Industriarbetarnas tidning

Fråga om jobbet

Här besvarar Dagens Arbetes experter frågor om ditt arbetsliv.   Läs fler frågor om:

Måste jag ärva fritidshuset?

20 juni, 2023

Samäganderätt Vi är tre syskon och våra gamla föräldrar pratar ständigt om hur vi tillsammans ska ärva deras lilla fritidshus.
Jag är inte så pigg på det för jag och mina syskon är så olika och har så olika ekonomi. Hur ska vi göra?

Du beskriver ett mycket vanligt problem när föräldrar försöker styra vad som ska hända när de är döda. Ofta har de en romantisk bild av hur barnen ska fortsätta deras livsverk och de kan i testamente försöka binda barnen på olika sätt.

Men verkligheten är ofta inte så romantisk. När föräldrarna dör kan ibland gamla oförrätter och syskonavund komma upp till ytan. 

Det kan också handla om tid och pengar. Ett syskon har det gott ställt och vill renovera dyrt, ett annat kan inte vara med och dela kostnaderna. Ett syskon bor nära och är ofta i huset, ett annat bor kanske i ett annat land och kommer sällan hem. Och vad de gamla föräldrarna sällan tänker på – vad händer när svärdottern ärver sonen, de skiljer sig och hon sedan gifter om sig?

Det viktiga är att förstå vad lagen om samäganderätt innebär. Den gäller inte bara arv utan allt som ägs av fler än en. Enligt lagen ska alla kostnader delas lika om inte annat är avtalat. Och om en av ägarna vill sälja, och de andra inte kan köpa ut personen, kan det leda till försäljning genom kronofogden i en offentlig auktion. Plötsligt riskerar inte bara stora ekonomiska värden att försvinna, utan även det affektionsvärde som fritidshuset har.

Prata med dina föräldrar och föreslå att de frågar er tre om ni vill ha huset. Förklara att det är att visa omtanke om er tre, att inte bara förutsätta att ni vill. Få dem att förstå att det bästa är oftast att inte göra något alls, utan låta er tre bestämma hur ni i framtiden vill fördela de olika delarna i arvet mellan er.

Men är ni redan nu överens om att äga tillsammans kan föräldrarna underlätta för er och låta en jurist skriva ett avtal om samägandet som alla är nöjda med. Där ska det stå hur beslut om renoveringar ska tas och betalas, hur ett syskon ska kunna köpas ut, fördelning av tid i huset, och liknande.

Och framför allt måste era föräldrar vara öppna och utan knot acceptera om en av er säger ”nej, tack, jag vill inte dela sommarställe med de andra”.

Annika Creutzer, privatekonom

Ställ din fråga här
Välkommen med en fråga till våra experter! Tyvärr kan vi inte svara via mejl. Eftersom vi är industriarbetarnas tidning svarar vi inte heller på frågor som specifikt rör andra avtal.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Du kanske också vill läsa…

När börjar det nya reseavdraget att gälla?

När börjar det nya reseavdraget att gälla?

I mitten av mars kom regeringen med förslag till ny resereduktion. Det skapade många frågor hos läsarna inför deklarationen. DA:s expert, privatekonomen Annika Creutzer, förklarar vad som gäller.

Hur mycket får jag tjäna på loppis?

Hur mycket får jag tjäna på loppis?

Sommaren är högtid för loppisar och auktioner. Men hur mycket får du egentligen tjäna på loppisförsäljning utan att behöva betala skatt? DA:s ekonomiexpert Annika Creutzer reder ut.

Hur funkar nya reseavdraget?

Det talas om ett nytt reseavdrag. Vad innebär det och från när ska det gälla?

Vad gäller för rot och rut 2021?

Vad gäller för rot och rut 2021?

Det verkar som om det blir nya ändringar varje år för vad som gäller för rot- och rutavdrag. Vad är nytt för 2021? Ekonom Annica Creutzer svarar.

Hur har jag kvar pengar efter jul?

Jag tänkte ha framförhållning i år och redan nu börja lägga undan pengar till julen. Finns det några hållbara tips?

Hur hittar vi en säker byggfirma?

Hur hittar vi en säker byggfirma?

Vi vill göra vårt fritidshus till en permanent bostad. Vilka rättigheter har vi om hantverkarna inte sköter sig?

Vad gäller när vi har städhjälp?

En läsare köper funderar på att köpa in städning varannan vecka och vill veta vad som gäller för Rutavdraget i år. Privatekonomen Annika Creutzer reder ut.

Hur mycket kostar vårt nya tak?

Hur mycket kostar vårt nya tak?

En läsare ska lägga om taket på huset och vill veta vad som blir kvar att betala efter rotavdraget. Privatekonomen Annika Creutzer reder ut.

Hur sparar jag snabbt ihop till semestern?

Hur sparar jag snabbt ihop till semestern?

Ska den efterlängtade ledigheten bli som tänkt kan det vara hög tid att göra något åt saken. Privatekonomiexperten Annika Creutzer ger sina bästa råd för hur du får ihop till en semesterkassa.

Så gör du rätt i julhandeln

Så gör du rätt i julhandeln

Det är lätt att bli stressad av allt som ska köpas inför julhelgen. DA:s expert Annika Creutzer tipsar om hur du kan handla på smartaste sättet och slippa bli lurad. Det gäller att tuffa till sig som konsument och hålla huvudet kallt.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.