Industriarbetarnas tidning

DA-granskning om sprängdåd kan få pris – ”otroligt hedrande och roligt”

Publicerad 2023-10-03, 14:23

I våras kunde Dagens Arbete avslöja att mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från svenska byggarbetsplatser. Dynamit som sen har påträffats hos kriminella och i bomber. Nu kan avslöjandet vinna pris för årets bästa granskning.

Journalisterna Johanna Edström och David Lundmark har nominerats för DA granskar sprängdåden.

Nomineringen LYDER:

“Sprängdåden i Sverige är ett akut samhällsproblem. I en ambitiös granskning avslöjar Dagens Arbete hur kriminella kommer över stora mängder sprängämnen från byggarbetsplatser. Granskningen blottar stora brister i kommunernas tillstånd- och tillsynsansvar och låter de drabbade höras.”

Övriga nominerade i kategorin Årets granskning är:

  • ”Schysst fasad – skitig baksida”, Arbetet.
  • ”De uthängda tjejerna”, Dagens ETC.
  • ”Vem äger Gotland?”, Horisont – Gotlands nyhetsmagasin.

Den 25 oktober anordnas den årliga Tidskriftsgalan, där tidskriftsbranschens främsta aktörer prisas i tolv olika kategorier.

I år har Dagens Arbete nominerats i kategorin ”Årets granskning”, för Johanna Edströms och David Lundmarks avslöjande om hur stora mängder sprängmedel stjäls och smugglas från svenska byggarbetsplatser. Sprängmedel som sedan har använts av kriminella vid en rad uppmärksammade sprängdåd.

– Sprängdåden är ett av vår tids största samhällsproblem och i den här granskningen har vi kunnat visa hur brister i lagar och regler göder gängen med byggdynamit. Det känns otroligt hedrande och roligt att vara nominerad och att granskningen uppmärksammas, det känns väldigt viktigt, säger Johanna Edström.

– Det är jättekul att vara nominerad och det är hela tidningens förtjänst. Det är ett redaktionellt samarbete och det skulle inte vara möjligt utan att vi hjälptes åt på tidningen, säger David Lundmark.

Tillsammans har de kunnat avslöja att minst ett halvt ton sprängmedel har stulits från svenska byggarbetsplatser de senaste fem åren. Stora brister i kontroller och luckor i lagar gör det möjligt för kriminella att komma över sprängmedel.

– Det är otroligt enkelt att försnilla stora mängder dynamit och inte åka dit på det. Ingen märker det och det finns inget incitament för företag att anmäla stölder. Det är som upplagt för att det ska vara enkelt att komma undan med det, säger David Lundmark.

I granskningen, som består av flera delar, har David Lundmark och Johanna Edström pratat med kriminella som visar hur enkelt det är att runda systemet, berättat om hur kommunerna som ansvarar för tillsynen går på knäna, och träffat dem som drabbats av sprängdåden.

Hur kommer det sig att ni började granska sprängdåden?

– Jag hade fått höra att mycket av sprängmedlet som användes vid sprängdåden kunde härledas till byggen, att det helt enkelt handlade om civila sprängämnen. Jag fick tag i en lista med de vanligaste varumärkena och började söka efter domar och förundersökningar där de nämndes. Det var så det började, säger David Lundmark.

Vad tycker ni själva har varit mest häpnadsväckande?

– Alla systemfel som gör det möjligt för kriminella att komma över dynamit och att ingen myndighet har kontroll på hur mycket sprängmedel det handlar om, säger Johanna Edström.

Samtidigt fortsätter sprängdåden att bli fler. Hittills i år har det detonerat bomber i snitt varannan dag i Sverige.

Granskningen fortsätter att vara aktuell. Vad har hänt efter publiceringarna?

– Regeringen öppnade nyligen för lagändringar för att få stopp på läckaget av byggdynamit, för att göra det svårare att få tag i sprängmedel. Regeringen och myndigheter hänvisar även till uppgifterna i vår granskning. Vi har också fått stort genomslag i annan media, säger Johanna Edström.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

DA dubbelt nominerade till Guldspaden

DA dubbelt nominerade till Guldspaden

”Granskning det viktigaste vi kan göra”  Sanningen om sprängdåden  Boken Rent åt helvete

Elinor Torp är Årets journalist

Elinor Torp är Årets journalist

Dagens Arbetes reporter Elinor Torp vinner Tidskriftspriset inom kategorin Årets journalist för sin gedigna arbetsmiljöjournalistik.

Mest läst på DA – kolla in topplistan nu!

Mest läst på DA — kolla in topplistan nu!

Minns du nyhetsåret på Dagens Arbete. Här listar vi de mest lästa artiklarna. Se vad du missat.

DA:s reporter Elinor Torp nominerad till Stora  journalistpriset ”Årets röst”

DA:s reporter Elinor Torp nominerad till Stora journalistpriset ”Årets röst”

Journalisten Elinor Torp är nominerad till Stora journalistpriset som Årets röst för sina granskningar av skuggsamhället.

Vinstfest för Dagens Arbetes journalistik

Vinstfest för Dagens Arbetes journalistik

Dagens Arbetes redaktion tog hem tre av åtta priser på Fackförbundspressens dag på tisdagen.

Chans till prisregn för Dagens Arbetes redaktion

Chans till prisregn för Dagens Arbetes redaktion

Dagens Arbete och Dagens Arbetsmiljö är nominerade till inte mindre än fyra av Fackförbundspressens journalistpriser. Rasmus Lygner är nominerad till två av dem.

Dagens Arbete kan vinna en guldspade

Dagens Arbete kan vinna en guldspade

Dagens Arbete har fått två nomineringar till Sveriges finaste pris för grävande journalistik. Granskningarna Mordet på facktopparna och Den stora modebluffen kan vinna Guldspaden.

DA:s podd fick pris på tidskriftsgala

DA:s podd fick pris på tidskriftsgala

Mordet på facktopparna är den bästa satsning på ljud och rörligt som gjorts av svenska tidskrifter det senaste året. På onsdagskvällen prisades Dagens Arbetes…

DA:s reporter nominerad till dubbla priser

DA:s reporter nominerad till dubbla priser

Dagens Arbetes Mikael Färnbo kan bli årets journalist vid årets Tidskriftsgala. Han är dessutom nominerad i ljudklassen för sin podd Mordet på facktopparna.

Dagens Arbete kan vinna Europas finaste radiopris

Dagens Arbete kan vinna Europas finaste radiopris

DA-podden Mordet på facktopparna har nominerats till årets granskning på Europas största tv- och radiogala: Prix Europa.