Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

1 september, 2022

Debatt Industriarbetarna bidrar till samhällets resurser – samhället ska också finnas där för arbetarna, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson och Jim Svensk Larm, pappersarbetare som kandiderar till riksdagen för S.

Om skribenterna:

Pontus Georgsson är förbundsordförande Pappers.                                  
Jim Svensk Larm är riksdagskandidat för Socialdemokraterna i Gävleborg 

Fackförbundet Pappers har en lång tradition av att verka för att förbättra medlemmarnas villkor i såväl avtals- som valrörelser. 2023 är det dags att förhandla nytt kollektivavtal och då kommer vi, än en gång, arbeta stenhårt för bättre villkor för alla medlemmar runt om i landet.

Men dessförinnan är det riksdagsval, och nu ställer vi krav på politikerna. Arbetarna inom pappersindustrin är med och bidrar till att samhället får mer resurser och då behöver också samhället finnas där för arbetarna. Det handlar om välfärden.  

Pappers kräver ekonomisk trygghet i alla lägen: vid sjukdom, uppsägning och pensionering.  Ingen kan förbereda sig på att bli sjukskriven eller att förlora jobbet. Situationer som i sig är jobbiga nog, utan att man dessutom ska behöva oroa sig för ekonomin.

Man ska också kunna se fram emot pensionen utan att känna en klump i magen. Därför vill vi höja sjukförsäkringen till minst 80 procent, och pensionerna till minst 70 procent av en industriarbetarlön. Vi vill också förbättra a-kassan, bland annat genom att göra den tillfälliga höjningen av a-kassan permanent.  

Arbetarna i pappersindustrin jobbar tidig morgon, sen kväll och natt. Helger och röda dagar. Ändå behöver inte Sveriges kommuner erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid. Möjligheten att kombinera fritid och jobb inom industrin på ett bra sätt kräver därför politiska beslut. Ensamstående ska inte tvingas lämna, eller tacka nej till, jobb inom industrin på grund av bristande barnomsorg. Därför kräver vi garanterad barnomsorg på obekväm arbetstid för att fler ska ha möjlighet att jobba inom industrin. 

Pappers medlemmar finns i hela landet och har ofta långt till och från arbetet. Kollektivtrafiken är på många håll undermålig så att ta bilen till jobbet är det enda alternativet som återstår. Därför kräver vi ett rättvist reseavdrag.  

Sverige är ett framgångsrikt exportland, något Pappers medlemmar bidrar till. När det går bra för industrin går det bra för Sverige. Låt skattepengarna avsatta för välfärden gå dit de hör. Pappers vill stoppa vinster i välfärden. 

Du som bor i Gävleborg kan i årets val kryssa Jim Svensk Larm (riksdagsplats 5 för Socialdemokraterna) för att få in en ledamot med lång bakgrund från Pappers i riksdagen. 

Pappers kommer alltid stå på arbetarnas sida och kräva mer av politiken. Det ska gå att leva ett bra liv i Sverige, oavsett var du bor.  

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mer åsiktsmaterial

Framtiden finns – än så länge

Framtiden finns – än så länge

Lyssna på vad framtidens riddare sitter och mumlar: Vi måste fortsätta att slåss, skriver trollkarlen Carl-Einar Häckner.

Ursäkta – men vilket jävla jobb vi gör

Ursäkta – men vilket jävla jobb vi gör

Jag har inte känt mig så patriotisk sen senaste gången vi sjöng nationalsången inför någon match i fotbolls-VM, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

En plats att vara bara lagom i fred

En plats att vara bara lagom i fred

På Ingmar Bergmans stiftelse är det vördnadsfullt. Jag undrar hur det skulle vara om jag hade en, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Fackens prioriteringar skrämmer mig

Fackens prioriteringar skrämmer mig

Skyddsombuden och arbetsmiljöarbetet har fått en alltmer osynlig roll i kollektivavtalen, skriver Maria Steinberg, författare och
docent i arbetsmiljörätt.

Dags att tacka nej, direktörer!

Dags att tacka nej, direktörer!

Vi stod emot kraven på inskränkt makt, men löneökningarna kommer inte att motsvara kostnadsökningarna. Nu är det arbetsgivarnas tur att ta ansvar för sina löner och bonusar, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Vi höll ihop och tog vårt ansvar

Vi höll ihop och tog vårt ansvar

Nu är det upp till regering, riksbank och direktörer att göra sin del, så vi snabbt kan komma tillbaka till ett läge där vi kan få mer pengar i plånboken, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Det blev bästa möjliga avtal

Det blev bästa möjliga avtal

Reallöneökningar är vårt självklara mål. Med det här avtalet kan vi nå dit redan nästa år, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Där rötter aldrig brinner

Där rötter aldrig brinner

Se gruvarbetaren och poeten Wilma Saga Persson läsa sin nya dikt Där rötter aldrig brinner.

Bakom varje siffra finns en människa

Ortens stora arbetsgivare är bara en liten prick ett havt jordklot bort för de japanska ägarna. Men varje räntesteg och arbetslöshetssiffra är på riktigt, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Kristersson kan bromsa krisen om han vill

Kristersson kan bromsa krisen om han vill

Om regeringspartierna ska lägga en budget för att dämpa krisen borde det vara tid för höjda barnbidrag, hyresrätter till rimliga priser och trygga jobb, skriver journalisten Lina Stenberg.

Du kanske också vill läsa…

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

M och SD har i åratal blockerat förslag som skulle göra livet bättre för Sveriges industriarbetare, skriver Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

Vi är med och bygger ett hållbart samhälle

Vi är med och bygger ett hållbart samhälle

Som industriarbetare ser jag att det är Socialdemokraterna som bär våra frågor. Och det är upp till oss att hjälpa dem att driva dem ännu bättre, skriver pappersarbetaren Jim Svensk Larm.

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Både den ekonomiska krisen och klimatkrisen kommer med regeringens budget sannolikt att fördjupas, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

Vi fortsätter påverka politiken

När vi har en regering som inte prioriterar löntagarna är det ännu viktigare att vi är starka och driver våra frågor, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

”Vänsterpartiet står på vår sida även när det blåser hårt”

”Vänsterpartiet står på vår sida även när det blåser hårt”

Det är Vänsterpartiet som tar strid för löntagarna, mot urholkad anställningstrygghet och återinförande av karensdag. skriver IF Metallaren Erfan Kakahani.

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

Den mest växande formen av kriminalitet, arbetslivskriminaliteten, har understötts av borgerlig politik, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

L: ”Så kan vi stoppa växande skugg­samhällen”

L: ”Så kan vi stoppa växande skugg­samhällen”

Nationell folkräkning, mer resurser till gränspolisen och krafttag mot fusket. Så kan vi stoppa skuggsamhället, skriver Liberalernas Roger Haddad och Malin Danielsson.

Vi får gehör för våra krav

Marie Nilsson: I höstens budgetförslag hittar vi omställningsstöd, mänskligare
sjukförsäkring och satsningar på grön industri. Nu måste vi driva på så att det blir verklighet.

Så blir du din egen Bernie Sanders

Så blir du din egen Bernie Sanders

Volvoarbetaren Lars Henriksson erbjuder intresserade politiker en stilanalys som går bortom de stickade vantarna.