Industriarbetarnas tidning

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

29 november, 2022 - 14:51

Skrivet av

Om man ska vara förtroendevald inom IF Metall måste man dela förbundets värderingar, beslutade kongressen. Men Hans Andersson, avdelning 4 Mitt i Norrland, var rädd att bestämmelsen kan utnyttjas på fel sätt.

Inför kongressen har en kommitté tittat över IF Metalls stadgar. Många av de föreslagna ändringarna är mest förtydliganden av vad som gäller, men några väckte debatt på kongressen.

En handlar om att det ska skrivas in att man som förtroendevald måste dela IF Metalls grundläggande värderingar och verka i deras anda. När man är förtroendevald så släpper man inte uppdraget när man går utanför grindarna, förklarar IF Metalls nyligen omvalda förbundssekreterare Martin Gunnarsson.

Han tog exemplet med att man inte kan gå hem och förtrycka sin fru eftersom IF Metall är ett feministiskt förbund. Men bestämmelsen är extra aktuell på grund av diskussioner om huruvida aktiva sverigedemokrater ska kunna ta förtroendeuppdrag.

Hans Andersson på avdelning 4 argumenterade för att förslaget skulle avslås. Han sa att han förstod meningen, men var orolig att bestämmelsen kunde utnyttjas. Vid till exempel en hård strid lokalt skulle en styrelse kunna använda paragrafen och hävda att de som tycker annorlunda inte verkar i linje med IF Metalls värderingar. 

— Det här öppnar för saker som inte är bra i framtiden.

Martin Gunnarsson svarade med att ta upp ett aktuellt exempel från Transportarbetareförbundet. Frågan om det var rätt av förbundet att utesluta en aktiv sverigedemokrat tas snart upp i hovrätten, och det beror delvis på att det är oklart vad som gäller.

— Kan man förtydliga det är det väldigt, väldigt bra. 

Hans Andersson ville också ha avslag på ett förslag där förbundsstyrelsen ges möjlighet att frångå stadgarna vid oförutsedda händelser. Bakgrunden är att förbundet bröt mot stadgarna under coronapandemin genom att till exempel inte hålla ordinarie kongress. Även där var han rädd att bestämmelsen skulle kunna utnyttjas på fel sätt, eftersom man inte vet vilka som styr förbundet i framtiden. 

— Vi måste skriva stadgar som håller över tid, sa han. 

Martin Gunnarsson förstod oron men sa:

— Det är det fina i en demokrati. Missbrukar man sitt förtroende blir man inte omvald. 

Några få gick på Hans Anderssons linje vid omröstning, men förbundsstyrelsens förslag till förändringar i stadgarna gick igenom i sin helhet.

Fotnot: Artikeln har tillfogats en rättelse.

Nya bestämmelser i stadgarna:

§ 1 moment 2 Förbundets ändamål och värderingar

Förbundet är en demokratisk och feministisk organisation som värnar om ett demokratiskt och jämställt samhällssystem och bygger sin verksamhet på uppfattningen om alla människors lika värde. De värderingar som vägleder förbundets verksamhet är jämlikhet, solidaritet och frihet. (Kursiveringen är det nya)

§4 moment 7 Förtroendevald 

Förtroendevald inom IF Metall föreslås och väljs av medlemmarna. För att vara valbar till förtroendeuppdrag inom IF Metall ska en vara anställd inom IF Metalls verksamhetsområde samt dela förbundets grundläggande värderingar och verka i dess anda.

§ 15 moment 10 Oförutsedda händelser 

Inträffar oförutsedd händelse som ligger utanför förbundets påverkan, som gör stadgetillämpning ogenomförbar eller oskälig, äger förbundsstyrelsen rätt att fatta nödvändiga beslut om tillfälliga avsteg från stadgarnas villkor. Besluten ska vara tidsbestämda.

Det hände också:

Avdelning 38 Dackebygden fick igenom sin motion om att studerandemedlemmar ska få vara kvar som medlemmar när de gör värnplikt. Även frågan om att få vara studerandemedlem när man utbildar sig senare i livet väckte mycket debatt, men här röstade kongressen ner förslaget. 

Avdelning 34 Borås och 36 Göteborg fick igenom sin motion att IF Metall ska inrätta ett kulturpris till någon som skildrat medlemmars arbetsliv. Priset ska delas ut på kongressen.

Avdelning 28 Västra Skaraborg ville att förbundet skulle införa en enklare inträdesblankett för nya medlemmar. Förbundsstyrelsen ville inte binda upp sig för det, men fick se sig besegrad när kongressen sa ja till motionen.

