johan Airijoki.

Därför får vi inte missa att ställa om

Därför får vi inte missa att ställa om

Klimatomställningen är helt avgörande för våra jobb, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Vi kräver mer makt över tiden

Vi kräver mer makt över tiden

Arbetsgivarnas krav visar att de helst ser anställda som livegna, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Dags för företagen att ta ansvar

Dags för företagen att ta ansvar

Löntagarna gör sin del för att komma till rätta med inflationen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Kampen går vidare men nu tackar jag för mig

Kampen går vidare men nu tackar jag för mig

Helle Klein: Under tio år har jag haft äran att leda er tidning. Stort tack för förtroendet!

”Stärkt skydd mot farliga kemikalier är en jämställdhetsfråga”

”Stärkt skydd mot farliga kemikalier är en jämställdhetsfråga”

Det är dags att jämställdhet och kvinnors rätt till ett jämlikt skydd prioriteras och tar utrymme i debatten, skriver Europaparlamentarikern Ilan De Basso (S).

Du kanske också vill läsa…

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Både den ekonomiska krisen och klimatkrisen kommer med regeringens budget sannolikt att fördjupas, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

Industriarbetarna bidrar till samhällets resurser – samhället ska också finnas där för arbetarna, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson och Jim Svensk Larm, pappersarbetare som kandiderar till riksdagen för S.

Rätt att lyssna på Adrian

Rätt att lyssna på Adrian

När Magdalena Andersson höll tal i Almedalen hamnade industriarbetaren och numera ordförande för verkstadsklubben på Volvo, Adrian Avdullahu i centrum. Helt rätt, statsministern!

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

Den mest växande formen av kriminalitet, arbetslivskriminaliteten, har understötts av borgerlig politik, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Ett vägval i kampen mot arbetslivs­kriminaliteten

Ett vägval i kampen mot arbetslivs­kriminaliteten

Reinfeldt-erans naivitet inför arbetslivskriminaliteten lever och frodas hos Moderaterna, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö tillsammans med Tobias Baudin och Johan Danielsson (S).

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

LO försöker hitta syndabockar när partiet man pumpar in pengar i inte levererar, skriver Maria Malmer Stenergard och Mats Green (M).

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

Det är positivt på att regeringen till slut föreslår att de regionala skyddsombuden måste få utökad tillträdesrätt. Samtidigt är reaktionerna från borgerligt håll ett kvitto på den undermåliga förhandlingen vid januariavtalets tillkomst, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

”Därför stöder facken S”

”Därför stöder facken S”

”Det finns skäl till varför Svenskt Näringsliv uppvaktar Moderaterna och Sverigedemokraterna, det gynnar deras medlemmar. Det finns lika grundliga skäl till att LO-facken uppvaktar Socialdemokraterna. Det gynnar deras medlemmar”, skriver Thomas Lindell, som jobbar på Älvsbyhus och är förtroendevald i GS.

Vi fortsätter påverka politiken

När vi har en regering som inte prioriterar löntagarna är det ännu viktigare att vi är starka och driver våra frågor, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

Avtal 2023

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Facken inom industrin har kommit överens med arbetsgivarsidan om ett tvåårigt avtal. Därmed är märket satt.

Risk för strid om låglöne­satsningen

Risk för strid om låglöne­satsningen

Parterna hade inte ens hunnit lämna presskonferensen innan det blev tydligt att en del i industrins avtal verkar tolkas olika. Ska satsningen ingå i det överenskomna löneutrymmet, eller läggas ovanpå?

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

På lördag ska det finnas ett nytt avtal. Fack och arbetsgivare sitter nu i slutförhandlingar för att hinna i tid. Här är fem frågor som återstår att lösa.

Facken säger nej till första avtalsförslaget

Facken säger nej till första avtalsförslaget

”Nivåerna måste upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.