Industriarbetarnas tidning

Hundratals förlorar jobbet i byggkrisen

8 juni, 2023

Skrivet av

Storvarsel Den värsta byggkrisen på många år slår hårt mot husföretagen och deras underleverantörer. En tidigare blomstrande fönstertillverkare tvingas nu säga upp nästan hundra industriarbetare. 

Robert Perssons chef sa till honom att hon ville prata på kontoret, helst inte framför de andra.

Han stod ute på fabriksgolvet på Nian. 43 år gammal med en axel som värkte efter en skada han ådragit sig på lagret året innan, men fastanställd på ett jobb han verkligen tyckte om.

Snacket om att produktionen på Svenska fönster gick dåligt hade börjat redan ett par månader tidigare. Men det pratas ofta mycket, tycker Robert Persson, man kan inte lyssna på allt. Olika rykten sprids, felaktigheter och överdrifter får fart. 

Bäst att ta det lugnt, lyssna på cheferna.

– De sa att produktionen börjat gå ned, att företaget får allt färre beställningar. Men det var ingen som visste då att det skulle bli varsel.

Bara några veckor senare, i februari, meddelade företaget att 90 personer varslats om uppsägning. Efter förhandlingar med facket stod det klart att 84 av dem skulle förlora jobbet. 

Och nu? 

Nu skulle Robert Persson stiga in på chefens kontor och få höra att han var en av dem. Så mycket förstod han.

”Man pratar kanske inte så mycket om det. Många går bara tiden ut. Men det är klart att folk är ledsna och oroliga. Alla tar det olika. Jag ser trots allt ganska positivt på framtiden och vet att det kommer att lösa sig”, säger Robert Persson som gör sin sista dag på Svenska fönster i juni. Foto: David Lundmark

Hösten 2022 var turbulent. Inflationen stack iväg och Riksbanken såg sig tvungen att gång på gång höja styrräntan. Bostadsbyggandet stannade av när många drog sig för att köpa lägenhet eller hus. 

Småhusbranschen, som gått bättre än någonsin under pandemiåren, såg hur efterfrågan störtdök. Stora varsel lades på flera av GS-fackets företag. 

Att krisen skulle nå även de företag som tillverkar sådant som måste finnas i varje hem – som kök, fönster och golv – var uppenbart. 

Frågan var bara när och hur hårt.

I januari varslade golvtillverkaren Kährs i Nybro 95 kollektivanställda – två månader senare, i mars, varslades ytterligare 71 personer. 

Samma månad varslades 65 personer på Götenehus i Götene, 65 personer på Boklok i Gullringen och 16 personer på Vimmerbyhus i Vimmerby. 

Och det är bara några exempel.

Läs också

Svenska fönstertillverkare storvarslar

Byggkrisen fortsätter slå hårt mot underleverantörerna. Förra veckan lades de största varslen hittills på Sveriges största fönstertillverkare, Elitfönster och Svenska fönster.

Ungefär samtidigt satt Per-Olof Sjöö, GS-fackets ordförande, i ett krismöte med bostadsministern Andreas Carlson (KD). Facket lämnande över en lång lista med förslag på politiska åtgärder.

– Vi ville framföra vår oro över de varsel som drabbat husindustrin, och oron för att det sprids till byggmaterialsidan. Och så ville vi göra ett medskick till regeringen, att vi gärna ser att de vidtar konkreta åtgärder för att hjälpa uppsituationen, säger Per-Olof Sjöö.

Jey Rose Carbajosa arbetar på glasavdelningen. Hon var hemma och hälsade på sin familj i Filippinerna när hennes chef ringde och berättade att hon var en av dem som skulle sägas upp. ”Det var tråkigt att höra, men så är det. Jag har förståelse för det”, säger hon. Foto: David Lundmark

 SVEnska fönster

Gör: Tillverkar olika typer av fönster.

Ägs: Sedan år 2000 av danska VKR-gruppen.

