Industriarbetarnas tidning

Strulet med omställningsstudie­stödet: ”Förtroendet för staten riskerar att skadas”

19 september, 2023 - 12:38

Skrivet av

Pengarna räcker inte till alla som vill plugga – och många får vänta länge på besked. Sedan omställningsstudiestödet infördes för ett år sedan har det omgärdats av en hel del problem.

– Det här måste lösas så fort som möjligt, säger Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Omställningsstudiestödet var en del av las-uppgörelsen 2020 och presenterades som en ”win-win”. Bra för arbetsgivarna, som länge har pratat om kompetensbrist och efterfrågat kompetent arbetskraft. Bra för individen, som genom det nya bidraget kan börja plugga med nästan oförändrad inkomst.

Tanken med stödet, som infördes den 1 oktober förra året, är att vuxna som redan befinner sig i arbetslivet ska kunna stärka och bredda sin kompetens – och därmed bli mer attraktiva på arbetsmarknaden.

Men hittills är det få som har fått chansen. De pengar som CSN har fått från regeringen i år beräknas bara räcka till runt 8 800 heltidsstuderande. Samtidigt har myndigheten fått in över 56 000 ansökningar sedan oktober.

Nästan hälften av de 1,36 miljarder som har avsatts till det nya stödet i år riskerar att brinna inne – CSN hinner helt enkelt inte med att handlägga ansökningarna. Det betyder att runt 700 miljoner som var tänkta att gå till studenter i stället skickas tillbaka till statskassan. Faktum är att man inte ens hunnit handlägga alla ansökningar i den första ansökningsomgången, och den stängde för snart ett halvår sedan. Omgång två stänger om några veckor.

Foto: TT Nyhetsbyrån

Man har varit jävligt saktfärdig från regeringens sida

Veli-Pekka Säikkälä, IF Metalls avtalssekreterare

Resultatet är att många som sökt det nya stödet både har hunnit bli antagna till sin utbildning och börjat studera innan de ens fått besked om studiemedel.

Omställningsstudiestödets första år har kort sagt varit turbulent.

– Om man ska vara lite snäll: Man måste räkna med att när man för in något nytt så finns det risk för en del barnsjukdomar. Det kan vara svårt att få allt att fungera ordentligt, säger Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare på IF Metall.

 – Men med det sagt. Man har varit jävligt saktfärdig från regeringens sida.

För att komma till rätta med problemen meddelade nyligen regeringen att man i höstbudgeten skjuter till totalt 110 miljoner kronor extra fram till 2025. Syftet är att korta handläggningstiderna. Men tillskottet är ändå inte ens hälften av vad CSN sagt att de behöver.

Enligt myndigheten är regelverket kring omställningsstudiestödet komplext och svårt att automatisera. Varje enskild ansökan kräver manuell handläggning och omfattande utredningsinsatser. Dessutom har söktrycket varit mycket hårdare än vad man hade räknat med.

Att många har sökt stödet är i sig positivt och ett kvitto på att reformen var bra, säger Veli-Pekka Säikkälä. Men de ökade anslagen från regeringen borde ha kommit för länge sedan.

– Man borde ha sett det här komma. Det var besvärligt redan förra hösten och det borde man ha tagit höjd för. Det är regeringens ansvar att se till att de myndigheter som är satta att sköta de här sakerna faktiskt har resurser för det. Kan de inte det, då landar all kritik på regeringen, säger han.

Om man sitter och gör stora förändringar i las med en idé om att saker ska bli bättre, och så blir det så här. Då haltar det och det är klart att man blir tveksam.

Pontus Georgsson, ordförande för Pappers.

Omställningsstudiestödet har beskrivits som fackens ”betalning” för att i las-uppgörelsen gå med på att bland annat ge arbetsgivarna större makt vid uppsägningar. Fack och arbetsgivare gick med på uppgörelsen på villkoret att staten skulle hjälpa till med ny lagstiftning och pengar till det nya studiestödet.

Att regeringen nu inte tycks hålla sin del av avtalet riskerar att försvåra liknande uppgörelser i framtiden. Det säger Pontus Georgsson, förbundsordförande för Pappers, som också är kritisk till hur frågan har hanterats.

Pontus Georgsson
Pontus Georgsson, ordförande för Pappers. Foto: David Lundmark

– Om man sitter och gör stora förändringar i las med en idé om att saker ska bli bättre, och så blir det så här. Då haltar det och det är klart att man blir tveksam. Om man vill att det ska finnas någon slags pålitlighet för den här typen av trepartsöverenskommelse i framtiden så måste man hålla sig till planen. Det här måste lösas så fort som möjligt, säger han.

Faktum är att Pappers var skeptiska till omställningsstudiestödets utformning redan 2021. Det finns risker med att stödet styrs av anslag i statsbudgeten, menade man då.

– Jag vill skicka en tydlig känga till dem som inte håller sin del av avtalet. Nu kommer pengar till CSN, men det skulle ha kommit mycket tidigare. Den yttersta konsekvensen av att det här inte har fungerat är att man i framtiden måste binda fast varandra hårdare inför nästa överenskommelse. Om det blir någon, säger Pontus Georgsson.

