Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Utan facket står skyddsombudet ensamt

9 november, 2022

Skrivet av

Krönika De som vill avskaffa skyddsombudens koppling till facket förstår inte hur arbetsmiljöarbetet går till. Eller struntar de i arbetarnas hälsa?

Pontus Georgsson
Pontus Georgsson är förbundsordförande för Pappers.

Arbetsgivare ska enligt lag vara bra på arbetsmiljöarbete. Enligt mig blir arbetsmiljöarbete som bäst när arbetsgivare tar anställdas arbetsmiljö på allvar, utbildar sina ledare och visar i det dagliga arbetet att en god arbetsmiljö är en viktig del av företagens verksamhet.

Arbetsmiljöfrågor bygger dock på samverkan, även det enligt lag, och därför behövs också ett bollplank, en kravställare och en företrädare för de anställda. Det är här skyddsombudet kommer in.

Att skyddsombud är utsedda av arbetskamraterna via fackföreningen är avgörande för dynamiken i ett partsförhållande. Det är förutsättningen för att skyddsombudet ska ha modet att ställa obekväma frågor, krav och ibland till och med ta till ett skyddsombudsstopp. Företräda sina kollegor på ett sätt som gör att de skadar sig mindre, inte sliter ut sig eller mår dåligt av sitt jobb. Att ibland faktiskt vara med och förhindra dödsfall. Det kräver engagemang.

Just engagemanget hos individer utgör grunden för det fackliga arbetet och att vara skyddsombud är ett av de finaste fackliga uppdrag man kan ha på en arbetsplats. Pappers, som förbund och genom avdelningarna, skapar engagemang genom erfarenhetsutbyte och gemensamma utbildningar. Så blir skyddsombuden en del i ett nätverk där de kan få hjälp att upprätthålla ett slags oberoende mot arbetsgivaren.

Jag har själv varit skyddsombud i över 20 år. Det är mitt längsta fackliga uppdrag. Det är inte alltid lätt, och självklart har min insats varierat, men det har alltid varit lätt att hitta engagemanget när det handlat om arbetskamraters liv och hälsa. Eller ohälsa.

Ett utvecklande arbete är en hörnsten för en bra arbetsmiljö. Bristen på stimulans och utmaning, men kanske mest bristen på möjlighet att påverka och ha inflytande skapar nämligen psykisk ohälsa. Här korsar arbetsmiljöfrågorna annat fackligt arbete, som exempelvis kompetensutveckling, vilket visar på hur centralt skyddsombudets arbete är.

Men tyvärr är skyddsombuden som de fungerar i dag hotade. Svenskt Näringsliv har under några år metodiskt motarbetat deras funktion och baserat sina åsikter på de få fall där det kanske inte fungerat felfritt. Svenskt Näringsliv tycker att det är besvärligt när våra skyddsombud har mod, kunskap och engagemang i arbetsmiljöarbetet.

Dessutom har vi nu en högerkonservativ regering där partierna var för sig har uttryckt att skyddsombud i stället borde utses av arbetsgivaren.

Min slutsats är att de antingen saknar kunskap om hur det fungerar i dag eller inte värderar en arbetares liv särskilt högt.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Naivt – eller farligt, Svenskt Näringsliv

Naivt – eller farligt, Svenskt Näringsliv

Svenskt Näringsliv förskräcker med sitt inspel om att fackets inflytande över arbetsmiljön bör minska.

”Brukens bemanning är nästan anorektisk”

”Brukens bemanning är nästan anorektisk”

En bransch som marknadsför hållbarhet måste ändå anse att hållbarheten också ska gälla de anställda, skriver Lars Wåhlstedt på Pappers.

Jämställdheten backar när skydds­ombuden blir färre

Jämställdheten backar när skydds­ombuden blir färre

Kvinnor i arbetaryrken har fler sjukdagar och avslutar sitt arbetsliv tidigare. Därför är skyddsombuden avgörande även för jämställdheten, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

Ge er inte på skydds­ombuden!

Ge er inte på skydds­ombuden!

Trygga och säkra ­arbetsplatser är viktigast av allt – och nu gäller det att vi försvarar det systematiska arbets­miljöarbetet, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Inget stöd att vänta från högerregeringen”

”Inget stöd att vänta från högerregeringen”

Vad kan vi vänta av den kommande regeringen vad gäller stöd till fackliga organisationer, skyddsombud och arbetsmiljöarbete? Knappast något, snarare ett motstånd, skriver Sofia Amloh, riksdagsledamot för S.

Är det här vår kisspaus i avtalsrörelsen?

Är det här vår kisspaus i avtalsrörelsen?

Lika svårt som att neka busschaufförer rätten att gå på toa bör det vara att neka pappersarbetare rätten att få ut sin ledighet.

Stå upp för skydds­ombuden

Personlig erfarenhet från arbetsplatserna går inte att ersätta med en chattbot på Arbetsmiljöverkets hemsida, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Gå ut och se verkligheten, Svenskt Näringsliv”

”Gå ut och se verkligheten, Svenskt Näringsliv”

Förra året dog nästa 50 arbetare på våra arbetsplatser och 130 000 anmälningar om skador lämnades in. Att då komma med förslag som sätter oss arbetare i en ännu sämre sits är förödande, skriver det regionala skyddsombudet Claes Thim.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

Det är positivt på att regeringen till slut föreslår att de regionala skyddsombuden måste få utökad tillträdesrätt. Samtidigt är reaktionerna från borgerligt håll ett kvitto på den undermåliga förhandlingen vid januariavtalets tillkomst, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

Avtal 2023

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Facken inom industrin har kommit överens med arbetsgivarsidan om ett tvåårigt avtal. Därmed är märket satt.

Risk för strid om låglöne­satsningen

Risk för strid om låglöne­satsningen

Parterna hade inte ens hunnit lämna presskonferensen innan det blev tydligt att en del i industrins avtal verkar tolkas olika. Ska satsningen ingå i det överenskomna löneutrymmet, eller läggas ovanpå?

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

På lördag ska det finnas ett nytt avtal. Fack och arbetsgivare sitter nu i slutförhandlingar för att hinna i tid. Här är fem frågor som återstår att lösa.

Facken säger nej till första avtalsförslaget

Facken säger nej till första avtalsförslaget

”Nivåerna måste upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.