Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

30 augusti, 2022

DEBATT Moderaterna och Sverigedemokraterna har i åratal blockerat förslag som skulle göra livet bättre för Sveriges industriarbetare, skriver Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

Om skribenten:

Tobias Baudin är partisekreterare för Socialdemokraterna. Var tidigare ordförande för fackförbundet Kommunal.

Det är dags att ta tillbaka den demokratiska kontrollen över det gemensamma och få ordning på arbetsmarknaden. Socialdemokraterna går till val på en politik som visar medlemmarna i IF Metall, GS-facket och Pappers respekt. Mot oss står ett högerkonservativt block som öppnar dörren på vid gavel för rikare riskkapitalister i välfärden, fler privatiseringar och otrygga arbetsplatser. Vi vet att vårt Sverige kan bättre.                      

Moderaterna och Sverigedemokraterna har i åratal blockerat förslag som skulle göra livet bättre för Sveriges industriarbetare. De struntar blankt i att vanligt folk måste ha råd att betala hyran och kunna ta bilen även när priserna på mat och drivmedel går upp.

Moderaterna vill dessutom sänka a-kassan och försämra sjukförsäkringen. Och gång på gång vänder de Sveriges pensionärer ryggen. Det var med en rösts marginal som Socialdemokraterna fick igenom pensionshöjningen för pensionärer med lägst pension som blev verklighet i augusti. Och Moderaterna är tydliga med att de vill avskaffa trygghetspensionen – som innebär att ni industriarbetare kan skjuta upp er pension om kroppen säger ifrån. Så skapar vi trygghet för vanligt folk!

När moderatledaren Fredrik Reinfeldt satt som statsminister slog han fast att industrin i vårt land var ”basically gone”. Inget kunde vara mer fel. Nu ser vi hur tusentals gröna industrijobb växer fram. På den vägen ska vi fortsätta. För att Sverige ska kunna fortsätta hävda sin starka ställning i en allt hårdare internationell konkurrens krävs fler satsningar på svensk industri, och fler jobb med kollektivavtal. Tillsammans med hela LO-kollektivet får vi ordning på Sverige.

För det första. Vi ska bryta segregationen och vända på varje sten för att knäcka gängen. Vi ska ha tuffare straff och fler poliser. Men det räcker inte. Vi går också till val på att stoppa nyrekryteringen till gängen och vill göra det kriminellt att rekrytera unga. Det behövs fler idrottsledare, tryggare grannskap och tydliga krav på att alla som kan jobba ska jobba. Moderaternas och Sverigedemokraternas utspel ekar tomma – de pratar om hårdare tag men blundar för den segregation som göder brottsligheten.

För det andra. Socialdemokraterna vill se en skola som är bra för barnen – inte ägarna. Vi ska stoppa vinstuttagen och skapa en skola som ger byggnadsarbetarens barn samma goda förutsättningar i livet som bankdirektörens. M och SD tänker helt tvärtom. När det i förra veckan kom fram att friskolemiljardären Peje Emilsson brukar sms:a Ulf Kristersson när han varit ”duktig” var väl ingen direkt förvånad. Det är uppenbart att Moderaterna bryr sig mer om riskkapitalisternas vinster än om barnens skolresultat.

För det tredje. Valet i september handlar om vilket Sverige vi ska leva i. Vi socialdemokrater vill använda den nödvändiga klimatomställningen för att skapa nya jobb i hela Sverige. Men, för oss är starka kollektivavtal och bra villkor lika viktiga nycklar för en bra klimatomställning. Vi vet också att säkra arbetsplatser är en fråga på liv och död. Vi vill att de regionala skyddsombuden får ökade befogenheter att säkerställa ordning och reda på arbetsmarknaden. Men till och med där sätter sig Sverigedemokraterna och Moderaterna tillsammans på tvären – de vill avskaffa de regionala skyddsombuden helt.

Vilka som styr Sverige efter den 11 september gör skillnad. Just nu är det mycket jämt i opinionen och jag lovar att göra allt jag kan för att Magdalena Andersson ska bli statsminister, inte i tio månader, utan i tio år. Engagera dig i valrörelsen du med. Tillsammans blir vi ännu starkare! 

En kommentar till “Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb

  • Punkt 3 i artikeln säger något om hur illa det är med Sveriges försäkringssystem. Ett inbyggt systemfel som heter duga.

    Men avskaffa taleförbudet, så att försäkringarna och dess villkor kan uppfyllas annars står man och stampar på samma plats utan framgång.

