När börjar det nya reseavdraget att gälla?
I mitten av mars kom regeringen med förslag till ny resereduktion. Det skapade många frågor hos läsarna inför deklarationen. DA:s expert, privatekonomen Annika Creutzer, förklarar vad som gäller.
Industriarbetarnas tidning
Här besvarar Dagens Arbetes experter frågor om ditt arbetsliv. Läs fler frågor om:
Samäganderätt Vi är tre syskon och våra gamla föräldrar pratar ständigt om hur vi tillsammans ska ärva deras lilla fritidshus.
Jag är inte så pigg på det för jag och mina syskon är så olika och har så olika ekonomi. Hur ska vi göra?
Du beskriver ett mycket vanligt problem när föräldrar försöker styra vad som ska hända när de är döda. Ofta har de en romantisk bild av hur barnen ska fortsätta deras livsverk och de kan i testamente försöka binda barnen på olika sätt.
Men verkligheten är ofta inte så romantisk. När föräldrarna dör kan ibland gamla oförrätter och syskonavund komma upp till ytan.
Det kan också handla om tid och pengar. Ett syskon har det gott ställt och vill renovera dyrt, ett annat kan inte vara med och dela kostnaderna. Ett syskon bor nära och är ofta i huset, ett annat bor kanske i ett annat land och kommer sällan hem. Och vad de gamla föräldrarna sällan tänker på – vad händer när svärdottern ärver sonen, de skiljer sig och hon sedan gifter om sig?
Det viktiga är att förstå vad lagen om samäganderätt innebär. Den gäller inte bara arv utan allt som ägs av fler än en. Enligt lagen ska alla kostnader delas lika om inte annat är avtalat. Och om en av ägarna vill sälja, och de andra inte kan köpa ut personen, kan det leda till försäljning genom kronofogden i en offentlig auktion. Plötsligt riskerar inte bara stora ekonomiska värden att försvinna, utan även det affektionsvärde som fritidshuset har.
Prata med dina föräldrar och föreslå att de frågar er tre om ni vill ha huset. Förklara att det är att visa omtanke om er tre, att inte bara förutsätta att ni vill. Få dem att förstå att det bästa är oftast att inte göra något alls, utan låta er tre bestämma hur ni i framtiden vill fördela de olika delarna i arvet mellan er.
Men är ni redan nu överens om att äga tillsammans kan föräldrarna underlätta för er och låta en jurist skriva ett avtal om samägandet som alla är nöjda med. Där ska det stå hur beslut om renoveringar ska tas och betalas, hur ett syskon ska kunna köpas ut, fördelning av tid i huset, och liknande.
Och framför allt måste era föräldrar vara öppna och utan knot acceptera om en av er säger ”nej, tack, jag vill inte dela sommarställe med de andra”.
Annika Creutzer, privatekonom
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.