Industriarbetarnas tidning

Myndigheterna stoppar anställda – men har inte tillgång till fakta

6 september, 2022

Skrivet av

Anställda blir av med jobbet – utan att få veta varför. Inte heller myndigheterna som fattar beslutet vet exakt vad det grundar sig på. MSB förlitar sig helt på Polisens yttrande – och Polisen hänvisar till sekretess. En ny dom kan ändra på det.

Sen i fjol måste alla som jobbar med sprängmedel lämplighetsprövas. På flera företag inom försvarsindustrin i Karlskoga har anställda fått sluta, efter att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, bedömt dem som olämpliga. Varken personerna själva eller företagen har fått veta vad besluten grundat sig på. De har bara kunnat gissa om personen till exempel finns i belastningsregistret.

Inte heller de som fattat besluten, i de här fallen MSB, har den fulla bilden. Polisen, som utför själva kontrollen, har ansett att det råder sekretess mellan myndigheterna om vissa uppgifter, och därför inte gett dem till MSB.

Trots det har MSB helt förlitat sig på polisens yttrande. Har polisen bedömt någon som olämplig, går MSB på den linjen, och personen får inte jobba kvar.

Läs också

Förlorar jobbet – men får inte veta varför

Det var i princip bara att trycka på nödstoppet och packa ihop, säger Robban. Sedan i fjol måste alla som jobbar med sprängmedel godkännas av myndigheterna. Flera har fått sluta sina jobb – utan att få veta varför de skulle vara olämpliga.

Ann-Sofie Eriksson, enhetschef på MSB, säger att det står i förordningen att MSB ska inhämta yttrande från Polismyndigheten och att yttrandet därför också måste ges tyngd.

– Vi anser att det är Polisen som har bäst möjlighet att bedöma lämpligheten, säger hon.

Ändringarna i lagen gjordes ovanligt snabbt för att komma till rätta med problemen med ökade sprängdåd i samhället. MSB hade velat att det var tydligare vilka omständigheter som gör att en person ska bedömas som lämplig att hantera explosivämnen i tjänsten eller inte.

– Det hade underlättat vårt arbete, säger Ann-Sofie Eriksson.

Regeringen sa nej till tydligare skrivningar. I ett mejl skriver regeringskansliet att det inte var lämpligt att ange till exempel exakt vilka brott eller andra omständigheter som skulle göra någon olämplig, eftersom situationen kan vara så olika. Det får tillståndsmyndigheterna (MSB eller kommunen) och i andra hand domstolarna avgöra.

Hos polisen är det Nationella operativa avdelningen, NOA, som gör bedömningarna. De har tillgång till fler uppgifter än MSB. MSB kan få utdrag ur belastningsregistret och misstankeregistret, men polisen har till exempel spaningsregistret, där man inte ens behöver vara misstänkt för att finnas med.

NOA vill inte svara på vilka uppgifter de tittar på. I slutändan, anser de, är det inte de som avgör saken, utan domstolarna, om beslutet överklagas. Det är först när det finns en dom i en högre domstol som man vet säkert var gränsen går.

Flera beslut har överklagats av personer som bedömts olämpliga, eller av deras arbetsgivare. Målen kommer då till förvaltningsrätten. I vissa fall har MSB fått rätt, i andra fall den enskilde eller företaget, beroende på omständigheterna. Men de domarna är inte vägledande, eftersom förvaltningsrätten är den lägsta av förvaltningsdomstolarna.

I mitten av juni kom däremot en dom i kammarrätten i Göteborg som kan bli vägledande och göra att polisen behöver lämna fler uppgifter till MSB. MSB uppmanades att ompröva ett fall där en person bedömts olämplig. Domstolen slog fast att myndigheten då behövde mer information.

– Vi kommer att rätta oss efter domen, men då behöver vi ha bättre underlag från polisen, säger Ann-Sofie Eriksson på MSB.

MSB har därför begärt fler uppgifter från polisen. De har fått uppgifterna, men ännu inte fattat beslut.

Så går prövningen till

Företag skickar in uppgifter till MSB på anställda som ska hantera explosiva varor.

MSB skickar vidare uppgifterna till polisen, som gör en lämplighetsprövning.
Om polisen inte anser att personen är lämplig får MSB ett meddelande om att hen är olämplig för att hen ”förekommer i brottsliga eller olämpliga miljöer”. MSB fattar beslutet om godkännande eller inte. MSB har helt gått på polisens uppgifter.

