Det dagas på Orrefors
Orrefors glasbruk var nära att gå i konkurs en gång. Men då kom plötsligt en mångmiljonorder – från diktatorn Saddam Hussein.
Industriarbetarnas tidning
13 oktober, 2023 - 12:42
Skrivet av Mikael Färnbo
Pyramidspel, företagsplundring, utländska investeringshärvor. Nu kopplas nedlagda glasbruket Orrefors även till Foxtrot-nätverket och det gängkrig som skakar Sverige, enligt en granskning av SR.
Turerna har varit många sedan anrika glasbruket Orrefors lades ner för över tio år sedan. Lokalerna har bytt ägare flera gånger utan att någon ny verksamhet har sett dagens ljus. Flera av bolagen har gått i konkurs med stora skulder, pengar som försvunnit utomlands. Sedan flera år står lokalerna utan värme, el eller vatten på grund av obetalda skulder.
Nu har Ekot och P4 Kalmar avslöjat att affärerna kring glasbruken även kan kopplas till grov organiserad brottslighet. Enligt granskningen finns det kopplingar mellan aktörer i glasbruksaffärerna och en 35-årig man som enligt polisen varit viktig i gängledaren Rawa Majids kriminella nätverk Foxtrot. En konflikt inom nätverket Foxtrot har på senare tid legat bakom ett stort antal skjutningar och sprängdåd i Sverige med ett flertal dödade och skadade.
I konkurshandlingar framgår även att en nära anhörig till 35-åringen fått pengar utbetalade från ett av bolagen, enligt granskningen.
P4 Kalmar har under flera år rapporterat om härvan kring de gamla nedlagda glasbruken i det småländska glasriket. Flera personer som varit inblandade direkt i affärerna kan kopplas till tidigare brottsmisstankar och uppmärksammade investeringshärvor med misstänkta pyramidsspelsupplägg, enligt kanalen.
År 2019 köptes Orrefors, samt flera andra nedlagda glasbruksfastigheter, av brittiska företaget Milligroup Ways. När företaget två år senare gick i konkurs hade det skulder på runt 25 miljoner kronor.
Konkursutredningen visade på flera misstänkt brottsliga upplägg. Trots att fastigheterna varit lågt värderade vid köpet, mycket på grund av de omfattande saneringar av marken som krävs för att starta ny verksamhet, lyckades bolaget värdera upp fastigheterna till 37 miljoner kronor. Man hade bland annat planer på att starta ett lågprisvaruhus, men även att använda fastigheterna som solcellsanläggningar och energilager i form av batterilagring och vätgasgeneratorer. Ingen av affärsplanerna var ens i närheten av att bli verklighet.
Fastigheterna belånades med 15 miljoner kronor. Pengarna skickades omgående utomlands till moderbolaget.
– Avsikten var att pengarna skulle föras ut ur koncernen. Det är vår bedömning, säger konkursadvokat Gustav Kling till P4 Kalmar.
Konkursadvokaten säger till P4 Kalmar att han inte kan utesluta ett kriminellt upplägg där avsikten var att använda Orrefors starka varumärke för att plundra bolaget på tillgångar. Kort därefter gick bolaget i konkurs.
P4 Kalmar har också avslöjat att ett annat bolag i Milligroup-sfären använt varumärket Orrefors i vilseledande marknadsföring i Storbritannien för att locka investerare. På ett välbesökt event på ett hotell i London påstods att fastigheterna var värderade till 83 miljoner kronor och att de renoverades för att bli moderna serverhallar och kontor. Ingenting nämndes om det omfattande saneringsarbete som krävs för att starta upp ny verksamhet. Det påstods också att glasbruket låg mycket nära storstadsområden och hotell.
Någon renovering har inte skett av de gamla glasbruken. Närmsta stad är Kalmar, 50 kilometer bort. De miljoner kronor som snurrat kring fastigheterna har inte resulterat i något konkret. Istället står de anrika lokalerna utan el och värme och fryser söner om vintrarna.
Foxtrot-kopplingen är bara den senaste av alla tragiska slag som drabbat de en gång så stolta glasbruken i småländska glasriket.
Samtliga inblandade personer i P4 Kalmars och Ekots granskningar nekar till alla anklagelser om brottslighet.
En kommentar till “Så drogs anrika Orrefors in i gängkriget”