Industriarbetarnas tidning

Svårt för LO att enas i avtalsrörelsen

13 oktober, 2022 - 14:23

Skrivet av

Inflationen slår hårt mot alla – men allra mest mot dem som har små marginaler. Hur facken hanterar det kan avgöra om LO håller samman eller inte i avtalsrörelsen. 
– Det här sätter hela LO:s möjlighet att komma överens på ett enormt prov, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

Just nu sitter LO-förbunden och försöker enas om frågor de ska driva tillsammans i avtalsrörelsen. I slutet av oktober ska de vara klara. 

LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson är inte alls säker på om de lyckas enas om en gemensam plattform. På ett seminarium under torsdagen sa han att många LO-medlemmar drabbas extremt hårt av inflationen, och har i princip noll marginaler.

– Våra medlemmar har inga marginaler. De lever på riktigt ur hand i mun. Det enda de kan göra är att sluta äta, i princip. De kommer att få ta lån för att betala elräkningar, de kommer att få ta lån för att betala räntor. Det här sätter hela LO:s möjligheter att komma överens på ett enormt prov.

Torbjörn Johansson anser att extraordinära åtgärder krävs.

– Det här kommer inte att bli utan en hel del blodspillan på ett eller annat sätt. Till det får man lägga att vinster är extremt höga, utdelningar är höga, direktörernas löner skenar.  Ska det här fungera så krävs det en solidaritet mellan klasserna. Där man faktiskt sansar sig på alla sidor.

Våra medlemmar har inga marginaler. De lever på riktigt ur hand i mun. Det enda de kan göra är att sluta äta, i princip.

Torbjörn Johansson, LO:s avtalssekreterare.

Vissa förbund – till exempel de inom 6F – har sagt att man vill att LO ska satsa på reallöneökningar trots inflationen, medan andra, som IF Metall och Kommunal, tycker att det är viktigare att inte bidra till en lönedriven inflation. ”Inflationen slår hårdast mot dem som har det sämst”, heter det från båda de förbunden. 

– Vi har arbetare som inte kan försörja sig trots att de arbetar och sliter, säger Kommunals avtalssekreterare Johan Ingelskog.

– Vi gör allt för att få ner inflationstrycket i Sverige och det är Kommunal beredda ta ansvar för.

IF Metalls avtalssekreterare IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä säger:

– Det handlar inte om samhällsansvar, det är ren självbevarelsedrift.

Men just för att de med minst marginaler drabbas hårdast, tycker de också att det behövs någon form av låglönesatsning. Hur den ska se ut är en fråga som nu diskuteras intensivt inom LO.

Läs också

Lägstalönerna en stötesten för LO

På tisdag avgörs det. Kommer de 14 LO-förbunden att samordna sina avtalskrav eller inte? I förra avtalsrörelsen hoppade Kommunal av dagen innan förbunden skulle samlas. I Dagens Arbetes avtalspodd kollar reportern Anna Julius hur läget är.

De senaste åren har LO provat olika modeller (se faktaruta längre ner). Framgången har varierat – och ibland har oenigheter lett till att förbund hoppat av LO-samordningen. 

Förra avtalsrörelsen hoppade Kommunal av i sista stund, för att de inte tyckte att övriga LO tog tillräcklig hänsyn till de lågavlönade grupper de ville stärka – personer med yrkesutbildning men ändå väldigt låg lön. 

– Vi ansåg att vi inte blev lyssnade på. Över tid måste man känna att en samordning ger mer än att stå utanför, säger Johan Ingelskog. 

I dag säger Johan Ingelskog därför att han vill vara extra tydlig med vad förbundet vill inför en eventuell samordning, både till andra förbund och utåt. 

– Ingen ska kunna komma i efterhand och säga att det kom som en blixt från klar himmel om Kommunal inte ville vara med.

Och det de först och främst vill i denna avtalsrörelse är att satsa på de allra lägst avlönade. Exakt hur en sådan satsning ska gå till vill han inte säga än eftersom det pågår diskussioner, men lägstalönerna är viktiga. 

– Stora grupper inom Kommunal anställs nära eller på lägstlönerna, och då behöver de lägstlönerna faktiskt justeras upp utifrån det nya kostnadsläget.