Veli-Pekka Säikkälä håller med. Regeringens hantering av omställningsstudiestödet riskerar att sätta käppar i hjulen för framtida uppgörelser mellan arbetsmarknadens parter och staten. 

– Det kommer även framöver finnas stora frågor på arbetsmarknaden som kommer behöva fixas till, och om det här fortsätter så riskerar tilltron till staten att försvinna. Då kommer det bli svårare att hitta liknande lösningar. Men där är vi inte än. Det här systemet ska vara fullt utbyggt 2026 och vi förutsätter att man ser till att det här kommer fungera, säger han.

Vad gör ni om staten inte håller sin del av uppgörelsen?

– Vi kan inte göra något juridiskt. Vi kan inte stämma regeringen om de inte håller sin del. Men vi vet att det finns en bred majoritet i riksdagen, och det är klart att om de inte kan sköta det här så kommer vi vara kritiska, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Så det gäller bara för medlemmarna att hålla ut?

– Jag vill inte säga att de ska hålla ut, men jag kan konstatera att situationen är olycklig. Det ger ju en osäkerhet och gör säkert att en del personer tvekar om de ska söka stödet, för att man helt enkelt inte vet om man har försörjningen klar när studierna börjar. Det är inte bra för någon. Varken för individerna eller för arbetsgivarna som behöver kompetent arbetskraft. Just nu är det en ”lose-lose”.

Regeringen har varit senfärdig. Att CSN inte fick de här tillskotten redan i våras då de begärde mer pengar, det är helt enkelt inte bra.

Jesper Hedin, Industriarbetsgivarna
Jesper Hedin, Industriarbetsgivarna.

Jesper Hedin, utredare på arbetsgivarorganisationen Industriarbetsgivarna, skriver under på kritiken.

– Regeringen har varit senfärdig. Att CSN inte fick de här tillskotten redan i våras då de begärde mer pengar, det är helt enkelt inte bra, säger han.

Enligt Industriarbetsgivarna är kompetensbristen inom industrin akut. Enligt organisationens egna uträkningar kommer de svenska industrisatsningarna de närmsta åren skapa 50 000 nya jobb, samtidigt som tillgången på utbildad arbetskraft väntas minska. För att lösa den ekvationen spelar omställningsstudiestödet en viktig roll, menar man.

– Omställningsstudiestödet framställs ofta som någonting som facket har fått. Men det är viktigt för hela arbetsmarknaden och positiv för arbetsgivarna. Det är viktigt även för oss att det här fungerar som det tänkt, säger Jesper Hedin och fortsätter:

– Det är ingen som blir glad över ett system där den ansvariga myndigheten inte kunnat hantera mer än 150 ansökningar i veckan. Det är viktigt att alla tar det ansvar man har förbundit sig till.

Efterlysning!

Väntar du på besked om omställningsstudiestöd? Kontakta reportern Adam Daver: adam.daver@dagensarbete.se

Omställningsstudiestödet

Omställningsstudiestödet var en del av las-uppgörelsen 2020 och infördes den 1 oktober 2022. Stödet gör det möjligt för vuxna i arbetslivet att plugga vidare eller vidareutbilda sig med upp till 80 procent av lönen, upp till ett tak. Syftet är att man ska kunna stärka sin position på arbetsmarknaden.

För att ta del av studiestödet måste du bland annat uppfylla följande krav:

  • Vara mellan 27 och 62 år.
  • Ha arbetat sammanlagt 8 år av de senaste 14 åren.
  • Ha arbetat minst 12 av de senaste 24 månaderna.
  • Utbildningen du ska gå måste ge rätt till omställningsstudiestöd – vilket alla utbildningar i Sverige som ger rätt till vanligt studiemedel gör. Det kan handla om utbildningar på yrkeshögskola, universitet, högskola, komvux och folkhögskola.
  • Utbildningen ska stärka din ställning på arbetsmarknaden. Man kan alltså i regel inte få omställningsstudiestöd för en utbildning som leder till jobb i bransch där det inte finns något behov av arbetskraft.
  • Om du är under 40 år får utbildningen inte vara längre än 80 veckor på heltid.
  • Utbildningen får inte vara kortare än en vecka, räknat i heltid.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Så kan las ändras – detta säger parterna

Varken fack eller arbetsgivare nöjda

Nästa måndag presenterar regeringens utredare sina förslag på hur las kan förändras. SVT har tagit del av dem redan nu – och varken fack eller arbetsgivare är nöjda

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

Visst blir det historiskt – men på vilket sätt?

Visst blir det historiskt – men på vilket sätt?

Det var ett stort beslut när IF Metalls avtalsråd sa ja till ett nytt huvudavtal om trygghet och omställning. En lång och sårig process närmar sig mål. Ändå – det är nu det börjar på riktigt, skriver Anna Julius.

