Industriarbetarnas tidning

Sågverkschefen: ”Vi klarar oss en vecka”

12 september, 2023 - 14:36

Skrivet av

AFRIKANSK SVINPEST Restriktionerna i det avspärrade området får snabbt konsekvenser för sågverket utanför Fagersta. Redan om en vecka tvingas de dra ner produktionen.

Björn Segerström, vd på sågverket Karl Segerström som ligger inom zonen som är drabbat av den afrikanska svinpesten. Foto: Privat

Sågverket Karl Segerström strax söder om Fagersta tar det mesta av sin råvara från närområdet. Sedan i torsdags är ett stort område avspärrat och allt skogsarbete har stoppats på grund av den afrikanska svinpesten.

Det märks redan på flödet av timmer som kommer in till sågverket berättar vd Björn Segerström, och situationen kommer snabbt att få konsekvenser om inget förändras.

– Den här veckan klarar vi oss, sen måste vi dra ner produktionen och eventuellt varsla personal.

Samtidigt är allt i ett tidigt skede och det är fortfarande oklart hur restriktionerna kommer att se ut framöver.

– Vi får hoppas att det inte blir så drastiskt. Lite is i magen får vi väl ha.

Han hoppas att restriktionerna ska anpassas så snart bilden av hur utbredd smittan är har klarnat.

– Förhoppningen är att man ska kunna tillåta visst skogsbruk med åtgärder som att man spolar av och desinficerar maskinerna efteråt. Men vi vet inte så mycket än. För tillfället är det väldigt besvärligt, säger Björn Segerström.

Svinpesten kom efter en redan besvärlig sommar, som inleddes med extremt torrt och varmt väder där risken för skogsbrand tidvis begränsade avverkningen. De stora regnmängderna som sedan föll har gjort marken väldigt blöt med risk för körskador i skogen och trasiga vägar.

– Nu börjar det rätta till sig, men då fick vi det här i stället. Det har inte varit en jätterolig skogssommar, säger Björn Segerström.

Problemen har gjort att timmerlagret på sågen var lågt redan innan svinpesten satte stopp för skogsbruket och därför leder avspärrningen snabbt till råvarubrist.

Bara några mil från sågverket Karl Segerström ligger ett av AB Karl Hedins sågverk i Karbenning. Där arbetar Markku Perikö Kühberger, som även är kontaktperson för GS-facket. Än har han inte hört något om att arbetsplatsen skulle påverkas av restriktionerna.

– Inte vad jag vet i alla fall, ingen har berättat något än. Att vi skulle bli lidande, säger han.

Själv bor han precis utanför den smittade zonen. Men restriktionerna har diskuterats på jobbet.

Enligt Fredrik Marnefeldt, vd för AB Karl Hedins tre sågverk, klarar de av att hantera situationen i ett kort perspektiv.

– Men blir det ett långvarigt förbud för skogliga åtgärder då blir det kännbart, säger han.

Ungefär hälften av koncernens skogsinnehav ligger inom det avspärrade området. I dagsläget står 15-20 skogsmaskiner stilla i väntan på desinficering och möjlighet att flytta dem ut ur området. Bolaget har inga egna maskinlag, utan anlitar entreprenörer som i flera fall enbart kör för Karl Hedin.

Inledningsvis försöker bolaget nu att flytta avverkningen till andra områden, men blir det långvarigt kanske de måste anpassa sågens produktionsvolym, säger Fredrik Marnefeldt.

Kan det handla om uppsägningar?

– I värsta fall. Men det känns lite väl drastiskt just nu.

Precis som Björn Segerström hoppas han att restriktionerna och avspärrningarna ska anpassas så snart man vet hur stor spridningen är.

– Men blir det tydligt att det är jättestor spridning här och den stora smittade zonen på 100 000 hektar kvarstår så kan det absolut bli så att vi tvingas till vissa beslut inom några månader, säger Fredrik Marnefeldt.

Regeringen har ännu inte lämnat några besked om ekonomisk ersättning för produktionsbortfall i till exempel skogsnäringen. För sågverken inom Karl Hedin är det inte akut, men för deras entreprenörer i skogen är det viktigt med snabba besked, menar Fredrik Marnefeldt.

