Hur ska företagen vända lämmeltåget norrut?
Eva Burman: Människor flyttar inte för jobben. Särskilt inte om det redan finns arbeten där man bor.
Industriarbetarnas tidning
Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.
7 november, 2023
Skrivet av Eva Burman
Ledare En allvarligt skadad efter helgens explosion på Northvolt. Och minst tre bränder varje dag i industrin. Ny teknik ökar riskerna. Branschen måste agera, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Eva Burman.
Vid 22-tiden lördagen den 4 november inträffade en explosion inne i Northvolt Ett:s fabrikslokaler.
En man i 25-årsåldern fick livshotande skador och vårdas på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Olyckan inträffade under ett rutinarbete med att byta filter i en maskin. Samtidigt kan DA berätta att det brinner tre gånger per dag i svensk industri. Det motsvarar 6 341 bränder på fem år. Hittills i år har det brunnit 780 gånger. Men mörkertalet är enormt.
Vi har intervjuat brandskyddsföreningens expert Lars Brodin, som tror att siffran är det dubbla. Det skulle alltså i praktiken handla om över 12 000 bränder de senaste fem åren inom industrin.
Det är inte hållbart.
En brand kan få katastrofala konsekvenser. I människoliv, men även i arbetstillfällen. Och självklart chock för dem som drabbas. Det vittnar Johanna Edströms reportage om. Hon har besökt Rönnskärsverken i Skellefteå. Där har hon träffat några av de många arbetare som förlorade sin arbetsplats i en storbrand i somras. 81 tjänster försvinner då elektrolysverket förvandlats till aska.
Men det som var en katastrof hade kunnat bli mycket värre. Den 300 meter långa och 40 meter breda fabrikslokalen totalförstördes. Men resten av verksamheten på Rönnskär kunde räddas. Och därmed jobben för merparten av Rönnskärs anställda.
Nu varnar experter för att denna typ av bränder riskerar att bli vanligare, och värre. Den nya tekniken med batteritillverkning, som sker i stor skala runt landet, innebär stora risker. I tillverkningsprocessen laddas alla batterier med energi, vilket kan leda till kortslutning och termisk rusning med bränder med giftiga gaser och explosioner som följd. Dessutom är denna typ av bränder mer svårsläckta.
Utan tydliga lagar och regler kommer vi sannolikt att få se fler bränder av det här slaget. Därför måste företagen arbeta proaktivt. Och här finns en inneboende risk.
Det finns nämligen inget reglerat brandskydd i industrier med batterilager i dag. Det är alltså dags att företagen själva gör något. De måste tänka efter – före.
För en brand kan bli enormt dyr. För Boliden innebar produktionsstoppet efter branden en kostnad
på 85 miljoner.
Per vecka.
Läs också
Framtiden oviss för de anställda på Rönnskärsverken.