LO svänger om las

LO svänger om las

”Vi tycker inte att las-uppgörelsen är bra, men för att kunna påverka framåt vill vi att LO är en part”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

Här står parterna inför avtalsrörelsen

Här står parterna inför avtalsrörelsen

Att årets avtalsrörelse är speciell är fack och arbetsgivare överens om. Och att det är inte lönerörelsens uppgift att se till att du får mer pengar kvar i plånboken när inflationen drar iväg. Men sen går synen isär, inte minst på hur det går för svensk industri.

Pappers går med i huvudavtalet

Pappers går med i huvudavtalet

Pappers har beslutat att gå med i det nya huvudavtalet. Dessutom ska förbundet förhandla på egen hand framöver – utan tjänstemännen.

”En historisk förändring”

”En historisk förändring”

IF Metall: Ordentlig satsning på omställning. Överenskommelsen kan också minska långa inhyrningar.

”Nu är det tid för försoning i LO”

”Nu är det tid för försoning i LO”

Las-överenskommelsen som IF Metall och Kommunal anslutit sig till gynnar inte oss som fackförbund. Men nu måste vi – enade – gå vidare i kampen, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

”Dags för verkstad i industrin”

Trots att korttidsarbete används i stor omfattning sker nästan inga kompetensutvecklande insatser. Vi parter är överens om att det är viktigt – nu måste vi också se till att det blir verklighet, skriver avtalssekreterarna för Pappers, GS och IF Metall tillsammans med Industriarbetsgivarna.

Klart: Här är Pappers nya avtal

Klart: Här är Pappers nya avtal

Efter intensiva förhandlingar har nu även Pappers och Industriarbetsgivarna enats om ett avtal. ”Vi är mycket nöjda”, säger Pappers förhandlingschef Robert Sjunnebo.

Finskt stopp för svenska Teslabilar: ”Ett enkelt beslut”

Finskt stopp för svenska Teslabilar: ”Ett enkelt beslut”

Finska transportarbetarförbundet AKT ger sig in i konflikten med Tesla.

Ännu ett bakslag för Tesla – Postnord ska inte lämna ut registreringsskyltar

Ännu ett bakslag för Tesla – Postnord ska inte lämna ut registreringsskyltar

”Mycket allvarligt, närmast systemhotande” anser Tesla

Bojkott: Norska facket stoppar alla transporter av Teslabilar till Sverige

Bojkott: Norska facket stoppar alla transporter av Teslabilar till Sverige

”En tydlig signal till Tesla” säger Fellesförbundets Jørn Eggum.

Källa: Stopp för transporter av Teslabilar väntas i hela Norden

Källa: Stopp för transporter av Teslabilar väntas i hela Norden

Nu sluter de nordiska fackförbunden upp bakom IF Metall. Bojkott väntar Tesla.

Hur en kamp för några få blev en storstrid – för alla

Hur en kamp för några få blev en storstrid – för alla

Mikael Färnbo tar oss igenom de senaste fem veckornas strejk för den svenska modellen. Från varsel till sympatiåtgärder.

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Tesla hävdar att över 90 procent av personalen arbetar, trots strejken. Nu går IF Metall ut med en egen siffra.

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Tesla får inte genast tillgång till de registreringsskyltar som blockerats av facket.

Så kan Tesla runda postblockaden

Så kan Tesla runda postblockaden

Transportstyrelsens registreringsskyltar får bara skickas via Postnord, men det finns sätt att kringgå stoppet.

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Nu får Teslaägaren svar på tal – ”klart man vill att det ska slå hårt”.

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

De nya uppgifterna får Tesla-ägaren att bryta tystnaden på sin plattform X.

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Snart ökar trycket på Tesla ytterligare när fler stridsåtgärder genomförs.

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren Kurt Eriksson dementerar uppgifterna om att Elon Musk nu ska ha lagt sig i den svenska konflikten.

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

”Det kan påverka konflikten, att den blir längre.”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

”Det måste vara Teslas val”, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Byggnads ordförande Johan Lindholm: ”Tror absolut att det är hundraprocentig uppslutning.”

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

”Utan den detaljen kan man inte leverera bilen.”

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

”Har förbundsstyrelsen beslutat om en konflikt så har man en skyldighet att delta i den.”

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

Högre ersättning ska få fler att sluta upp

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Harald Gatu: Teslas strejkbrytare tvingar oss tillbaka till tiden när arbetare ställdes inför frågan: Vilken sida står du på?

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

Målarna varslar om totalstopp för all lackering av Tesla-bilar.

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Rimliga villkor och garanterad lön ställs mot osäkra aktieoptioner

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas  tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

Den som inte klarar det hårda arbetstempot på Tesla får ingen löneförhöjning – och riskerar sparken.

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

”Utan kollektivavtal kan Tesla när som helst och utan diskussion sänka lönen och försämra villkoren för de anställd”

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä konstaterar att långt ifrån alla bilmekaniker på Tesla deltar i strejken.

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Så har strejken slagit på Teslas verkstäder runt om i landet.

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Obetald övertid, arbetsmoment med minutkrav – stenhårda produktionskrav på Tesla enligt anställda

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

I fredags inleddes en strejk på Teslas alla bilverkstäder i landet. Vi har tagit fram en lista på vad som händer vid en strejk, vad du får och inte får göra.