Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Ett gott råd: var lite otydlig

16 september, 2022

Skrivet av

Krönika Den som vill ge ett gott råd måste vara lite vag, annars finns risken att rådet går att följa.

Sven Olov Karlsson är författare.

Hjälp, hur ska jag göra? Då och då söker alla goda råd. Sådana kan delas in i olika sorter. Som dåliga. Eller de du inte vill höra – eftersom du egentligen redan vet, men inte orkar eller vill göra rätt.

Det kan illustreras med författaren Ernest Hemingways tragiska öde. ”Om du kan skilja mellan ett gott råd och ett dåligt råd, har du ingen användning för råd”, skrev han. Och framställde sig själv som en som alltid visste bäst. Ändå rådde han varken på sitt supande eller sitt deppande, utan tog till sist livet av sig.

Varje barndom simmar i hela älvar av förmaningar. Ät med besticken. Väg inte på stolen. Tänk först och tala sedan. Som liten frågade jag hål i huvudet på mamma. Hur mycket socker? Salt? Mjöl? Vad som än var i bunken svarade hon alltid självklart: äsch, ha i lite lagom. Pappa fick också tusen frågor. Till exempel om konsten att få fast skruvar. Hans ständiga paroll löd: dra åt lite lagom.

Ännu ivrigare än jag sökte råd, delade jag ut egna. Jag spåddes en lysande karriär som besserwisser. För det är ju mycket roligare att ge ett råd än att följa ett. Det nöjet är centralt i alla mänskliga relationer. Att passa på och påpeka hur något kunde göras bättre ger reptilhjärnan en behaglig kick. Eller ännu bättre, att få ynnesten att tillfrågas om hur man ska göra. Då känner man sig viktig!

Det sista förklarar varför orakel, gurus, vise män och spågummor i alla tider gärna uttryckt sig mer eller mindre dimmigt. Det som är svårbegripligt formulerat tar i regel mer tid att framföra än det kärnfulla, vilket en talare kan se som en fördel i stunden – att ha publikens uppmärksamhet lite längre. Och det lagom diffusa är svårare att beslå som felaktigt eller nonsens.

Den där kalkylerade vagheten i vissa goda råd tjänar också till att säkra verksamhetens överlevnad på sikt. För om vägledarna från början talade glasklart och lättfattligt skulle folk ha mycket större chans att kunna följa instruktionerna, bli av med sina bekymmer – och då inte komma tillbaka och fråga mer.

Företag lägger oändlig möda på strategier som ska få kunderna att stanna kvar, vilket inbegriper allt från att dra omvägar till butikens utgång, till att rent ut sagt göra människor beroende. På samma sätt måste den som vill verka allvetande formulera sig lagom luddigt, så att skaran av undrande förblir just undrande och därmed trogen.

Så om du ställs inför någon försäkringskonsult eller livscoach vars långa tirader du inte fattar, kom ihåg att det nog inte är ditt fel. Det är i alla fall mitt råd. 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Jag har tafatt börjat ge upp alla planer som på något sätt berör skogen, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

Facken behöver vänsterpolitik precis som arbetsgivarna pumpar in pengar till högerpartier, skriver Pappers första vice ordförande Mikael Lilja.

Vad vill du att vi ska skriva om?

Vad vill du att vi ska skriva om?

Nu har jag så smått hunnit sätta mig in i de nya rutinerna på Dagens Arbete. Berätta gärna för mig vad du vill läsa mer om!

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

Om arbetarna ska betala för samhällets kriser medan facken tittar på är rörelsen förlorad. Då måste vi bygga något nytt, skriver industrarbetaren Andreas Köhler.

Vi förtjänar bättre än så här

Vi förtjänar bättre än så här

egeringen avskaffade dansförbudet. I övrigt har vi bara fått oro. För jobben, elpriserna, skolorna, dödligt gängvåld och terrordåd, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Vi kan förändra genom kärlek

Vi kan förändra genom kärlek

Om vi bemöter våra olikheter med nyfikenhet blir både samhället och våra arbetsplatser bättre platser – för alla, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Döds­olyckorna måste få ett slut

Döds­olyckorna måste få ett slut

Självklart ska inte arbetare behöva oroa sig för att dö på jobbet. Både arbetsgivare och politiker måste visa att de menar allvar med nollvisionen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Molnen tröstar och skrämmer

Molnen tröstar och skrämmer

Sommarens skogsbrand togs över av regntunga moln – och barnens sträckkollande på Transformers, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Jag brukar tro det mesta går åt helvete, men machokulturen på jobbet tror och hoppas jag ändå håller på att mjukas upp, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Det är nu vi måste sätta ner foten

Det är nu vi måste sätta ner foten

Ojämlikheten är tillbaka på 1930-talets nivå och skär rakt igenom den svenska arbetarklassen, skriver tre yrkesarbetare inom LO.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.