Industriarbetarnas tidning

DA:s reporter nominerad till dubbla priser

15 september, 2022 - 16:01

Skrivet av

Dagens Arbetes Mikael Färnbo kan bli årets journalist vid årets Tidskriftsgala. Han är dessutom nominerad i ljudklassen för podden Mordet på facktopparna.

Lyssna på den nominerade podden

Sök i din poddspelare på Mordet på facktopparna, eller lyssna direkt här på vår sajt.

Den 19 oktober utses tidskriftsbranschens främsta aktörer vid den årliga Tidskriftsgalan. I år har Dagens Arbetes reporter Mikael Färnbo nominerats i två klasserna på galan. Dels som årets journalist, och dels i klassen Årets ljud och rörligt, för dokumentärpodden Mordet på facktopparna.

– Det känns oerhört hedrande att bli nominerad! Jag blir väldigt glad att det arbete jag lagt ner min själ och hjärta i uppskattas av jury, lyssnare och läsare, kommenterar Mikael Färnbo de dubbla nomineringarna.

Podden Mordet på facktopparna handlar om de svenska fackföreningsledarna Bertil Whinberg och Ove Fredriksson som mördades i Tallinn under uppseendeväckande omständigheter 1991.

Hur kom du i kontakt med detta fall?

– För tio år sedan arbetade jag på tidningen Byggnadsarbetaren. Vid ett tillfälle satt vi på redaktionen och pratade om trauman som drabbat arbetarrörelsen och då kom det här upp. Varför känner jag inte till det här, tänkte jag. Och känslan när det då återberättades var att det saknades kunskap vilket väckte min nyfikenhet.

Redan då hittade jag vittnen och omständigheter som var okända, och förstod att det fanns en story, berättar Mikael Färnbo.

När ett imperium som det sovjetiska faller sönder kommer det fram saker efter hand som kan sätta mordet i ett sammanhang, och som inte var kända då, berättar han:

– Vi fick tag i den sovjetiska förundersökningen som legat inlåst i 30 år, och inte setts av någon, inte ens svensk polis. Där fanns den avgörande saken för den här berättelsen, nämligen bakgrunden på en av gärningsmännen.

Mikael Färnbo förklarar att fallet inträffade under en omvälvande tid. Det rådde kris- och krigsstämning i Tallinn, med barrikaderade byggnader och hot om våld från sovjetiska trupper. De mördade svenskarna var där som representanter för en fackföreningsrörelse som gav stöd åt de baltiska organisationerna. Sverige och svenska organisationer generellt var väldigt aktiva i att stötta de baltiska länderna.

Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein hoppas på dubbla utmärkelser på Tidskriftsgalan.

– Jag har fått stort gensvar på granskningen. Många läsare, fackmänniskor och journalistkollegor har hört av sig. Även i Estland blev genomslaget stort. Jag har haft många fina samtal om människors upplevelser av livet bakom järnridån. Jag tror det finns ett behov av att prata om historien, särskilt nu när kalla kriget-vindar åter drar in över Europa.

Även Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein gläds över de dubbla nomineringarna:

– Det är fantastiskt roligt och ännu ett bevis på att våra satsningar på grävande journalistik och ljudjournalistik slagit väl ut. Mikael Färnbo är en lysande reporter och jag hoppas innerligt att han vinner priset som Årets journalist. Hans dokumentärpodd Mordet på facktopparna hör ju till det bästa man kan lyssna på, säger hon och fortsätter:

– Podden är ett lagarbete på DA och ett samarbete med produktionsbolaget Banda. Jag håller tummarna för att den vinner priset i ljudkategorin.

Mordet på facktopparna

Dagens Arbetes reporter Mikael Färnbo söker svaret på en 30 år gammal mordgåta. Vad hände fackföreningsledarna Bertil Whinberg och Ove Fredriksson som hittades mördade i Tallinn 1991?

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Dagens Arbete kan vinna Europas finaste radiopris

Dagens Arbete kan vinna Europas finaste radiopris

DA-podden Mordet på facktopparna har nominerats till årets granskning på Europas största tv- och radiogala: Prix Europa.

