Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Utan facket står skyddsombudet ensamt

9 november, 2022

Skrivet av

Krönika De som vill avskaffa skyddsombudens koppling till facket förstår inte hur arbetsmiljöarbetet går till. Eller struntar de i arbetarnas hälsa?

Pontus Georgsson
Pontus Georgsson är förbundsordförande för Pappers.

Arbetsgivare ska enligt lag vara bra på arbetsmiljöarbete. Enligt mig blir arbetsmiljöarbete som bäst när arbetsgivare tar anställdas arbetsmiljö på allvar, utbildar sina ledare och visar i det dagliga arbetet att en god arbetsmiljö är en viktig del av företagens verksamhet.

Arbetsmiljöfrågor bygger dock på samverkan, även det enligt lag, och därför behövs också ett bollplank, en kravställare och en företrädare för de anställda. Det är här skyddsombudet kommer in.

Att skyddsombud är utsedda av arbetskamraterna via fackföreningen är avgörande för dynamiken i ett partsförhållande. Det är förutsättningen för att skyddsombudet ska ha modet att ställa obekväma frågor, krav och ibland till och med ta till ett skyddsombudsstopp. Företräda sina kollegor på ett sätt som gör att de skadar sig mindre, inte sliter ut sig eller mår dåligt av sitt jobb. Att ibland faktiskt vara med och förhindra dödsfall. Det kräver engagemang.

Just engagemanget hos individer utgör grunden för det fackliga arbetet och att vara skyddsombud är ett av de finaste fackliga uppdrag man kan ha på en arbetsplats. Pappers, som förbund och genom avdelningarna, skapar engagemang genom erfarenhetsutbyte och gemensamma utbildningar. Så blir skyddsombuden en del i ett nätverk där de kan få hjälp att upprätthålla ett slags oberoende mot arbetsgivaren.

Jag har själv varit skyddsombud i över 20 år. Det är mitt längsta fackliga uppdrag. Det är inte alltid lätt, och självklart har min insats varierat, men det har alltid varit lätt att hitta engagemanget när det handlat om arbetskamraters liv och hälsa. Eller ohälsa.

Ett utvecklande arbete är en hörnsten för en bra arbetsmiljö. Bristen på stimulans och utmaning, men kanske mest bristen på möjlighet att påverka och ha inflytande skapar nämligen psykisk ohälsa. Här korsar arbetsmiljöfrågorna annat fackligt arbete, som exempelvis kompetensutveckling, vilket visar på hur centralt skyddsombudets arbete är.

Men tyvärr är skyddsombuden som de fungerar i dag hotade. Svenskt Näringsliv har under några år metodiskt motarbetat deras funktion och baserat sina åsikter på de få fall där det kanske inte fungerat felfritt. Svenskt Näringsliv tycker att det är besvärligt när våra skyddsombud har mod, kunskap och engagemang i arbetsmiljöarbetet.

Dessutom har vi nu en högerkonservativ regering där partierna var för sig har uttryckt att skyddsombud i stället borde utses av arbetsgivaren.

Min slutsats är att de antingen saknar kunskap om hur det fungerar i dag eller inte värderar en arbetares liv särskilt högt.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Naivt – eller farligt, Svenskt Näringsliv

Naivt – eller farligt, Svenskt Näringsliv

Svenskt Näringsliv förskräcker med sitt inspel om att fackets inflytande över arbetsmiljön bör minska.

Fackens prioriteringar skrämmer mig

Fackens prioriteringar skrämmer mig

Skyddsombuden och arbetsmiljöarbetet har fått en alltmer osynlig roll i kollektivavtalen, skriver Maria Steinberg, författare och
docent i arbetsmiljörätt.

”Brukens bemanning är nästan anorektisk”

”Brukens bemanning är nästan anorektisk”

En bransch som marknadsför hållbarhet måste ändå anse att hållbarheten också ska gälla de anställda, skriver Lars Wåhlstedt på Pappers.

Jämställdheten backar när skydds­ombuden blir färre

Jämställdheten backar när skydds­ombuden blir färre

Kvinnor i arbetaryrken har fler sjukdagar och avslutar sitt arbetsliv tidigare. Därför är skyddsombuden avgörande även för jämställdheten, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

Ge er inte på skydds­ombuden!

Ge er inte på skydds­ombuden!

Trygga och säkra ­arbetsplatser är viktigast av allt – och nu gäller det att vi försvarar det systematiska arbets­miljöarbetet, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Inget stöd att vänta från högerregeringen”

”Inget stöd att vänta från högerregeringen”

Vad kan vi vänta av den kommande regeringen vad gäller stöd till fackliga organisationer, skyddsombud och arbetsmiljöarbete? Knappast något, snarare ett motstånd, skriver Sofia Amloh, riksdagsledamot för S.

Är det här vår kisspaus i avtalsrörelsen?

Är det här vår kisspaus i avtalsrörelsen?

Lika svårt som att neka busschaufförer rätten att gå på toa bör det vara att neka pappersarbetare rätten att få ut sin ledighet.

Stå upp för skydds­ombuden

Personlig erfarenhet från arbetsplatserna går inte att ersätta med en chattbot på Arbetsmiljöverkets hemsida, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Gå ut och se verkligheten, Svenskt Näringsliv”

”Gå ut och se verkligheten, Svenskt Näringsliv”

Förra året dog nästa 50 arbetare på våra arbetsplatser och 130 000 anmälningar om skador lämnades in. Att då komma med förslag som sätter oss arbetare i en ännu sämre sits är förödande, skriver det regionala skyddsombudet Claes Thim.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Frågorna om sprängdåden som regeringen inte vill svara på

När Dagens Arbete vill ställa frågor om sprängdåden till justitieminister Gunnar Strömmer (M) bollas vi vidare och får mejlsvar utan möjlighet till följdfrågor. Här är alla frågor vi hade velat få svar på.

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.