Industriarbetarnas tidning

Den franska pappersrevolutionen

12 september, 2022

Skrivet av

Före industrialiseringen var papperstillverkning ett tidskrävande och ofta mödosamt hantverk. Lumpsortering, putsning och pressning av de färdiga arken utfördes oftast av kvinnor och barn. Illustration ur boken Papeterie.

Första arket. Louis-Nicolas Robert var missnöjd med sina arbetare och skapade därför den första pappersmaskinen. Men han tjänade aldrig några pengar på sin uppfinning.

Bruket i Essonnes, strax söder om Paris, har gjort papper sedan 1300-talet. Nu är det 1793 och den största beställaren är den unga franska republiken som behöver papper till sina sedlar.

Sedan århundraden är papperstillverkningen ett hantverk, det utförs för hand av stolta yrkesmän som vet sitt värde. Fabriken i Essonnes är inget undantag. Här arbetar 300 personer och konflikterna är många.

Bruket i Essonnes ägs av familjen Didot, en av Frankrikes största papperstillverkare, och de har precis flyttat över en medarbetare från sitt Parisförlag: Louis-Nicolas Robert. Hans ankomst kommer att förändra historien på många sätt, men det vet de ännu inget om.

Louis Nicolas Robert fick inte någon ära för sin uppfinning under sin levnad. Men i dag står han staty utanför kyrkan i Vernouille. Porträttet är målat av hans syster.

Louis-Nicolas Robert är strax över 30 år när han anländer till Essonnes. Född i en välbärgad familj har han som ung gått i skola hos Minimer-orden, genomsyrad av matematik och vetenskap. Louis Nicolas älskar att studera, hans kamrater kallar honom ”filosofen”.

Den amerikanska revolutionen 1776 väcker hans kampvilja, och han söker värvning endast 15 år gammal. Han beskrivs som ”en ivrig själ, mycket stolt och framför allt väldigt lättpåverkad”. Men  eftersom han dessutom är både klen, kortväxt och framför allt för ung så nobbas han av armén. Han återvänder hem, med svansen mellan benen, slutför sina studier och tar arbete som skrivare.

Fyra år senare har Louis-Nicolas bättre lycka, och får ansluta till ett artilleriregemente i Calais där han lär sig bemästra kanonen. Han lyckas därefter ta sig till Amerika, men den franska insatsen är på upphällningen. Louis Nicola-s återvänder till Frankrike redan efter något år, och hamnar rakt in i en annan omvälvande revolution. Nu på hemmaplan.

I sin roll som underofficer bevittnar han kungadömets sammanbrott, och när han lämnar armén efter 14 år är det en ny tid som väntar. Republiken är utropad, och det stormiga 1800-talet står för dörren. 

Louis-Nicolas gifter sig och skaffar ett jobb. Som korrekturläsare hos Didots, familjen som lever på den nya tidens främsta verktyg: det tryckta ordet och papperet som gör det möjligt.

Han visar snabbt framfötterna med sin intelligens och precision, och när problem uppstår vid familjen Didots pappersbruk i Essonnes är det alltså Louis-Nicolas Robert de skickar.

För Louis-Nicolas är lösningen mekanisk. Det är grälen inom skrået för pappersmakare som skapar problem i produktionen, alltså bör de fjärmas från tillverkningen. 1797 står en första modell av hans pappersmaskin klar. 

Den är ett misslyckande, och han flyr tillfälligt från Essonnes. Didot ger honom ett uppdrag vid en närliggande mjölkvarn för att ”vila upp sig”. Efter några månader uppmuntras han att göra ett nytt försök. Och nu går det bättre.

1798 lyckas hans nya maskin skapa ett papper som obrutet kan matas fram på rulle. Måtten är förvisso ännu blygsamma, 64 cm bredd och 260 cm längd. Men jämfört med de pappersark som tillverkats för hand är det en revolution. 

Louis Nicholas Roberts uppfinning, från 1798, formar papperet i en lång bana. En av hans modeller finns idag på Tekniska museet i Stockholm.