3 kommentarer till “Vi måste skriva stadgar som håller över tid

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Marie Nilsson: Vi står inför helt nya utmaningar

Marie Nilsson: Vi står inför helt nya utmaningar

Marie Nilsson har omvalts att leda IF Metall. Hon flaggade för tuffa tider i sitt tal, i samband med kongressen.

IF Metall samlas för kongress

IF Metall samlas för kongress

Vem ska bestämma i IF Metall, och vad ska facket ägna sig åt? Det ska beslutas när förbundet håller kongress 28 november–2 december.

Strid på järn­verket efter SD-petning

Strid på järn­verket efter SD-petning

När en avdelning på SSAB i Luleå valde en aktiv sverigedemokrat till gruppordförande sade IF Metall stopp. Nu står medlemmar mot varandra och fackordföranden Tomas Karlsson får möta både uppretade medlemmar och media.

IF Metall petar SD-politiker

IF Metall petar SD-politiker

IF Metall avsätter SD-politikern Ulf Karlström som i december valdes till gruppordförande på SSAB i Luleå. Beslutet togs av IF Metalls förbundsstyrelse på tisdagen.

Kan krisen bli ett lyft för facket?

Kan krisen bli ett lyft för facket?

I flera år har fackförbunden brottats med sjunkande organisationsgrad. Så kom en annan kris. Nu rapporterar flera förbund om medlemmar som strömmar till.

”Vem vill bli kallad fjollig kärring?”

Förändringen börjar med dig, och kan börja nu, skriver Pia Johansson från IF Metall Bergslagen.

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Grön omställning och kvinnors villkor är kärnfrågor som hade varit främmande på IF Metalls kongresser förr i tiden. DA:s Anna Julius ser tillbaka på fem dagars kongress – och 14 års bevakning av IF Metall.

”Många har fått föra fram sin talan”

Fem ombud sammanfattar sina intryck från IF Metalls kongress.

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

IF Metall ska jobba hårdare för att alla ska få avtalspension inbetald hela arbetslivet. ”Det är ruskigt viktigt”, säger Jonas Seppälä som var en av dem som gick upp och talade för motionerna.

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

I skuggan av Rysslands anfallskrig mot Ukraina har förtrycket hårdnat i Belarus. IF Metalls kongress fördömer regimens attacker på oberoende fackförbund och arresteringar av fackliga ledare.

Avtal 2023

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Om de allra högsta cheferna får kraftigt höjda ersättningar under avtalsrörelsen blir det svårare för parterna att komma överens, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Dagens Arbetes poddar Lyssna på de senaste avsnitten

Arbetarrörelsens hitlåt från förr

Arbetarrörelsens hitlåt från förr

När den svenska arbetarrörelsen växte fram var Ungdomsmarschen hiten nr 1. En sång som då slog både Internationalen och Arbetets söner, och som sjöngs på alla möten.

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

1968 fick Socialdemokraterna 50,1 procent av rösterna i riksdagsvalet. Men det var knappast tack vare kampanjlåten ”Hej Socialdemokrat!”. Kalle Lind berättar.

Den bortglömda Linje 2-sången

Den bortglömda Linje 2-sången

Lyssna på Linje 2-sången från kärnkraftsomröstningen 1980. Dagens Arbetes reporter Jonas Nordling har grävt i arkivet – och pratat med linje 2-generalen.

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Det största hindret för den gröna omställningen är att beslutsfattare och allmänhet inte tror att den kommer att kunna genomföras. Lyssna på podden med Marie Nilsson, Svante Axelsson och Helle Klein.

Fackets starka motstånd mot nazismen

Fackets starka motstånd mot nazismen

Författaren Anna-Lena Lodenius gästar Dagens Arbete Historia. Tillsammans med Harald Gatu och Helle Klein utforskar hon hur arbetarrörelsen hanterat högerextremismen historiskt. Författaren Mats Wingborg ger en nutida internationell utblick.

Facket och flyktingarna

Facket och flyktingarna

Svenska facken smugglade flyktingar, pengar och information under andra världskriget. Norska motståndsmän fick bo i ett hus i centrala Stockholm under täckmanteln att de var grafiska ombudsmän.

Hoten mot de svenska industrijobben

Hoten mot de svenska industrijobben

Svensk basindusti exporterar 90 procent av produkterna. Så hur drabbas Sverige när länder som USA vill rädda sina egna industrijobb? Och hur går det med den gröna omställningen när energikrisen slagit till?