Anställda: Omkring 800, varav 639 arbetar i produktionen.

Tillverkning: I Edsbyn, den största fabriken, och i Söderhamn.

Våren 2023 är krisen ett faktum. Ny statistik från SCB visar att 50 procent färre nybyggnationer av bostäder påbörjades första kvartalet i år, jämfört med samma period förra året.

David Johnsson, vd för Trä- och möbelföretagen, berättar att de lägger mycket tid på att stötta arbetsgivare som måste säga upp anställda.

– Många av de här företagen finns på orter där man handlar i samma Ica-butik som medarbetarna och har barnen på samma dagis. Så självklart är det smärtsamma processer.

Och läget har bara blivit värre de senaste månaderna, säger han.

– Nu har det börjat bli tomt i fabrikerna, tidigare kunde man jobba med redan lagda ordrar. Krisen har dessutom spridit sig till underleverantörerna och fört med sig ganska stora varsel.

Vi har inte märkt att de psykosociala problemen har ökat under varslet.

Mikael Johansson, huvudskyddsombud.

– Nyckeln är inflationen. Så fort den börjar sjunka och räntorna går ned, kommer folk att våga köpa igen. 

Hans bedömning är att det sker första eller andra kvartalet nästa år. Men en risk är att företagen då står utan rätt kompetens.

– Våra företag befinner sig i regioner där konjunkturen fortfarande är ganska god. Och jag är övertygad om att medarbetarna som har sagts upp slukas av andra företag. Då är de kanske tveksamma till att återvända till den bransch som de blev uppsagda från? säger David Johnsson.

GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö delar den bilden.

– För branschen är det ett allvarligt läge. Om det vänder snart blir det inte lika lätt att hitta rätt kompetens.

I en debattartikel i tidningen Altinget konstaterar Per-Olof Sjöö och Byggnads ordförande, Johan Lindholm, att byggkrisen är den värsta på 30 år. 

Ännu en gång vädjar de till regeringen att agera.

Mikael Johansson, huvudskyddsombud. Foto: David Lundmark

Ett par månader har gått sedan Robert Persson kallades in på chefens kontor.

Om knappt en månad gör han sin sista arbetsdag.

– Det är jättetråkigt. Jag har trivs jättebra här. Alla är trevliga. Det är ett bra arbetsgäng, säger han.

Sandra Särnholm, klubbordförande. Foto: David Lundmark

Nu, i mitten av maj, går GS-klubbens ordförande Sandra Särnholm och huvudskyddsombudet Mikael Johansson igenom Svenska fönsters stora lokaler i centrala Edsbyn. Rum efter rum med glasrutor som skärs till, fönsterkarmar som sätts ihop och truckar som rullar över golven.

Företaget är den största privata arbetsgivaren i kommunen. Här jobbar i dag 639 personer i produktionen. Nästan hundra visstidsanställda fick sluta redan innan varslet lades i början av året. 

Av dem som har varslats har vissa redan sagt upp sig och gått vidare till nya jobb, andra jobbar sina sista veckor. Stämningen har, under omständigheterna, varit god.

– Vi har inte märkt av att de psykosociala problemen har ökat på grund av varslet, säger Mikael Johansson.

Ingen i den nuvarande klubbstyrelsen har varit fackligt involverad under ett varsel tidigare.

– Företaget har gått bra under många år. Så det här är nytt för oss fackliga, säger Sandra Särnholm.

Man tänker på familjen och på hur det ska gå med ekonomin. Vi är sju stycken hemma.

Anna-Karin Wängfors, truckförare.

Anna-Karin Wängfors kör truck på leveranslagret. Ett självständigt arbete som hon trivs bra med. Beskedet att hon var en av de varslade tog hon med jämnmod. Reaktionen kom först ett par timmar senare.

– När jag gick hem kändes det jobbigt. Man tänker på familjen och på hur det ska gå med ekonomin. Vi är sju stycken hemma, säger hon.