Om personen bedöms olämplig får arbetsgivaren veta det. Kanske kan personen omplaceras, eller så får den inte jobba kvar.

Inga tydliga riktlinjer
Polisen ska göra en helhetsbedömning, men uppger inte exakt varför personen inte bedöms lämplig. I lagen finns inga tydliga riktlinjer om var gränsen går.

I förarbetena till lagen står: ”Tidigare brottslighet av inte alltför bagatellartad beskaffenhet kan medföra att personen inte bedöms uppfylla lämplighetskravet.

Även sådana omständigheter som att personen har försatts i konkurs kan vara relevanta att beakta.” Det står alltså kan, inte att det måste vara så.

Arbetsrätten
Vad händer om en anställd inte blir godkänd? Ska personen sägas upp, omplaceras eller rent av avskedas? Läget är väldigt oklart, och kommer kanske vara det tills det prövas rättsligt.

Från IF Metalls sida vill man att det ska gå att omplacera personer till ­andra tjänster på företaget där det inte krävs tillstånd.

– Vi var noga med att företagen skulle titta på respektive befattning när de sökte tillstånd, inte generellt för alla anställda, säger Georgios Kontorinis på IF Metalls förhandlingsenhet.

Han säger att en sådan uppdelning mellan olika tjänster är något som man fått företagen med på mer och mer.

– Det blir ett jobb att göra för klubbarna, att se till att man avskiljer olika områden.

LBE

Lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Även kommunerna kontrolleraR

Både MSB och kommunerna fattar ­beslut om företags tillstånd att hantera explosiva ämnen.
MSB har hand om tillverkande företag, och kommunerna om företag som bara använder och förrådshåller explosiva ämnen (till exempel gruvor eller byggen).

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

MSB fick backa – ”olämpliga” personer är nu lämpliga

MSB fick backa – ”olämpliga” personer är nu lämpliga

De ökade sprängdåden har lett till att alla som jobbar med att tillverka explosiva varor kontrolleras hårt. Flera har förlorat sina jobb – utan att få veta varför. Nu tvingas myndigheterna att backa.

Kommunerna: ”Vi mäktar inte med”

Kommunerna: ”Vi mäktar inte med”

Vi hinner inte och vi kan inte. Kommuner slår larm om att de inte klarar av att kontrollera om sprängmedel kommer på drift.

Företag spränger utan tillstånd

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.

Beslutet som banade väg för sprängdåden

Beslutet som banade väg för sprängdåden

Ansvaret för sprängmedel flyttades från Polisen till kommunerna för 13 år sedan. Varningar kom från flera håll, men ändringen klubbades ändå igenom i riksdagen. Nu växer kritiken.

Så stor skada gör olika mängder dynamit

Så stor skada gör olika mängder dynamit

Hur stor skada gör olika mängder dynamit? Med hjälp av polisens beräkningar och fotografier kan vi få en bild av det.

Fördubbling av sprängdåden 2023

Fördubbling av sprängdåden 2023

Under hela 2022 skedde 88 grova sprängningar på olika platser i Sverige. Tre månader in i 2023 har det redan skett 50 stycken.

Förlorar jobbet – men får inte veta varför

Förlorar jobbet – men får inte veta varför

Det var i princip bara att trycka på nödstoppet och packa ihop, säger Robban. Sedan i fjol måste alla som jobbar med sprängmedel godkännas av myndigheterna. Flera har fått sluta sina jobb – utan att få veta varför de skulle vara olämpliga.

Besluten som skapat skugg­samhället

Besluten som skapat skugg­samhället

Att det råder vilda västern i många branscher i dag är en konsekvens av beslut tagna av tidigare regeringar, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

M: Det behövs mer pengar till rättsväsendet

M: Det behövs mer pengar till rättsväsendet

Saila Quicklund (M): Det behövs mer resurser till berörda myndigheter och att preskriptionstiden för arbetsmiljöbrott förlängs.

”Arbets­platserna ser inte ut som när lagarna skrevs”

”Arbets­platserna ser inte ut som när lagarna skrevs”

Lagstiftaren och domstolarna behöver lära sig om den förändring som skett på arbetsmarknaden, skriver åklagaren Christer B Jarlås.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.