Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Hur farliga ska jobben bli innan Kristersson bryr sig?

12 januari, 2023

Krönika Det spelar roll vem som styr Sverige. För när högern regerar ökar risken för svenska arbetare att dö på jobbet, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

OM SKRIBENTEN:

Lina Stenberg är utredare på tankesmedjan Katalys och var tidigare kommunikatör på IF Metall.

Regeringsskiftet har inte gått obemärkt förbi. Med Tidöavtalet har Sverigedemokraterna en vågmästarposition och vi har landets historiskt mest konservativa styre.

Och vi kommer få gott om tillfällen att chockeras under mandatperioden. För högerpartierna sitter helt redo att genomföra sådant som de är eniga om, sådant de med lätthet röstar igenom i riksdagen.

Som när det kommer till jobben. Här ska ”trösklarna” bort och en mer ”flexibel arbetsmarknad” ska skapas.

Vad dessa floskler betyder är att det ska straffa sig ännu mer att inte jobba. Att det ska svida ordentligt om man blir sjuk eller blir uppsagd. Och särskilt kommer det att svida för arbetare, något som så ofta är underförstått i den borgerliga logiken.

Löntagarna ska även bli mer lättrörliga och alltså behöva oroa sig mer över sina jobb. Provanställningstiden ska förlängas från sex till 12 månader och det ska bli enklare för företag att anställa på visstid. Och förutom regeringspartierna är även Centerpartiet med på noterna.

Som om detta inte var nog har M, C och L långtgående idéer om hur fler ”enkla jobb” ska skapas där arbetarnas löner ska bli ännu lägre än i dag.

Det är heller inte bara arbetsmarknaden som ska bli mer otrygg. Jobben kommer också bli farligare. Och återigen är det främst arbetare det handlar om.

Oron att skadas på jobbet är redan i dag utbredd, något rapporten ”Ingen ska behöva dö av jobbet” pekar på. En av tre industriarbetare är ofta oroade över att förolyckas. Och särskilt stor är rädslan där skyddsombud saknas, där riskutbildning och rutiner saknas eller där jobben är stressiga. Åtta av tio av de som har ett fysiskt tungt eller enformigt arbete är rädda att skadas.

Men allt detta är inget som verkar bekymra regeringen Kristersson.

Regeringspartierna ger som bekant inte mycket för arbetsmiljö och fackliga frågor. Och skyddsombuden, är de verkligen så viktiga? Om SD fick bestämma skulle skyddsombuden bytas ut till ”oberoende arbetsplatsombud”. Övriga högerpartier har inte bestämt sig, men de vill inte att skyddsombuden ska bli fler eller få utökade befogenheter.

Det är en otäck framtid som väntar om regeringen får bestämma. En arbetarfientlig cocktail av sämre arbetsmiljö och mer otrygghet vars konsekvenser kan bli förfärliga, på individ- och på samhällsnivå. Allt medan arbetsgivarna med gott samvete kan gå med största möjliga vinst.

Med Tidöregeringens politik behöver de ju varken skydda sina anställda eller se till att de trivs. De behöver inte ens se sina arbetare i ögonen.

Nej, mandatperioden ser inte ljus ut och fler chocker lär som sagt vänta. För det är inte osannolikt att vi får vänja oss vid både fler arbetsplatsolyckor och fler dödsfall. Men också högre sjuktal och fler arbetare som inte kan jobba fram till pension.

Men ska vi finna oss i detta? Självklart inte. För om vi ska vänta på att Kristersson sätter ned foten för svenska arbetares skull, då får vi nog vänta väldigt länge.

En kommentar till “Hur farliga ska jobben bli innan Kristersson bryr sig?

  • Makt korrumperar. Och ju högre upp man kommer desto mer korrumperat blir det. Vilken maktställning som innehavs, har ingen betydelse så länge man får/har makt att ta, döma eller påverka enskildas liv och leverne, utan konsekvenser för egen del.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Både den ekonomiska krisen och klimatkrisen kommer med regeringens budget sannolikt att fördjupas, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

”Vi behöver en motbild till den högernationalistiska regeringens”

”Vi behöver en motbild till den högernationalistiska regeringens”

Det behövs en opposition som ser till alla arbetares behov, i både stad och glesbygd och oavsett vad vi har för ursprung, skriver grafikern Bertil Mårtensson.

