Industriarbetarnas tidning

Trettio år av sent sällskap

22 mars, 2023

Skrivet av

En röst i natten En del har musik i öronen när de jobbar. Andra har Karlavagnen. Följ med in i studion och möt gänget bakom radioprogrammet – där det just i kväll handlar om godis.

Bakom glaset i den ljudisolerade studion sitter programledaren ensam med lurar för öronen. Den gröna lampan lyser och producent Monika Bohman skriver små meddelanden på skärmen om hon tycker att det är dags att runda av. Det är Monika som kläckt idén till kvällens ämne – godis.

– Sveriges Willy Wonka, är det du det?

– Ja, det kan man väl säga. Jag har haft förmånen att få äta godis på arbetstid under större delen av mitt yrkesverksamma liv, för jag jobbade som råvaruleverantör inom godisindustrin.

Många bollar i luften. Inför sändning plåtar producenten programledaren till sociala medier, som också måste underhållas. Foto: Daniel Larsson.

Klockan har passerat tio och Sanna Lundell som programleder torsdagskvällens Karlavagnen låter Lars-Olof från Växjö prata på.

– Jag vet i detalj de flesta recept. Man kan väl säga att jag sett godisindustrin från insidan.

Sveriges Willy Wonka berättar att vissa produkter är unika för Norden, såsom hallonbåtar och geléhallon. Det är också Lars-Olofs favoriter, gör han klart.

– Sköter du din tandborstning morgon och kväll kan du äta MYCKET godis utan att ha dåligt samvete, fortsätter han.

Bredvid producenten som kläckte idén till kvällens tema står en klargrön Iittala-skål med finsk lakrits, en godissort som programledaren kallar för gubbgodis.

– Stort tack för att vi fick ta del av dina insideruppgifter om den svenska godisbranschen, avslutar Sanna Lundell inne i studion.

Jag har haft förmånen att få äta godis på arbetstid under större delen av mitt yrkesverksamma liv.”

Lars-Olof från Växjö, en av lyssnarna som ringer in.

Ljudteknikern Jari Hänninen drar upp en gammal Orup-låt som är lagom lugn för natten. Musiken är redan lagd så de får inte själva bestämma vad som ska spelas mellan snacken.

Jari tycker om att jobba kväll, berättar han. Kanske har han det med sig från unga år då han skift-arbetade i industrin. Medan Orup sjunger minns han tillbaka på den tiden.

När Orup är färdig kopplas en bagare fram som i natt jobbar ett 14-timmarspass. Annars brukar det vara en del lastbilschaufförer som ringer in. Medelåldern på lyssnarna är vanligtvis hög. Och fler män än kvinnor kontaktar Karlavagnen. Men just den här kvällen, när ämnet är godis, är lyssnarna yngre och det är fler kvinnor än män.

Monika Bohman valde kvällens tema för att hon alltid får förmaningar när hon har barnbarnet hos sig. En onsdagsglass i affären är inte okej, enligt mamman. För mycket socker! Så i går när Monika hämtade barnbarnet från förskolan fick hon nöja sig med bubbelvatten. Ramlösan låg ensam i kundvagnen och skramlade och lilltjejen såg ganska nöjd ut ändå, berättar producenten.

Monikas skärm i kontrollrummet är full med berättelser från människor över hela landet. Kvällens tema leder till ovanligt många samtal och det är svårt att välja bland rösterna. Datorn hjälper henne. Har någon varit med i programmet nyligen så känner systemet igen numret och rödmarkerar.

En person som Monika verkligen vill ha med, en niobarnsmamma, svarar inte. Det stressar henne lite. Annars är hon, efter alla år som producent för både Karlavagnen och Ring P1, stresstålig som få.

Frågan för kvällen är alltså: Lördagsgodis, godis hela veckan eller godisförbud? Hur gör ni i din familj för att det inte ska bli för mycket sötsaker? Hur var det när du växte upp? Berätta!

För att säkra upp de första samtalen för kvällen har Monika en bra stund innan sändning ringt upp sin dialogredaktör Åsa Stöckel, som sköter Facebook-sidan. Tillsammans väljer de ut ett par personer att börja Karlavagnen med, för samtalen kan dröja.

Det är då som det stora vemodet rullar in. Och från havet blåser en isande, gråkall vind. Ted Ströms Vintersaga går i gång. Jari Hänninen blir först lyrisk vid mixerbordet och sjunker sedan in som i sin egen värld.

Monika förringer personen som står näst på tur och kollar så att inte radion står på i bakgrunden och stör. Kvinnan i andra änden byter sand i kattlådan, berättar hon, och påbörjar sitt arbetspass på ett lager samtidigt som Karlavagnen slutar sända vid midnatt. Monika säger åt henne att vara beredd för det är snart hennes tur.

Låten är längre än vad Monika tänkt sig.

– Kan du tona ut

Jari som håller i knappar och spakar opponerar sig. Folket behöver den här låten, hela, det är hans bestämda uppfattning. Sanna bakom glaset signalerar att det är okej.

Frusen törst i kön till stadspuben i Luleå. Frusna drömmar uti monarkin. Kärleken får leva mellan nattskiftet och drömmen. Kärleken går på billigt vin … Det är då som det stora vemodet rullar in.

”Jag brukar glömma bort att vi sänder live ut till svenska folket, säger programledaren Sanna Lundell som går helt in i samtalen med den hon har på tråden. Foto: Daniel Larsson.

Näst på tur är den så kallade specialisten som bokas i förväg, denna kväll en dietist.

– Struktur verkar vara bättre än förbud, säger dietisten.

– Är barn mer sötsugna än vuxna? frågar Sanna.

