Självmordsforskaren om riskfaktorer på jobbet
DA möter forskaren och läkaren Maria Åberg som vill lyfta mäns utsatthet när det gäller risk för självmordsförsök och självmord. Vissa yrken inom industrin är extra utsatta.
Industriarbetarnas tidning
20 september, 2022 - 09:46
Skrivet av Jonas Nordling
Forskning Yrken med små möjligheter att påverka arbetet har högre risk för självmordsförsök och självmord. Och de finns framför allt inom industrin. Det menar läkaren Maria Åberg som lett en stor studie kring detta svåra ämne.
Här kan du lyssna på intervjun, som är en del av Dagens Arbetes podd. Du hittar den även i din poddspelare, där du kan prenumerera för att få de senaste avsnitten.
Maria Åberg är läkare och docent vid Göteborgs universitet. Genom att samköra uppgifter om närmare 1,5 miljoner män som mönstrat mellan 1968 och 2002 med yrkesregister, patientregister och dödsorsaksregistret har hon försökt ta reda på hur självmordsbeteende bland män påverkas av psykosociala faktorer på arbetet.
– Vi talar mycket om kvinnors utsatthet och det är jättebra. Men vi tappar männen, särskilt vi inom vården. Självmord i arbetsför ålder är betydligt vanligare bland män än hos kvinnor, säger hon och fortsätter:
– Män som arbetar i yrken med låga krav och samtidigt låg kontroll har högre risk för självmordsförsök och självmord. Och det är tvärtom med aktiva yrken, där är risken lägre. Höga krav och hög kontroll verkar skydda.
Vilka är då de jobb som ligger mest i farozonen?
– Med låg kontroll menas låg möjlighet att påverka sin arbetssituation och en känsla av begränsat handlingsutrymme när det gäller hur och när arbetet ska utföras. Som exempel på sådana yrken brukar jag ange maskinoperatörer och processoperatörer, men även grovarbetare inom bygg och anläggning.
Vilka slutsatser bör då arbetsmarknadens aktörer dra av detta?
– Det här är ett budskap till arbetsledare framför allt om att arbeta mer med delaktighet. Men även som arbetstagare kan man ju fundera på att ta upp detta med arbetsgivare och fack.
Vad kan arbetsgivaren konkret göra?
– Enklast är att börja med utvecklingssamtalet. Prata om kraven, vad förväntas av en? Och som steg två, prata om inflytandet. Skulle det visa sig att beslutsutrymmet är otroligt lågt är det bar att börja där. Ofta kommer man oerhört långt på bara ett samtal. Arbetstagaren har oftast bra förslag på hur en ökad delaktighet kan åstadkommas.
Och vad kan den som mår dåligt och bär på destruktiva tankar göra?
– Då ska man söka hjälp. Jag rekommenderar att gå till närmaste vårdcentral, där är vi vana vid den här typen av problematik. Men om det känns för jobbigt så finns det många olika jourlinjer där det finns kunniga personer att prata med, säger Maria Åberg.
Läs också
DA möter forskaren och läkaren Maria Åberg som vill lyfta mäns utsatthet när det gäller risk för självmordsförsök och självmord. Vissa yrken inom industrin är extra utsatta.
Om du vill prata mer med någon om dessa frågor finns det flera olika tjänster att vända till. En av dessa är Självmordslinjen, som drivs av föreningen Mind som arbetar för psykisk hälsa. Du som känner att du inte vill leva längre eller har någon närstående du är orolig för kan ringa dit eller chatta. De som svarar är volontärer som har fått utbildning och handledning för att ge medmänskligt stöd. Numret dit är 901 01.
Akut
Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.
1177
Vårdguiden har en samlingssida med råd och kontaktuppgifter till psykiatriska akutmottagningar. Tel: 1177
En kommentar till “Delaktighet på jobbet minskar risk för självmord”