Industriarbetarnas tidning

Höstens bästa tips

16 september, 2022

Sommaren är över. Men deppa inte ihop för det. DA:s tips räddar hösten för dig.

Baka likt en influencer

Kokbok. Extra allt brukar det vara i influencern Camilla Hamids recept, tänk en kladdkaka som också är en semla. Nu kommer hon med sin fjärde kokbok, denna gång om bullar och brunch. Räkna med bakverk som är söta – ibland i överkant, men sånt går ju att påverka – och smarriga, fyllda med skaparglädje och dessutom högst instagramvänliga.

Datum: 30 augusti

Anna Julius


Efterlängtat boksläpp x 2

Roman. Cormac McCarthy har inte publicerat någon roman sedan Vägen år 2006. Den, tillsammans med bröderna Cohens filmatisering av hans roman No Country for Old Men, gjorde att han blev brett läst och uppskattad. Länge gick det rykten om att han arbetade på en ny roman, kallad The Passenger, men många trodde att han skulle hinna dö innan den gavs ut.

Så blev det inte. I oktober publiceras till slut romanen om en vrakdykare som dras in i en konspiration i 80-talets New Orleans. Kanske än mer överraskande är att en uppföljare släpps redan i december, Stella Maris. Förhoppningsvis är båda fyllda av den spänning och det överväldigande språk som präglar McCarthys bästa böcker. I vår kommer romanerna i svensk översättning.

Datum: 25 oktober & 6 december

Rasmus Lygner


Förortens pappor i fokus

Reportage. Förortens mammor har lyfts i otaliga reportage. Men var finns papporna? Under andra halvan av 2022 kommer två böcker som berör just dem. Först ut är Papporna, sönerna, våldet, skriven av Beata Hansson och Vesna Prekopic.

Senare i höst kommer Alexandra Pascalidous uppföljare till reportageboken Mammorna, kort och gott kallad Papporna. Båda böckerna försöker förstå gängkriminaliteten och det brutala eskalerande våldet genom papporna, och deras frånvaro.

Datum: 17 augusti & 25 oktober

Elinor Torp


Arbetarkvinnornas paradis

Reportagebok. Visborgs minne var ett unikt semesterhem för lågavlönade arbetarkvinnor. Genom en stiftelse kunde tusentals familjer under totalt nio decennier få tillgång till ett sommarparadis i Stockholms skärgård. I boken Sommarsystrarna på Visborgs minne skildrar författaren, fotografen och journalisten Jane Morén kärleksfullt kvinnornas liv och gemenskap i olika tidsperioder, genom reportage, intervjuer och fina fotografier.

Datum: 26 augusti

Lotta Holmström


Sevärd och smart skräckfilm

Film. Skräckfilmsregissören Jordan Peele höll länge hemligt vad Nope skulle handla om. Men i sommar har han pytsat ut mystiska trailers. Och nu går Nope upp på duken. Vad som kommer ut ur molnen är högst oklart. Finns mardröms-mirakel? Helt klart är i alla fall att inget kommer att bli sig likt på jorden igen.

Jordan Peele med sin bakgrund som komiker har tidigare gjort den skrämmande samhällssatiren Get Out och uppföljaren Us. Med honom har skräckfilmen fått en renässans. Det är smarta och roliga men framför allt läskiga rullar, alla väl värda att se.

Datum: 17 augusti

Elimor Torp


Bonusfamiljen blir film

Film. Det finns ingen ände på hur mycket trassel som kan uppstå i en familj med bonusbarn och uppdykande ex-makar. Eller ja, i alla familjer. Det är antagligen anledningen till att SVT-serien Bonusfamiljen har blivit så omåttligt populär. Den där igenkänningen, verklighetens relationer som bara skruvats en aning (och placerats i trettonmiljonersvilla).

När säsong fyra tog slut fanns det många frågetecken, det största var förstås: Hur ska det gå för Patrik och Lisa? Upplagt för långfilm med andra ord. Länge leve bonusfamiljen tar vid några månader efter sista avsnittet, det är vinter och familjen samlas för att fira nyår i fjällen. Men allt går inte riktigt som Patrik tänkt.

