Kampen går vidare men nu tackar jag för mig
Helle Klein: Under tio år har jag haft äran att leda er tidning. Stort tack för förtroendet!
Industriarbetarnas tidning
Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.
7 november, 2022
Skrivet av Helle Klein
Ledare Sverige ska alltså bli sämst i EU-klassen. Det oroar både facken och företagen.
Klimatet sattes på undantag i valrörelsen. Om miljön alls nämndes så var det i populismens ordalag om färre miljö-åtaganden.
Regeringen Kristersson har nu lagt ned miljödepartementet. I stället buntas miljöpolitiken ihop med energi- och näringspolitiken. Det behöver inte vara fel då mycket i klimatomställningen handlar om att ställa om till fossilfritt företagande. Men om miljöfrågan reduceras till att enbart handla om energipolitik, och energipolitik enbart kommer att handla om att bygga ny kärnkraft. Då är det fara å färde.
Den SD-styrda regeringen har deklarerat att reduktionsplikten (inblandning av biobränsle i diesel och bensin) ska ner till ett minimum. Sverige ska alltså bli sämst i EU på att fasa ut fossila drivmedel.
Det hotar både klimatet och jobben.
Redan under valrörelsen härsknade de svenska företagen till och skrev på debattplats i Aftonbladet: Politiker, sluta bromsa klimatomställningen. Över 200 företag oroade sig för den tilltagande populismen.
Enligt Parisavtalet ska Sverige till år 2030 ha halverat utsläppen av klimatgaserna. Företagen har redan påbörjat detta arbete. Det som bekymrar industriledarna är att politikerna bara tycks se omställningen som ett problem.
”På samma sätt som Sverige hamnade långt fram i digitaliseringen tack vare politiska beslut och stora investeringar har vi nu samma möjlighet att ta en position längst fram i klimatomställningen”, skriver de.
Här har de en samsyn med facken. Facken inom industrin höll nyligen ett seminarium om hur viktig klimatomställningen är för industriarbetarna.
”Det handlar till exempel om investeringar för fossilfritt stål, elmotorer och effektiva förpackningslösningar som bidrar till att våra industriföretag kommer vara konkurrenskraftiga även i framtiden”, skriver IF Metalls Marie Nilsson och GS-fackets Per-Olof Sjöö i tidningen Aktuell Hållbarhet.
Till klimatomställningen hör också kompetensutveckling för de anställda och möjlighet till nya gröna jobb. De skenande elpriserna måste politiken hantera smart – inte subventionera slöseriet utan ge möjlighet till effektivisering för både industrier och medborgare.
Det behövs både tuffa regleringar och incitament. Framför allt behövs långsiktiga spelregler. Annars vågar företagen inte investera i miljövänliga processer. Att sänka reduktionsplikten försämrar kraftigt för de företag som investerat i produktionen av fossilfria drivmedel. Att stoppa vindkraftsutbyggnaden i väntan på ny kärnkraft försvårar industrins omställning.
Högerpopulismen hotar klimatet och jobben. Tänk om och gör rätt.