Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Vad vill du att vi ska skriva om?

6 september, 2023

Skrivet av

Ny på jobbet Nu har jag så smått hunnit sätta mig in i de nya rutinerna på Dagens Arbete. Berätta gärna för mig vad du vill läsa mer om!

Hej alla läsare!

Äntligen är jag på plats här på Dagens Arbete. Det har varit bråda dagar och jag kan konstatera att det har sina fördelar att bryta upp, men också sina utmaningar.

Man ska lära sig nya system och träffa nya kollegor. Man ska också passa tåg och vänja sig vid nytt automatkaffe.

Jag kommer från samma roll på Eskilstuna-Kuriren. Och det som slagit mig är att det mesta är sig likt ändå. Läsarna av EK och DA har många beröringspunkter. De flesta bor på en mindre ort och jobbar inom industrin eller andra LO-yrken. Man har i stort samma fritidsintressen och intresserar sig för samma saker i livet.

Vad som däremot är nytt för mig är själva bevakningsområdet, industrivärlden. Men jag har stått på ett verkstadsgolv vid några tillfällen.

Jag minns lukten av olja blandat med järnfilspån och svetsrök första gången jag hälsade på pappa på hans jobb på Zetterbergs i Östervåla. Sött, metalliskt och stickande. Några år senare sommarjobbade jag på Lundberg Hymas i Skellefteå, först i verkstaden, sen i köket.
Jag minns trånga fikarum, kaffetermosar och snuskburkar. Män i blåställ och gula hjälmar. Stora bullriga maskiner på grå och slitna betonggolv.

I dag ser industrin delvis annorlunda ut. Det är fler kvinnor på arbetsplatserna. En hel del farliga och tunga moment har ersatts med automatiserad teknik. Givetvis bra för arbetsmiljön, men också nödvändigt om industrin ska överleva bristen på arbetskraft.

Det senare berättar vi om i reportaget om Hägglunds i Örnsköldsvik. Företaget, som tillverkar stridsfordon, jobbar under högtryck efter att regeringen beställt 50 stycken till Ukraina. Och trots att företaget fördubblat antalet anställda på bara ett par år fattas fortfarande ett par hundra för att klara behovet. Häng med när vår reporter Mikael Färnbo testar att ratta en pansarvagn över stock och sten.

Under tiden du läser det här är vi i färd med att planera nya artiklar för dig att läsa. Och här vill jag bjuda in dig till dialog. Jag vill veta vad som får dig att läsa DA, på nätet eller i tidningen. Jag vill veta vad du inte vill läsa och vilka frågor som är viktigast för dig på jobbet eller i vardagen.

Men framför allt, är det något vi ska syna lite extra? För granskning är en del av DA:s kärnuppdrag. Du som arbetar inom industrin ska kunna lita på att vi ser till att det är rent i de mörkaste av hörn.

Vi hörs!

2 kommentarer till “Vad vill du att vi ska skriva om?

  • Det skulle vara intressant att få veta hur förvaltningsdomstolarna arbetar tillsammans med nämndemännen som är politiskt tillsatta. Och hur domar döms då Förvaltningsrätten knappast är självständig när nämndemän som är poilitiskt tillsatta dömer efter vad deras partier står för i den politiska sfären.

    Gäller då vid olika arbetsskador och skador som gör att man är i en tvist med Fösäkringskassan. Detta har knappast genomlysts tillräckligt för en del domar är varken opartiska eller oberoende.

    Tack för ordet.

  • Jag skulle vilja ha ett forum där medlemmar och andra skriver om sitt arbetsliv. Vanliga arbetare som har haft ett långt arbetsliv och deras upplevelser.
    Mvh Dan Andersson.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Årets debatt handlar om anställnings­tryggheten

Anställningstryggheten hör nog till årets hetaste debatt, både politiskt och bland parterna på arbetsmarknaden. Du som läser Dagens Arbete har sett de senaste turerna då IF Metall och Kommunal hängde på uppgörelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv och lyckades förhandla till sig förbättringar för sina medlemmar. Något som upprört flera andra LO-förbund, däribland GS och […]

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

Trots att korttidsarbete används i stor omfattning sker nästan inga kompetensutvecklande insatser. Vi parter är överens om att det är viktigt – nu måste vi också se till att det blir verklighet, skriver avtalssekreterarna för Pappers, GS och IF Metall tillsammans med Industriarbetsgivarna.

Kolla ditt avtal – här är de som är klara

Kolla ditt avtal – här är de som är klara

I dagarna ska hundratusentals anställda få sin nya lön. Vi reder ut vad som gäller i de olika avtalen i industrin – och vilka avtal som inte är klara.

En magisk gräns spräcktes – men osäkerheten består

En magisk gräns spräcktes – men osäkerheten består

Vi kan komma överens – även när det blåser kallt. Kanske är det det viktigaste budskapet från både fack och arbetsgivare, skriver Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

Cyberattack stänger ner A-kassorna

På grund av en cyberattack har alla a-kassors system tillfälligt stängts. Det kan därför vara svårt att just nu nå sin a-kassa.

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

Därför vill facken inte ha ett jättelyft på lönen

Därför vill facken inte ha ett jättelyft på lönen

Läget är spänt inför nästa års löneförhandlingar. Ingen vill se en upprepning av 80-talet. Vad var det som hände då? Och varför varnas det för höga lönekrav? 

Här står parterna inför avtalsrörelsen

Här står parterna inför avtalsrörelsen

Att årets avtalsrörelse är speciell är fack och arbetsgivare överens om. Och att det är inte lönerörelsens uppgift att se till att du får mer pengar kvar i plånboken när inflationen drar iväg. Men sen går synen isär, inte minst på hur det går för svensk industri.

Industrifacken byter inte fot om SD

Industrifacken byter inte fot om SD

Man kan inte vara förtroendevald i fackförbunden IF Metall, Pappers eller GS om man samtidigt är aktiv i Sverigedemokraterna (SD). Det är inte heller aktuellt för förbunden att ompröva sin hållning.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.