Industriarbetarnas tidning

Perspektiv är kommenterande texter. Analys och ställningstagande är skribentens.

Korttidsstödet räddade 40 000 jobb

10 oktober, 2022

Skrivet av

PERSPEKTIV Så lätt att glömma, att ta något för givet. Så lätt att tro att det som gäller idag alltid har funnits där. Som korttidsstödet. Testet kom under pandemin, 40 000 jobb räddades enligt en utvärdering.

Harald Gatu, reporter.

Någon som minns hur det var när korttidsstödet inte fanns?

Den som arbetade i industrin under finanskrisen glömmer inte. Hundratusen industrijobb försvann i ett nafs hösten 2008 och en bit in på 2009.

Varje vecka förpassades tusentals industriarbetare ut i arbetslöshet och till en urholkad a-kassa som gav en ersättning på en sådär 60 procent av vad man hade tjänat.

Regeringen Reinfeldt drog på sig kritik för att vara passiv. Facken uppvaktade. Industrins arbetsgivare tjatade. Gör något! Utbilda! Stöd! Krisen var ju ingen hemmasnickrad kostnadskris utan utlöst av ett finansiellt sammanbrott långt från våra verkstadsgolv.

Till slut, när finanskrisen hade klingat ut, kom regeringen Reinfeldt med ett sorts stöd. Men det fanns invändningar. Stödet hade bara kunnat utlösas om hela samhällsekonomin drabbats. Med andra ord: stödet hade varit verkningslöst under finanskrisen eftersom det ”bara” var industrin som tog smällen.

Alliansregeringen fick kritik för att de inte stöttade industrin mer under finanskrisen. Foto: TT Nyhetsbyrån

När regeringen Löfven sedan tillträdde satte arbetet igång med att utarbeta ett mer användbart statligt korttidsstöd. Det föll på IF Metalls förre förbundsordförande Anders Ferbe att utarbeta ett förslag.

Då var Sverige i stort sett det enda landet inom EU som inte hade någon form av statligt korttidsstöd som kunde sättas in vid allvarliga kriser. Något som under finanskrisen hade missgynnat svenska fabriker och gynnat europeiska systerfabriker inom samma koncern. Volvo varslade på Torslanda medan jobben behölls i belgiska Gent där företaget fick statligt krisstöd.

När pandemin bröt ut för två och ett halvt år sedan fanns den så på plats, stödformen som aldrig tidigare använts i Sverige.

Myndigheten Tillväxtanalys har utfärderat korttidsstödet under pandemin.

Nu kommer utvärderingen.

Utan stödet hade ytterligare 40 000 jobb gått förlorade.

”Stödet hade sammantaget en positiv sysselsättningseffekt” sammanfattar Tillväxtanalys – Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser – i sin granskning.

Över 70 000 företag fick 40 miljarder kronor under 2020 och 2021. Företagen kunde med hjälp av stödet minska sina lönekostnader medan de anställda behöll nästan hela sin ordinarie lön. Notan motsvarade ungefär 0,75 procent av Sveriges samlade produktion av varor och tjänster, BNP.  

Syftet med korttidsstödet var dels att företagen skulle kunna behålla kompetens inför den dag då krisen var över och efterfrågan åter tog fart. Efter finanskrisen 2008-2009 kom de svenska företagen på efterkälken när konjunkturen drog igång. Medan de europeiska konkurrenterna hade kunnat behålla personal måste de svenska påbörja ett tidsödande och kostsamt rekryteringsarbete. Söka, intervjua, provanställa.

Det andra skälet till att införa korttidsarbetet var att det var bra för jobben, att stödet skulle ge ”positiva sysselsättningseffekter”.

Utvärderarna på Tillväxtanalys säger att stödet var bra för sysselsättningen. I alla fall i början av pandemin. Mindre bra i slutet eftersom stödet kan ha låst fast anställda i skraltiga företag när de egentligen hade kunnat söka sig till expansiva företag som var i stort behov av att nyanställa.

Slutsats: användandet av korttidsarbete ska i möjligaste mån begränsas till nedgångsfasen i en kris. Inte vid återhämtningen, enligt Tillväxtanalys.

Hur skulle las-kompromissen ha sett ut om fackföreningsrörelsen tvingats förhandla i ett läge av massarbetslöshet?

Det finns en annan aspekt av korttidsstödet som inte Tillväxtanalys tar upp. Att stödet håller uppe sysselsättningen är inte minst av ett fackligt strategiskt intresse. Hög sysselsättning ger facket styrka. Hög arbetslöshet försvagar. För hur skulle las-kompromissen ha sett ut om fackföreningsrörelsen tvingats förhandla i ett läge av massarbetslöshet?

Våren 2020 spåddes världsekonomin gå mot, om inte ett sammanbrott, så mot en avgrundsdjup kris av historiska proportioner. Så blev det inte. Krisen landade mjukt. Den snabba återhämtningen möjliggjordes av att regeringar runt om i världen på olika sätt pumpade ut pengar i samhället. I Sverige bland annat genom korttidsstödet och en något generösare a-kassa.

