Mordgåtan i Tallinn
Fackförbundsledarna Bertil Whinberg och Ove Fredriksson mördades i Tallinn 1991. I 30 år har det cirkulerat rykten och frågor kring vad som egentligen hände.
Industriarbetarnas tidning
15 september, 2022 - 16:01
Skrivet av Jonas Nordling
Dagens Arbetes Mikael Färnbo kan bli årets journalist vid årets Tidskriftsgala. Han är dessutom nominerad i ljudklassen för podden Mordet på facktopparna.
Sök i din poddspelare på Mordet på facktopparna, eller lyssna direkt här på vår sajt.
Den 19 oktober utses tidskriftsbranschens främsta aktörer vid den årliga Tidskriftsgalan. I år har Dagens Arbetes reporter Mikael Färnbo nominerats i två klasserna på galan. Dels som årets journalist, och dels i klassen Årets ljud och rörligt, för dokumentärpodden Mordet på facktopparna.
– Det känns oerhört hedrande att bli nominerad! Jag blir väldigt glad att det arbete jag lagt ner min själ och hjärta i uppskattas av jury, lyssnare och läsare, kommenterar Mikael Färnbo de dubbla nomineringarna.
Podden Mordet på facktopparna handlar om de svenska fackföreningsledarna Bertil Whinberg och Ove Fredriksson som mördades i Tallinn under uppseendeväckande omständigheter 1991.
Hur kom du i kontakt med detta fall?
– För tio år sedan arbetade jag på tidningen Byggnadsarbetaren. Vid ett tillfälle satt vi på redaktionen och pratade om trauman som drabbat arbetarrörelsen och då kom det här upp. Varför känner jag inte till det här, tänkte jag. Och känslan när det då återberättades var att det saknades kunskap vilket väckte min nyfikenhet.
Redan då hittade jag vittnen och omständigheter som var okända, och förstod att det fanns en story, berättar Mikael Färnbo.
När ett imperium som det sovjetiska faller sönder kommer det fram saker efter hand som kan sätta mordet i ett sammanhang, och som inte var kända då, berättar han:
– Vi fick tag i den sovjetiska förundersökningen som legat inlåst i 30 år, och inte setts av någon, inte ens svensk polis. Där fanns den avgörande saken för den här berättelsen, nämligen bakgrunden på en av gärningsmännen.
Mikael Färnbo förklarar att fallet inträffade under en omvälvande tid. Det rådde kris- och krigsstämning i Tallinn, med barrikaderade byggnader och hot om våld från sovjetiska trupper. De mördade svenskarna var där som representanter för en fackföreningsrörelse som gav stöd åt de baltiska organisationerna. Sverige och svenska organisationer generellt var väldigt aktiva i att stötta de baltiska länderna.
– Jag har fått stort gensvar på granskningen. Många läsare, fackmänniskor och journalistkollegor har hört av sig. Även i Estland blev genomslaget stort. Jag har haft många fina samtal om människors upplevelser av livet bakom järnridån. Jag tror det finns ett behov av att prata om historien, särskilt nu när kalla kriget-vindar åter drar in över Europa.
Även Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein gläds över de dubbla nomineringarna:
– Det är fantastiskt roligt och ännu ett bevis på att våra satsningar på grävande journalistik och ljudjournalistik slagit väl ut. Mikael Färnbo är en lysande reporter och jag hoppas innerligt att han vinner priset som Årets journalist. Hans dokumentärpodd Mordet på facktopparna hör ju till det bästa man kan lyssna på, säger hon och fortsätter:
– Podden är ett lagarbete på DA och ett samarbete med produktionsbolaget Banda. Jag håller tummarna för att den vinner priset i ljudkategorin.
Energikrisen slår hårt mot den svenska pappersindustrin. Flera bruk har börjat elda olja för att klara produktionen. Andra ändrar arbetstiderna för att få ner elräkningen. Samtidigt tjänar massaindustrin stora pengar på att sälja el.