Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Bromsa inte klimatomställningen

15 juni, 2023

Skrivet av

Krönika Vi behöver ingen överhettad politisk debatt om vilket energislag som är bäst, utan en stabil ny överenskommelse, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Marie Nilsson är ordförande för IF Metall.

Den svenska industrin är världsledande i klimatomställningen. Vi står mitt i en grön industriell revolution – som industriarbetarna driver. Vi kokar fossilfritt stål och skruvar ihop elmotorer. Vi fixar biobränsle och återvinner plast.

Det fanns kanske en tid när det stoltaste med svensk industri var historien. Så är det inte längre. Nu växer industrin i hela landet, och många tusen nya industrijobb skapas.

Bland IF Metalls medlemmar finns ett stort engagemang för att rädda klimatet, visar en färsk undersökning från Novus. Sex av tio medlemmar är oroliga för att kommande generationer ska drabbas negativt av klimatomställningen. Lika många anser att IF Metall ska engagera sig och påverka politiken för att stoppa klimatförändringarna.

Det är dags för regeringen att sträcka ut en hand, och för Socialdemokraterna att ta den.

Och det finns all anledning för oss att höja våra röster och göra oss hörda i klimatfrågan. För klimatpolitiken svarar inte upp mot den gröna industrins behov. Regeringen är en bromskloss för klimatomställningen.

Högerkrafter tar alla chanser att ifrågasätta Hybrit. Och hojtar ständigt om att bolag som SSAB och LKAB minsann inte ska få några statliga pengar för att investera i grön produktion. Bidrag till privatpersoners rut- och rottjänster går tydligen bra, men inte investeringar för att framtidens gröna jobb ska hamna i Sverige.

I stället för en regering som gör allt för att underlätta industrins gröna omställning, har vi en regering som snöat in på kärnkraft. För i klimatfrågan har de ingenting annat att komma med.

Den gröna omställningen kräver enorma mängder el. Modern, säker kärnkraft är ett av de energislag som behövs i mixen. Men elen behövs nu – inte sen. Och då går vindkraften snabbast att få på plats. Det erkänner till och med regeringen – om än pliktskyldigt.

Och det är faktiskt Sveriges världsledande position i industrins gröna omställning som står på spel. Om vi inte får fram den el som behövs, är risken att industriföretag flyttar sina gröna investeringar till andra länder. Då förlorar vi många nya jobb. Det får inte ske.

Så vi behöver ingen överhettad politisk debatt om vilket energislag som är bäst. Vi behöver en bred och stabil ny energiöverenskommelse. Det är dags för regeringen att sträcka ut en hand, och för Socialdemokraterna att ta den.

För klimatomställningen, jobben och välfärden kräver billig och leveranssäker el. Och det kan bara åstadkommas med politisk kompromissvilja – nödvändig för att rädda vår planet.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Både den ekonomiska krisen och klimatkrisen kommer med regeringens budget sannolikt att fördjupas, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

M och SD har i åratal blockerat förslag som skulle göra livet bättre för Sveriges industriarbetare, skriver Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

Arbetarna avgörande i kampen för klimatet

Arbetarna avgörande i kampen för klimatet

Industrin har alltför länge varit en miljöbov men är i dag helt avgörande för att få bukt med utsläppen av växthusgaser, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Svensk industri för klimatets skull

Svensk industri för klimatets skull

Kombinationen av bra miljöpolitik med hårda utsläppskrav och industriell teknikutveckling är nyckeln till omställning, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Vi fortsätter påverka politiken

Vi fortsätter påverka politiken

När vi har en regering som inte prioriterar löntagarna är det ännu viktigare att vi är starka och driver våra frågor, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

Regeringens mål är tydligt: de nya jobben som klimatomställningen skapar ska hamna i Sverige, skriver utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) och IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Vänsterpartiet står på vår sida även när det blåser hårt”

”Vänsterpartiet står på vår sida även när det blåser hårt”

Det är Vänsterpartiet som tar strid för löntagarna, mot urholkad anställningstrygghet och återinförande av karensdag. skriver IF Metallaren Erfan Kakahani.

Rätt att lyssna på Adrian

Rätt att lyssna på Adrian

När Magdalena Andersson höll tal i Almedalen hamnade industriarbetaren och numera ordförande för verkstadsklubben på Volvo, Adrian Avdullahu i centrum. Helt rätt, statsministern!

LO: Släpp er fixa idé om att underminera fackliga skyddsombud

LO: Släpp er fixa idé om att underminera fackliga skyddsombud

Om M och SD på riktigt vill göra krafttag mot brottsligheten borde de släppa den fixa idéen om att underminera de fackliga regionala skyddsombudens roll, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

LO försöker hitta syndabockar när partiet man pumpar in pengar i inte levererar, skriver Maria Malmer Stenergard och Mats Green (M).

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.