Datum: Jul

Anna Julius


Populära poliser tillbaka

Tv-serie. I en tid då alla hade åsikter om polisen kom tv-serien vi behövde. Den om riktiga poliser, sådana som jagar snattare och knarklangare, griper in vid våld i nära relationer, avbryter självmordsförsök och allmänt försöker göra stan tryggare, med mer eller mindre lyckat resultat. Och det var SVT som bäst.
I höst har säsong 2 premiär. Då utlovas några nya poliser, bland annat nyutexaminerade Fanny och kändispolisen Khalid. Men Sara, Magnus och Leah är som väl är kvar.

Datum: 18 september

Anna Julius


Komisk skildring som skaver

Film. Ruben Östlund gräver som vanligt runt i det mänskliga psyket. Hans specialitet är att skärskåda människor och beteenden som inte alltid är de mest sympatiska.

Humorn finns alltid där, men också någonting jobbigt som skaver. I hans nya film är modebranschen i fokus. Två unga modeller är huvudpersoner och skådeplatsen är en lyxyacht, ett finrum och en öde ö.

Datum: 7 oktober

Elinor Torp


Egensinning allkonstnär på turné

Jubileum. I höst lämnar Mattias Alkberg Svartöstaden i Luleå för att ge sig ut på turnén Renässans­tönt. Kvällarna kommer att inledas med filmvisning av dokumentären Jag speglar mig, en nygjord dokumentär om den egensinnige artisten. Därefter blir det konsert med låtar från den 30-åriga karriären. Så här beskriver Mattias Alkberg själv syftet med det hela: ”Vad denna kväll handlar om är detta: kör hårt. Kör din rock rätt in i himlen, eller rätt ner i det andra om du är lagd åt det hållet.” I samband med turnépremiären i Göteborg den 23 september släpper Mattias Alkberg även en ny bok.

Datum: September-december

Isak Krantz


Pjäs om Dan Anderssons liv

Musikteater. Han var en fattig skald från Finnmarken, hon en studentska från Östermalm i Stockholm med borgerlig bakgrund. Göran Greider skildrade kärleken mellan poeten Dan Andersson och Märta Larsson i boken Hon vars hjärta var som mitt.

Nu har den storartade men sorgliga kärlekshistorien blivit teater, berättad av Göran Greider själv och med musik framförd av Ellen Sundberg och DA-krönikören Johan Airijoki. Premiär på Storsjöyran i somras, i september spelas den bland annat i Bollnäs, Piteå, Kristian­stad och Göteborg.

Datum: Hela september

Anna Julius


Hjälten från Ådalen

Föreställning. Tore Andersson hette trumpetaren i orkestern som gick i spetsen för demonstrationståget i Ådalen 1931. När militären plötsligt öppnade eld och den unga flickan Eira Söderberg föll blödande i gruset, insåg Tore intuitivt möjligheten att blåsa Eld Upphör – en fanfar han lärt sig i flottan. Och skottlossningen upphörde.

I den musikaliska föreställningen Eldupphör, uppförd av Ådalsbandet, får vi följa trumpetaren Tore Anderssons öde. Föreställningen har fått fina recensioner och turnerar i hela landet.

Datum: Hösten och vintern

Mikael Färnbo


Anrik äppelmarknad byter plats

Utflykt. Sedan 1986 har en äppel­marknad hållits i skånsk­a Kivi­k. En logisk plats för att hedra äpple­t, då få platser är mer förknippade med frukten än denna ort. Men nu är det slut på det. De boende ska ha tröttnat på evenemanget, och kansk­e framför allt på det bilkaos som drabba­t den lilla hamnorten på Österle­n varje höst under marknaden.

Den nya platsen är Svabesholms kungsgård, i den ännu mindre byn Svinaberga, strax söder om Kivik.

Datum: 24 september till 2 oktober

Jonas Nordling


Visuellt konstverk följs upp

Konst. För fem år sedan deltog nära hundra flyktingar i konstprojektet I telefonen finns hela människan. Nu har konstnären Henrik Teleman följt upp vad som har hänt med några av dem. Återigen står filmer från deltagarnas egna mobil­telefoner i centrum, men även producerade filmer som bygger på deras berättelser om drömmar, trygghet, längtan.

Filmerna projiceras på discokulor, speglar i parabolantenner och glaslyktor. Drömmar på månen heter utställningen som har premiär 15 oktober på Celsius­gatan 40 i Malmö, då även en bok ges ut.

Datum: 15 oktober till 13 november

Marie Edholm

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Tips för en fin hemester

Tips för en fin hemester

Nej, sommaren 2020 lär inte bli de spännande resornas sommar. Det går att göra nåt bra av den ändå. Här är DA-redaktionens bästa tips för dig som semestrar hemma.

