Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Ett gott råd: var lite otydlig

16 september, 2022

Skrivet av

Krönika Den som vill ge ett gott råd måste vara lite vag, annars finns risken att rådet går att följa.

Sven Olov Karlsson är författare.

Hjälp, hur ska jag göra? Då och då söker alla goda råd. Sådana kan delas in i olika sorter. Som dåliga. Eller de du inte vill höra – eftersom du egentligen redan vet, men inte orkar eller vill göra rätt.

Det kan illustreras med författaren Ernest Hemingways tragiska öde. ”Om du kan skilja mellan ett gott råd och ett dåligt råd, har du ingen användning för råd”, skrev han. Och framställde sig själv som en som alltid visste bäst. Ändå rådde han varken på sitt supande eller sitt deppande, utan tog till sist livet av sig.

Varje barndom simmar i hela älvar av förmaningar. Ät med besticken. Väg inte på stolen. Tänk först och tala sedan. Som liten frågade jag hål i huvudet på mamma. Hur mycket socker? Salt? Mjöl? Vad som än var i bunken svarade hon alltid självklart: äsch, ha i lite lagom. Pappa fick också tusen frågor. Till exempel om konsten att få fast skruvar. Hans ständiga paroll löd: dra åt lite lagom.

Ännu ivrigare än jag sökte råd, delade jag ut egna. Jag spåddes en lysande karriär som besserwisser. För det är ju mycket roligare att ge ett råd än att följa ett. Det nöjet är centralt i alla mänskliga relationer. Att passa på och påpeka hur något kunde göras bättre ger reptilhjärnan en behaglig kick. Eller ännu bättre, att få ynnesten att tillfrågas om hur man ska göra. Då känner man sig viktig!

Det sista förklarar varför orakel, gurus, vise män och spågummor i alla tider gärna uttryckt sig mer eller mindre dimmigt. Det som är svårbegripligt formulerat tar i regel mer tid att framföra än det kärnfulla, vilket en talare kan se som en fördel i stunden – att ha publikens uppmärksamhet lite längre. Och det lagom diffusa är svårare att beslå som felaktigt eller nonsens.

Den där kalkylerade vagheten i vissa goda råd tjänar också till att säkra verksamhetens överlevnad på sikt. För om vägledarna från början talade glasklart och lättfattligt skulle folk ha mycket större chans att kunna följa instruktionerna, bli av med sina bekymmer – och då inte komma tillbaka och fråga mer.

Företag lägger oändlig möda på strategier som ska få kunderna att stanna kvar, vilket inbegriper allt från att dra omvägar till butikens utgång, till att rent ut sagt göra människor beroende. På samma sätt måste den som vill verka allvetande formulera sig lagom luddigt, så att skaran av undrande förblir just undrande och därmed trogen.

Så om du ställs inför någon försäkringskonsult eller livscoach vars långa tirader du inte fattar, kom ihåg att det nog inte är ditt fel. Det är i alla fall mitt råd. 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Min mamma är en superkraft

Min mamma är en superkraft

Vår kärlek sträcker sig hela vägen till jävlarna på Handelsbanken, skriver trollkarlen Carl-Einar Häckner.

”Elkris hotar klimatomställningen”

”Elkris hotar klimatomställningen”

Vi tar vårt ansvar i avtalsrörelsen, men för elkrisen vilar ansvaret på politikerna. Här är ett antal punkter som behövs, skriver företrädare för GS-facket, Trä- och Möbelföretagen och Skogsindustrierna.

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

När få , om ens någon, upplevt fackliga kraftmätningar lockar låtsaslösningar – som fantasier om ett svenskare Sverige, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

Förloraren blir vinnare

Förloraren blir vinnare

Helle Klein: Ulf Kristerssons M förlorade stort men de ler för att regeringstaburetterna hägrar. Och nu har Sverige ett av västvärldens största högerextrema partier i regeringsmakten.

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kanske är det det som krävs, att Socialdemokraterna inte sitter vid makten utan får knyta näven i fickan och komma tillbaka starkare, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Den anständiga högerns haveri

Den anständiga högerns haveri

Det blev som väntat en valrysare och valvakan pågår än. När detta skrivs har 1500 valdistrikts röster räknats och det är ännu mycket jämnt. Den rödgröna sidan leder och skulle detta resultat stå sig när alla röster är räknade blir Magdalena Andersson ny statsminister. Det skulle då stämma överens med både TV4:s och SVTs vallokalsundersökningar. […]

”SD:s politik splittrar och krossar arbetarrörelsen”

”SD:s politik splittrar och krossar arbetarrörelsen”

Därför utgör Sverigedemokraterna ett hot mot arbetarna, skriver Jack Åkerlund, klubbordförande för IF Metall på AQ Enclosure i Sollefteå.

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

Regeringens mål är tydligt: de nya jobben som klimatomställningen skapar ska hamna i Sverige, skriver utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) och IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Skydds­ombudens framtid står på spel i valet”

”Skydds­ombudens framtid står på spel i valet”

Johan Danielsson (S): Både M och SD driver förslag som riskerar att vingklippa det lokala skyddsombudsarbetet.