Chans till prisregn för Dagens Arbetes redaktion
Dagens Arbete och Dagens Arbetsmiljö är nominerade till inte mindre än fyra av Fackförbundspressens journalistpriser. Rasmus Lygner är nominerad till två av dem.
Industriarbetarnas tidning
10 maj, 2023 - 12:34
Skrivet av Janna Ayres
Dagens Arbetes redaktion tog hem tre av åtta priser på Fackförbundspressens dag på tisdagen.
Sveriges fackförbundspress samlas årligen för seminarier och diskussioner och i samband med det delas priser ut i åtta journalistiska kategorier.
Dagens Arbetes podd Mordet på facktopparna, om fackföreningsledarna Bertil Whinberg och Ove Fredriksson, som hittades mördade i Tallinn 1991, fick pris för bästa avslöjande. Podden har också vunnit pris i ljudklassen på Tidskriftsgalan och nominerats till Guldspaden, Guldörat och Prix Europa. Dessutom blev Mikael Färnbo nominerad till Årets journalist
Vad tänker du om det?
– Det är jättekul att en redaktionell satsning blir så uppmärksammad och uppskattad av läsare och lyssnare och kollegor.
Är det viktigt att vinna priser?
– Nej, inte alls. Det är viktigt att göra bra journalistik. Men det är kul, och särskilt roligt att den kvalitativa journalistiken uppmärksammas och på så sätt kan leva vidare.
I kategorin Bästa berättande text vann reportaget Den stora modebluffen, skrivet av Rasmus Lygner. I reportaget får vi följa hur svensk träråvara blir till viskos åt bland annat H&M i det indiska Fortune 500-företaget Aditja Birlas fabrik. Rasmus Lygner och fotografen David Lundmark bestämde sig för att inte bländas av marknadsföringen av viskos som det gröna fräscha materialet, och kom hem med intervjuer och vattenprover som visar hur framställningen skadar arbetare, lokalbefolkning och miljö.
Vad betyder det som journalist att få pris för ett jobb som handlar om saker som är så jobbiga?
– När det är komplexa ämnen som uppmärksammas för berättandet så är det skönt att veta att man lyckats förmedla det på ett tillgängligt sätt. Och att man lyckats göra något med det förtroendet man fått från människorna man mött.
Utrikesjobb som det här har kommit till genom biståndspengar via Sida, som nu fått neddragna anslag. Vad betyder det att fackpressen tappar den här möjligheten?
– Allt fackligt arbete är en del av ett större internationellt arbete. Inte minst genom de globala värdekedjor man ser. Råvaror som skickas för att förädlas på en annan plats och sedan kommer tillbaka hit. Det är viktigt skildra hela den processen och inte minst människorna, industriarbetarna, i de länderna. Så det är naturligtvis väldigt tråkigt att de pengarna försvinner för oss, säger Rasmus Lygner.
Under kvällen delades också priset för Bästa grepp ut. Här var det Dagens Arbete systertidning Dagens Arbetsmiljö som knep första pris för Orden som tar plats i politiken. Bakom jobbet står ovan nämnda Rasmus Lygner, som tillsammans med Dagens Arbetes digitala utvecklingschef Lotta Holmström byggt ett skript som kunde ta reda på vad arbetsmarknadspolitiska talespersoner gjort under förra mandatperioden.
– Själva skriptet går igenom de arbetsmarknadspolitiska talespersonernas anföranden i riksdagens kammare under mandatperioden och sammanställer statistik över de ord de använt. Genom att identifiera ett antal ord som handlar om arbetsmiljö, och räkna hur många gånger politikerna använt dem när de talat, kunde vi ge en bild av deras engagemang i en fråga som är viktig för våra läsare. På sajten kompletterade vi med ordmoln som visar vad de pratat om även när det gäller andra ämnen, säger Lotta Holmström.
Isak Krantz är redaktör för Dagens Arbetsmiljö:
– Det var kul att vinna för en sån här redaktionell satsning. Vi ville göra ett grepp inför valet där vi i stället för att skriva vad politikerna ville göra tog reda på vad de faktiskt sagt och gjort. Tror det blev bra vägledning för läsarna. Roligt och kreativt samarbete i sluttampen av pandemin där vi satt på varsinna håll och hade videomöten.
Helena Reistad, redaktionschef, var också mycket nöjd.
– Det är otroligt roligt att vår journalistik får så fin uppmärksamhet. Vi vill ju avslöja och granska – och vi vill ha goda berättelser. Här får vi pris för båda de sakerna. Extra kul är att Dagens Arbetsmiljö också vinner pris. Så välförtjänt för alla inblandade!
Bästa avslöjande, Mordet på facktopparna, av Mikael Färnbo:
”För att med transparens och enastående uthållighet ha avslöjat att den officiella sanningen om ett fackligt trauma sannolikt var ett villospår. En raffinerad berättelse som med hjälp av unika uppgifter från gamla sovjetiska arkiv kastar nytt ljus över ett internationellt maktspel som blivit högaktuellt på nytt.”
Läs också
I 30 år har anhöriga till de mördade fackledarna Bertil Whinberg och Ove Fredriksson levt med frågorna om vad som egentligen hände deras makar och fäder.
Bästa berättande journalistik, Den stora modebluffen, av Rasmus Lygner:
”Detta reportage är ett effektivt berättat globalt drama, både upprörande och intresseväckande. Den historiska tillbakablicken med det gamla Sverigeperspektivet gör att berättelsen fördjupas och att problematiken sätts i ett större sammanhang. Många röster och många olika sidor kommer till tals i denna ambitiösa folkbildningsbragd.”
Läs också
När Domsjös trämassa blir viskosfiber i Indien görs det med metoder som har skadat människor och miljö i mer än hundra år. Så varför låtsas svenska modeföretag som H&M att det är nytt och fräscht?
Bästa grepp Orden som tar plats i politiken, av Lotta Holmström och Rasmus Lygner:
”Vinnaren har inte bara imponerat med sin nytänkande metod. Som läsare fängslas vi från start till mål med hjälp av den underhållande och moderna paketeringen. Som journalister vill vi genast försöka kopiera tillvägagångssättet i våra egna granskningar. Med begränsade resurser tog den här redaktionen sig an en teknisk utmaning på egen hand och resultatet kan inspirera en hel yrkeskår.”
Läs också
Politikerna säger att skyddsombuden är viktiga. Ändå nämns de sällan i riksdagen. Dagens Arbetsmiljö har kartlagt vad arbetsmarknadspolitikerna faktiskt talar om i kammaren.