Industriarbetarnas tidning

Marcus har adhd – tydliga instruktioner och motivation gör att jobbet funkar

26 oktober, 2023

Skrivet av

livet med diagnos Marcus Haddon har svårt att sitta still och att förstå otydliga instruktioner. Men han har chefer som förstår hans adhd. De vet att nyckeln till framgång heter motivation.

Det är sent på natten och jobbarkompisarna på nattskiftet vill ha lugn och ro. Men Marcus Haddon håller låda, pratar, spelar apa. De sömniga kompisarna kan avbryta: ”Väldigt vad du snackar.” Marcus tycker det är bra att de säger ifrån.

– Jag är inte så bra på att läsa av deras signaler.

Marcus Haddon fick sin adhd-dia­gnos när han var sex år, började medicinera när han var sju. Skolan var ibland hemsk; han fick ha eget klassrum och speciallärare. Klasskompisar tyckte det var kul att provocera den som exploderade.

En del lärare trodde på honom. Andra suckade att han inte ens kunde skriva. Det kunde han visst. Okej, för hand blev det oläsligt, men fick han bara ha en dator gick det bra.

Alla på skiftlaget på SSAB i Oxelösund känner till Marcus diagnos. Foto: Judit Nilsson

Det är ingen idé att hymla. Om man har jobbat med mig många timmar så märker man att det är något.

Marcus Haddon.

På gymnasiet fick han välja själv, och genast gick det bättre. Han var motiverad.

Två dagar innan studenten hörde SSAB av sig och undrade om han kunde börja på måndagen efter. Företaget höll på att återhämta sig efter finanskrisen och skrek efter arbetskraft.

Han började sommarjobba på Strängen. Han hade några bra vänner, men jargongen på avdelningen var tuff. Bad han om hjälp kunde han mötas av ett skratt, berättar han. Marcus fick göra två personers jobb som lådgubbe. Marcus teg om sin adhd.

– Hur ska det gå? tänkte jag.

Så fick han fast jobb, och vågade berätta om sin diagnos. Ett klokt beslut, tycker han nu. Men han trivdes fortfarande inte. Antagligen hade han sagt upp sig om han inte fått erbjudande om att byta avdelning. De behövde folk i ämneshallen.

– Det var som natt och dag. Nu har jag varit där i tolv år.

Marcus Haddon

Ålder: 34 år.

Jobbar: Kör skärmaskin och kran på SSAB i Oxelösund.

Bor: Radhus i Nyköping.

På fritiden: Jakt under säsong. Spelar gärna dataspel. ”Det är bra att det händer saker hela tiden.”

På nya avdelningen upplevde han att man arbetade mer tillsammans när man löste problem, bollade. Marcus berättade om sin adhd direkt.

– Det är ingen idé att hymla. Om man har jobbat med mig många timmar så märker man att det är något.

Marcus snackar gärna på om det blir tyst, han går omkring när han pratar i telefon, går och grejar med saker om det blir för lugnt.

– Jag kan inte sitta still och inte göra någonting. Då börjar jag plocka med saker.

Första dagen på jobbet fick han en svart anteckningsbok av chefen. Där skulle han anteckna allt han lärde sig. Jobbarkompisarnas böcker har fyllts med anteckningar. Marcus har kanske skrivit fem sidor. Några mått och andra siffror.

– Att skriva har ju aldrig varit min starka sida, speciellt inte samtidigt som jag lär mig. Det blir bara att jag kluddar ner något.

Men bra minne har han, så han kan skriva ned saker i efterhand. På möten kan han ta hjälp av datorn eller ljudinspelaren på telefonen.

I dag roterar han mellan att sköta skärmaskinen och köra kran. Variation, men också förutsägbarhet – det passar honom.

Alla på skiftlaget känner till Marcus diagnos. Därför förstår de att han inte alls är lat när han sitter lite för länge i fikarummet. Han har bara svårt att räkna ut när det är dags att sätta i gång. Han kan också ha svårt att spontant se vad som behöver göras utan att någon säger till honom. Men när han jobbar, jobbar han stenhårt.

– Många tror att man bara flamsar runt och inte klarar något. Men man kan så mycket mer än de flesta om man bara hittar motivationen.

Just motivationen är nyckeln. Den gyllene regeln för många med adhd, säger Marcus, är att man ska tycka det man gör är roligt. När arbetsuppgifterna är motiverande och engagerande går det som hejsan, är de tråkiga går det kanske inte alls. Därför gick det ofta trögt i skolan för Marcus.

