Nära samarbete med regionala skyddsombud på takfabriken
På takfabriken i Västerås flyter samarbetet med fackets regionala skyddsombud. Maina Bejefalk önskar att hon även fick besöka arbetsplatser utan GS-medlemmar.
Industriarbetarnas tidning
I Dagens Arbetes podd tar du del av intervjuer, samtal, på plats-reportage och annan ljudjournalistik. Du hittar den även i din poddspelare. Här hittar du alla våra poddar.
Systemet med regionala skyddsombud fungerar bra och bör utökas så att de får tillträdesrätt på fler arbetsplatser. Det har utredaren Magnus Sverke kommit fram till. Lyssna på intervjun och ett arbetsplatsbesök under en skyddsrond med ett regionalt skyddsombud i Västerås.
I Dagens Arbetes podd hittar du intervjuer, reportage från industrigolvet och samtal om frågor som berör dig som industriarbetare. Sök på ”DA möter” i din poddspelare – och prenumerera gärna så missar du inte nya avsnitt.
Regeringens utredare Magnus Sverke berättar i ett samtal med DA:s reporter Jonas Nordling om RSO-utredningen och vad den kommit fram till.
– Vi anser att det nu inte längre finns skäl med att vänta med ett lagförslag om en utökad tillträdesrätt för RSO. Det är viktigt att de får det, inte minst för att det finns många små arbetsplatser där det är svårt att få igång ett lokalt arbetsmiljöarbete.
I poddavsnittet gör vi även ett besök hos Svenska takelement, som är ett litet familjeföretag med knappt 50 anställda som funnits sedan 2019.
Regionala skyddsombudet Maina Bejefalk har just genomfört en skyddsrond tillsammans med det lokala skyddsombudet.
– Visst är vi från facket, men vi är ju ändå arbetstagarnas representant. Vi är vana att se deras perspektiv, säger hon.
Många arbetsgivare hon besöker är tacksamma och uppskattande över att få en utomståendes syn på arbetsmiljöarbetet, berättar hon.
– Det är bra att vi kommer ut, men jag skulle önska att vi också kom ut där vi inte har medlemmar.
Viktoria Petersén, personalansvarig och en av delägarna i Svenska takelement, ger sin syn på samarbetet med Maina Bejefalk.
– Det första jag gjorde när vi startade var att kontakta facket. Maina var direkt en hjälp, när vi gick första rundan.
– Jag tycker att det är bra att facket finns. Det handlar om att hitta ett bra samarbete. Arbetsmiljöverket är så långt ifrån verksamheten.
Magnus Sverke tycker att det som arbetsgivare och regionalt skyddsombud berättar ligger väl i linje med det som hans utredning kommit fram till.
– Verksamheten funkar. Det är rimligt att ge RSO bättre förutsättningar. Om de ska kunna fortsätta att bidra bör det ske genom den svenska modellen där det finns representation genom ombud.
Läs också
Regionala skyddsombud är en kostnadseffektiv verksamhet som ger stora vinster för samhället, säger utredaren Magnus Sverke som gästar podden DA möter.
Läs också
På takfabriken i Västerås flyter samarbetet med fackets regionala skyddsombud. Maina Bejefalk önskar att hon även fick besöka arbetsplatser utan GS-medlemmar.