Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

4 september, 2023

Debatt Facken behöver vänsterpolitik precis som arbetsgivarna pumpar in pengar till högerpartier, skriver Pappers första vice ordförande Mikael Lilja.

Om skribenten

Mikael Lilja är första vice ordförande för Pappers.

Jag har tagit del av den intressanta debatten i kölvattnet av Dagens Arbetes artikel om Pappers och LO-förbundens vikande organisationsgrad.

Diskussionen är på inget sätt ny men fortfarande lika aktuell. Det är ett friskhetstecken och en viktig del av en levande demokratisk organisation att man diskuterar själva uppdraget och inte minst det egna förbundets prestation.

Pappers har trots en vikande organisationsgrad den absolut högsta i hela LO. Nästan 92 procent av de som jobbar på bruken är med i facket och Pappers är nog att betrakta som världsledande bland arbetstagarorganisationer.  

Debatten, eller trådarna på Facebook, landar tyvärr allt oftare i att facket inte behövs eller att facket har spelat ut sin roll. Ibland går åsiktsyttringarna så långt att man anser att såväl LO som den egna fackföreningen ska ”bort”, man ska starta någonting som är nytt och bättre. En ny fackförening som tar arbetarnas rättigheter på allvar och på riktigt står upp mot kapitalet. Därutöver ska den nya fackföreningen vara opolitisk, skulle det slinka in lite politik ska det vara av typen emot etablissemanget.

Läs också

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

Om arbetarna ska betala för samhällets kriser medan facken tittar på är rörelsen förlorad. Då måste vi bygga något nytt, skriver industrarbetaren Andreas Köhler.

Min upplevelse är att kritiken mot fackföreningsrörelsen grovt kan delas in i tre delar, en politisk, en demokratisk och en prestationsdel eller snarare bristen på prestation kanske beskriver det bättre.

Det finns starka åsikter för att facken ska vara opolitiska, jag tänker att det är en naiv tanke. Då skulle vi enligt min uppfattning vara helt förlorade. Det finns ingen i samhället som inte har en politisk uppfattning eller viljeinriktning, varken människa eller organisation. Och samtidigt pumpar våra motparter in miljoner, kanske miljarder, i den politiska lobbykvarnen. Om facken skulle strunta i att försöka bemöta denna bombmatta skulle det försvaga oss alla å det grövsta.

Kapitalägarna har alltid insett värdet av politiken, har man den kan man få samhällsutvecklingen exakt i den riktning man vill. Och högerväljarna har i alla tider varit noga med att gå till valurnorna. Det faktum att fackföreningsrörelsen har en fackligt-politisk samverkan med Socialdemokraterna blir i den kontexten ganska naturlig.

Om det skulle blivit en högre reallöneutveckling med en annan modell vet nog ingen. Det blir ungefär som att svara på frågan: hur långt är ett snöre?

Samtidigt har företagen mycket mer resurser och lyckas allt oftare bättre än facken att få fokus på just sina prioriterade frågor.

Facklig-politisk samverkan handlar mer om att peka ut i vilken riktning samhället ska utvecklas på lång sikt. I enskilda frågor som exempelvis energipolitiken har Pappers, och jag själv för den delen, nästa alltid haft en annan åsikt än till exempel Socialdemokraterna.

När jag hör människor i min omgivning som ska proteströsta på något högerparti för att man är missnöjd, så är det oftast mer vänsterpolitik som efterfrågas – inte mindre.

En del kritiker till LO-fackens stöd till S säger också att fackföreningarna här inte är demokratiska. Det är faktiskt lögn. Det är i alla förbundens stadgar tydligt att alla medlemmars demokratiska rättigheter är säkerställda.

Organisationer där enskilda individer inte får precis som man vill är inte odemokratiska, det är precis tvärt om demokrati i dess renaste form.  

Att fackföreningsrörelsen skulle ha misslyckats med lönerna och att få den berättigade delen av kakan är mer oklart. Skulle vi fått det bättre rent ekonomiskt utan industriavtalet?

Det går att konstatera att vi har haft en hygglig reallöneutveckling under mer än tjugo år. Om det skulle blivit en högre reallöneutveckling med en annan modell vet nog ingen. Det blir ungefär som att svara på frågan: hur långt är ett snöre?

