Industriarbetarnas tidning

”Många ser inte vad som gjorts genom åren”

7 augusti, 2023 - 09:13

Skrivet av

Organisationsgrad Det är inte bara inom Pappers som allt fler ifrågasätter fackets nytta. Så vad har facket egentligen åstadkommit och varför är det värt att betala avgiften?

Mycket har förändrat sig genom åren. Till det bättre.

– En arbetare har helt andra livsmöjligheter med de inkomstökningar som varit, säger Pappers förhandlingschef Robert Sjunnebo. Standardutvecklingen har varit enorm.

Många landvinningar som gjorts för arbetstagarnas räkning – fackliga som politiska – ligger bara någon generation bort. Sådant som dagens anställda ser som självklart, har inte alltid varit det.

– Många ser inte vad som gjorts genom åren, säger förhandlingsombudsman Lasse Wåhlstedt.

Både Robert Sjunnebo och Lasse Wåhlstedt betonar att allt gott i avtalssvängen eller i lagstiftningen, det hände inte i mitten av 1900-talet.

– Men många av de grundläggande förutsättningarna skapades då, säger Robert Sjunnebo. Saker som sedan varit en jordmån för många förbättringar. Jag vill påstå att allting är väldigt mycket bättre än då.

Robert Sjunnebo, förhandlingschef. Foto: Niklas Porter

DA har gjort en sammanställning över de viktigaste lagarna och fackliga framgångarna genom åren. En generellt viktig händelse för hela arbetsmarknaden var Saltsjöbadsavtalet. Det slöts 1938 mellan arbetsgivarna i dåvarande SAF och fackförbunden i LO och reglerade hur förhållandet mellan industrins ägare och de anställda skulle se ut. Fortfarande i dag har det stor betydelse för hur svensk arbetsmarknad fungerar.

I den Sjunneboska vokabulären kom dagens industriavtal bara att utgöra ”toppingen på den tårta som bakades då”.

Industriavtalet från 1997, som Pappers var en av initiativtagarna till, kom till i ett läge då den gamla förhandlingsordningen börjat svikta.

– Vi hade då en tid av devalvering, inflation och oljekris bakom oss. Det behövdes något nytt.

Ser man enbart till de rent fackliga framgångarna de gångna åren, är Robert Sjunnebo och Lasse Wåhlstedt överens om den verkliga milstolpen: Det allmänna villkorsavtalet från 1996. Pappers fick både ett bra lönelyft och ett avtal som suddade bort skillnaderna i anställningsvillkoren mellan arbetare och tjänstemän. Plötsligt gick alla anställda under samma avtal på fabriken. Med månadslön.

Även om det gemensamma avtalet med tjänstemännen numera återgått till att det finns var sitt, är innehållet detsamma. Där och då lades också grunden för att Pappers, än i dag, har ett av landets bästa kollektivavtal.

Den andra milstolpen stavas ATK, Arbetstidskontot. En medlarkompromiss från en tid då förbundet krävde kortare arbetstid.

Lasse Wåhlstedt, som då jobbade i Grycksbo, berättar att många inte alls ville ha några timmar på ett konto, utan en ren arbetstidsförkortning.

Men kontot blev en stor succé – även om det var medlarna som kläckte förslaget. I dag ger kontot 3,5 procent på lönen, vilket motsvarar 56 till 63 timmars ledighet per år.

– Och numera har vi också det tuffaste regelverket.

Robert Sjunnebo fyller i:

– Inget av de senare avtal som kommit till på andra områden, ger den enskilde så stora möjligheter att styra över kontots användning.

Han vill framhålla ytterligare en sak:

– Vi har också det högsta påslaget på pensionsdelen av alla förbund.

Robert Sjunnebo menar att förbundet fortfarande rör sig ”åt rätt håll”. Men ett bra avtal hänger, till sist, på facklig styrka. Med andra ord: Att många är med.

En kommentar till “Många ser inte vad som gjorts genom åren

  • Var finns fördelarna för alla som tecknat arbetsskadeförsäkringen? Detta lyfts aldrig och det är samma kan man säga om lönehöjningen för alla som inte får livränta enligt villkoren och lagen om arbetsskada.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Pappers tappar medlemmar

Pappers företrädare: Ett fackligt medlemstapp kan snabbt omsättas i minskad facklig styrka.

Klart: Här är Pappers nya avtal

Klart: Här är Pappers nya avtal

Efter intensiva förhandlingar har nu även Pappers och Industriarbetsgivarna enats om ett avtal. ”Vi är mycket nöjda”, säger Pappers förhandlingschef Robert Sjunnebo.

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

LO har presenterat ett ”första steg” till samordning, som bland annat innehåller en satsning på lägstalönerna. De ska öka mer än andra löner.

Här står parterna inför avtalsrörelsen

Här står parterna inför avtalsrörelsen

Att årets avtalsrörelse är speciell är fack och arbetsgivare överens om. Och att det är inte lönerörelsens uppgift att se till att du får mer pengar kvar i plånboken när inflationen drar iväg. Men sen går synen isär, inte minst på hur det går för svensk industri.

Pappers går med i huvudavtalet

Pappers går med i huvudavtalet

Pappers har beslutat att gå med i det nya huvudavtalet. Dessutom ska förbundet förhandla på egen hand framöver – utan tjänstemännen.

Mycket står på spel i finska pappersstrejken

Mycket står på spel i finska pappersstrejken

Den längsta strejken i de finska pappersarbetarnas fackliga historia pågår just nu. Men den är bara toppen på isberget. Hela den finska modellen står på spel.

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

Facken behöver vänsterpolitik precis som arbetsgivarna pumpar in pengar till högerpartier, skriver Pappers första vice ordförande Mikael Lilja.

Så har arbetarnas ställning stärkts genom åren

Från mössan i handen till inflytande. Riktigt så spikrakt är det så klart inte, men många saker vi som jobbar nu lätt tar för givet, har en gång varit resultatet av kamp och förhandlingar. Här listar vi ett antal avgörande händelser fram till i dag.

Därför väljer han bort facket – just nu

Alla är inte med i facket. August Wieser till exempel, en av DA:s mest omskrivna pappersarbetare någonsin. Men nu överväger han att bli det – om några år.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.