Industriarbetarnas tidning

Vinstfest för Dagens Arbetes journalistik

10 maj, 2023 - 12:34

Skrivet av

Dagens Arbetes redaktion tog hem tre av åtta priser på Fackförbundspressens dag på tisdagen.

Sveriges fackförbundspress samlas årligen för seminarier och diskussioner och i samband med det delas priser ut i åtta journalistiska kategorier.

Dagens Arbetes podd Mordet på facktopparna, om fackföreningsledarna Bertil Whinberg och Ove Fredriksson, som hittades mördade i Tallinn 1991, fick pris för bästa avslöjande. Podden har också vunnit pris i ljudklassen på Tidskriftsgalan och nominerats till Guldspaden, Guldörat och Prix Europa. Dessutom blev Mikael Färnbo nominerad till Årets journalist

Mikael Färnbo tog emot priset för Bästa avslöjande. Foto: Isak Krantz.

Vad tänker du om det?
– Det är jättekul att en redaktionell satsning blir så uppmärksammad och uppskattad av läsare och lyssnare och kollegor.

Är det viktigt att vinna priser?

– Nej, inte alls. Det är viktigt att göra bra journalistik. Men det är kul, och särskilt roligt att den kvalitativa journalistiken uppmärksammas och på så sätt kan leva vidare.

Rasmus Lygner fick pris för Bästa berättande text. Foto: Isak Krantz.

I kategorin Bästa berättande text vann reportaget Den stora modebluffen, skrivet av Rasmus Lygner. I reportaget får vi följa hur svensk träråvara blir till viskos åt bland annat H&M i det indiska Fortune 500-företaget Aditja Birlas fabrik. Rasmus Lygner och fotografen David Lundmark bestämde sig för att inte bländas av marknadsföringen av viskos som det gröna fräscha materialet, och kom hem med intervjuer och vattenprover som visar hur framställningen skadar arbetare, lokalbefolkning och miljö.

Vad betyder det som journalist att få pris för ett jobb som handlar om saker som är så jobbiga?

– När det är komplexa ämnen som uppmärksammas för berättandet så är det skönt att veta att man lyckats förmedla det på ett tillgängligt sätt. Och att man lyckats göra något med det förtroendet man fått från människorna man mött.

Utrikesjobb som det här har kommit till genom biståndspengar via Sida, som nu fått neddragna anslag. Vad betyder det att fackpressen tappar den här möjligheten?

– Allt fackligt arbete är en del av ett större internationellt arbete. Inte minst genom de globala värdekedjor man ser. Råvaror som skickas för att förädlas på en annan plats och sedan kommer tillbaka hit. Det är viktigt skildra hela den processen och inte minst människorna, industriarbetarna, i de länderna. Så det är naturligtvis väldigt tråkigt att de pengarna försvinner för oss, säger Rasmus Lygner.

Lotta Holmström.

Under kvällen delades också priset för Bästa grepp ut. Här var det Dagens Arbete systertidning Dagens Arbetsmiljö som knep första pris för Orden som tar plats i politikenBakom jobbet står ovan nämnda Rasmus Lygner, som tillsammans med Dagens Arbetes digitala utvecklingschef Lotta Holmström byggt ett skript som kunde ta reda på vad arbetsmarknadspolitiska talespersoner gjort under förra mandatperioden.

– Själva skriptet går igenom de arbetsmarknadspolitiska talespersonernas anföranden i riksdagens kammare under mandatperioden och sammanställer statistik över de ord de använt. Genom att identifiera ett antal ord som handlar om arbetsmiljö, och räkna hur många gånger politikerna använt dem när de talat, kunde vi ge en bild av deras engagemang i en fråga som är viktig för våra läsare. På sajten kompletterade vi med ordmoln som visar vad de pratat om även när det gäller andra ämnen, säger Lotta Holmström.

Isak Krantz.

Isak Krantz är redaktör för Dagens Arbetsmiljö:

– Det var kul att vinna för en sån här redaktionell satsning. Vi ville göra ett grepp inför valet där vi i stället för att skriva vad politikerna ville göra tog reda på vad de faktiskt sagt och gjort. Tror det blev bra vägledning för läsarna. Roligt och kreativt samarbete i sluttampen av pandemin där vi satt på varsinna håll och hade videomöten.

Helena Reistad, redaktionschef, var också mycket nöjd.

– Det är otroligt roligt att vår journalistik får så fin uppmärksamhet. Vi vill ju avslöja och granska – och vi vill ha goda berättelser. Här får vi pris för båda de sakerna. Extra kul är att Dagens Arbetsmiljö också vinner pris. Så välförtjänt för alla inblandade!

Så här sa juryn

Bästa avslöjande, Mordet på facktopparna, av Mikael Färnbo:
”För att med transparens och enastående uthållighet ha avslöjat att den officiella sanningen om ett fackligt trauma sannolikt var ett villospår. En raffinerad berättelse som med hjälp av unika uppgifter från gamla sovjetiska arkiv kastar nytt ljus över ett internationellt maktspel som blivit högaktuellt på nytt.”