Den ekonomiska återhämtningen har stärkt arbetarna, konstaterade marknadsliberala Financial Times Europa-kommentator Martin Sandbu i helgen. ”Arbetarna i västländerna drar nytta av den starkaste arbetsmarknaden på mer än två decennier, förmodligen på mer än ett halvt sekel.”

”Och precis som man kan förvänta sig i en marknadsekonomi där arbetsgivare konkurrerar om arbetarna, snarare än att arbetarna konkurrerar om jobben, stiger de nominella lönerna” – om än inte lika snabbt som bristvarorna, påpekar han. ”Man kan förstå varför arbetsgivarna inte gillar brist på arbetskraft; den försvagar deras förhandlingsstyrka. Arbetskraftsbristen kan, om den fortgår, tillåta arbetarna att från ägarna ta en del av de värden som skapas i företagen”.  

Men den fördelen för arbetarna kan enligt Martin Sandbu lätt knäckas. Om centralbankernas iver att knäcka inflationen med räntehöjningar kastar in världsekonomin i en ny kris.

Då finns det om inte annat ett testat krisstöd att ta till. Och en a-kassa som lyder under Ulf Kristerssons regering.

Så skrev DA om korttidsstödet under pandemin

Vi fortsätter påverka politiken

Vi fortsätter påverka politiken

När vi har en regering som inte prioriterar löntagarna är det ännu viktigare att vi är starka och driver våra frågor, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Mest korttidsstöd till industrin

Mest korttidsstöd till industrin

Scania, Volvo och andra stora industriföretag är de som tagit emot mest korttidsstöd under pandemin. ”Stödet har haft en väldigt stor betydelse för jobben”, säger IF Metalls ordförande Marie Nilssson.

Får en tjänsteman göra mitt jobb?

Om man är IF Metallare och blir kortidspermitterad 20/40/60/80 procent – kan tjänstemän gå in och köra våra jobb?

Privatiseringen måste stoppas

Privatiseringen måste stoppas

Resurser och arbetsro behövs för att klara massarbetslösheten, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

De nya avtalen är er förtjänst

De nya avtalen är er förtjänst

Utan er medlemmar hade inte vi inte kunnat teckna ett nytt avtal med bättre villkor och löner, skriver Marie Nilsson.

Får jag ta ut lön från mitt bolag?

Jag är permitterad 60 procent. Kan jag samtidigt ta ut lön ur aktiebolaget jag också är delägare i? Jurist Henric Ask svarar.

”Jag lägger mig i lite överallt”

”Jag lägger mig i lite överallt”

Möte med Jobbet på Berendsens tvätteri i Ockelbo ska bli roligare och mer varierat. Marianne Sund leder ett projekt för att arbetskamraterna ska hålla hela arbetslivet. Redan för några år sedan gjordes ett försök att införa rotation mellan arbetsuppgifter på tvätteriet, men den gången gick projektet i baklås. − Jag tror att det gick för […]

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Anders Ferbe: Stora delar av industrin har kommit igång

Anders Ferbe: Stora delar av industrin har kommit igång

Många branscher har fortfarande gigantiska problem, enligt regeringens coronasamordnare Anders Ferbe. Däremot kan stora delar av industrin vara på väg att återhämta sig. I mars, två veckor efter att du hade utsetts till coronasamordnare, sa du att ”det känns som att jag har hållit på med det här i ett halvår”. Nu har du gjort […]

”Dags att planera för en omstart efter krisen”

”Dags att planera för en omstart efter krisen”

Akutstöden har varit nödvändiga, men vi måste vrida om så att insatserna framöver stöttar snabb återgång i arbete, skriver Klas Eklund, ordförande för omstartskommissionen.

Detta gäller vid korttidsarbete

Detta gäller vid korttidsarbete

Vad gäller vid utbildning, får man jobba mer än vad avtalet säger och hur snabbt kan korttidsarbetet blåsas av? DA har fått många frågor från er läsare – här är svaren.

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

Trots att korttidsarbete används i stor omfattning sker nästan inga kompetensutvecklande insatser. Vi parter är överens om att det är viktigt – nu måste vi också se till att det blir verklighet, skriver avtalssekreterarna för Pappers, GS och IF Metall tillsammans med Industriarbetsgivarna.

”Hur var det med hedern och samvetet när krisstödet söktes”

”Hur var det med hedern och samvetet när krisstödet söktes”

Om du skickar in en ansökan om a-kassa måste du på heder och samvete intyga att du verkligen är arbetslös. Precis som företag som söker krisstöd intygar att de är i en djup ekonomisk kris, skriver industriarbetaren Kennet Bergqvist.

”Klokt och moget av Volvo”

”Klokt och moget av Volvo”

AB Volvo drar tillbaka aktieutdelningen. Ett moget och klokt beslut av ägarna, tycker facket.

