Industriarbetarnas tidning

”Folk blir oroliga och tappar fokus”

18 oktober, 2022

Skrivet av

Tuffa tider för trähusföretagen Dyrare byggmaterial, höjda räntor och en osäker slutmarknad har lett till vikande orderingång på trähusfabrikerna. Om det inte vände­r i höst blir våren svår för branschen.

På många trähusfabriker är det fortfarande mycket att göra. Antalet levererade småhus och flerbostadshus ligger kvar på en hög nivå under första halvåret 2022, enligt Trä- och Möbelföretagens (TMF) senaste trähusbarometer.
Men orderingången har bromsat in tvärt. Första halvåret 2022 har antalet order på småhus sjunkit med 37 procent och på flerbostadshus med hela 48 procent jämfört med samma period förra året.
– Väldigt många bostadsutvecklare pausar sina projekt just nu, säger Gustaf Edgren, bostadspolitisk expert på TMF.

När den här texten skrivs har tre hustillverkare känt av konsekvenserna. K2A Trähus i Valdemarsvik och Gävle pausar produktionen i ett år (se artikeln intill). Småhustillverkaren Anebyhus i Åseda avvecklar produktionen av kundunika styckehus och har varslat och drar ner på inhyrd personal. Sizes med fabrik i Oskarshamn begärde sig själva i konkurs sedan deras största beställare och delägare SBB har ställt in flera byggprojekt.

Bakgrunden till inbromsningen är bland annat rekordhöga kostnader för virke och annat byggmaterial samtidigt som det har varit leveransproblem på allt från träskivor till värmepumpar. På toppen av det läggs nu snabbt stigande inflation, höjda räntor, sjunkande priser på bostadsmarknaden, ett krig och allmän oro.
– Det är en aldrig skådad dålig mix. En häxblandning utan dess like, säger Gustaf Edgren.

Med de här förutsättningarna är det svårare för bostadsbolagen att räkna hem lönsamhet i byggprojekten. Därför avvaktar de.
De flesta trähusföretagen lever än så länge på den stora orderingång som varit de senaste åren.
– Men om det inte händer något på orderingångssidan i höst så skulle jag säga att senvåren och nästa sommar kan se tuff ut, säger Gustaf Edgren.

Arbetslaget framför ett av sina sista projekt på husfabriken. Foto: David Lundmark

”Det är många som är stressade”

Produktionen pausaS Plötsligt sköts flera projekt på framtiden och husfabrikerna läggs i malpåse. Nästan alla anställda på K2A Trähus i Valdemarsvik och Gävle blir av med jobbet.

Fredrik Nilsson, GS-klubbens ordförande. Foto: David Lundmark

Bad. Ordet är sprayat i svart på den vita plasten som omsluter modulen på grusplanen utanför K2A:s husfabrik i Valdemarsvik. Badrummet och de andra modulerna ska till Växjö allihop. Nästa vecka är det slutleverans för projektet. 

– Då blir det smörgåstårta. Det brukar vi ha. Men det är synd att de har ställt in grillningen vi hade varje månad. Avtackningarna har också upphört. De som slutar får inte ens en blomma.

GS-klubbens ordförande Fredrik Nilsson, eller Nisse som han kallas, tycker att företaget borde fortsätta med det lilla som skapar trivsel. Särskilt viktigt är det nu, när alla 40 i fabriken har blivit uppsagda. 

Det var i juni som beskedet plötsligt kom. Husföretagets moderbolag och enda kund hade beslutat att skjuta flera byggprojekt på framtiden. Orsaken är de kraftiga prisökningarna på byggmaterial och det svårbedömda marknadsläget. Produktionen i koncernens två husfabriker i Gävle och Valdemarsvik ska pausas i ett år.

Bonus kan försena a-kassan

Att få lite extra betalt, ackordsbonus eller annan ersättning inför en nedläggning, kan räknas som avgångsvederlag när rätten till a-kassa bedöms. I så fall måste a-kassan enligt lag räkna ut vad den extra ersättningen motsvarar i arbetad tid.

