Industriarbetarnas tidning

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

15 november, 2022 - 12:32

Skrivet av

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg. 
– Vi måste kunna svara på medlemmarnas frågor.

Lars Ask ställde frågan om IF Metalls ledning inte litar på sina förhandlingsdelegationer, eftersom de fick reda på lönenivån i avtalskraven först på presskonferensen när de presenterades för allmänheten. Foto: Anna Julius

I dagarna har IF Metall avtalsråd, som beslutar om man vill anta kraven som ställts inom LO-samordningen och Facken inom industrin. Lars Ask gick upp i talarstolen för att uttrycka sitt missnöje med att han och andra som sitter i förhandlingsdelegationerna fick veta kraven först på presskonferensen.

– Litar ni inte på oss eftersom vi inte var involverade från början?

Under hans anförande ställde sig många upp. Det var delegater ur förhandlingsdelegationerna för gruv- stål- och teknikavtalen. De hade kommit överens om det under under ett Teamsmöte där de insåg att de var många som tyckte samma sak. 

– Det var för att visa att de stödde det jag sa, så att inte de behövde gå upp och säga att de håller med föregående talare, förklarar Lars Ask för Dagens Arbete. 

Han säger att det är en fråga som han drivit i många år – att förhandlingsdelegationerna ska vara mer involverade när kraven tas fram. Han säger att han förstår att det inte kan vara ”tokstora” grupperingar som arbetar fram kraven, men att det vore bra att vara involverad i processen innan siffran presenterades. 

– Att vi fick höra ”därför kom vi fram till att den här siffran är rimlig”.

Nu fick han själv alltså höra siffran 4,4 procent på presskonferensen, samtidigt som alla andra. 

– Jag hade hoppats på högre, men var glad att det inte var en 3:a som första siffra. 

När han pratat med kontaktombud på Volvo innan kraven presenterades har han förstått att det funnits förhoppningar om ett högt bud, även om det inte var lika högt som inflationen. 

Själv var han med på både 80- och 90-talen, och minns hur löneökningarna ständigt åts upp av inflationen. Men, påpekar han, många minns inte det där. Så det är inte helt lätt att förklara varför facket inte ställer krav på reallöneökningar. 

– Är det alltid vi som ska ta ansvar? är frågan man får, säger han.

Veli-Pekka Säikkälä, IF Metalls avtalssekreterare. Foto: TT Nyhetsbyrån

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä säger att han kan förstå problemet. 

– Om det kommer upp kritik får vi lyssna på det och se om man kan göra på ett annat sätt. Så vi får ta ett prat med delegationerna hur man ska hantera det. 

Problemet säger han är att det handlar om 16 olika förbund, inom LO och Facken inom industrin, som gemensamt ska fatta beslut. Skulle alla förhandlingsdelegationer i de förbunden få veta saker i förväg skulle risken vara stor för läckor. 

– Men vi ska fundera på om vi kan ha ett förmöte eller något sådant. 

En kommentar till “Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

  • Jag och ordförande på vår lokala IF Metall-klubb sitter och diskuterar hur IF Metall kunde blivit så toppstyrt att dem undanhåller information för sina medlemmar och avdelningarna under förbundet.

    Är det MBL-brott förbunden sysslar med? Som vägrar delge information till sina medlemmar.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Facken säger nej till första avtalsförslaget

Facken säger nej till första avtalsförslaget

”Nivåerna måste upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Parterna ska svara på förslag i morgon

Parterna ska svara på förslag i morgon

Parterna har fått en första hemställan, avtalsförslag, från de opartiska ordförandena Opo.

Nej till förslag om treårigt avtal

Facken inom industrin säger nej till förslaget om ett treårigt avtal – ”med tanke på det osäkra läget i världen och inflationen”.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

Nytt avtal i tyska verkstads­industrin

Nytt avtal i tyska verkstads­industrin

Tyska IG Metall har tecknat ett tvåårigt avtal för verkstadsindustrin. De anställda får löneökningar på 4,25 procent i snitt per år, samt engångsbelopp på sammanlagt 3 000 euro.

Nu höjs insatserna i tysk avtalsrörelse

Nu höjs insatserna i tysk avtalsrörelse

Efter veckor av varningsstrejker går nu löneförhandlingarna för 3,9 miljoner anställda i tysk verkstadsindustri in i en avgörande fas. Något som följs noga av parterna i Sverige.

Lägstalönerna en stötesten för LO

Lägstalönerna en stötesten för LO

På tisdag avgörs det. Kommer de 14 LO-förbunden att samordna sina avtalskrav eller inte? I förra avtalsrörelsen hoppade Kommunal av dagen innan förbunden skulle samlas. I Dagens Arbetes avtalspodd kollar reportern Anna Julius hur läget är.

Svårt för LO att enas i avtalsrörelsen

Svårt för LO att enas i avtalsrörelsen

Inflationen slår hårt mot alla – men allra mest mot dem som har små marginaler. Hur facken hanterar det kan avgöra om LO håller samman eller inte i avtalsrörelsen. 
”Det här sätter hela LO:s möjlighet att komma överens på ett enormt prov”, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Så vill justitie­ministern stoppa sprängdåden

Efter Dagens Arbetes granskning: Regeringen vill ändra lagen för att stoppa stölderna av byggdynamit som används i sprängdåden. 

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Richard ville hjälpa till – blev misstänkt för brott

Bergsprängaren Richard Bredin hjälpte en vän att frakta bort dynamit.
Han tyckte att han gjorde samhället säkrare. Men Polisen trodde han var kriminell.