Industriarbetarnas tidning

Chilo kan utvisas innan hon fått möta sin arbetsgivare i rätten

11 september, 2023 - 08:42

Skrivet av

En migrantarbetare kräver sin rätt mot sin före detta arbetsgivare. Det är unikt i Sverige. Men rättegången har blivit uppskjuten två gånger och Chilo, känd som ”statsministerns städerska”, hotas av utvisning innan hon fått föra sin talan.

I våras hämtades för första gången en migrantarbetare tillbaka till Sverige för att vittna i en unik rättegång. Det har aldrig hänt förr. Migrantarbetaren är Chilo, i media kallad statsministerns städerska eftersom hon jobbat svart hemma hos Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson.

Chilo har med hjälp av sitt fackförbund SAC stämt sin före detta arbetsgivare. Hon kräver ersättning för utebliven lön, semesterersättning och skadestånd. Rättegången skulle ha ägt rum i Nacka tingsrätt i våras och Chilo anlände till Sverige i april. Men förhandlingen sköts upp. Först en gång av arbetsgivarens advokater, sedan ytterligare en gång då det lämnades in ett läkarintyg på att vd:n för städbolaget blivit sjuk precis vid rättegången och inte kunde delta.

– Har arbetsgivare i Sverige så mycket makt att de kan styra över rättsväsendet? frågar Chilo.

Nu är förhandlingen inplanerad till 18 och 19 oktober. Men under sommaren kom besked från Migrationsverket om att Chilo måste lämna landet. Det finns inget hinder för verkställighet, skriver myndigheten i sitt beslut.

Amir Rostami, professor i kriminologi, anser att det är principiellt viktigt att personer som är redo att vittna om utsatta situationer tas väl om hand av myndigheter och rättssamhället. Foto: Cato Lein

– När vi har personer som vågar säga ifrån, i synnerhet när de är i en utsatt situation, det kan vara att man är vittne till ett våldsbrott eller exploatering. När en sådan person är villig att ställa upp och öppet vittna måste vi ha en beredskap att ta hand om henne, för det påverkar så många andra människor, säger Amir Rostami som är professor i kriminologi vid Högskolan i Gävle.

Han anser att arbetslivskriminalitet borde stå lika högt upp på den mediala och politiska agendan som gängkriminalitet, då det kostar staten enorma summor varje år och slår sönder samhället inifrån.

– Allt hänger ihop. Det är en kriminell ekonomi, ett ekosystem, och det behövs större kontrollmekanismer. Generellt har vi svårigheter att få personer att ställa upp och vittna. Därför behöver vi ta tillfället i akt och ta hand om de få som vågar. Det skulle skicka en tydlig signal att Myndighetssverige och rättssamhället värnar om dem som väljer att göra rätt för sig och vittna mot den här typen av brott, säger Amir Rostami.

Han får medhåll av polisen och arbetsmiljöinspektören Magdalena Lennmarken.

– Det finns en okunskap. Och ett stuprörstänk inom våra svenska myndigheter. Horribelt. Vi ser det vid nästan varje insats. Människor som lockas hit av arbetsgivare som bryter mot alla tänkbara lagar och exploaterar arbetskraften. Vi behöver omhänderta brottsoffret på ett helt annat sätt. Det måste bli en rutin att vi gör det. Då kommer vi att ha vittnen.

Magdalena Lennmarken försöker samordna myndigheternas insatser mot arbetslivskriminaliteten.

– Det här är ett samhällsproblem. Institutionerna måste förstå vad som händer och att det hotar den svenska modellen på arbetsmarknaden. Vill vi ha kvar den måste vi börja jobba mot detta – nu!

Sedan 2018 finns en lagstiftning mot människoexploatering. Företag som anlitar arbetskraft under ”uppenbart orimliga arbetsvillkor” ska kunna straffas rättsligt. Trots hundratals polisanmälningar har bara en enda arbetsgivare fällts i Sverige.

Chilo har arbetat för flera städföretag i Sverige. Ett av dem anmäldes 2022 för människoexploatering men åklagaren lade omedelbart ned utredningen. Arbetsgivaren hon nu ska möta åtalades, också under 2022, för brott mot utlänningslagen. När det ärendet kom upp i rätten hade Chilo blivit utvisad ur Sverige och domaren i Nacka tingsrätt ifrågasatte varför inte Chilo, huvudvittnet, var på plats. Ägaren till städbolaget friades.