Pappers är som bekant inte en del av industriavtalet men vi som övriga i samhället omfattas ändå av det som man kallar märket. Det går att belägga att den skandinaviska fackföreningsrörelsen lyckats mycket bättre sett ur ett globalt perspektiv. Med lyckas menar jag ekonomisk utveckling på individnivå, arbetsmiljö, fackligt inflytande och individuellt inflytande över det egna arbetet.

I huvudavtalsförhandlingarna (de så kallade las-förhandlingarna) misslyckades bland annat Pappers med att få gehör för det egna förbundets linje. Pappers åsikt är fortsatt att själva uppgörelsen är undermålig, den träffar inte på något sätt de medlemmar i LO som bäst behöver vår kollektiva styrka. Men att Pappers aktivt skulle försöka bekämpa det demokratiska beslut som flest fackförbund ville se, det vore inte bra. Vi måste orka tugga i oss våra egna förluster, och stå upp för den demokrati vi värnar.

Det som kallas den svenska modellen levererar fortsatt ganska bra, arbetsmarknadens parter förhandlar om villkoren, politiken hålls på en armlängds lucka.

Så sammanfattningsvis. Att vara medlem i facket är att upprätthålla den svenska modellen. Utan den kommer andra att bestämma om våra villkor – så är det i de flesta andra länder i världen och så kommer det att bli även här i så fall.

Politiken kommer helt enkelt att bestämma, sedan kan man fundera på om politiken tycker att arbetare och fack ska ha mer makt, inflytande och mycket högre löneutveckling än i dag, eller inte. Jag tror inte att politikerna kan leverera i det avseendet.

Jag är därför djupt övertygad att Pappers och fackföreningsrörelsen alltid kommer att vara relevanta. Men det förutsätter att vi gemensamt orkar stå upp för den svenska modellen och den fackliga demokratin, även när det tas beslut som inte alla önskar.

2 kommentarer till “Naivt att tro att facken kan vara opolitiska

 • Ojojoj, här fanns det mycket att svara på. Men eftersom jag hoppas kunna få höra fler röster från fackledningarna, så avvaktar jag ett riktigt svar.

  Men jag tänker anmärka på en sak, som jag inte lyfte i min egna debattartikel, den politiska delen:
  Problemet med LO och den svenska fackföreningsrörelsen är inte att den är politisk. Utan snarare tvärtom, den är opolitisk. När utförde LO en politisk stridsåtgärd senast?

  Hela det politiska har man genom vad man kallar ”samverkan” överlämnat fullständigt till sossarna (med undantag för Fastighets…). Samtidigt lurar LO in sina förtroendevalda att för att kunna påverka, måste vi arbeta inom politiken och det självklara valet är sossarna. Men hur långt kommer man med att banka sitt huvud emot betongväggen som utgör arbetarkommunerna, egentligen?

  Annat är det för toppen. Är man bara trogen partilinjen, så väntar ett partitopp uppdrag(läs statsminister samt partisekreterare), därefter en fin liten post inom Näringslivet. Så mycket var den klassolidariteten värd. I utbyte inskränker man las och strejkrätten.

  Det är som att LO inte lärde sig ett dugg efter Rosornas krig. Kanslihushögern vann på 80-talet makten över Socialdemokraterna. Därefter har LO fogat sig under partilinjen.

  Med det sagt, så är allt snack om att facken enbart ska hålla på med arbetsrätt och de ekonomiska(för den individuella arbetaren) frågorna en åsikt som måste förkastas. Allting är politik. Varenda ekonomiskt beslut, från företagsledningen, riksdagen eller Riksbanken, är ett politiskt beslut. Det hör till fackets natur att vara politisk, och därmed ett stridbart fackförbund, för att få igenom sin politiska vilja.

  Klasskampen är politisk. Men då måste den fackliga politiken grunda sig i socialism, inte vad man bestämmer att den ska vara på Sveavägen 68. Då är facket en kraft att räkna med igen.

 • jAG KAN BARA HÅLLA med Andreas Köhler.
  När tog LO som kollektiv tillvara medlemarnas villkor och avtal? jag utbrister följande; Aldrig efter 1990-talet då man skulle ”ta fajten” mm av kvasinatur som aldrig blev något.
  Man gjöt olja på vågorna och topparna i LO och övriga centralorganisationer tvådde sina händer och medlemmarna fick betala ett högt pris för denna passivitet av typen ”sitt still i båten när det stormar.

