Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.
”Stärkt skydd mot farliga kemikalier är en jämställdhetsfråga”
8 mars, 2023
Dela:
DEBATT Det är dags att jämställdhet och kvinnors rätt till ett jämlikt skydd prioriteras och tar utrymme i debatten, skriver Europaparlamentarikern Ilan De Basso (S).
Ilan De Basso är socialdemokratisk Europaparlamentariker.
Ingen arbetare ska riskera sin hälsa eller dö på grund av sitt jobb. Det är vår skyldighet att kämpa för en stark och solidarisk arbetsmiljölagstiftning som skyddar alla arbetare på svensk arbetsmarknad. Det gäller i synnerhet skyddet för kvinnor och gravida. Giftiga ämnen som bly kan orsaka reproduktiva skador och riskera fosters hälsa och utveckling redan vid de nivåer som i dag anses säkra. Frågan om att skydda arbetare från hälsofarliga ämnen är i högsta grad en jämställdhetsfråga.
Med anledning av detta har Europeiska kommissionen föreslagit åtgärder för att stärka skyddet för arbetstagare mot hälsorisker kopplade till exponering av farliga kemikalier. Bland annat föreslår kommissionen att skyddet mot reproduktionsskadliga ämnen ska stärkas ytterligare.
Därför är det otroligt förargande att se hur Europeiska kommissionen under påtryckning från arbetsgivare föreslår gränsvärden som inte ger lika starkt skydd för kvinnor som män. Det innebär att halva befolkningen diskrimineras och utsätts för hälsorisker på grund av företagens vinsthets.
Därför är det otroligt förargande att se hur Europeiska kommissionen under påtryckning från arbetsgivare föreslår gränsvärden som inte ger lika starkt skydd för kvinnor som män.
I slutändan handlar det om att kvinnors rätt till ett jämställt skydd mot hälsofarliga ämnen inskränks. Det kommer vi aldrig att tillåta.
Europeiska kommissionens förslag är ett steg framåt för ett mer jämställt arbetsmiljöskydd, men samtidigt krävs mycket mer för en jämställd europeisk arbetsmarknad. Därför föreslår vi följande:
Gränsvärden för hälsofarliga och reproduktionstoxiska ämnen ska sänkas och vara lika låga för både män och kvinnor.
EU måste anta en ny och mer ambitiös arbetsmiljöstrategi med tydligt jämställdhetsfokus och en nollvision mot dödsolyckor i arbetet.
Kvinnors deltagande på arbetsmarknaden behöver stärkas i hela Europa. Det kräver en fungerande och ambitiös arbetsmarknadspolitik med välfärdstjänster för vård och omsorg av barn som alla kan ha råd med.
Den generella välfärden ska innefatta fler kvinnor för att klyftorna mellan de som har arbete och de som står utanför ska slutas.
Kvinnors och mäns jämställda villkor i arbetslivet är en grundbult för ett jämlikt samhälle. För att arbetsmiljölagstiftning ska vara träffsäkert behöver alla arbetare omfattas av ett jämlikt och starkt skydd. Allt annat är ovärdigt. Det är dags att jämställdhet och kvinnors rätt till ett jämlikt skydd prioriteras och tar utrymme i debatten.