Industriarbetarnas tidning

Delaktighet på jobbet minskar risk för självmord

20 september, 2022 - 09:46

Skrivet av

Forskning Yrken med små möjligheter att påverka arbetet har högre risk för självmordsförsök och självmord. Och de finns framför allt inom industrin. Det menar läkaren Maria Åberg som lett en stor studie kring detta svåra ämne.

Maria Åberg. Foto: Göteborgs universitet

Lyssna på podden

Här kan du lyssna på intervjun, som är en del av Dagens Arbetes podd. Du hittar den även i din poddspelare, där du kan prenumerera för att få de senaste avsnitten.

Maria Åberg är läkare och docent vid Göteborgs universitet. Genom att samköra uppgifter om närmare 1,5 miljoner män som mönstrat mellan 1968 och 2002 med yrkesregister, patientregister och dödsorsaksregistret har hon försökt ta reda på hur självmordsbeteende bland män påverkas av psykosociala faktorer på arbetet.

– Vi talar mycket om kvinnors utsatthet och det är jättebra. Men vi tappar männen, särskilt vi inom vården. Självmord i arbetsför ålder är betydligt vanligare bland män än hos kvinnor, säger hon och fortsätter:

– Män som arbetar i yrken med låga krav och samtidigt låg kontroll har högre risk för självmordsförsök och självmord. Och det är tvärtom med aktiva yrken, där är risken lägre. Höga krav och hög kontroll verkar skydda.

Vilka är då de jobb som ligger mest i farozonen?

– Med låg kontroll menas låg möjlighet att påverka sin arbetssituation och en känsla av begränsat handlingsutrymme när det gäller hur och när arbetet ska utföras. Som exempel på sådana yrken brukar jag ange maskinoperatörer och processoperatörer, men även grovarbetare inom bygg och anläggning.

Vilka slutsatser bör då arbetsmarknadens aktörer dra av detta?

– Det här är ett budskap till arbetsledare framför allt om att arbeta mer med delaktighet. Men även som arbetstagare kan man ju fundera på att ta upp detta med arbetsgivare och fack.

Vad kan arbetsgivaren konkret göra?

– Enklast är att börja med utvecklingssamtalet. Prata om kraven, vad förväntas av en? Och som steg två, prata om inflytandet. Skulle det visa sig att beslutsutrymmet är otroligt lågt är det bar att börja där. Ofta kommer man oerhört långt på bara ett samtal. Arbetstagaren har oftast bra förslag på hur en ökad delaktighet kan åstadkommas.

Och vad kan den som mår dåligt och bär på destruktiva tankar göra?

– Då ska man söka hjälp. Jag rekommenderar att gå till närmaste vårdcentral, där är vi vana vid den här typen av problematik. Men om det känns för jobbigt så finns det många olika jourlinjer där det finns kunniga personer att prata med, säger Maria Åberg.

Läs också

Självmordsforskaren om riskfaktorer på jobbet

DA möter forskaren och läkaren Maria Åberg som vill lyfta mäns utsatthet när det gäller risk för självmordsförsök och självmord. Vissa yrken inom industrin är extra utsatta.

Hjälp finns att få

Om du vill prata mer med någon om dessa frågor finns det flera olika tjänster att vända till. En av dessa är Självmordslinjen, som drivs av föreningen Mind som arbetar för psykisk hälsa. Du som känner att du inte vill leva längre eller har någon närstående du är orolig för kan ringa dit eller chatta. De som svarar är volontärer som har fått utbildning och handledning för att ge medmänskligt stöd. Numret dit är 901 01.

Akut
Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

1177
Vårdguiden har en samlingssida med råd och kontaktuppgifter till psykiatriska akutmottagningar. Tel: 1177

En kommentar till “Delaktighet på jobbet minskar risk för självmord

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Självmordsforskaren om riskfaktorer på jobbet

Självmordsforskaren om riskfaktorer på jobbet

DA möter forskaren och läkaren Maria Åberg som vill lyfta mäns utsatthet när det gäller risk för självmordsförsök och självmord. Vissa yrken inom industrin är extra utsatta.

”Brukens bemanning är nästan anorektisk”

”Brukens bemanning är nästan anorektisk”

En bransch som marknadsför hållbarhet måste ändå anse att hållbarheten också ska gälla de anställda, skriver Lars Wåhlstedt på Pappers.

Forskare: Systemet läcker och behöver tätas

Forskare: Systemet läcker och behöver tätas

Nu måste svensk industri ta krafttag för att effektivisera sin elanvändning. Och de behöver hjälp. Det anser Patrik Thollander, professor och forskare vid Linköpings ­universitet.

Vi har så mycket vrede inom oss

Vi har så mycket vrede inom oss

Jag och min kompis gjorde en pakt. Vi måste hjälpa oss själva så vi kan hjälpa varandra, skriver musikern och tidigare gruvarbetaren Johan Airijoki.

Cyklingen hjälpte Tommy Jeansson ut ur mörkret

Cyklingen hjälpte Tommy Jeansson ut ur mörkret

Han missbrukade allt. Sex, shopping, alkohol. Först när Volvoarbetaren Tommy Jeansson var 50 år förstod han varför han pendlade mellan depression och mani. Tommy Jeansson har ändrat på mycket i sitt liv, men David Bowie och Ulf Lundell finns kvar.

Jolyne tog sitt liv med Samhallkläderna på

Jolyne tog sitt liv med Samhallkläderna på

Jolyne drömde om ett fast jobb på Samhall. Men efter förvirrande bud om var han skulle städa orkade han inte längre. Kvar finns mamma Josefine med alla frågor.

Janne valde att berätta om sin adhd på jobbet

Janne valde att berätta om sin adhd på jobbet

För huvudskyddsombudet Janne Grundelius var det bra att berätta om sin diagnos. Men så behöver det inte vara för alla. Vi har pratat med tre experter om hur man kan tänka.

Ångesten fäster när det blir tyst

Ångesten fäster när det blir tyst

Carl Linnaeus: Jag har lärt mig att godta mina regelbundna depressioner och parera dem genom att knarka musik.

”Det är hysch-hysch när någon tar livet av sig”

”Det är hysch-hysch när någon tar livet av sig”

Tre män på sågen i halländska Derome. Två av deras arbetskamrater orkade inte leva längre. Nu träffas de för att prata om det som hände.

Så kan nattjobbet bli mer  hälsosamt

Så kan nattjobbet bli mer hälsosamt

Att arbeta flera nätter i rad tär på kroppen. Forskare i Norden har nu vägt samman sina studier. Skiftarbete är ännu sämre för hälsan än vad man tidigare trott.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Frågorna om sprängdåden som regeringen inte vill svara på

När Dagens Arbete vill ställa frågor om sprängdåden till justitieminister Gunnar Strömmer (M) bollas vi vidare och får mejlsvar utan möjlighet till följdfrågor. Här är alla frågor vi hade velat få svar på.

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.