Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

20 september, 2022

Skrivet av

Krönika När få, om ens någon, upplevt fackliga kraftmätningar i praktiken lockar låtsaslösningarna – som fantasier om ett svenskare Sverige, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

Lars Henriksson, skyddsombud på Volvo Cars i Torslanda.

OM SKRIBENTEN

Lars Henriksson är frilansskribent och skyddsombud på Volvo Cars i Torslanda.

Vad händer med ett land eller i en fabrik när många vet att arbetskamrater och grannar har röstat för att de inte borde vara där?

Och vad händer med en fackförening – en organisation som bygger på att arbetare ska hålla samman oavsett olikheter – när medlemmarna klyvs efter sådana linjer?

Under semestern ägnade jag några dagar åt att kitta fönster på vår lilla sommarstuga. Det är en pillig syssla och en kompis brukar säga att man behöver kitta minst tre fönster vid samma tillfälle, först då börjar handlaget komma. Även om resultatet inte blev perfekt kommer fönsterbågarna förhoppningsvis att stå emot sol och regn några år till utan att ruttna.

Värre är det med vårt samhälle där sprickor i samhällskittet släppt rötan in i kärnvirket. Att åtskilliga löntagare röstar mot sina gemensamma klassintressen är inget nytt – utan stöd från arbetare och lägre tjänstemän skulle den ekonomiska eliten aldrig ha skuggan av en chans i fria val.

Men det den svenska borgerligheten nu lyckats med är värre, att slå en kil djupt in i våra led med hjälp av rasism, nödtorftigt maskerad med kodord som ”integration”, ”lag och ordning” och ”samhällskollaps”.

Förklaringarna till valresultatet är oräkneliga – minskat valdeltagande, betalda trollfabriker, massiva lögnkampanjer om allt från elbrist till kriminalitet – alla lika ytliga som klagomålen att ”debatten inte handlade om våra frågor.”

Inte ens de proffsigaste reklamkampanjer eller bäst tajmade utspel (som vi sett mer än nog av) eller de klokaste förslagen på jämlikhetsreformer (som vi sett lite för få av) skulle själva kunnat vända det skifte som ligger bakom valresultatet.

Vi behöver gå djupare för att förstå hur har vi hamnat här och vad vi kan göra åt det. Att sparka neråt-lösningar och högt tonläge kan ge politiskt genomslag är ingen nyhet, det är snarare det normala när tilliten är låg, till institutioner och människor emellan. Det samhälle vi lever i, det kapitalistiska, bygger på konkurrens och allas kamp mot alla, värderingar som ständigt formar människor och relationer.

Arbetarrörelsens grund är den motsatta: solidaritet och sammanhållning. Inte genom moralisk överlägsenhet utan av nödtvång, bara tillsammans kan vi hävda vår rätt, det som skadar dig skadar också mig.

Men sådana tankar växer inte automatiskt av att vara arbetare, av att sopa trappor eller dra i skruv. Inte ens raden ”Fackavgift” på lönespecen gör oss automatiskt mer solidariska.

Ett sådant medvetande är frukten av erfarenhet och handling.

Och här finns problemet.

Vi har för liten erfarenhet av gemensamma strider. När folkrörelsorganiserade strider ersätts av reklamkampanjer och medlemsdemokrati med anställda proffs, då sågar arbetarrörelsen av den gren den sitter på. När politik och facklig strategi är att anpassa sig till storföretagens krav på konkurrenskraft – då förtvinar rötterna.

Under mitt yrkesliv har jag en enda gång varit med om en (laglig) strejk – storkonflikten 1980. En toppstyrd och förlorad strid som egentligen var en lockout där arbetsgivarna, med Curt Nicolins ord, ”satte klackarna i backen”.

Mycket få av mina arbetskamrater har ens varit med om så mycket. Minnet av att vi har en kamporganisation, att vi genom att hålla samman faktiskt är en kamporganisation, som kan jämna ut styrkeförhållandena på jobbet är blekt och teoretiskt.

Fackliga muskler som inte används förtvinar och med dem insikten om behovet att hålla samman. Denna avsaknad av självupplevd solidaritet kan nu kasseras in politiskt av arbetarrörelsens fiender, ända ut i den avgrund där vissa människors rätt att finnas ibland oss ifrågasätts.

Lika lite som någon blir bra på att kitta fönster genom att kolla på en Youtube-video, lika lite räcker det att gå fackliga kurser för att skapa sammanhållning i våra led. Vi behöver öva för att lära oss solidaritetens hantverk i praktiken.

Nu står en lågkonjunktur runt knuten, krig rasar i Ukraina och klimatkrisen accelererar världen över. Då är det lätt att bli missmodig eller lockas av låtsaslösningar, att drömma om revansch i nästa val eller fantasier om ett svenskare Sverige.

Oavsett vad vi röstat på eller önskar oss står vi alla inför samma hot och vi har fortfarande bara varandra att lita till. Då gäller det att vi tätar sprickorna och gör det grundligt. Det räcker inte att blaska på lite ny färg, hur blank den än verkar vara, nytt kitt måste på som håller samman och tätar.

Det jobbet kan ingen annan än vi själva göra, på varje arbetsplats och i varje fackförening. Det blir inte perfekt i början, men om vi inte tränar oss i konsten att slåss tillsammans är vi förlorare allihop.

Delta i debatten!

Håller du med? Eller absolut inte? Skriv till oss om du också vill delta i debatten.