”Du får glömma allt, men inte mig”

”Du får glömma allt, men inte mig”

Boken om folkmusiklegenden Izzy Young och hans väg in i demensen är en rörande skildring av hur barn blir föräldrar.

Jan har hittat sitt eget sound

Jan har hittat sitt eget sound

Jazz är skapande i stunden. Och när man improviserar är det nästan terapeutiskt. Dagens Arbete har träffat saxofonisten och pappersarbetaren Jan Ottosson.

Bara First Aid Kit förstår amerikansk country

Bara First Aid Kit förstår amerikansk country

Vad konstiga ni är som lyssnar på musik från 1920-­talet, sa kompisarna till Klara och Johanna Söderberg. De brydde sig inte. First Aid Kit visste redan då var de har sina rötter. Här kan du lyssna på de som gick före!

Nu berättas festivalkulturens historia

Nu berättas festivalkulturens historia

Musikfestivalkulturens historia har tidigare varit oberättad. Det var innan industriarbetaren Roger Skoog gick på sitt tio år långa skift i musikhistoriens tjänst.

Hemliga duon Hooja hyllar glesbygden

Hemliga duon Hooja hyllar glesbygden

Gällivarefenomenet Hooja gör succé med musik om livet i glesbygd. ­Dagens Arbete luskar i vad som finns bakom skoter­maskerna.

Pengarna finns i första klass

Pengarna finns i första klass

Är det verkligen de som kroppsarbetat hela livet som ska rädda våra pensioner, frågar sig författaren Sven-Olof Karlsson.

När Jimi mötte Joni

När Jimi mötte Joni

Egentligen stod de långt ifrån varandra. Men en kväll korsades Joni Mitchells och Jimi Hendrix vägar. Nu vet vi hur mötet lät.

”Man törstar efter bilder på arbetarklass”

”Man törstar efter bilder på arbetarklass”

Filmaren Nils Petter Löfstedt skulle egentligen sluta. Men det han hittade långt ner i ett arkiv var alldeles för spännande för att släppa. Nu vill han göra långfilm om arbetarnas röster från förr.

Önskningar om ett annorlunda liv

Önskningar om ett annorlunda liv

George Saunders människor sitter fast på monotona och själs­dödande arbeten. Ändå är hans ­noveller alltid galet underhållande.

Avtal 2023

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Om de allra högsta cheferna får kraftigt höjda ersättningar under avtalsrörelsen blir det svårare för parterna att komma överens, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Dagens Arbetes poddar Lyssna på de senaste avsnitten

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

1968 fick Socialdemokraterna 50,1 procent av rösterna i riksdagsvalet. Men det var knappast tack vare kampanjlåten ”Hej Socialdemokrat!”. Kalle Lind berättar.

Den bortglömda Linje 2-sången

Den bortglömda Linje 2-sången

Lyssna på Linje 2-sången från kärnkraftsomröstningen 1980. Dagens Arbetes reporter Jonas Nordling har grävt i arkivet – och pratat med linje 2-generalen.

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Det största hindret för den gröna omställningen är att beslutsfattare och allmänhet inte tror att den kommer att kunna genomföras. Lyssna på podden med Marie Nilsson, Svante Axelsson och Helle Klein.

Fackets starka motstånd mot nazismen

Fackets starka motstånd mot nazismen

Författaren Anna-Lena Lodenius gästar Dagens Arbete Historia. Tillsammans med Harald Gatu och Helle Klein utforskar hon hur arbetarrörelsen hanterat högerextremismen historiskt. Författaren Mats Wingborg ger en nutida internationell utblick.

Facket och flyktingarna

Facket och flyktingarna

Svenska facken smugglade flyktingar, pengar och information under andra världskriget. Norska motståndsmän fick bo i ett hus i centrala Stockholm under täckmanteln att de var grafiska ombudsmän.

Hoten mot de svenska industrijobben

Hoten mot de svenska industrijobben

Svensk basindusti exporterar 90 procent av produkterna. Så hur drabbas Sverige när länder som USA vill rädda sina egna industrijobb? Och hur går det med den gröna omställningen när energikrisen slagit till?

Den stora modebluffen

Den stora modebluffen

När Domsjös trämassa blir viskosfiber i Indien görs det med metoder som har skadat människor och miljö i mer än hundra år. Så varför låtsas svenska ­mode­företag som H&M att det är nytt och fräscht?