Oddsen emot sig: Nya Akrim ska stoppa organiserad brottslighet
Mer samarbete ska hindra brottsligheten som kostar oss skattebetalare miljarder – varje månad.
Industriarbetarnas tidning
18 oktober, 2023 - 12:11
Skrivet av Adam Daver
Var fjärde arbetande person har problem med hälsan på grund av jobbet. Det visar en ny kartläggning av Arbetsmiljöverket. Inom industrin är andelen något mindre – men vissa yrkesgrupper sticker ut.
1,3 miljoner svenskar har hälsobesvär på grund av arbetet. Det är en av slutsatserna i en ny stor undersökning av Arbetsmiljöverket, där människor i arbete har fått svara på om de upplever besvär med hälsan. Undersökningen genomförs vartannat år och bygger på intervjuer med 13 000 personer.
Var fjärde tillfrågad uppgav att de hade problem med hälsan och att det kunde kopplas till jobbet. Det handlar både om besvär orsakade av olyckor och om psykosociala besvär som trötthet, fysisk smärta och värk i kroppen. Många känner också ångest och oro över jobbet.
De vanligaste orsakerna till det dåliga måendet är bland annat hög arbetsbelastning, påfrestande arbetsställningar och tung manuell hantering.
Även inom industrin mår många dåligt – men faktum är andelen är något mindre än på den övriga arbetsmarknaden. 23 procent av de anställda inom tillverkningsindustrin uppgav att de hade hälsobesvär, jämfört med 25 procent på arbetsmarknaden i stort.
Men vissa industriyrken sticker ändå ut, i negativ bemärkelse.
Bland montörer inom fordons- och metallindustrierna upplever 39 procent att de lider av hälsoproblem, som trötthet och värk, på grund av arbetet.
Även process- och maskinoperatörer mår sämre än genomsnittsarbetaren. En tredjedel av operatörerna i undersökningen uppgav att de hade besvär som gick att koppla till jobbet, och för de allra flesta handlade problemen om fysisk smärta och värk.
Värst är ändå läget inom kvinnodominerade yrken som grundskollärare, förskollärare, undersköterskor och sjuksköterskor. Inom vård och omsorg uppgav nästan varannan arbetare att de mår dåligt på grund av arbetet.
På andra sidan av spektrumet återfinns yrkesgrupper som produktionschefer inom tillverkningsindustrin, revisorer och banktjänstemän. I den sistnämnda gruppen upplever bara en av tio problem med hälsan på grund av jobbet.
Trenden går i det korta perspektivet åt rätt håll. Något som enligt Arbetsmiljöverket framför allt handlar om att färre drabbas av pandemirelaterade besvär. Senast myndigheten genomförde undersökningen, 2020, befann sig Sverige mitt i pandemin. Då uppgav 32 procent av svenskarna att de hade hälsobesvär av arbetet.
Det dåliga måendet är nu tillbaka på ungefär samma nivå som före pandemin.
Till skillnad från tidigare år undersökte Arbetsmiljöverket i år också sambandet mellan hälsobesvär och hemmaarbete. Bland de som jobbar hemifrån åtminstone en gång i veckan upplever bara 19 procent besvär kopplat till jobbet, jämfört med 28 procent av dem som inte jobbar hemifrån alls.
Gäller arbetsrelaterade besvär bland både kvinnor och män (andel av sysselsatta med besvär) 2022.
Gäller arbetsrelaterade besvär bland både kvinnor och män (andel av sysselsatta med besvär) 2022.