”Tror det kommer bli debatt om pensionsfrågorna”
Skälen för ledighet, pension och facklig-politisk samverkan. Det är några frågor tre kongressdeltagare lyfter upp som viktiga.
Industriarbetarnas tidning
2 december, 2022 - 07:07
Skrivet av Anna Julius
IF Metall ska jobba hårdare för att alla ska få avtalspension inbetald hela arbetslivet.
– Det är ruskigt viktigt, säger Jonas Seppälä som var en av dem som gick upp och talade för motionerna.
För ett par år sedan lyckades LO komma överens med arbetsgivarna om att pengar till avtalspensionen ska betalas in även till personer under 25 år. Åldern ska sänkas successivt, och är i år 23 år. Innan dess får man inget inbetalat. Man får inte heller något efter 65.
Flera avdelningar motionerade om att åldersgränserna ska bort. IF Metalls förbundsstyrelse ville anse motionen beaktad – man jobbar redan med frågan. Många gick upp i talarstolen och argumenterade för att i stället bifalla motionen.
En av dem var Jonas Seppälä från avdelning 2 Norrbotten. När han håller utbildningar märker han att unga blir väldigt engagerade i frågan – trots att man ofta får höra att unga inte bryr sig om pension. På SSAB i Luleå där han jobbar finns många som är för unga för att få avtalspension.
– De tänker inte så mycket på att man sänkt åldern några år, utan de tänker att de inte får det.
Han tycker också att det är viktigt att man ska få pengar inbetalda efter 65, med tanke på att pensionsåldern höjts, och att många jobbar kvar av ekonomiska skäl efter 65.
– Givetvis får man en bättre allmän pension då, men på avtalspensionen får man inget efter 65.
Han tycker det är bra att förbundsstyrelsen jobbar med frågan.
Var det inte ok att motionen bara skulle anses beaktad?
– Lite symbolpolitik är det. Nu har vi sagt: Det här ska göras.
Känns det bra att komma hem nu och kunna säga till arbetskamraterna att ni fick igenom det här?
– Absolut, det känns jättebra! Det var ett av målen här under veckan.
Läs också
När Anders Engberg, 22, förstod att inga premier betalas in till tjänstepensionen innan 25 års ålder slängde han ihop en kalkyl. Resultatet – det kan betyda en miljon kronor mindre när han går i pension.
När den svenska arbetarrörelsen växte fram var Ungdomsmarschen hiten nr 1. En sång som då slog både Internationalen och Arbetets söner, och som sjöngs på alla möten.