SKF-facket befarar varsel

SKF-facket befarar varsel

SKF delar hellre ut pengar till aktieägarna än att söka statligt stöd till permitteringar. Nu väntar varsel om uppsägningar, befarar facket.

Stora aktieutdelningar ger indraget krisstöd

Stora aktieutdelningar ger indraget krisstöd

Inget statligt krisstöd till företag som gör stora aktieutdelningar. Det beskedet från Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf kom på torsdagen.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Mest korttidsstöd till industrin

Scania, Volvo och andra stora industriföretag är de som tagit emot mest korttidsstöd under pandemin. ”Stödet har haft en väldigt stor betydelse för jobben”, säger IF Metalls ordförande Marie Nilssson.

Anders Ferbe: Stora delar av industrin har kommit igång

Många branscher har fortfarande gigantiska problem, enligt regeringens coronasamordnare Anders Ferbe. Däremot kan stora delar av industrin vara på väg att återhämta sig. I mars, två veckor efter att du hade utsetts till coronasamordnare, sa du att ”det känns som att jag har hållit på med det här i ett halvår”. Nu har du gjort […]

”Hur var det med hedern och samvetet när krisstödet söktes”

Om du skickar in en ansökan om a-kassa måste du på heder och samvete intyga att du verkligen är arbetslös. Precis som företag som söker krisstöd intygar att de är i en djup ekonomisk kris, skriver industriarbetaren Kennet Bergqvist.

SKF-facket befarar varsel

SKF delar hellre ut pengar till aktieägarna än att söka statligt stöd till permitteringar. Nu väntar varsel om uppsägningar, befarar facket.

Stora aktieutdelningar ger indraget krisstöd

Inget statligt krisstöd till företag som gör stora aktieutdelningar. Det beskedet från Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf kom på torsdagen.

”Staten bör ta en del av kostnaden för kompetens­utveckling”

”Staten bör ta en del av kostnaden för kompetens­utveckling”

Staten bör kunna subventionera kompetenshöjande insatser i samband med korttidsarbete, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Ferbe om uppdraget som corona­samordnare: Många är fortfarande i chock

Ferbe om uppdraget som corona­samordnare: Många är fortfarande i chock

Regeringens coronasamordnare Anders Ferbe tog fram förslaget på korttidsarbete redan före krisen. Aldrig anade han att en pandemi skulle skynda på införandet.

Staten ger företag bidrag även vid uppsägningar

Staten ger företag bidrag även vid uppsägningar

Företag som säger upp personal har rätt att få statligt stöd enligt reglerna om korttidspermittering. Något som upprör IF Metall. ”Själva poängen är att företagen inte ska behöva säga upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Privatiseringen måste stoppas

Resurser och arbetsro behövs för att klara massarbetslösheten, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

De nya avtalen är er förtjänst

Utan er medlemmar hade inte vi inte kunnat teckna ett nytt avtal med bättre villkor och löner, skriver Marie Nilsson.

Avtal 2023

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Om de allra högsta cheferna får kraftigt höjda ersättningar under avtalsrörelsen blir det svårare för parterna att komma överens, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Dagens Arbetes poddar Lyssna på de senaste avsnitten

Arbetarrörelsens hitlåt från förr

Arbetarrörelsens hitlåt från förr

När den svenska arbetarrörelsen växte fram var Ungdomsmarschen hiten nr 1. En sång som då slog både Internationalen och Arbetets söner, och som sjöngs på alla möten.

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

1968 fick Socialdemokraterna 50,1 procent av rösterna i riksdagsvalet. Men det var knappast tack vare kampanjlåten ”Hej Socialdemokrat!”. Kalle Lind berättar.

Den bortglömda Linje 2-sången

Den bortglömda Linje 2-sången

Lyssna på Linje 2-sången från kärnkraftsomröstningen 1980. Dagens Arbetes reporter Jonas Nordling har grävt i arkivet – och pratat med linje 2-generalen.

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Det största hindret för den gröna omställningen är att beslutsfattare och allmänhet inte tror att den kommer att kunna genomföras. Lyssna på podden med Marie Nilsson, Svante Axelsson och Helle Klein.

Fackets starka motstånd mot nazismen

Fackets starka motstånd mot nazismen

Författaren Anna-Lena Lodenius gästar Dagens Arbete Historia. Tillsammans med Harald Gatu och Helle Klein utforskar hon hur arbetarrörelsen hanterat högerextremismen historiskt. Författaren Mats Wingborg ger en nutida internationell utblick.

Facket och flyktingarna

Facket och flyktingarna

Svenska facken smugglade flyktingar, pengar och information under andra världskriget. Norska motståndsmän fick bo i ett hus i centrala Stockholm under täckmanteln att de var grafiska ombudsmän.

Hoten mot de svenska industrijobben

Hoten mot de svenska industrijobben

Svensk basindusti exporterar 90 procent av produkterna. Så hur drabbas Sverige när länder som USA vill rädda sina egna industrijobb? Och hur går det med den gröna omställningen när energikrisen slagit till?