Mikael Färnbo: ”De mördade har fått återupprättelse”

Mikael Färnbo: ”De mördade har fått återupprättelse”

Dagens Arbetes granskning av fallet med de mördade fackföreningsledarna 1991 har rönt stor uppmärksamhet. Reportern Mikael Färnbo berättar om sin mångåriga undersökning.

Pris till Elinor Torp och Dagens Arbetsmiljö

Pris till Elinor Torp och Dagens Arbetsmiljö

Elinor Torp vann pris för ”bästa berättande text” när fackförbundspressen samlades på torsdagen. Reportaget om skyddsombudet Maj-Len Holmquist på Samhall lämnar ingen oberörd, menade en enhällig jury.

Dagens Arbete kan vinna flera priser

Dagens Arbete kan vinna flera priser

Bästa avslöjande, Bästa förklarande text och Bästa berättande text. Dagens Arbete har chans på storslam när Fackföreningspressen ska dela ut sina årliga priser.

Granskningen av Samhall kan få Guldspaden

Granskningen av Samhall kan få Guldspaden

Dagens Arbetes reporter Elinor Torp har nominerats till Guldspaden i magasinsklassen för granskningen Sjuka Samhall.

Dagens Arbete startar historiepodd

Dagens Arbete startar historiepodd

Dagens Arbete startar en ny podd om industriarbetarnas historia. I Lön & makt lyfter Harald Gatu och Anna Julius fram fem viktiga årtal som format din lön och dina villkor i dag.

Elinor Torp är Årets journalist

Elinor Torp är Årets journalist

Dagens Arbetes reporter Elinor Torp vinner Tidskriftspriset inom kategorin Årets journalist för sin gedigna arbetsmiljöjournalistik.

Två priser till Dagens Arbete

Två priser till Dagens Arbete

PRISER Pontus Ohlin skrev Bästa berättande text och hela Dagens Arbetes redaktion fick pris för Bästa digitala satsning när Fackförbundspressen delade ut sina årliga journalistpriser. Prisutdelningen var helt digital, så redaktionen följde den i en livestreamad sändning. När det stod klart att båda de nominerade bidragen kammat hem segern blev det stort jubel. Chefredaktör Helle […]

DA:s fotograf prisas av Arbetets Museum

DA:s fotograf prisas av Arbetets Museum

David Lundmark har tagit emot Dokumentärfotopriset 2021. Han prisas för förmågan att skapa dialog och relation med betraktaren. Själv lyfter han fram mötet med människor som det mest givande i yrket.

Skrev om farfar – kan få pris

Skrev om farfar – kan få pris

Dagens Arbete uppmärksammas med två nomineringar till Fackförbundspressens journalistpriser: Bästa berättande text och Bästa digitala satsning.

Val 2022 Eftersnack om valresultatet

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

När få , om ens någon, upplevt fackliga kraftmätningar lockar låtsaslösningar – som fantasier om ett svenskare Sverige, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

Förloraren blir vinnare

Förloraren blir vinnare

Helle Klein: Ulf Kristerssons M förlorade stort men de ler för att regeringstaburetterna hägrar. Och nu har Sverige ett av västvärldens största högerextrema partier i regeringsmakten.

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kanske är det det som krävs, att Socialdemokraterna inte sitter vid makten utan får knyta näven i fickan och komma tillbaka starkare, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Den anständiga högerns haveri

Den anständiga högerns haveri

Det blev som väntat en valrysare och valvakan pågår än. När detta skrivs har 1500 valdistrikts röster räknats och det är ännu mycket jämnt. Den rödgröna sidan leder och skulle detta resultat stå sig när alla röster är räknade blir Magdalena Andersson ny statsminister. Det skulle då stämma överens med både TV4:s och SVTs vallokalsundersökningar. […]

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

Regeringens mål är tydligt: de nya jobben som klimatomställningen skapar ska hamna i Sverige, skriver utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) och IF Metalls ordförande Marie Nilsson.