Industriarbetarnas tidning

Cyberattack stänger ner A-kassorna

2 december, 2022 - 11:38

Skrivet av Jonas Nordling & Pontus Ohlin

Angrepp. På grund av en cyberattack har alla a-kassors system tillfälligt stängts. Det kan därför vara svårt att just nu nå sin a-kassa.

”Jag har aldrig varit med om något liknande under mina fem år som kassaföreståndare”, säger Petra Andersson, kassaföreståndare på Pappers a-kassa.

Under torsdagen utsattes en enskild a-kassa för en incident i form av en cyberattack som gjorde att kassans system stängdes ned. Som en följd av attacken har Sveriges A-kassor under fredagen valt att stänga ned samtliga a-kassors system i förebyggande syfte för att utreda läget.

– Det innebär att det inte går att logga in på mina sidor, utan den som vill komma i kontakt med sin a-kassa måste använda telefon, förklarar Johan Ahlgren som är kommunikationschef på Sveriges a-kassor.

– Vi skulle förstås inte göra detta om vi inte måste, men det är en tillfällig nedstängning i förebyggande syfte. Det är endast en medelstor kassa som utsatts för själva attacken.

Hur länge kan nedstängningen av samtliga a-kassors system väntas pågå?

– Det kan vara klart redan idag, eller så kan det ta flera dagar. Vi måste ta reda på vad som hänt, och det måste få ta sin tid.

Enligt Johan Ahlgren är inga utbetalningar i närtid hotade.

– Vi hade en utbetalning igår som tycks ha gått som planerat, och det finns inget som tyder på att kommande utbetalning kommer påverkas av detta.

På grund av attacken har Pappers a-kassa valt att stänga all nätverkstrafik.

 – Det känns väldigt olustigt. Det här visar på den stora osäkerhet som finns i den digitala världen, säger kassaföreståndare Petra Andersson.

 – Men vår telefonlinje är öppen, och vi kan i alla fall svara på generella frågor som Pappers medlemmar har.

En kommentar till “Cyberattack stänger ner A-kassorna

  • Troligen ytterligare en åtgärd av arbetsförmedlingen och a-kassorna för att trakassera arbetslösa. För oss äldre som t.o.m betalt värnskatt i ett antal år innan vi blev sjuka och arbetslösa är detta ett bedrägeri.
    Lägg ner arbetsförmedlingen, försäkringskassan och skrota hela socialförsäkringssystemet eftersom det är ett gigantiskt bedrägeri.
    Har aldrig klagat över höga skatter eftersom jag sett det som ett gemensamt sparande för att finnas som en trygghet ifall något händer.
    Nu har jag insett att allt varit ett bedrägeri och kräver att all den skatt jag betalat under falska och bedrägliga premisser återbetalas.
    Det är åtskilliga miljoner så med dessa pengar behöver jag varken a-kassa eller sjukpenning. Sedan kan ju även Wallenberg och Göran Persson återbetala SPP pengarna de konfiskerade.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Så fungerar de nya reglerna

Så fungerar de nya reglerna

Under coronakrisen har regeringen både lättat på reglerna för att få ersättning och höjt beloppen för den som uppfyller villkoren från a-kassan. Följ DA:s guide för att ta reda på vilken ersättning du har rätt till.

Vad vill du att vi ska skriva om?

Vad vill du att vi ska skriva om?

Nu har jag så smått hunnit sätta mig in i de nya rutinerna på Dagens Arbete. Berätta gärna för mig vad du vill läsa mer om!

Kolla ditt avtal – här är de som är klara

Kolla ditt avtal – här är de som är klara

I dagarna ska hundratusentals anställda få sin nya lön. Vi reder ut vad som gäller i de olika avtalen i industrin – och vilka avtal som inte är klara.

En magisk gräns spräcktes – men osäkerheten består

En magisk gräns spräcktes – men osäkerheten består

Vi kan komma överens – även när det blåser kallt. Kanske är det det viktigaste budskapet från både fack och arbetsgivare, skriver Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Efter cyberattacken: Dubbelt så långa handläggningstider

Efter cyberattacken: Dubbelt så långa handläggningstider

Handläggningstiderna för IF Metalls a-kassa har mer än fördubblats sedan cyberattacken för två månader sedan. A-kassorna i Sverige har ännu inte återhämtat sig efter attacken.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

Därför vill facken inte ha ett jättelyft på lönen

Därför vill facken inte ha ett jättelyft på lönen

Läget är spänt inför nästa års löneförhandlingar. Ingen vill se en upprepning av 80-talet. Vad var det som hände då? Och varför varnas det för höga lönekrav? 

Här står parterna inför avtalsrörelsen

Här står parterna inför avtalsrörelsen

Att årets avtalsrörelse är speciell är fack och arbetsgivare överens om. Och att det är inte lönerörelsens uppgift att se till att du får mer pengar kvar i plånboken när inflationen drar iväg. Men sen går synen isär, inte minst på hur det går för svensk industri.

Industrifacken byter inte fot om SD

Industrifacken byter inte fot om SD

Man kan inte vara förtroendevald i fackförbunden IF Metall, Pappers eller GS om man samtidigt är aktiv i Sverigedemokraterna (SD). Det är inte heller aktuellt för förbunden att ompröva sin hållning.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.