Tick tack, tick tack …
Vi tar oss tillbaka till när en klocka var något att hala upp från västfickan och visa att man hade koll på både tiden och det senaste i statusväg.
Industriarbetarnas tidning
3 november, 2022
Skrivet av Pontus Ohlin
Arkivbilden Orrefors glasbruk var nära att gå i konkurs en gång. Men då kom plötsligt en mångmiljonorder – från diktatorn Saddam Hussein.
Solen skiner in på grova plank och män med mustasch och unga pojkar med keps tittar allvarligt in i kameran. Mannen uppe till höger måste dock ha koll på ugnen i stället. Glöden och värmen därinne. Hettan. Att den blir den rätta, annars blir det ju inget glas gjort.
I 22 år, sedan 1898, har man nu blåst glas i den småländska lilla orten, och få kan väl ens ana att dess produkter snart kommer att bli poppis bland såväl konsumenter som förståsigpåare långt utanför Sveriges gränser. Utställningen på Liljevalchs i Stockholm nyligen gav visserligen en vink om det, men det är först vid Världsutställningen i Paris om fem år som succén är ett faktum.
Långt senare, 1982, var Orrefors i ekonomisk kris. Men då kom plötsligt en stororder på kristaller som räddade bruket. Ordervärdet? Drygt 100 miljoner kronor. Syftet? Att hängas i takkronorna på ett lyxhotell i Iraks huvudstad Bagdad. Beställaren? Saddam Hussein.
För honom dög inte lite solljus.
Fotnot: Nyligen gjordes en film om nämnda kristaller: Bagdadkristallerna – berättelsen om Orrefors och ett sagolikt hotell.
… var också året när Sverige avskaffade brödransonering, införde alkoholransonering, myndigförklarade gifta kvinnor och – efter viss tvekan – beslutade att gå med i nybildade Nationernas Förbund, dåvarande FN.
Så många anställda sades upp när bruket lades ner sommaren 2013. Glas under varumärket Orrefors tillverkas och säljs dock fortfarande, men numera på annan ort och inom ramen för en koncern där även Kosta Boda ingår.