Louis-Nicolas ansöker om patent hos regeringen: Det har varit min dröm att förenkla tillverkningen av papper genom att form-a det med oändligt mycket mindre kostnader, och framför allt att göra ark av extraordinär längd utan hjälp av någo-n arbetare, endast med hjälp av mekaniska medel. Genom idogt arbete, av erfarenhet och med stora kostnader har jag lyckats och en maskin har tillverkats som uppfyller mina förväntningar. Maskinen ger tids- och kostnadsekonomi och extraordinärt papper, som är 12 till 15 meter långt, om man så önskar.

Han får sitt patent och framgången borde vara ett faktum. Det dröjer inte länge förrän papperstillverkare i Europa ser nya möjligheter, och inom bara något decennium har maskintillverkat papper utkonkurrerat det handgjorda hantverket. Inte minst inom tapet-industrin ger de nya maskinerna helt nya möjligheter. Men Louis-Nicolas Robert förblir lottlös.

Inom bara något decennium har maskintillverkat papper utkonkurrerat det handgjorda hantverket. 

Han hamnar omgående i gräl med Didot om äganderätten och säljer sitt patent till familjen. Men de betalar inte, så han kräver det tillbaka, lyckas återfå det och startar ett eget pappersbruk. Då har emellertid familjen Didot redan lyckats engagera en engelsk svåger, John Gamble, att utveckla Louis-Nicolas prototyp i England i stället.

Foto på patentansökan

Gamble förbättrar Louis-Nicolas maskin och får ett engelskt patent som därefter ligger till grund för den fortsatta teknikutvecklingen. Roberts patent är därmed snudd på värdelöst utanför Frankrike. Han lämnar pappersindustrin och öppnar en liten skola i den lilla staden Vernouillet där han undervisar barn till fattiga familjer för en blygsam kostnad.

När hans patent löper ut 1814 har Louis-Nicolas Robert inte råd att förnya det. 1824 skriver han till de lokala myndigheterna och vädjar om hyresrabatt för sin skola som hotas av nedläggning. 

Fyra år senare avlider Louis-Nicolas Robert, i fattigdom och misär. 1976 upptäcktes Roberts originalritningar på en auktion och kunde fotograferas, men det är okänt vem som köpte dem och var de numera finns.

Pappersbruket i Essonnes gick i konkurs 1801; när närliggande tillverkare satsade på de maskiner som en gång utvecklats här så somnade den gamla fabriken in. Men i mitten av 1800-talet tog papperstillverkningen ny fart i Essonnes, för att nå sin kulmen 1970 då 1 100 personer arbetade på fabriken.

Därefter började det gå sämre för Essonnes, liksom så många andra delar av den franska industrin. 1986 lades bruket ned. Byggnaderna stod därefter länge tomma innan de slutligen började rivas i början av 2000-talet. Marken var då starkt förorenad. Enligt Wikipedia planeras ”en ekologisk stadsdel som inte har något spår av pappersbruket på platsen”. 

Spåren av pappersmaskinens fader är inte heller många. Skapandet av pappersmaskinen skänkte inte Louis-Nicolas Robert någon ära under hans levnad. Men i dag står i alla fall hans staty utanför kyrkan i Vernouillet. 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Farfar gjorde revolution –  Stefan försökte

Farfar gjorde revolution –  Stefan försökte

Skådespelaren Stefan Böhm om den politiska glöden – ”Själv är jag född statslös”.

Första kvinnan på gjuteriet

Första kvinnan på gjuteriet

1960-talet hade precis börjat när småbarnsmamman Anna-Lisa Misker klev in på Pentaverken i Skövde. ”Jobba på fabrik fanns inte på min karta”, berättar hon. Men hon blev kvar i 32 år.

Redo för disken i det nya folkhemmet

Redo för disken i det nya folkhemmet

Ramnäs bruk i Surahammar är mest känt för sina kättingar, men tillverkade även diskbänkar.

Lastbilar ut –  strumpor in

Lastbilar ut –  strumpor in

Det är kortfrisyrens år 1929, på Malmö strumpfabrik.

”Se på mattorna, det är jag”

”Se på mattorna, det är jag”

Märta Måås-Fjetterström anade inte att hon skulle bli en av landets främsta textil­konstnärer. Hon visste bara att hon var tvungen att gå över gränsen

”Jag ville ut på gatorna och föra liv”

Krigaren från Pittsburgh

Möt sångaren och aktivisten Anne Feeney. Inspiration hittar hon bland vanligt folk, sin farfar – och Joe Hill. I dagarna är det 100 år sedan arbetargrabben från Gävle avrättades i USA.