Läs också

Avsnitt 1: Döden i Sovjet

I 30 år har anhöriga till de mördade fackledarna Bertil Whinberg och Ove Fredriksson levt med frågorna om vad som egentligen hände deras makar och fäder.

Bästa berättande journalistik, Den stora modebluffen, av Rasmus Lygner:
”Detta reportage är ett effektivt berättat globalt drama, både upprörande och intresseväckande. Den historiska tillbakablicken med det gamla Sverigeperspektivet gör att berättelsen fördjupas och att problematiken sätts i ett större sammanhang. Många röster och många olika sidor kommer till tals i denna ambitiösa folkbildningsbragd.”

Läs också

Den stora modebluffen

När Domsjös trämassa blir viskosfiber i Indien görs det med metoder som har skadat människor och miljö i mer än hundra år. Så varför låtsas svenska ­mode­företag som H&M att det är nytt och fräscht?

Bästa grepp Orden som tar plats i politiken, av Lotta Holmström och Rasmus Lygner:
”Vinnaren har inte bara imponerat med sin nytänkande metod. Som läsare fängslas vi från start till mål med hjälp av den underhållande och moderna paketeringen. Som journalister vill vi genast försöka kopiera tillvägagångssättet i våra egna granskningar. Med begränsade resurser tog den här redaktionen sig an en teknisk utmaning på egen hand och resultatet kan inspirera en hel yrkeskår.”

Läs också

Så ofta lyfter politikerna arbetsmiljön i riksdagen

Politikerna säger att skyddsombuden är viktiga. Ändå nämns de sällan i riksdagen. Dagens Arbetsmiljö har kartlagt vad arbetsmarknadspolitikerna faktiskt talar om i kammaren.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Chans till prisregn för Dagens Arbetes redaktion

Chans till prisregn för Dagens Arbetes redaktion

Dagens Arbete och Dagens Arbetsmiljö är nominerade till inte mindre än fyra av Fackförbundspressens journalistpriser. Rasmus Lygner är nominerad till två av dem.

Flera vinstchanser för DA:s journalistik

Flera vinstchanser för DA:s journalistik

Fyra nomineringar av åtta möjliga. Dagens Arbete och Dagens Arbetsmiljö har chans att vinna flera priser på Fackförbundspressens dag.

Dagens Arbete kan vinna en guldspade

Dagens Arbete kan vinna en guldspade

Dagens Arbete har fått två nomineringar till Sveriges finaste pris för grävande journalistik. Granskningarna Mordet på facktopparna och Den stora modebluffen kan vinna Guldspaden.

Pris till Elinor Torp och Dagens Arbetsmiljö

Pris till Elinor Torp och Dagens Arbetsmiljö

Elinor Torp vann pris för ”bästa berättande text” när fackförbundspressen samlades på torsdagen. Reportaget om skyddsombudet Maj-Len Holmquist på Samhall lämnar ingen oberörd, menade en enhällig jury.

Skrev om farfar – kan få pris

Skrev om farfar – kan få pris

Dagens Arbete uppmärksammas med två nomineringar till Fackförbundspressens journalistpriser: Bästa berättande text och Bästa digitala satsning.

DA:s podd fick pris på tidskriftsgala

DA:s podd fick pris på tidskriftsgala

Mordet på facktopparna är den bästa satsning på ljud och rörligt som gjorts av svenska tidskrifter det senaste året. På onsdagskvällen prisades Dagens Arbetes podd på Tidskriftsgalan.

DA:s reporter nominerad till dubbla priser

DA:s reporter nominerad till dubbla priser

Dagens Arbetes Mikael Färnbo kan bli årets journalist vid årets Tidskriftsgala. Han är dessutom nominerad i ljudklassen för sin podd Mordet på facktopparna.

Dagens Arbete kan vinna Europas finaste radiopris

Dagens Arbete kan vinna Europas finaste radiopris

DA-podden Mordet på facktopparna har nominerats till årets granskning på Europas största tv- och radiogala: Prix Europa.

Dagens Arbete kan vinna flera priser

Dagens Arbete kan vinna flera priser

Bästa avslöjande, Bästa förklarande text och Bästa berättande text. Dagens Arbete har chans på storslam när Fackföreningspressen ska dela ut sina årliga priser.

Två priser till Dagens Arbete

Två priser till Dagens Arbete

PRISER Pontus Ohlin skrev Bästa berättande text och hela Dagens Arbetes redaktion fick pris för Bästa digitala satsning när Fackförbundspressen delade ut sina årliga journalistpriser. Prisutdelningen var helt digital, så redaktionen följde den i en livestreamad sändning. När det stod klart att båda de nominerade bidragen kammat hem segern blev det stort jubel. Chefredaktör Helle […]

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.