  Därför misstror medlemmarna sina företroendevalda då man inte gör någon medlemmsnytta. Man manipulerar sin egen sak.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Mer åsiktsmaterial

Här vilar Ture – som fick höra att arbetslivet var tryggt

Här vilar Ture – som fick höra att arbetslivet var tryggt

Läsarberättelse: Om en man på ett sågverk som hoppades på livet och litade på Försäkringskassan och våra trygghetssystem.

”Jag är ganska säker på att även Almegas medlemsföretag är intresserade av sund konkurrens”

”Jag är ganska säker på att även Almegas medlemsföretag är intresserade av sund konkurrens”

Pontus Georgsson: För att den svenska modellen ska fungera är rätten till fina sympatiåtgärder en förutsättning

Almega: Sympativarsel är inget fint, Pontus Georgsson

Almega: Sympativarsel är inget fint, Pontus Georgsson

Att straffa dem som har gällande avtal lockar inte nya företag till den svenska modellen, skriver Stefan Koskinen, arbetsgivarpolitisk chef på Almega.

”Är du under 35 – vi behöver dig!”

”Är du under 35 – vi behöver dig!”

Nu satsar vi på att fånga upp våra yngre medlemmars engagemang, skriver Per-Olof Sjöö.

”Arbetsgivarna borde ta Almega i örat när de inte vill följa lönemärket”

”Arbetsgivarna borde ta Almega i örat när de inte vill följa lönemärket”

En sympatistrejk är som salt – den bidrar till helhet, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Kollektivavtal ger trygghet – det är en modell värd att försvara”

”Kollektivavtal ger trygghet – det är en modell värd att försvara”

Krönika Kollektivavtalen ger löntagarna bättre villkor och företagen stabilitet, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson. Kollektivavtalet är hjärtat i vår fackförening. Det är runt det vi kraftsamlar. Och det är i det vi försäkrar oss om goda löner och arbetsvillkor på våra arbetsplatser. Kollektivavtalet kommer till i förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter. Genom att vara så […]

Nu är det nog – branschen måste agera för att rädda liv

Nu är det nog – branschen måste agera för att rädda liv

Minst tre bränder sker varje dag i industrin och ny teknik ökar riskerna ytterligare, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Eva Burman.

”Sveriges arbetare får betala det högsta priset för SD-regeringens politik”

”Sveriges arbetare får betala det högsta priset för SD-regeringens politik”

”Hur många arbetare kommer våga ta kampen för arbetsmiljön på egen hand”, skriver EU-parlamentarikern Ilan De Basso, S.

Johan Airijoki: Om utomjordingar kommer hit hoppas jag de ser på oss som små barn

Johan Airijoki: Om utomjordingar kommer hit hoppas jag de ser på oss som små barn

Det kanske finns civilisationer i rymden som redan passerat stadiet där de försöker utplåna sig själva, skriver musikern Johan Airijoki.

”Visst är det bra med jobb – men är vapen­industrin det vi vill utveckla?”

”Visst är det bra med jobb – men är vapen­industrin det vi vill utveckla?”

Förr fanns en bred samsyn om vilka som gynnas av krig – och vilka som är förlorarna, skriver grafikern Bertil Mårtensson.

Du kanske också vill läsa…

Lite vila innan utmaningarna

Efter en intensiv kongress kommer ett viktigt val och en ny avtalsrörelse. Nu samlar vi krafterna, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Pontus Georgsson: Vill de stora koncernerna hålla sin, antar jag, dåliga statistik hemlig?

Krönika Att företagen inte längre vill dela med sig av statistiken för skador och tillbud i pappersindustrin är oroande, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson. Risken att skada sig, eller på annat sätt drabbas av arbetets baksida, finns på alla arbetsplatser. Ibland får människor betala med hälsa eller liv. Vem som ska vidta alla nödvändiga åtgärder […]

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

Om arbetarna ska betala för samhällets kriser medan facken tittar på är rörelsen förlorad. Då måste vi bygga något nytt, skriver industrarbetaren Andreas Köhler.

Traditionell trygghet är trendigt

Vår fackliga gemenskap är gammal, men den är precis lika framåtblickande som den produktutveckling vi jobbar med, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Tillsammans gör vi en stor insats

Du som är med i facket gör en viktig insats för hela samhället. Berätta det – och bjud in dina arbetskamrater som ännu inte är med, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Industrifacken byter inte fot om SD

Industrifacken byter inte fot om SD

Man kan inte vara förtroendevald i fackförbunden IF Metall, Pappers eller GS om man samtidigt är aktiv i Sverigedemokraterna (SD). Det är inte heller aktuellt för förbunden att ompröva sin hållning.