Janna Ayres
Debattredaktör
Ja@da.se

2 kommentarer till “Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

  • Ja tyvärr har den fackliga rörelsen förlorat sin själ. Man varken hjälper eller stödjer arbetskamrater som behöver stöd i nöden. Ett exempel är vid konflikter i arbetsskadeärenden.

    Det har skapats ett ”vi och dom”, kanske just den typen av plakatslagord som nämns.

    Den som skadas i sitt arbete har inget att hämta från den lokala eller den regionala avdelningen med ombudsmän/kvinnor. Man står ensam i kampen när olyckan (i dubbel bemärkelse) är framme. Mot FK, ibland mot sitt eget fackliga ombud och mot förvaltningsdomstolen, då dina betalda försäkringar inte gäller, eller är tecknad i ”in blanco” till förtret för den försäkrade.

    Kan det vara därför förtroendet minskar för dina förtroendevalda??

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”Facklig självmordsstategi att förhandla las under fredsplikt”

”Facklig självmordsstategi att förhandla las under fredsplikt”

Om vi inte åtminstone försöker använda fackets enda motmakt när grundläggande intressen hotas så kommer allt fler att ställa sig frågan varför de alls ska vara organiserade, skriver Volvoarbetaren och skribenten Lars Henriksson.

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

Lite vila innan utmaningarna

Lite vila innan utmaningarna

Efter en intensiv kongress kommer ett viktigt val och en ny avtalsrörelse. Nu samlar vi krafterna, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

”Vi måste försvara oss mot de politiska attackerna”

”Vi måste försvara oss mot de politiska attackerna”

Las, pensionen och strejkrätten. Vi måste angripa den förda politiken högljutt – låt inte allt handla om invandring, skriver Jasmin Cosic på IF Metall i Östergötland.

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: "Inte rimligt"

”Det måste vara Teslas val”, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.

”Jag är ganska säker på att även Almegas medlemsföretag är intresserade av sund konkurrens”

”Jag är ganska säker på att även Almegas medlemsföretag är intresserade av sund konkurrens”

Pontus Georgsson: För att den svenska modellen ska fungera är rätten till fina sympatiåtgärder en förutsättning

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

”Har förbundsstyrelsen beslutat om en konflikt så har man en skyldighet att delta i den.”

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Harald Gatu: Teslas strejkbrytare tvingar oss tillbaka till tiden när arbetare ställdes inför frågan: Vilken sida står du på?

”Kollektivavtal ger trygghet – det är en modell värd att försvara”

”Kollektivavtal ger trygghet – det är en modell värd att försvara”

Krönika Kollektivavtalen ger löntagarna bättre villkor och företagen stabilitet, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson. Kollektivavtalet är hjärtat i vår fackförening. Det är runt det vi kraftsamlar. Och det är i det vi försäkrar oss om goda löner och arbetsvillkor på våra arbetsplatser. Kollektivavtalet kommer till i förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter. Genom att vara så […]

”Är du under 35 – vi behöver dig!”

Nu satsar vi på att fånga upp våra yngre medlemmars engagemang, skriver Per-Olof Sjöö.

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Tesla hävdar att över 90 procent av personalen arbetar, trots strejken. Nu går IF Metall ut med en egen siffra.

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Tesla får inte genast tillgång till de registreringsskyltar som blockerats av facket.

Så kan Tesla runda postblockaden

Så kan Tesla runda postblockaden

Transportstyrelsens registreringsskyltar får bara skickas via Postnord, men det finns sätt att kringgå stoppet.

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Nu får Teslaägaren svar på tal – ”klart man vill att det ska slå hårt”.

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

De nya uppgifterna får Tesla-ägaren att bryta tystnaden på sin plattform X.

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Snart ökar trycket på Tesla ytterligare när fler stridsåtgärder genomförs.

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren Kurt Eriksson dementerar uppgifterna om att Elon Musk nu ska ha lagt sig i den svenska konflikten.

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

”Det kan påverka konflikten, att den blir längre.”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

”Det måste vara Teslas val”, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Byggnads ordförande Johan Lindholm: ”Tror absolut att det är hundraprocentig uppslutning.”

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

”Utan den detaljen kan man inte leverera bilen.”

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

”Har förbundsstyrelsen beslutat om en konflikt så har man en skyldighet att delta i den.”

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

Högre ersättning ska få fler att sluta upp

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Harald Gatu: Teslas strejkbrytare tvingar oss tillbaka till tiden när arbetare ställdes inför frågan: Vilken sida står du på?

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

Målarna varslar om totalstopp för all lackering av Tesla-bilar.

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Rimliga villkor och garanterad lön ställs mot osäkra aktieoptioner

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas  tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

Den som inte klarar det hårda arbetstempot på Tesla får ingen löneförhöjning – och riskerar sparken.

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

”Utan kollektivavtal kan Tesla när som helst och utan diskussion sänka lönen och försämra villkoren för de anställd”

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä konstaterar att långt ifrån alla bilmekaniker på Tesla deltar i strejken.

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Så har strejken slagit på Teslas verkstäder runt om i landet.

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Obetald övertid, arbetsmoment med minutkrav – stenhårda produktionskrav på Tesla enligt anställda

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

I fredags inleddes en strejk på Teslas alla bilverkstäder i landet. Vi har tagit fram en lista på vad som händer vid en strejk, vad du får och inte får göra.