När hennes fackförbund nu driver hennes fall arbetsrättsligt, säkerställer inte myndigheterna och rättsväsendet att hon får bli kvar för att få göra sin röst hörd.

Chilo ångrar inte att hon kom till Sverige för att jobba. Trots det som hände. Den politiska situationen i Nicaragua just nu gör att det inte går att bo där, menar hon. Foto: David Lundmark

John Nordmark, Chilos juridiska ombud vid SAC Syndikalisterna, har överklagat Migrationsverkets beslut.

– Så länge den processen pågår så gäller inte utvisningsbeslutet, hävdar han.

Två regelverk krockar.

– Det finns en jättetydlig lag som säger att hon har rätt att vittna. Då måste hon vara med och driva det i domstol. Jag kan inte göra det åt henne. Utan henne. Men det krockar med att hon egentligen inte får vara här. Hon har ju inget arbetstillstånd. Och det är vad rättegången kommer att handla om.

Det är absurt att inte Sverige anser att det är viktigt att hon deltar på sin egen rättegång, menar John Nordmark.

– Det motverkar ju hela poängen med hur EU tänker genom sitt direktiv. Att man ska slippa ha en massa illegala invandrare i EU genom att straffa arbetsköparna som tjänar jättemycket pengar på att dra hit billig arbetskraft. Om man ska straffa arbetsköparna så måste man också kunna göra det legalt i domstol.

Städbolagets advokater tittar i sina kalendrar och konstaterar:

– Vi har lagt in två dagar här i höst, den 18 och den 19 oktober, säger Johannes Eriksson.

– Ny bevisning ledde till att rättegången sköts på första gången, fortsätter han.

I övrigt vill inte advokaterna kommentera något.

– Det som ska avgöras ska avgöras på legal väg, i rätten. Vi har varken vilja eller ambition och ser ingen vinning i att uttala oss i media, säger Johannes Eriksson vid advokatfirman Titov och partners.

Nu väntar Chilo på rättegången som hon hoppas blir av den här gången. Hon har inte tillstånd för att arbeta i Sverige så hennes fackförbund bekostar vistelsen.

– För att få tiden att gå städar och organiserar jag i rummet. Jag är lite besatt av att städa. Det ger mig lugn, berättar hon.

Chilo vill inte säga så mycket mer för hon är rädd för hur människor ska läsa och tolka det.

– Responsen blir: Vad otacksam du är. Sverige har ju gett dig så himla mycket, de tongångarna. Det känns som om folk i dag läser sociala medier och aktivt feltolkar. Det är bättre att inte uttrycka sig. Då slipper jag kommentarer av det slaget.

Vad hoppas du att rättegången ska leda till?

– Att Sverige ser sanningen.

DETTA HAR HÄNT

21 december 2021. Chilo grips vid dåvarande statsminister Magdalena Anderssons villa i Nacka och sätts i Migrationsverkets förvar i Märsta.

4 mars 2022. Chilo betalar böter och utvisas till Nicaragua, eskorterad av två poliser till Mexiko. Hon portas från Schengen i ett år.

27 oktober 2022. Ägaren till städbolaget frias för brott mot utlänningslagen efter en snabbt avhandlad rättegång. ”Det hade varit bra om nyckelvittnet varit på plats”, påpekar domaren i Nacka tingsrätt. Domaren syftade på Chilo.

18 april 2023. Chilo återvänder till Sverige för att vittna. Det är fackförbundet SAC Syndikalisterna som stämt städbolaget och betalar flygbiljetten, tur och retur från Nicaragua.

24 maj 2023. Rättegången är planerad i Nacka tingsrätt, men skjuts upp till juni då ny bevisning lämnats in.

15 juni 2023. Rättegången ska äga rum i Nacka tingsrätt. Men advokaterna lämnar in ett läkarintyg på att städbolagets vd inte kan infinna sig i rätten. Rättegången flyttas fram till oktober.

31 juli 2023. Migrationsverket beslutar att inte bevilja uppehållstillstånd och menar att det inte finns något hinder för verkställighet. Chilo riskerar därmed att utvisas, igen, innan hon hunnit vittna mot städbolaget.

18-19 oktober 2023. Rättegång i Nacka tingsrätt där Chilo möter städbolagets vd och son för första gången sedan hon greps vid Magdalena Anderssons villa.

En kommentar till “Chilo kan utvisas innan hon fått möta sin arbetsgivare i rätten

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.