Oro och kval, efter detta val

Jag är uppriktigt oroad för de kommande fyra åren. Det blir alltid förändringar med en ny regering, men nu blir det nog mer än vi är vana vid – och bekväma med, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

Industriarbetarna bidrar till samhällets resurser – samhället ska också finnas där för arbetarna, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson och Jim Svensk Larm, pappersarbetare som kandiderar till riksdagen för S.

Den som inte rör sig sjunker

Den viktiga gröna omställningen kräver att facket är handlingskraftigt – och att vi vågar drömma om framtiden, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Kunskap skyddar demokratin

Putins angrepp på Ukraina visar hur skör demokratin är. Vi behöver kunskap om hur den fungerar i praktiken, för att den ska stå stark, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Finskt stopp för svenska Teslabilar: ”Ett enkelt beslut”

Finskt stopp för svenska Teslabilar: ”Ett enkelt beslut”

Finska transportarbetarförbundet AKT ger sig in i konflikten med Tesla.

Ännu ett bakslag för Tesla – Postnord ska inte lämna ut registreringsskyltar

Ännu ett bakslag för Tesla – Postnord ska inte lämna ut registreringsskyltar

”Mycket allvarligt, närmast systemhotande” anser Tesla

Bojkott: Norska facket stoppar alla transporter av Teslabilar till Sverige

Bojkott: Norska facket stoppar alla transporter av Teslabilar till Sverige

”En tydlig signal till Tesla” säger Fellesförbundets Jørn Eggum.

Källa: Stopp för transporter av Teslabilar väntas i hela Norden

Källa: Stopp för transporter av Teslabilar väntas i hela Norden

Nu sluter de nordiska fackförbunden upp bakom IF Metall. Bojkott väntar Tesla.

Hur en kamp för några få blev en storstrid – för alla

Hur en kamp för några få blev en storstrid – för alla

Mikael Färnbo tar oss igenom de senaste fem veckornas strejk för den svenska modellen. Från varsel till sympatiåtgärder.

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Tesla hävdar att över 90 procent av personalen arbetar, trots strejken. Nu går IF Metall ut med en egen siffra.

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Tesla får inte genast tillgång till de registreringsskyltar som blockerats av facket.

Så kan Tesla runda postblockaden

Så kan Tesla runda postblockaden

Transportstyrelsens registreringsskyltar får bara skickas via Postnord, men det finns sätt att kringgå stoppet.

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Nu får Teslaägaren svar på tal – ”klart man vill att det ska slå hårt”.

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

De nya uppgifterna får Tesla-ägaren att bryta tystnaden på sin plattform X.

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Snart ökar trycket på Tesla ytterligare när fler stridsåtgärder genomförs.

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren Kurt Eriksson dementerar uppgifterna om att Elon Musk nu ska ha lagt sig i den svenska konflikten.

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

”Det kan påverka konflikten, att den blir längre.”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

”Det måste vara Teslas val”, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Byggnads ordförande Johan Lindholm: ”Tror absolut att det är hundraprocentig uppslutning.”

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

”Utan den detaljen kan man inte leverera bilen.”

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

”Har förbundsstyrelsen beslutat om en konflikt så har man en skyldighet att delta i den.”

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

Högre ersättning ska få fler att sluta upp

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Harald Gatu: Teslas strejkbrytare tvingar oss tillbaka till tiden när arbetare ställdes inför frågan: Vilken sida står du på?

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

Målarna varslar om totalstopp för all lackering av Tesla-bilar.

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Rimliga villkor och garanterad lön ställs mot osäkra aktieoptioner

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

Den som inte klarar det hårda arbetstempot på Tesla får ingen löneförhöjning – och riskerar sparken.

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

”Utan kollektivavtal kan Tesla när som helst och utan diskussion sänka lönen och försämra villkoren för de anställd”

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä konstaterar att långt ifrån alla bilmekaniker på Tesla deltar i strejken.

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Så har strejken slagit på Teslas verkstäder runt om i landet.

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Obetald övertid, arbetsmoment med minutkrav – stenhårda produktionskrav på Tesla enligt anställda

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

I fredags inleddes en strejk på Teslas alla bilverkstäder i landet. Vi har tagit fram en lista på vad som händer vid en strejk, vad du får och inte får göra.