Industriarbetarnas tidning

Det dagas på Orrefors

3 november, 2022

Skrivet av

Arkivbilden Orrefors glasbruk var nära att gå i konkurs en gång. Men då kom plötsligt en mångmiljonorder – från diktatorn Saddam Hussein.

Solen skiner in på grova plank och män med mustasch och unga pojkar med keps tittar allvarligt in i kameran. Mannen uppe till höger måste dock ha koll på ugnen i stället. Glöden och värmen därinne. Hettan. Att den blir den rätta, annars blir det ju inget glas gjort.

I 22 år, sedan 1898, har man nu blåst glas i den småländska lilla orten, och få kan väl ens ana att dess produkter snart kommer att bli poppis bland såväl konsumenter som förståsigpåare långt utanför Sveriges gränser. Utställningen på Liljevalchs i Stockholm nyligen gav visserligen en vink om det, men det är först vid Världsutställningen i Paris om fem år som succén är ett faktum. 

Kristallkronorna på Hotel al Rasheed räddade Orrefors.

Långt senare, 1982, var Orrefors i ekonomisk kris. Men då kom plötsligt en stororder på kristaller som räddade bruket. Ordervärdet? Drygt 100 miljoner kronor. Syftet? Att hängas i takkronorna på ett lyx­hotell i Iraks huvudstad Bagdad. Beställaren? Saddam Hussein.

För honom dög inte lite ­solljus. 

Fotnot: Nyligen gjordes en film om nämnda kristalle­r: Bagdad­kristallerna – berättelse­n om Orrefors och ett sagolikt hotell.

1920

…  var också året när Sverige avskaffade brödransonering, införde alkoholransonering, myndigförklarade gifta kvinnor och – efter viss tvekan – beslutade att gå med i nybildade Nationernas Förbund, dåvarande FN.

130

Så många anställda sades upp när bruket lades ner sommaren 2013. Glas under varumärket Orrefors tillverkas och säljs dock fortfarande, men numera på annan ort och inom ramen för en koncern där även Kosta Boda ingår.

Det tidigare glasbruket planeras i dag att bli serverhallar.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Tick tack, tick tack …

Tick tack, tick tack …

Vi tar oss tillbaka till när en klocka var något att hala upp från västfickan och visa att man hade koll på både tiden och det senaste i statusväg.

Hatten av för hatten!

Hatten av för hatten!

Lindbergs hattfabrik var en gång i tiden en av de större arbetsplatserna i Örebro. En fabrik med en speciell doft, minns Anita König.

Frimärken på rull i miljonupplaga

Frimärken på rull i miljonupplaga

Klippans pappersbruk i Skåne har tillverkat allsköns saker genom åren. Som den här 4 000 meter långa pappersrullen – specialtillverkad och redo att härmed bli frimärken.

Kaross för en hel busslast

Kaross för en hel busslast

Höglunds förstod i tid att bussen hade ljusare framtid än häst och vagn.

De fixade tändstickorna

De fixade tändstickorna

Tändstickor hade alla på den här tiden Och på Vänersborgs Tändsticksfabrik visste arbetarna hur stora stockar asp skulle göras om till små små stickor.

Passar som gjutet

Passar som gjutet

Hett arbete. Hackås, Jämtland, en juli­dag 1983. Det är sommar. Om det är varmt ute förtäljer inte bilden, men inn­e på Hackås Precisionsgjuteri – i gjuteriet­s hjärta – torde det vara det. Där står i alla fall Bert Olsson och häller flera hundra grader hett och smält aluminium i gipsformar medan kollegan Mikael Eriksson hämtar […]

När kungen gjorde finpapper i Lessebo

När kungen gjorde finpapper i Lessebo

Lessebo, Småland, en tidig aprildag 1978. Sveriges kung, 31-årige Carl XVI Gustaf, får lära sig konsten att göra papper på traditionellt gammalt vis.

Redo för disken i det nya folkhemmet

Redo för disken i det nya folkhemmet

Ramnäs bruk i Surahammar är mest känt för sina kättingar, men tillverkade även diskbänkar.

Lastbilar ut –  strumpor in

Lastbilar ut –  strumpor in

Det är kortfrisyrens år 1929, på Malmö strumpfabrik.

Skift med tangenter

Skift med tangenter

I den gamla ”Halda-fabriken”, strax intill Mörrums­ån, började man tillverka skrivmaskiner redan 1896. 1959 exporterade man till långt över hundra länder.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.