Resonemanget ligger i linje med det som tjänstemannafacket Unionen har gått ut med – de har bestämt att de vill kräva högre lägstalöner. Unionen är inte med i LO, men i Facken inom industrin, som är de första som går ut och sätter en siffra på vad man kräver för löneökningar i avtalsrörelsen. 

Johan Ingelskog på Kommunal säger att det vilar ett särskilt ansvar på industrins parter. 

– De måste acceptera att dessa grupper får mer, att vi till och med får en viss lönedriven inflation i de grupperna. 

Johan Ingelskog är också orolig för så kallade sifferlösa avtal, som finns i flera avtal för tjänstemän. Han tror det kan leda till att de lyckas få mer kompensation för inflationen. 

– Om det visar sig att starka tjänstemannagrupper eller LO-grupper med sifferlösa avtal tillskansar sig betydligt mer än andra så kommer vi att kräva kompensation för det i efterhand, det vill säga i framtida avtalsrörelser. 

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä säger att förbundet vill se en låglönesatsning, men vill inte säga exakt hur de tycker att den ska se ut. Han skriver i ett mejl: 

”De med de lägsta lönerna drabbas hårdast av den höga inflationen. De har de minsta marginalerna. Därför måste vi ha en extra satsning på dom i kommande avtal. Det är inte rimligt att den extra satsningen ska betalas genom andra försämringar av deras avtal.”

Inte heller Torbjörn Johansson på LO vill föregå diskussionerna och säga om han tycker att en höjning av lägstalönerna är bra. 

– Vi ser framför oss en låglönesatsning för dem som har det värst. Om det då blir en satsning på lägstalönerna kan vi inte säga. Det är så vi pratar, var vi landar är inte klart, sa han på seminariet.

Om förbunden inom LO lyckas enas är högst oklart. Om ett par veckor ska de vara klara.

– Kommunals ambition är att vara med i en LO-samordning, men det är inget självändamål. Det är innehållet som är det viktiga, säger Johan Ingelskog. 

Olika låglönesatsningar

Att få upp lönen för de sämst betalda har varit LO-fackens mål i många avtalsrörelser. Men hur?

2007 En jämställdhetspott beräknades utifrån andelen lågavlönade kvinnor på varje avtalsom­råde. Mansdominerade IF Metall gick motvilligt med på kraven. I slutändan gav det mer pengar till anställda inom handeln och hotell och restaurang.

2010 En pott skulle tillfalla avtalsområden med lägre snittlön än 21 300.

2011 LO-förbunden lyckades inte enas om storleken på jämställdhetspotten. Tre förbund med IF Metall i spetsen lämnade samordningen. Potten skulle gå till avtal med en snittlön under 22 400 kronor. IF Metall ansåg att det gjorde att många av förbundets lågavlönade skulle gå miste om pengar.

2013 LO-förbunden lyckades enas igen. Denna gång gick låglönesatsningen till personer som jobbade under avtal som hade en snittlön under 25 000. Det gjorde att lågavlönade på till exempel teknikavtalet inte fick något.

2016 LO-samordningen sprack åter­igen om låglönesatsningen. IF Metall ställde sig bakom Kommunals krav på extra pengar till undersköterskor.

2017 Personer med en lön under 24 000 kronor 2016 bidrog till potten (lokal pott eller branschpott) som om de tjänade 24 000. Det finns ingen garanti att pengarna kommer just dem till del, men även lågavlönade på avtal som annars har hög snittlön omfattas.

2020 Samma modell för låglönesatsning användes som 2017, med gränsen för att omfattas av låglönesatsningen sattes till 26 100 kronor. Kommunal och Pappers hoppade av samordningen. 

2 kommentarer till “Svårt för LO att enas i avtalsrörelsen

  • Hur solidarisk man är mot andra, visar hur egoistisk man är. Motsägelsefullt? Ja visst! Men det är också förbundens uttalanden om just solidariteten mellan människor med låga löner eller ersättningar som skall betalas via försäkringar av alla slag.

    Men det kanske är plakatslagord man pratar inom förbunden och LO?
    Nu är det upp till bevis vad man menar med detta.