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Harald Gatu: Teslas strejkbrytare tvingar oss tillbaka till tiden när arbetare ställdes inför frågan: Vilken sida står du på?

”Något gagnande för arbetarna som klass utvinnes icke ur dessa tvister”

”Något gagnande för arbetarna som klass utvinnes icke ur dessa tvister”

Orden är den gamla Metallordföranden och socialdemokraten Fritjof Ekman som trodde på att alla på en arbetsplats skulle tillhöra samma fack. Men varför, och hur ser det egentligen ut i dag?

Vägen till internationalen 

Vägen till internationalen 

Därför blev den internationella metallfederationen IMF ett verktyg för den amerikanska säkerhetstjänsten.

Ernst Wigforss – ett liv i folkhemmets tjänst

Ernst Wigforss – ett liv i folkhemmets tjänst

I det här avsnittet får du lära känna Ernst Wigfors, riksdagsmannen och ideologen som var en huvudperson i den socialdemokratiska framgångssagan på 1900-talet.

Bojkott mot transport av Teslabilar genom Norge

Bojkott mot transport av Teslabilar genom Norge

”En tydlig signal till Tesla om att de inte kan transportera svenska Tesla genom Norge”, säger Fellesförbundets Jørn Eggum.

Källa: Stopp för transporter av Teslabilar i hela Norden inom kort

Källa: Stopp för transporter av Teslabilar i hela Norden inom kort

Danska transportfacket har varslat om sympatiåtgärder och även de norska och finska facken väntas lägga varsel inom kort, erfar Dagens Arbete.

Så blev kampen för några bilmekanikers villkor en storstrid alla pratar om

Så blev kampen för några bilmekanikers villkor en storstrid alla pratar om

Från varsel till sympatiåtgärder. Fem veckors strejk för att värna den svenska modellen.

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Tesla hävdar att över 90 procent av personalen arbetar, trots strejken. Nu går IF Metall ut med en egen siffra.

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Tesla får inte genast tillgång till de registreringsskyltar som blockerats av facket.

Så kan Tesla runda postblockaden

Så kan Tesla runda postblockaden

Transportstyrelsens registreringsskyltar får bara skickas via Postnord, men det finns sätt att kringgå stoppet.

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Nu får Teslaägaren svar på tal – ”klart man vill att det ska slå hårt”.

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

De nya uppgifterna får Tesla-ägaren att bryta tystnaden på sin plattform X.

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Snart ökar trycket på Tesla ytterligare när fler stridsåtgärder genomförs.

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren Kurt Eriksson dementerar uppgifterna om att Elon Musk nu ska ha lagt sig i den svenska konflikten.

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

”Det kan påverka konflikten, att den blir längre.”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

”Det måste vara Teslas val”, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Byggnads ordförande Johan Lindholm: ”Tror absolut att det är hundraprocentig uppslutning.”

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

”Utan den detaljen kan man inte leverera bilen.”

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

”Har förbundsstyrelsen beslutat om en konflikt så har man en skyldighet att delta i den.”

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

Högre ersättning ska få fler att sluta upp

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Harald Gatu: Teslas strejkbrytare tvingar oss tillbaka till tiden när arbetare ställdes inför frågan: Vilken sida står du på?

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

Målarna varslar om totalstopp för all lackering av Tesla-bilar.

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Rimliga villkor och garanterad lön ställs mot osäkra aktieoptioner

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas  tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

Den som inte klarar det hårda arbetstempot på Tesla får ingen löneförhöjning – och riskerar sparken.

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

”Utan kollektivavtal kan Tesla när som helst och utan diskussion sänka lönen och försämra villkoren för de anställd”

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä konstaterar att långt ifrån alla bilmekaniker på Tesla deltar i strejken.

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Så har strejken slagit på Teslas verkstäder runt om i landet.

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Obetald övertid, arbetsmoment med minutkrav – stenhårda produktionskrav på Tesla enligt anställda

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

I fredags inleddes en strejk på Teslas alla bilverkstäder i landet. Vi har tagit fram en lista på vad som händer vid en strejk, vad du får och inte får göra.