    Därför måste taleförbudet bort. Artiklar/Debatter om den urusla arbetsskadeförsäkringen gör inte människor friskare eller mindre sjuka.
    Dags för verkstad och inte en massa snack! Detta taleförbud måste bort, skälen att ha det kvar finns inte längre. Försäkringen fungerar inte som det var tänkt när taleförbudet kom till, utan är nu snarare ett hån mot dem som blir sjuka av jobbet.

    När får vi arbetare vår rätt? Vi är trötta på att det pratas utan att man får resultat.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Mer åsiktsmaterial

Att måla är som att kratta löv

Att måla är som att kratta löv

Livet är en konst men konsten har ett eget liv. Just nu vill jag bara måla, skriver trollkarlen Carl-Einar Häckner.

Molnen tröstar och skrämmer

Molnen tröstar och skrämmer

Sommarens skogsbrand togs över av regntunga moln – och barnens sträckkollande på Transformers, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Jag har tafatt börjat ge upp alla planer som på något sätt berör skogen, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Vi förtjänar bättre än så här

Vi förtjänar bättre än så här

egeringen avskaffade dansförbudet. I övrigt har vi bara fått oro. För jobben, elpriserna, skolorna, dödligt gängvåld och terrordåd, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Vi kan förändra genom kärlek

Vi kan förändra genom kärlek

Om vi bemöter våra olikheter med nyfikenhet blir både samhället och våra arbetsplatser bättre platser – för alla, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Döds­olyckorna måste få ett slut

Döds­olyckorna måste få ett slut

Självklart ska inte arbetare behöva oroa sig för att dö på jobbet. Både arbetsgivare och politiker måste visa att de menar allvar med nollvisionen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Vad vill du att vi ska skriva om?

Vad vill du att vi ska skriva om?

Nu har jag så smått hunnit sätta mig in i de nya rutinerna på Dagens Arbete. Berätta gärna för mig vad du vill läsa mer om!

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

Facken behöver vänsterpolitik precis som arbetsgivarna pumpar in pengar till högerpartier, skriver Pappers första vice ordförande Mikael Lilja.

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

Om arbetarna ska betala för samhällets kriser medan facken tittar på är rörelsen förlorad. Då måste vi bygga något nytt, skriver industrarbetaren Andreas Köhler.

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Jag brukar tro det mesta går åt helvete, men machokulturen på jobbet tror och hoppas jag ändå håller på att mjukas upp, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Du kanske också vill läsa…

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Både den ekonomiska krisen och klimatkrisen kommer med regeringens budget sannolikt att fördjupas, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

Industriarbetarna bidrar till samhällets resurser – samhället ska också finnas där för arbetarna, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson och Jim Svensk Larm, pappersarbetare som kandiderar till riksdagen för S.

Rätt att lyssna på Adrian

Rätt att lyssna på Adrian

När Magdalena Andersson höll tal i Almedalen hamnade industriarbetaren och numera ordförande för verkstadsklubben på Volvo, Adrian Avdullahu i centrum. Helt rätt, statsministern!

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

Den mest växande formen av kriminalitet, arbetslivskriminaliteten, har understötts av borgerlig politik, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Ett vägval i kampen mot arbetslivs­kriminaliteten

Ett vägval i kampen mot arbetslivs­kriminaliteten

Reinfeldt-erans naivitet inför arbetslivskriminaliteten lever och frodas hos Moderaterna, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö tillsammans med Tobias Baudin och Johan Danielsson (S).

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

LO försöker hitta syndabockar när partiet man pumpar in pengar i inte levererar, skriver Maria Malmer Stenergard och Mats Green (M).

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

Det är positivt på att regeringen till slut föreslår att de regionala skyddsombuden måste få utökad tillträdesrätt. Samtidigt är reaktionerna från borgerligt håll ett kvitto på den undermåliga förhandlingen vid januariavtalets tillkomst, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

”Därför stöder facken S”

”Därför stöder facken S”

”Det finns skäl till varför Svenskt Näringsliv uppvaktar Moderaterna och Sverigedemokraterna, det gynnar deras medlemmar. Det finns lika grundliga skäl till att LO-facken uppvaktar Socialdemokraterna. Det gynnar deras medlemmar”, skriver Thomas Lindell, som jobbar på Älvsbyhus och är förtroendevald i GS.

Bromsa inte klimatomställningen

Vi behöver ingen överhettad politisk debatt om vilket energislag som är bäst, utan en stabil ny överenskommelse, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Vi fortsätter påverka politiken

När vi har en regering som inte prioriterar löntagarna är det ännu viktigare att vi är starka och driver våra frågor, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Så vill justitie­ministern stoppa sprängdåden

Efter Dagens Arbetes granskning: Regeringen vill ändra lagen för att stoppa stölderna av byggdynamit som används i sprängdåden. 

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.