Den 12 juni gör hon, och de andra som slutar, sin sista dag. Skulle hon få chansen i framtiden, skulle hon gärna jobba här igen. Tidigare arbetade hon inom vården, men bytte till industrin för att hon inte trivdes. Som läget är nu måste hon se sig om efter ett annat jobb, helst inom industrin.

– Jag är ganska sparsam, men måste förklara för barnen: ”Vi måste spara nu, så att vi har sedan.” För vi vet ju aldrig vad som händer, säger hon.

Anna-Karin Wängfors har alltid engagerat sig i fackliga frågor – också på sitt tidigare jobb inom vården – och valdes nyligen in i klubbstyrelsen på Svenska fönster. Ett uppdrag hon nu måste lämna, när hon gör sin sista dag på jobbet i juni. Foto: David Lundmark

Robert Persson letar efter ett nytt jobb, och tror att det kommer att lösa sig, samtidigt som han hoppas att det ska börja gå bättre för Svenska fönster igen. De kommande nio månaderna har han återanställningsrätt, alltså förtur ifall företaget måste anställa när produktionen ökar igen.

– Jag tror att det kommer att vända, kanske 2024. Det här företaget kommer alltid tillbaka, säger han.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

GS: Regeringens åtgärder mot byggkrisen räcker inte

GS: Regeringens åtgärder mot byggkrisen räcker inte

GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö är inte imponerad av regeringens förslag. Trä- och möbelföretagens vd är mer positiv.

Svenska fönstertillverkare storvarslar

Svenska fönstertillverkare storvarslar

Byggkrisen fortsätter slå hårt mot underleverantörerna. Förra veckan lades de största varslen hittills på Sveriges största fönstertillverkare, Elitfönster och Svenska fönster.

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.

Ministern samlade till krismöte om byggandet

Ministern samlade till krismöte om byggandet

Bostadsbyggandet är i en allvarlig kris som kräver politiska åtgärder. Det var budskapet under rundabordsmötet som bostadsminister Andreas Carlson (Kd) bjudit in till. GS ordförande Per-Olof Sjöö vill se politiska åtgärder.

Mörk tid väntar trähusföretagen

Mörk tid väntar trähusföretagen

Inbromsningen i trähusbranschen fortsätter. Efter en tuff höst lades flera stora varsel i januari. Nu flaggar arbetsgivarna för ännu bistrare tider det kommande året.

”Elkris hotar klimatomställningen”

”Elkris hotar klimatomställningen”

Vi tar vårt ansvar i avtalsrörelsen, men för elkrisen vilar ansvaret på politikerna. Här är ett antal punkter som behövs, skriver företrädare för GS-facket, Trä- och Möbelföretagen och Skogsindustrierna.

”Jag hade ingen aning om att de tog 25 procent”

”Jag hade ingen aning om att de tog 25 procent”

Två år efter olyckan skulle Jimmy Hildingsson söka försäkringspengar för ärr och invaliditet. Men en knapptryckning på nätet var nära att kosta honom 25 000 kronor.

”Okej med korttidsarbete, bara lönetappet inte blir för stort”

”Okej med korttidsarbete, bara lönetappet inte blir för stort”

Många företag har infört korttidsarbete på grund av coronakrisen. DA frågade fyra industriarbetare: Är du beredd att gå ner i tid och inkomst för att säkra jobbet? 

”Skulle gärna vara mer med barnbarnen”

”Skulle gärna vara mer med barnbarnen”

På Svenska Fönster i Edsbyn är det inte ovanligt att gå ner i tid när pensionsåldern närmar sig. En riktig långhelg varannan vecka kan göra de sista yrkesåren lite lättare.

Byggkrisen slår mot betongföretagen: ”Alltid tragiskt att bli av med jobbet”

Byggkrisen slår mot betongföretagen: ”Alltid tragiskt att bli av med jobbet”

Betongföretagen står näst på tur när krisen i byggbranschen tvingar företag till uppsägningar.