”Inget stöd att vänta från högerregeringen”

”Inget stöd att vänta från högerregeringen”

Vad kan vi vänta av den kommande regeringen vad gäller stöd till fackliga organisationer, skyddsombud och arbetsmiljöarbete? Knappast något, snarare ett motstånd, skriver Sofia Amloh, riksdagsledamot för S.

Vi fortsätter påverka politiken

Vi fortsätter påverka politiken

När vi har en regering som inte prioriterar löntagarna är det ännu viktigare att vi är starka och driver våra frågor, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Oro och kval, efter detta val

Oro och kval, efter detta val

Jag är uppriktigt oroad för de kommande fyra åren. Det blir alltid förändringar med en ny regering, men nu blir det nog mer än vi är vana vid – och bekväma med, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Valet där allt blev förvridet

Valet där allt blev förvridet

Våra politiker fjäskar för de förmögna medan de riktar kniven mot människor som flytt krig, skriver Anneli Jordahl.

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

Förloraren blir vinnare

Förloraren blir vinnare

Helle Klein: Ulf Kristerssons M förlorade stort men de ler för att regeringstaburetterna hägrar. Och nu har Sverige ett av västvärldens största högerextrema partier i regeringsmakten.

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

Regeringens mål är tydligt: de nya jobben som klimatomställningen skapar ska hamna i Sverige, skriver utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) och IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Skydds­ombudens framtid står på spel i valet”

”Skydds­ombudens framtid står på spel i valet”

Johan Danielsson (S): Både M och SD driver förslag som riskerar att vingklippa det lokala skyddsombudsarbetet.

Avtal 2023

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Om de allra högsta cheferna får kraftigt höjda ersättningar under avtalsrörelsen blir det svårare för parterna att komma överens, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Dagens Arbetes poddar Lyssna på de senaste avsnitten

Arbetarrörelsens hitlåt från förr

Arbetarrörelsens hitlåt från förr

När den svenska arbetarrörelsen växte fram var Ungdomsmarschen hiten nr 1. En sång som då slog både Internationalen och Arbetets söner, och som sjöngs på alla möten.

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

1968 fick Socialdemokraterna 50,1 procent av rösterna i riksdagsvalet. Men det var knappast tack vare kampanjlåten ”Hej Socialdemokrat!”. Kalle Lind berättar.

Den bortglömda Linje 2-sången

Den bortglömda Linje 2-sången

Lyssna på Linje 2-sången från kärnkraftsomröstningen 1980. Dagens Arbetes reporter Jonas Nordling har grävt i arkivet – och pratat med linje 2-generalen.

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Det största hindret för den gröna omställningen är att beslutsfattare och allmänhet inte tror att den kommer att kunna genomföras. Lyssna på podden med Marie Nilsson, Svante Axelsson och Helle Klein.

Fackets starka motstånd mot nazismen

Fackets starka motstånd mot nazismen

Författaren Anna-Lena Lodenius gästar Dagens Arbete Historia. Tillsammans med Harald Gatu och Helle Klein utforskar hon hur arbetarrörelsen hanterat högerextremismen historiskt. Författaren Mats Wingborg ger en nutida internationell utblick.

Facket och flyktingarna

Facket och flyktingarna

Svenska facken smugglade flyktingar, pengar och information under andra världskriget. Norska motståndsmän fick bo i ett hus i centrala Stockholm under täckmanteln att de var grafiska ombudsmän.

Hoten mot de svenska industrijobben

Hoten mot de svenska industrijobben

Svensk basindusti exporterar 90 procent av produkterna. Så hur drabbas Sverige när länder som USA vill rädda sina egna industrijobb? Och hur går det med den gröna omställningen när energikrisen slagit till?