– Vi är en ganska stor koncern och klarar att ligga ute med kostnader som vi kan ta tillbaka i ett senare skede. Men en entreprenör har en ansträngd ekonomi redan i normalfallet.

Läs också

Skogsbruk stoppas i smittade zonen: ”Svårt att få grepp om det”

Skogsmaskinförare och entreprenörer försöker förstå vad som gäller och var de kan arbeta, efter utbrotten av afrikansk svinpest.

Foto: Judit Nilsson

Så ska fordon saneras

  • Maskiner och fordon ska tvättas, helst på hårdgjord yta eller spolplatta och helst i anslutning till marken eller skogen där de använts, innan de kör ut på allmän väg och ut ur den smittade zonen.
  • Kontrollera med tillverkaren av maskinen för att säkerställa att den inte kan skadas av rengöring eller desinfektion.
  • Noggrann mekanisk rengöring av de delar som har varit i kontakt med marken. De ska vara synligt rena från jord och smuts efter rengöringen. Om högtryckstvätt används ska hela maskinen tvättas eftersom högtryckstvätt kan sprida eventuella smittämnen via droppar i luften.
  • Spraya maskinen med ett desinfektionsmedel som är verksamt mot afrikansk svinpest, till exempel Parvocide, Virkon eller annat varumärke med motsvarande egenskaper. Spraya framför allt däck och hjulhus samt delar som varit i direkt kontakt med jord. Vissa desinfektionsmedel behöver sköljas av. Samtliga desinfektionsmedel ska användas enligt instruktion från tillverkaren.

Källa: Jordbruksverket

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Svinpesten stoppar Erik – förlorar miljoner

Svinpesten stoppar Erik – förlorar miljoner

Skogsmaskiner är fast i området. ”Det blir tufft”, säger Erik Pettersson på EM Logging.

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Jag har tafatt börjat ge upp alla planer som på något sätt berör skogen, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Skogsbruk stoppas i smittade zonen: ”Svårt att få grepp om det”

Skogsbruk stoppas i smittade zonen: ”Svårt att få grepp om det”

Skogsmaskinförare och entreprenörer försöker förstå vad som gäller och var de kan arbeta, efter utbrotten av afrikansk svinpest.

Torka och storm ställer till det i skogen

Torka och storm ställer till det i skogen

Extremväder tvingar skogsmaskinsförare att ta mer hänsyn till var, när och hur de kör.

Skogsbruk utan kalhyggen

Skogsbruk utan kalhyggen

När skogen ska brukas hyggesfritt måste maskinförarna sänka farten och tänka bort produktionskraven. I stället krävs eftertanke och större förståelse för skog och mark.

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

I dag jobbar många maskinförare tvåskift. Arbetet är detsamma kvällstid, men känslan en annan. Mats Lind och Patrik Olson kör utanför Skinnskatteberg en mörk och snöfri kväll i februari.

”Vi rapporterar allt”

”Vi rapporterar allt”

Skogsvårdsbolaget Magnus Thor AB är Sveriges farligaste industriarbetsplats. ”Vi har ett väldigt noga arbetsmiljöarbete och rapporterar allt som händer”, säger Magnus Thor.

”Det är en jävligt svår avtalsrörelse”

”Det är en jävligt svår avtalsrörelse”

Löneökningar brukade betyda mer pengar i plånboken. Inte längre. Avdelningsordförande Erik Jonsson åkte till Braviken för att uppmana sågverksarbetarna att ändå inte ge upp hoppet.

”Populistiskt om arbetskraftsinvandringen”

”Populistiskt om arbetskraftsinvandringen”

Att koppla problemen med arbetskriminalitet till arbetskraftsinvandringen är både felaktigt och populistiskt, skriver Lena-Liisa Tengblad, vd för Gröna Arbetsgivare och Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten.

Får inte arbetstillstånd på grund av kriget

Får inte arbetstillstånd på grund av kriget

Migrationsverket avslår ukrainska skogsarbetares ansökan om arbetstillstånd. Motivering: på grund av kriget finns en risk att de inte lämnar Sverige när säsongen är slut.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.