Har du till exempel fått bonus som motsvarar en månadslön, så har du inte rätt till ersättning från a-kassan förrän en månad efter att du har blivit arbetslös.

Det är viktigt att ändå anmäla sig som arbetssökande hos Arbets­förmedl­ingen första dagen som arbetslös, för att inte förlora sin sjukpenninggrundande inkomst (SGI).

Trots att de blev uppsagda precis innan semestern tycker Maria Hellebladh att det blev en skön sommar. Men Fredrik Nilsson hade svårt att skingra tankarna under ledigheten.

Två sista projekt ska färdigställas i Valdemarsvik innan tillverkningen läggs ner. Det ena levereras några dagar efter vårt besök. Det andra skulle enligt plan vara klart i mitten av november, men leveransen har skjutits fram till sista november för att de ska hinna bli klara.

– Folk blir oroliga och tappar fokus på jobbet. Det händer vid alla uppsägningar, berättar Fredrik Nilsson. 

De får ackordstillägg varje vecka om de klarar ackordet. Klubben hade hellre sett längre och mot slutet arbetsbefriad uppsägningstid för att inte riskera problem med a-kassan (se faktaruta), men så blev det inte.

Många såg sig snabbt om efter nytt jobb, och de är minst tio bara i Valdemarsvik som redan har fått napp. Vice klubbordförande Mats Skoglund ska bli lastbilschaufför till exempel och kommer att vara baserad här på hemorten.

– Jag är jätteglad över att slippa pendla.

Hur långt man får till ett nytt jobb är något som oroar, berättar Johnny Hellebladh.

Johnny Hellebladh. Foto: David Lundmark

– Det är många som är stressade. De flesta måste kunna tänka sig att pendla en timme in till Norrköping. 

I takt med att fler anställda slutar måste de som är kvar hoppa runt på olika arbetsstationer med nya verktyg och moment. Arbetsgivaren har gjort en risk- och konsekvensanalys, men fackklubben tycker inte att den håller måttet. Det är därför en av punkterna som en arbetstagarkonsult nu tittar på – hur arbetet kan organiseras på bästa sätt de sista månaderna.

Företagets plan är att dra i gång produktionen i fabrikerna igen när läget har stabiliserat sig. Men om det verkligen blir så känner sig ingen i klubbstyrelsen helt säker på. 

– Jag tror ingenting. Vi får se. Har jag inget jobb kanske jag söker mig hit igen i så fall, men inte om jag har ett annat jobb, säger Fredrik Nilsson.


Coach hjälpte efter uppsägningarna

Omställningstöd. Arbetsplatser med kollektivavtal omfattas av en omställningsförsäkring som gäller vid uppsägning på grund av arbetsbrist.

Maria Hellebladh är nöjd med hjälpen hon fått. Foto: David Lundmark

Genom Trygghetsfonden TSL får uppsagda träffa omställnings­rådgivare och coacher. De hjälper till med saker som cv och jobbansökningar, informerar om nya omställningsstudiestödet, ser över erfarenhet, kompetens och möjliga yrkesval.

Om det stärker möjligheterna till jobb kan en kortare kurs eller utbildning beviljas. Maria Hellebladh på K2A Trähus i Valdemarsvik är väldigt glad över omställningscoachen som varit hos dem.
– Hon är alldeles fantastisk. Det är så skönt när det kommer in en människa utifrån med sån glädje och som det lyser möjligheter om. 

Mats Skoglund har fått konkret hjälp att komplettera sitt lastbilskort med ett yrkeskompetensbevis så att han kunde ta det nya jobbet med att köra tung lastbil.
– Jag behövde en femdagars­utbildning och frågade coachen om det på morgonen. På eftermiddagen ringde hon tillbaka och gav klartecken.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Tvärstopp i husfabriken

Tvärstopp i husfabriken

På Smålandsvillan i Vrigstad monteras det för fullt och allt verkar flyta på. Men skenet bedrar. Ägaren ­varslade häromveckan om uppsägning av 70 personer.

