Bergsprängare inför rätta: Byggde bomber på beställning med stulen dynamit
Enligt åtalet – fick instruktioner i chattar av mellanhand: ”vill ha en bilbomb som verkligen blåser bort folket i bilen”
Industriarbetarnas tidning
3 oktober, 2023 - 14:23
Skrivet av Adam Daver
I våras kunde Dagens Arbete avslöja att mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från svenska byggarbetsplatser. Dynamit som sen har påträffats hos kriminella och i bomber. Nu kan avslöjandet vinna pris för årets bästa granskning.
Journalisterna Johanna Edström och David Lundmark har nominerats för DA granskar sprängdåden.
“Sprängdåden i Sverige är ett akut samhällsproblem. I en ambitiös granskning avslöjar Dagens Arbete hur kriminella kommer över stora mängder sprängämnen från byggarbetsplatser. Granskningen blottar stora brister i kommunernas tillstånd- och tillsynsansvar och låter de drabbade höras.”
Övriga nominerade i kategorin Årets granskning är:
Den 25 oktober anordnas den årliga Tidskriftsgalan, där tidskriftsbranschens främsta aktörer prisas i tolv olika kategorier.
I år har Dagens Arbete nominerats i kategorin ”Årets granskning”, för Johanna Edströms och David Lundmarks avslöjande om hur stora mängder sprängmedel stjäls och smugglas från svenska byggarbetsplatser. Sprängmedel som sedan har använts av kriminella vid en rad uppmärksammade sprängdåd.
– Sprängdåden är ett av vår tids största samhällsproblem och i den här granskningen har vi kunnat visa hur brister i lagar och regler göder gängen med byggdynamit. Det känns otroligt hedrande och roligt att vara nominerad och att granskningen uppmärksammas, det känns väldigt viktigt, säger Johanna Edström.
– Det är jättekul att vara nominerad och det är hela tidningens förtjänst. Det är ett redaktionellt samarbete och det skulle inte vara möjligt utan att vi hjälptes åt på tidningen, säger David Lundmark.
Tillsammans har de kunnat avslöja att minst ett halvt ton sprängmedel har stulits från svenska byggarbetsplatser de senaste fem åren. Stora brister i kontroller och luckor i lagar gör det möjligt för kriminella att komma över sprängmedel.
– Det är otroligt enkelt att försnilla stora mängder dynamit och inte åka dit på det. Ingen märker det och det finns inget incitament för företag att anmäla stölder. Det är som upplagt för att det ska vara enkelt att komma undan med det, säger David Lundmark.
I granskningen, som består av flera delar, har David Lundmark och Johanna Edström pratat med kriminella som visar hur enkelt det är att runda systemet, berättat om hur kommunerna som ansvarar för tillsynen går på knäna, och träffat dem som drabbats av sprängdåden.
Hur kommer det sig att ni började granska sprängdåden?
– Jag hade fått höra att mycket av sprängmedlet som användes vid sprängdåden kunde härledas till byggen, att det helt enkelt handlade om civila sprängämnen. Jag fick tag i en lista med de vanligaste varumärkena och började söka efter domar och förundersökningar där de nämndes. Det var så det började, säger David Lundmark.
Vad tycker ni själva har varit mest häpnadsväckande?
– Alla systemfel som gör det möjligt för kriminella att komma över dynamit och att ingen myndighet har kontroll på hur mycket sprängmedel det handlar om, säger Johanna Edström.
Samtidigt fortsätter sprängdåden att bli fler. Hittills i år har det detonerat bomber i snitt varannan dag i Sverige.
Granskningen fortsätter att vara aktuell. Vad har hänt efter publiceringarna?
– Regeringen öppnade nyligen för lagändringar för att få stopp på läckaget av byggdynamit, för att göra det svårare att få tag i sprängmedel. Regeringen och myndigheter hänvisar även till uppgifterna i vår granskning. Vi har också fått stort genomslag i annan media, säger Johanna Edström.