  • Dags att ifmetall tar i med hårdhandskarna lite, vi kan inte gå med på 2-3% i nästa avtalsrörelse, snegla på Tyskland och utgå från det

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Lägstalönerna en stötesten för LO

Lägstalönerna en stötesten för LO

På tisdag avgörs det. Kommer de 14 LO-förbunden att samordna sina avtalskrav eller inte? I förra avtalsrörelsen hoppade Kommunal av dagen innan förbunden skulle samlas. I Dagens Arbetes avtalspodd kollar reportern Anna Julius hur läget är.

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

”Det kan påverka konflikten, att den blir längre.”

Parterna ska svara på förslag i morgon

Parterna ska svara på förslag i morgon

Parterna har fått en första hemställan, avtalsförslag, från de opartiska ordförandena Opo.

Nej till förslag om treårigt avtal

Nej till förslag om treårigt avtal

Facken inom industrin säger nej till förslaget om ett treårigt avtal – ”med tanke på det osäkra läget i världen och inflationen”.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

LO har presenterat ett ”första steg” till samordning, som bland annat innehåller en satsning på lägstalönerna. De ska öka mer än andra löner.

Här står parterna inför avtalsrörelsen

Här står parterna inför avtalsrörelsen

Att årets avtalsrörelse är speciell är fack och arbetsgivare överens om. Och att det är inte lönerörelsens uppgift att se till att du får mer pengar kvar i plånboken när inflationen drar iväg. Men sen går synen isär, inte minst på hur det går för svensk industri.

Volvo­anställda får engångsbelopp 

Volvo­anställda får engångsbelopp 

Jobbar du hos någon av de stora biltillverkarna hör du till ”vinnarna” i de lokala löneförhandlingarna – i alla fall jämfört med andra.

Kolla ditt avtal – här är de som är klara

Kolla ditt avtal – här är de som är klara

I dagarna ska hundratusentals anställda få sin nya lön. Vi reder ut vad som gäller i de olika avtalen i industrin – och vilka avtal som inte är klara.

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Tesla hävdar att över 90 procent av personalen arbetar, trots strejken. Nu går IF Metall ut med en egen siffra.

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Tesla får inte genast tillgång till de registreringsskyltar som blockerats av facket.

Så kan Tesla runda postblockaden

Så kan Tesla runda postblockaden

Transportstyrelsens registreringsskyltar får bara skickas via Postnord, men det finns sätt att kringgå stoppet.

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Nu får Teslaägaren svar på tal – ”klart man vill att det ska slå hårt”.

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

De nya uppgifterna får Tesla-ägaren att bryta tystnaden på sin plattform X.

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Snart ökar trycket på Tesla ytterligare när fler stridsåtgärder genomförs.

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren Kurt Eriksson dementerar uppgifterna om att Elon Musk nu ska ha lagt sig i den svenska konflikten.

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

”Det kan påverka konflikten, att den blir längre.”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

”Det måste vara Teslas val”, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Byggnads ordförande Johan Lindholm: ”Tror absolut att det är hundraprocentig uppslutning.”

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

”Utan den detaljen kan man inte leverera bilen.”

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

”Har förbundsstyrelsen beslutat om en konflikt så har man en skyldighet att delta i den.”

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

Högre ersättning ska få fler att sluta upp

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Harald Gatu: Teslas strejkbrytare tvingar oss tillbaka till tiden när arbetare ställdes inför frågan: Vilken sida står du på?

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

Målarna varslar om totalstopp för all lackering av Tesla-bilar.

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Rimliga villkor och garanterad lön ställs mot osäkra aktieoptioner

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas  tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

Den som inte klarar det hårda arbetstempot på Tesla får ingen löneförhöjning – och riskerar sparken.

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

”Utan kollektivavtal kan Tesla när som helst och utan diskussion sänka lönen och försämra villkoren för de anställd”

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä konstaterar att långt ifrån alla bilmekaniker på Tesla deltar i strejken.

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Så har strejken slagit på Teslas verkstäder runt om i landet.

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Obetald övertid, arbetsmoment med minutkrav – stenhårda produktionskrav på Tesla enligt anställda

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

I fredags inleddes en strejk på Teslas alla bilverkstäder i landet. Vi har tagit fram en lista på vad som händer vid en strejk, vad du får och inte får göra.