– Men jag tog körkort på två och en halv månad, krankort, förarbevis för båt. Allt det har jag gjort för att det är kul!

Cheferna vet att Marcus gillar att pröva nya saker och låter honom göra det. Han har varit med i en drös olika projekt, och har prövat nya arbetsuppgifter hela tiden.

– Jag har varit motiverad att lära mig nya saker, men nu är det stopp. Nu kan jag allt på avdelningen, skrattar han.

Jag kan tänka klart när andra får tokpanik.

Marcus Haddon.

Den största anpassningen av arbetsmiljön han fått handlar om instruktioner. Eller anpassning och anpassning – tydliga instruktioner är bra för alla. Det borde chefer tänka på, tycker Marcus, oavsett om de har någon anställd med diagnos eller inte. Gång på gång har Marcus gått till teknikerna och visat instruktioner som är gamla eller dåliga. Metallen runt en gjutskarv på ett ämne ska skäras bort med några millimeters marginal, men HUR många millimeter?

– Jag behöver inte säga att jag inte fattar. Jag kan säga: Det står vad jag ska göra, men det står inte hur.

Som skyddsombud tycker han att det mest är en fördel att ha adhd.

– Det är så tydliga regler. På punkt och pricka: Så här ska det vara.

Till skillnad från många andra tycker han heller inte att det är särskilt läskigt att säga ifrån till chefen när något inte funkar som det ska på arbetsplatsen.

– Jag har sagt att om ni fortsätter köra den här kranen blir det skyddsstopp. Då har chefen sagt att vi inte behöver köra den.

En annan styrka han tycker att han har är att han behåller sitt lugn när något strular till sig.

– Jag kan tänka klart när andra får tokpanik. Jag går in i ett lösnings-mood, jag blir sällan uppjagad.

Det händer att han har frågat sommarjobbare om de funderat på om de kan ha adhd. Han tycker att fler, chefer och fackliga, borde våga fråga om de ser att något inte riktigt funkar. Det kan finnas en diagnos bakom. Visst, det kan vara känsligt, men en fråga kan också öppna upp diskussionen.

Det råder delade meningar om huruvida man ska berätta om en dia­gnos eller inte – men Marcus tycker att fler borde välja att berätta. Annars kan man ju inte få det stöd man behöver.

– Och om folk berättar, fråga vad de behöver. Ofta är det inte så avancerat.

Foto: Appendixfoto

24/7-modellen kan vara till hjälp

Psykiatern Lotta Borg Skoglund har skrivit en bok om adhd på jobbet och skapat en modell som kan göra det lättare att se sina individuella styrkor och svagheter, och var någonstans man behöver stöd. Hon har kallat modellen 24/7 som en symbol för att adhd pågår hela tiden.  

2

saker alla människor behöver för god hälsa:

Ett socialt ­sammanhang där någon känner dig, där du är trygg att uttrycka vad du tänker och känner.

En känsla av att vara del av något större. Det du gör har mening, du har de redskap som behövs för att möta livets utmaningar och du får bidra.

4

faktorer för hur hjärnan hanterar information. Här kan personer med adhd stöta på problem – men alla hjärnor har styrkor och utmaningar:

Överblicka och strukturera. Hjärnans flygledartorn – hur bra är jag på att få ordning på komplexa uppgifter? På att planera hur mycket tid jag ska lägga, i vilken ordning jag ska göra saker?

Reglera känslor, energi, aktivitet, vakenhet, sömn, hunger. Detta kan ofta ställa till det för personer med adhd. Man gör för mycket eller för lite, man kommer inte i gång. Eller man känner för starkt, hinner inte reglera sina känslor innan de kommer ut.

Filtrera. Att sålla bort information som inte behövs kan vara svårare för personer med adhd. Det kan också vara jobbigt med intryck, höga ljud och starkt ljus.

Växla. Att kunna vara flexibel och växla fokus. Om ens planer inte ­funkar så behöver man kunna komma på ett nytt sätt.

7

livsstilsområden där personer med adhd kan ha problem att få till rutiner, vilket kan leda till problem: Kost, motion, sömn, stress och återhämtning, relationer, beroende­beteenden, ekonomi.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”Det var så jävla dumt”

”Det var så jävla dumt”

När stålarbetaren Dennis låg på sjukhuset kom tre läkare in med borstar i händerna. Den brännskadade huden behövde borstas rent från sand och stål.
”Det var den värsta smärtan. Då var jag beredd att amputera skiten”, säger han.

