Industriarbetarnas tidning

Sprängmedels­expert: Därför stjäls dynamit från byggen

20 april, 2023 - 16:17

Skrivet av Johanna Edström, David Lundmark

Många brister gör det lätt att stjäla sprängmedel från byggen. Det anser professor Bo Janzon, tidigare sprängmedelsexpert på FOI.

Bo Janzon har arbetat i 39 år på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) som sprängmedelsexpert och chef för Avdelningen för vapen och skydd.

Han tycker att det är alldeles för lätt för kriminella att komma över sprängmedel.

En anledning är osäker förvaring på byggarbetsplatser.

– Under arbetsdagen kan förråden stå öppna. Då har fler än sprängarbasen tillgång till sprängmedlet och på byggen är det många som kommer och går.

Enligt Bo Janzon är många sprängämnesförråd enkla att ta sig in i, som ett vanligt vapenskåp.

Det är krav på att företag som hanterar sprängmedel måste registrera hur mycket sprängmedel som används. Det görs via inscanningssystem och manuella eller digitala loggar.

– I dagsläget är det också alldeles för lätt att manipulera loggen och ingen kan hålla koll på hur mycket sprängmedel som använts, säger Bo Janzon.

– Även hederliga personer kan frestas, om man får tillräckligt bra betalt, att sälja några kilon som ändå inte kommer märkas att det saknas.

En annan brist är vid transporter och kvittering av sprängmedel. 

– Leverantörer kräver varken att id eller sprängkort visas upp. Det är helt fel, så borde det inte få vara.

– Det gör också att sprängmedlet är alltför enkelt för terrorister att komma över, säger Bo Janzon.

Så kan stölder av sprängmedel stoppas

Här är tio förslag från Bo Janzon.

1) Bättre förråd, högre stöldsäkerhet och larm, och med daglås som öppnas med personlig transponder eller liknande, som loggas. 

2) Obligatorisk sprängplan, som registreras (spårbart) i server.

3) Sprängmedel förvaras på hyllor i förrådet, med inbyggda vågar, där man sätter in en sprängämnes- eller tändmedelsförpackning (olika förråd för dessa) som vägs, noteras i logg och kompletteras med t ex inskannad streckkod. Loggen sänds via 4G eller 5G till central server och registreras.

4) Varje gång man tar ut sprängämnen registreras mängden och typen med vågsensorerna och kompletteras med namn/kod för personen som hämtar och var enligt sprängplan den ska användas, och data registreras i förrådet och centralt.

5) Bättre märkning av sprängämnen, med markörer som delvis kan överleva detonation, unika för åtminstone varje tillverkad batch, för att kunna spåra stulet och återfunnet eller använt sprängämne.

6) Tillstånd utfärdas via polisen, med centralt statligt register över såväl föreståndare, sprängarbasar och all annan personal som får arbeta med sprängmedel, så att brott som begås av någon sådan person omedelbart noteras och resulterar i indraget tillstånd. Också samordnade och centralt registrerade tillstånd för sprängföretag.

7) Krav att bara personal med tillstånd får hämta ut sprängmedel från leverantörer. Krav på säker identifiering

8) Bättre stöldskydd för sprängmedelstransporter.

9) Samtidigt kan man passa på att höja kunskapskraven för de olika befattningarna som kommer i kontakt med sprängmedel, så att riskerna för olyckor och annat oskickligt beteende minskar. Kunskapskrav enligt brittisk modell, som efterhand bör göras enhetliga inom hela EU!

10) Det finns i dag ingen akademisk utbildning inom sprängmedel i Sverige, och bara ett fåtal i Europa – behövs också!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.