Här skolas framtiden in

Här skolas framtiden in

Trä- och möbelindustrin behöver rekrytera nästan 5000 nya yrkesarbetare de närmsta åren. Gymnasieeleverna på Tau Learning i Malmö är eftertraktade.

Så lyfter de säkerheten på Hällingsjö Hus

Så lyfter de säkerheten på Hällingsjö Hus

Blockerade utrymningsvägar, truckar med dåliga bromsar och kapsågar utan klingskydd. Allt är historia. På Hällingsjö Hus har dåliga vanor ersatts av säkra rutiner.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

Vallöften slaktas på löpande band

Vallöften slaktas på löpande band

Det går inte att lägga ansvaret för kostnadskrisen på Sveriges löntagare. Politikerna måste ta sitt ansvar och bidra till att lindra den här svåra tiden, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Rast i förrådet

Rast i förrådet

Klockan är 14.42 på Totebo AB i Totebo.

Cyberattack stänger ner A-kassorna

På grund av en cyberattack har alla a-kassors system tillfälligt stängts. Det kan därför vara svårt att just nu nå sin a-kassa.

GS kritiserar fotbolls-VM

GS kritiserar fotbolls-VM

GS-facket riktar hård kritik mot FIFA med anledning av fotbolls-vm i Qatar.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

”Det var en strid värd att ta”

”Det var en strid värd att ta”

Lön varannan vecka eller en gång i månaden? På Älvsbyhus har det pågått hårda förhandlingar under flera år. För de anställda handlar det om principer – att det som står i avtalet ska gälla och att företaget inte kan göra hur det vill.

Avtal 2023

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Om de allra högsta cheferna får kraftigt höjda ersättningar under avtalsrörelsen blir det svårare för parterna att komma överens, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Dagens Arbetes poddar Lyssna på de senaste avsnitten

Arbetarrörelsens hitlåt från förr

Arbetarrörelsens hitlåt från förr

När den svenska arbetarrörelsen växte fram var Ungdomsmarschen hiten nr 1. En sång som då slog både Internationalen och Arbetets söner, och som sjöngs på alla möten.

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

1968 fick Socialdemokraterna 50,1 procent av rösterna i riksdagsvalet. Men det var knappast tack vare kampanjlåten ”Hej Socialdemokrat!”. Kalle Lind berättar.

Den bortglömda Linje 2-sången

Den bortglömda Linje 2-sången

Lyssna på Linje 2-sången från kärnkraftsomröstningen 1980. Dagens Arbetes reporter Jonas Nordling har grävt i arkivet – och pratat med linje 2-generalen.

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Det största hindret för den gröna omställningen är att beslutsfattare och allmänhet inte tror att den kommer att kunna genomföras. Lyssna på podden med Marie Nilsson, Svante Axelsson och Helle Klein.

Fackets starka motstånd mot nazismen

Fackets starka motstånd mot nazismen

Författaren Anna-Lena Lodenius gästar Dagens Arbete Historia. Tillsammans med Harald Gatu och Helle Klein utforskar hon hur arbetarrörelsen hanterat högerextremismen historiskt. Författaren Mats Wingborg ger en nutida internationell utblick.

Facket och flyktingarna

Facket och flyktingarna

Svenska facken smugglade flyktingar, pengar och information under andra världskriget. Norska motståndsmän fick bo i ett hus i centrala Stockholm under täckmanteln att de var grafiska ombudsmän.

Hoten mot de svenska industrijobben

Hoten mot de svenska industrijobben

Svensk basindusti exporterar 90 procent av produkterna. Så hur drabbas Sverige när länder som USA vill rädda sina egna industrijobb? Och hur går det med den gröna omställningen när energikrisen slagit till?