Industriarbetarnas tidning

Pappers samlas för kongress

25 november, 2022 - 07:00

Skrivet av

Uddevalla 2022 Vilka förslag kommer att hissas och dissas den här gången? Och hur kommer den nya förbundsstyrelsen att se ut? I dag startar Pappers kongress i Uddevalla.

Dags att välja

Förutom att ta ställning till förbundsstyrelsens förslag ska de tillresta ombuden också välja vilka som ska sitta i förbundsstyrelsen samt i verkställande utskottet.

Pappers ordförande Pontus Georgsson, samt de två vice ord­förandena Mikael Lilja och P-A Pettersson, uppger att de kommer att ställa upp för omval.

Val är det även till resten av förbundsstyrelsen, som består av nio ledamöter. En av dem som inte ställer upp för omval är Anders Pettersson, tidigare avdelningsordförande på numera nedlagda Kvarnsveden.

Därför att det är så roligt och intressant!

Jenny Jansson, Avd 75 Munkedal, om varför hon vill bli omvald till förbundsstyrelsen.

Förbundsmöte

Dagen efter kongressen, den 27 november, är det så kallat förbunds­möte, även det i Uddevalla. Då ska Pappers spika vilka krav som förbundet ska driva i de stundande förhandlingarna med arbetsgivarna. Under det mötet ska också ett antal ­motioner avhandlas. Här är några av dem:

Utred förbundets organisation
Vart är Pappers på väg? Ska det fortsätta vara ett fristående förbund, eller ska det samarbeta eller rent av gå ihop med något av de andra fackförbunden? Avdelning 31 Väja menar att det är på tiden att sådana frågor reds ut och att en grupp representanter inom förbundet tar itu med dem efter kongressen.

Stoppa las-försämringen
Lagen om anställningsskydd, las, kommer att försämras avsevärt för arbetarna. Det menar Andreas Mångberg, Avdelning 29 Obbola, som i en enskild motion föreslår att Pappers drar sig ur huvudavtalet samt kräver att de föreslagna reglerna i las stoppas. Vidare föreslår han att Pappers tar initiativ att inom LO utarbeta ett nytt las-förslag ”som flyttar makten från företagen till arbetarna”.

Inga LO-pengar i Amazon
LO:s kapitalbolag Bantorget Förvaltning investerar i fonder ”som i sin tur investerar i bolag som inte är i närheten av LO:s stadgar och värderingar”, däribland i den ”antifackliga” e-handelsjätten Amazon. Det menar Avdelning 29 Obbola, som nu kräver att Pappers ska driva på LO att avsluta sina investeringar i Amazon samt se över sina övriga investeringar i ”fackföreningsfientliga” företag.

Vadå ­kongress?

  • Kongressen är Pappers högsta beslutande organ.
  • Den sammankallas vart fjärde år, och det är medlemmarna på varje avdelning som väljer vilka ombud som ska representera dem.
  • Senast kongressen ägde rum var i Gävle 2018.
  • 22 av de 127 ombuden är kvinnor.
  • 30 motioner har ombuden skickat in som svar på de nya stadgar som förbundsstyrelsen föreslår. Flest invändningar har Norrköpings avdelningsordförande Peter Karlsson.
  • 127 ombud deltar på kongressen som pågår i 2 dagar.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Fortsatt förtroende för Georgsson

Fortsatt förtroende för Georgsson

JAAA! ropade kongressombuden högt och enhälligt på valberedningens förslag om att omvälja Pontus Georgsson till Pappers förbundsordförande.

”Någon jävla ordning måste det vara i ett förbund”

”Någon jävla ordning måste det vara i ett förbund”

Pappers skulle besluta om nya stadgar på helgens kongress. Men det fanns ett problem: i princip samtliga inskickade motioner bröt mot just stadgarna.

Pappers går med i huvudavtalet

Pappers går med i huvudavtalet

Pappers har beslutat att gå med i det nya huvudavtalet. Dessutom ska förbundet förhandla på egen hand framöver – utan tjänstemännen.

LO svänger om las

LO svänger om las

”Vi tycker inte att las-uppgörelsen är bra, men för att kunna påverka framåt vill vi att LO är en part”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

”Nu är det tid för försoning i LO”

”Nu är det tid för försoning i LO”

Las-överenskommelsen som IF Metall och Kommunal anslutit sig till gynnar inte oss som fackförbund. Men nu måste vi – enade – gå vidare i kampen, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Sårat och sargat inom LO”

”Sårat och sargat inom LO”

Pappers och GS: Exceptionellt agerat av IF Metall och Kommunal i las-uppgörelsen.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Pappers: Beredda till sympatiåtgärder

Pappers: Beredda till sympatiåtgärder

Ta frågor om hyvling och allmän visstid i avtalsrörelsen i stället, tycker Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Pappers vill ha en ”tredje väg” i las-förhandlingarna

Pappers vill ha en ”tredje väg” i las-förhandlingarna

Pappers planerar att säga nej till fortsatta förhandlingar om anställningstryggheten. I stället föreslår förbundet en ”tredje väg” – att föra in frågan i avtalsrörelsen.

Avtal 2023

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

LO har presenterat ett ”första steg” till samordning, som bland annat innehåller en satsning på lägstalönerna. De ska öka mer än andra löner.

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.