Industriarbetarnas tidning

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

15 november, 2022 - 12:32

Skrivet av

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg. 
– Vi måste kunna svara på medlemmarnas frågor.

Lars Ask ställde frågan om IF Metalls ledning inte litar på sina förhandlingsdelegationer, eftersom de fick reda på lönenivån i avtalskraven först på presskonferensen när de presenterades för allmänheten. Foto: Anna Julius

I dagarna har IF Metall avtalsråd, som beslutar om man vill anta kraven som ställts inom LO-samordningen och Facken inom industrin. Lars Ask gick upp i talarstolen för att uttrycka sitt missnöje med att han och andra som sitter i förhandlingsdelegationerna fick veta kraven först på presskonferensen.

– Litar ni inte på oss eftersom vi inte var involverade från början?

Under hans anförande ställde sig många upp. Det var delegater ur förhandlingsdelegationerna för gruv- stål- och teknikavtalen. De hade kommit överens om det under under ett Teamsmöte där de insåg att de var många som tyckte samma sak. 

– Det var för att visa att de stödde det jag sa, så att inte de behövde gå upp och säga att de håller med föregående talare, förklarar Lars Ask för Dagens Arbete. 

Han säger att det är en fråga som han drivit i många år – att förhandlingsdelegationerna ska vara mer involverade när kraven tas fram. Han säger att han förstår att det inte kan vara ”tokstora” grupperingar som arbetar fram kraven, men att det vore bra att vara involverad i processen innan siffran presenterades. 

– Att vi fick höra ”därför kom vi fram till att den här siffran är rimlig”.

Nu fick han själv alltså höra siffran 4,4 procent på presskonferensen, samtidigt som alla andra. 

– Jag hade hoppats på högre, men var glad att det inte var en 3:a som första siffra. 

När han pratat med kontaktombud på Volvo innan kraven presenterades har han förstått att det funnits förhoppningar om ett högt bud, även om det inte var lika högt som inflationen. 

Själv var han med på både 80- och 90-talen, och minns hur löneökningarna ständigt åts upp av inflationen. Men, påpekar han, många minns inte det där. Så det är inte helt lätt att förklara varför facket inte ställer krav på reallöneökningar. 

– Är det alltid vi som ska ta ansvar? är frågan man får, säger han.

Veli-Pekka Säikkälä, IF Metalls avtalssekreterare. Foto: TT Nyhetsbyrån

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä säger att han kan förstå problemet. 

– Om det kommer upp kritik får vi lyssna på det och se om man kan göra på ett annat sätt. Så vi får ta ett prat med delegationerna hur man ska hantera det. 

Problemet säger han är att det handlar om 16 olika förbund, inom LO och Facken inom industrin, som gemensamt ska fatta beslut. Skulle alla förhandlingsdelegationer i de förbunden få veta saker i förväg skulle risken vara stor för läckor. 

– Men vi ska fundera på om vi kan ha ett förmöte eller något sådant. 

En kommentar till “Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

  • Jag och ordförande på vår lokala IF Metall-klubb sitter och diskuterar hur IF Metall kunde blivit så toppstyrt att dem undanhåller information för sina medlemmar och avdelningarna under förbundet.

    Är det MBL-brott förbunden sysslar med? Som vägrar delge information till sina medlemmar.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Facken säger nej till första avtalsförslaget

Facken säger nej till första avtalsförslaget

”Nivåerna måste upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Parterna ska svara på förslag i morgon

Parterna ska svara på förslag i morgon

Parterna har fått en första hemställan, avtalsförslag, från de opartiska ordförandena Opo.

Nej till förslag om treårigt avtal

Facken inom industrin säger nej till förslaget om ett treårigt avtal – ”med tanke på det osäkra läget i världen och inflationen”.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

Nytt avtal i tyska verkstads­industrin

Nytt avtal i tyska verkstads­industrin

Tyska IG Metall har tecknat ett tvåårigt avtal för verkstadsindustrin. De anställda får löneökningar på 4,25 procent i snitt per år, samt engångsbelopp på sammanlagt 3 000 euro.

Nu höjs insatserna i tysk avtalsrörelse

Nu höjs insatserna i tysk avtalsrörelse

Efter veckor av varningsstrejker går nu löneförhandlingarna för 3,9 miljoner anställda i tysk verkstadsindustri in i en avgörande fas. Något som följs noga av parterna i Sverige.

Lägstalönerna en stötesten för LO

Lägstalönerna en stötesten för LO

På tisdag avgörs det. Kommer de 14 LO-förbunden att samordna sina avtalskrav eller inte? I förra avtalsrörelsen hoppade Kommunal av dagen innan förbunden skulle samlas. I Dagens Arbetes avtalspodd kollar reportern Anna Julius hur läget är.

Svårt för LO att enas i avtalsrörelsen

Svårt för LO att enas i avtalsrörelsen

Inflationen slår hårt mot alla – men allra mest mot dem som har små marginaler. Hur facken hanterar det kan avgöra om LO håller samman eller inte i avtalsrörelsen. 
”Det här sätter hela LO:s möjlighet att komma överens på ett enormt prov”, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

Avtal 2023

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Facken inom industrin har kommit överens med arbetsgivarsidan om ett tvåårigt avtal. Därmed är märket satt.

Risk för strid om låglöne­satsningen

Risk för strid om låglöne­satsningen

Parterna hade inte ens hunnit lämna presskonferensen innan det blev tydligt att en del i industrins avtal verkar tolkas olika. Ska satsningen ingå i det överenskomna löneutrymmet, eller läggas ovanpå?

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

På lördag ska det finnas ett nytt avtal. Fack och arbetsgivare sitter nu i slutförhandlingar för att hinna i tid. Här är fem frågor som återstår att lösa.

Facken säger nej till första avtalsförslaget

”Nivåerna måste upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”