Fackens prioriteringar skrämmer mig
Skyddsombuden och arbetsmiljöarbetet har fått en alltmer osynlig roll i kollektivavtalen, skriver Maria Steinberg, författare och
docent i arbetsmiljörätt.
Industriarbetarnas tidning
Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.
Debatt Både Moderaterna och Sverigedemokraterna driver förslag som riskerar att vingklippa det lokala skyddsombudsarbetet, skriver biträdande arbetsmarknadsminister Johan Danielsson (S).
Johan Danielsson är biträdande Arbetsmarknadsminister för Socialdemokraterna.
Alla har rätt till en trygg och säker arbetsmiljö och skyddsombuden har central roll i att uppnå det. Genom att förebygga ohälsa och olyckor räddar skyddsombud liv och bidrar till att vi har säkrare och tryggare arbetsplatser.
Därför är det både med oro och kampvilja som jag skriver denna text.
För det finns krafter i svensk politik som driver förslag som riskerar att vingklippa det lokala skyddsombudsarbetet. Både Moderaterna och Sverigedemokraterna har gång på gång ifrågasatt skyddsombudens roll, ofta med inslag av djupt anti-facklig retorik.
Moderaterna vill inte att fackligt anslutna skyddsombud utsedda av sina arbetskamrater ska vara grunden i arbetsmiljöarbetet på arbetsplatsen och Sverigedemokraterna skriver i sin valplattform för 2022 att man vill avveckla de lokala fackklubbarnas koppling till skyddsombuden. Båda partier har i riksdagen också stoppat Socialdemokraternas förslag om att regionala skyddsombud ska få tillträde till fler arbetsplatser.
När jag reser runt i landet får jag ofta frågor från skyddsombud som är oroliga för vad de högerkonservativa partiernas politik skulle få för konsekvenser. De undrar hur det skulle påverka möjligheterna att få hjälp och utbildning från facket och uppbackning om det blir en konflikt med arbetsgivaren. De uttrycker också en rädsla för vad som händer om de regionala skyddsombuden försvinner och om arbetsplatsen skulle överleva konkurrensen om oseriösa arbetsgivare får det lättare att oupptäckta runda arbetsmiljöregler.
Frågorna och farhågorna är rimliga och aktuella. Både till bakgrund av det annalkande valet och den statliga utredning som slagit fast vikten av skyddsombudens arbete för arbetsmiljön i Sverige.
Skyddsombudens framtid är en av de frågor som står på spel i valet.
Socialdemokraterna kommer med kraft motarbeta de förslag som försöker underminera och begränsa skyddsombudens livsviktiga arbete. Men det räcker inte att bara försvara skyddsombudens position. Socialdemokraterna vill stärka arbetsmiljön i Sverige genom att ge de regionala skyddsombuden tillträde till fler arbetsplatser och stärka myndigheternas arbete mot arbetslivskriminalitet.
Att Sveriges regering sedan 2007 tagit emot tre utredningar med förslag på att regionala skyddsombud ska få utökad tillträdesrätt är en tydlig signal att förändring krävs för att få säkrare arbetsplatser och schysst konkurrens. Men nödvändig förändring kommer inte ske om de högerkonservativa tar makten.
Vi socialdemokrater vet att vårt Sverige kan bättre och därför söker vi väljarnas förtroende i valet den 11 september.