Skyddsrond avslöjar brister även i nya lokaler
Vi följer med RSO Esa Rosendahl på rond på Wewabs sprillans nya trafikdepå i Gävle.
Industriarbetarnas tidning
25 oktober, 2023
Skrivet av Oscar Stomberg
På fältet Bristande ergonomi ligger bakom många av arbetsskadorna inom Byggnads. Rikard Mossberg vet hur arbetet bör utformas för att inte slita ut kroppen i förtid.
Artikeln är ursprungligen publicerad i Dagens Arbetsmiljö nr 4 2021.
Ålder: 48 år.
Yrke: Regionalt skyddsombud för Byggnads i Stockholmsområdet.
Bor: Kungsängen i nordvästra Stockholm.
Familj: Fru och ett barn.
Fritid: Träna, vara med familjen och pyssla om kaktusar.
Bäst med uppdraget: Att man ibland kan göra åtgärder som leder till att ingen skadas på arbetsplatsen, och att kunna göra intryck även hos arbetsgivaren.
Svårast med uppdraget: Se till att företagen sköter sina rehabiliteringsärenden.
Mitt mål är att alla ska komma hem hela och rena. Då förstår man också varför vi som skyddsombud ibland är riktigt nitiska.
Ergonomi. Upp till 80 procent av arbetsdagen består av uppgifter under knäna eller över axlarna, vilket kan slita mycket på kroppen. Enligt Rikard Mossberg är det vanligt att glömma ergonomin i riskanalysen.
I dagens checklista är det extra fokus på de momenten.
Avspärrning. Rikard Mossberg pratar med några av de polska byggarbetarna på arbetsplatsen i Sundbyberg om hur de bäst kan spärra av ett brett område runt klätterliften. De bör använda avspärrningsband för att undvika att någon råkar slå i huvudet när lyften sänks ner.
Ansiktsmask. ”Man ser ofta att ansiktsmasker lämnas ute på byggarbetsplatsen så att de
kontamineras av det som de ska skydda mot. Efter användning bör de direkt läggas in i förrådet”, säger Rikard Mossberg.
Första hjälpen. ”Det är tyvärr rätt vanligt att första hjälpen-skåp töms av någon på arbetsplatsen. Det är ganska ofta som man ser att saker saknas. Varför tar man grejer som man inte ens behöver hemma, som blodstoppare?”
Lyftsax. ”Förut lyftes många stora stenblock på egen hand. Nu finns det maskiner, lyftsaxar och man ska vara två när man lyfter. Det finns även utbildning om hur man lyfter rätt.”