– Ja, de föds med en förkärlek till söta smaker. Lördagsgodis funkar för många. Men inte för alla. Det kan bli ett sånt enormt fokus då och för mycket. Sen har vi olika starkt sug. Viktigast är väl att man hittar en struktur så att barnen inte äter sig mätta på godis och får näringsbrist.

– Det här att man blir pigg av godis. Barnen blir ju vilda små djur. Sugar rush! Stämmer det? vill Sanna veta.

Dietisten avfärdar påståendet som en myt.

– Faktum är att man studerat barn på längden och tvären och med massor av olika rörelsedetektorer och videofilmer och inte lyckats fånga det i forskningen. Det verkar snarare vara själva situationen, när barnen äter godis, som är skojig. Att det är lite extra roligt att leva. Att man blir sprallig av det.

– En myt alltså, som du krossar nu?
Dietisten skrattar till i luren.

– Jag har försökt krossa den förr, men den är enormt svårkrossad. Och även om det här är en myt – säg ingenting till barnen!

Programledaren berättar alltid om temat för kvällen inne i Radiosportens studio. Foto: Daniel Larsson.

Karlavagnen kör från 21:40 fram till midnatt, sex kvällar i veckan. Den som vill fortsätta ha röstradio i öronen får gå över till Vaken som håller låda ända till klockan sex.

Monika Bohmans arbetsdag börjar framåt sju på kvällen. Någon timme efter producenten anländer programledaren. Tillsammans går de över till Radiosporten där Sanna Lundell berättar om Karlavagnens tema för kvällen. Även här i studion engagerar ämnet och en godisskål skickas runt mellan mickarna. Hockey och basket pågår ljudlöst i monitorer ovanför redaktionens huvuden.

Genom Radiohusets långa korridorer går Karlavagns-gänget i samlad trupp tillbaka till sin egen studio. Slusspersonalen är redan på plats, redo att ta emot de första samtalen. Det är oftast studenter som extraknäcker i Radiohuset. Måns Hagenberger pluggar psykologi, vilket inte är helt fel de kvällar då det är allvarligare teman såsom skilsmässa, beroende, sorg och döden. Sanna Lundell kör varje torsdag och när hon väljer ämne blir de ofta tyngre. Det är därför Monika och hon är ett så bra team, konstaterar Sanna. De väger upp varandra.

Bredvid Måns i slussen sitter Olga Crafoord som dagtid jobbar i en bokhandel. Båda trivs bra med sitt extraknäck och framför allt att jobbet är på sena kvällar så att de hinner med plugg och annat på dagarna.

Måns Hagenberger och Olga Crafoord i telefonslussen. Foto: Daniel Larsson.

Den 18 januari fyllde Karlavagnen 30 år. Då sändes programmet, såsom alltid på onsdagar, från Göteborg. Programledarna som 1993 startade Karlavagnen kopplades in och delade med sig av gamla minnen.

– De människor som påstår att svenskar är ett kyligt folk, som håller på sig lite grann, de har fel. Har inte du blivit förvånad över hur generösa människor är som ringer till oss? säger Lisa Syrén och vänder sig till Bengt Grafström som var den som kom på namnet Karlavagnen.

– Ja, svenska folket är modigt och inte alls så tystlåtet som man kan tro.

De minns vågade ämnen som: Självmord. Manligt klimakterium. Fibromyalgi. Även oron minns de tydligt. Tänk om ingen ringer. Tänk om ingen ringer. Men den farhågan visade sig obefogad.

– Vi startade Karlavagnen i en tid då man förnedrade folk i tv. Det var inne redan då. Vi ville vara en hygglig version. Värna och våga, men framför allt lyssna på folk och låta dem prata till punkt, säger Lisa Syrén.

Bengt Grafström kommer speciellt ihåg en kvinna som påstod sig ha varit gift med Jesus.
– Hon var övertygande. Sanslöst övertygande. Hon hade varit gift med Jesus. Och så var det mannen, jag minns inte i vilken landsända, som redan provlegat sin kista. De stod nere i källaren, kistorna, två stycken, så att deras barn skulle slippa den biten.

Foto: Daniel Larsson.

Vi avslutar aldrig med godnatt, för det finns lyssnare därute som just påbörjar sin arbetsdag.

Monika Bohman, producent.

Monika letar på skärmen efter personen som ska få avsluta kvällen. Hon landar i Inger, 83 år, från Hisingen.

– När jag var liten fick jag en peng att köpa godis för på lördagar. En tvåöring eller en femöring. Tvåöringen fick vi två karameller för. Hade man en hel femöring så kunde man köpa fem stycken, berättar Inger för Sanna och svenska folket.

Klockan närmar sig midnatt.

– Vi avslutar aldrig med godnatt, för det finns lyssnare därute som just påbörjar sin arbetsdag, konstaterar Monika Bohman.

Radiohuset by night. Foto: Daniel Larsson.

21.40

… börjar Karlavagnen sändas, sex kvällar i veckan i Sveriges Radio P4. Programmet görs av sju olika redaktioner med olika programledare:

Måndag: Pia Herrera, Uppsala (även på finska).
Tisdag: Farah Abadi, Malmö.
Onsdag: Christian Olsson, Göteborg.
Torsdag: Sanna Lundell, Stockholm.
Fredag: Gerhard Stenlund, Umeå (jämna veckor), Johan Signert, Kalmar (ojämna veckor).
Söndag: Mona Wahlund, Uppsala (jämna veckor), Li Skarin, Piteå (ojämna veckor).

Första sändningen ägde rum den 18 januari 1993.

Programmet har enligt egna siffror uppemot en halv miljon lyssnare per kväll.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.