Här är Sveriges farligaste industrier

Här är Sveriges farligaste industrier

Här är Sveriges farligaste stora industriarbetsplatser. I en unik kartläggning kan Dagens Arbete avslöj­a var det är störst risk att skada sig.

Truckförare vill lyfta arbetsmiljön

Truckförare vill lyfta arbetsmiljön

Lastbilschaufförer som varken kan språk eller regelverk utmanar arbetsmiljön för truckförare på SSAB i Oxelösund. 

Frukoststund i operatörsrummet

Fabriken som luktar såpa

Klockan är 08.32 på Merox i Oxelösund.

Lyser upp bäst i spåret

Mörkt ute? Använd huvudet!

Trots tidig solnedgång och mörka kvällar går det att vara utomhus hela vintern. Vad som krävs är en riktigt bra pannlampa. Vi lät tre vana mountainbikecyklister testa åtta olika modeller.

”Vi måste gå en rond för själen”

”Vi måste gå en rond för själen”

Det kan verka svårt att göra en psykosocial skyddsrond, men det behöver det inte vara. Skyddsombudet Camilla Falk i Oxelösund ger DA:s läsare en handfast manual.

Vad har du för förmåner?

Vad har du för förmåner?

Fritidshus, tjänstebil eller flexibel arbetstid? Lyx för vissa, vardag för andra. DA har ställt samman en unik lista över alla förmåner på storföretagen.

”Sveriges arbetare får betala det högsta priset för SD-regeringens politik”

”Sveriges arbetare får betala det högsta priset för SD-regeringens politik”

”Hur många arbetare kommer våga ta kampen för arbetsmiljön på egen hand”, skriver EU-parlamentarikern Ilan De Basso, S.

Regionalt skyddsombud: En del arbetsgivare ser oss mer som besvär

Regionalt skyddsombud: En del arbetsgivare ser oss mer som besvär

Men när Milad Haddad pratar om vikten av säkerhet brukar de tacksamt ta emot hans hjälp.

Arbetar för att förhindra arbets­skador

Arbetar för att förhindra arbets­skador

Rikard Mossberg vet hur arbetet bör utformas för att inte slita ut kroppen i förtid.

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Tesla hävdar att över 90 procent av personalen arbetar, trots strejken. Nu går IF Metall ut med en egen siffra.

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Tesla får inte genast tillgång till de registreringsskyltar som blockerats av facket.

Så kan Tesla runda postblockaden

Så kan Tesla runda postblockaden

Transportstyrelsens registreringsskyltar får bara skickas via Postnord, men det finns sätt att kringgå stoppet.

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Nu får Teslaägaren svar på tal – ”klart man vill att det ska slå hårt”.

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

De nya uppgifterna får Tesla-ägaren att bryta tystnaden på sin plattform X.

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Snart ökar trycket på Tesla ytterligare när fler stridsåtgärder genomförs.

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren Kurt Eriksson dementerar uppgifterna om att Elon Musk nu ska ha lagt sig i den svenska konflikten.

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

”Det kan påverka konflikten, att den blir längre.”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

”Det måste vara Teslas val”, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Byggnads ordförande Johan Lindholm: ”Tror absolut att det är hundraprocentig uppslutning.”

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

”Utan den detaljen kan man inte leverera bilen.”

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

”Har förbundsstyrelsen beslutat om en konflikt så har man en skyldighet att delta i den.”

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

Högre ersättning ska få fler att sluta upp

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Harald Gatu: Teslas strejkbrytare tvingar oss tillbaka till tiden när arbetare ställdes inför frågan: Vilken sida står du på?

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

Målarna varslar om totalstopp för all lackering av Tesla-bilar.

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Rimliga villkor och garanterad lön ställs mot osäkra aktieoptioner

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas  tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

Den som inte klarar det hårda arbetstempot på Tesla får ingen löneförhöjning – och riskerar sparken.

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

”Utan kollektivavtal kan Tesla när som helst och utan diskussion sänka lönen och försämra villkoren för de anställd”

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä konstaterar att långt ifrån alla bilmekaniker på Tesla deltar i strejken.

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Så har strejken slagit på Teslas verkstäder runt om i landet.

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Obetald övertid, arbetsmoment med minutkrav – stenhårda produktionskrav på Tesla enligt anställda

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

I fredags inleddes en strejk på Teslas alla bilverkstäder i landet. Vi har tagit fram en lista på vad som händer vid en strejk, vad du får och inte får göra.