Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”
Nu får Teslaägaren svar på tal – ”klart man vill att det ska slå hårt”.
Industriarbetarnas tidning
1 november, 2023 - 14:05
Skrivet av Mikael Färnbo
Parterna ska ses igen nästa vecka.
– Alla varsel ligger kvar, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.
Teslas svenska dotterbolag TM Sweden och IF Metall inledde i dag förhandlingar. Förhandlingarna avslutades efter lunch.
– Vi har träffat Teslas ledning och inlett en diskussion. Vi kommer att träffas igen nästa vecka på måndag. Fram till dess ligger alla varsel kvar, säger Veli-Pekka Säikkälä.
Kom ni fram till något konkret?
– Det var en bra diskussion men jag tänker inte gå in på exakt vad vi pratade om, säger han.
Skulle du säga att samtalet var konstruktivt?
– Det är klart att utfallet hade varit sämre om de sagt att vi inte behöver ses mer. Nu ska vi ses igen på måndag och då fortsätta dialogen, säger han.
TM Sweden har tidigare sagt att beslut om kollektivavtal måste tas av koncernledningen i USA. Har det ändrats på något sätt?
– Nu har de diskuterat det här med oss. Vem de sen diskuterar med, det vet jag inte exakt.
Vilken roll har strejken haft i att ni fick till det är mötet?
– Det har varit helt avgörande. Innan de här konfliktåtgärderna ville de inte träffa oss överhuvudtaget.
Hur känner ni inför dem som ställer upp strejkar?
– Väldigt glad över den kämpaglöd som vi ser. De som är ute i konflikt gör ett väldigt viktigt jobb, i första hand för deras egna villkor men i förlängning för alla som jobbar inom avtalsområdet och i slutändan hela den svenska modellen som vi har med kollektivavtal. Det här är en kamp som vi måste vinna.
– Det har varit fantastiskt att se uppslutningen. Från de strejkande, från andra förbund och från allmänheten som visat ett väldigt starkt stöd.
Det har klagats lite från arbetsgivarhåll att sympativarsel påverkar andra företag än Tesla?
– Jag tycker de talar lite med kluven tunga. Å ena sidan tycker de att det är viktigt och bra att Tesla tecknar kollektivavtal. Men för att göra det med en part som inte är intresserad så måste man vara beredd på att det också på kort sikt kan innebära uppoffringar. Att kritisera det är väldigt kortsiktigt tänkt. Om vi inte får kollektivavtal kommer Tesla att kunna konkurrera med sämre villkor, vilket går ut över andra företag. Jag blir ärligt talat förvånad över att man inte kan tänka två steg framåt.
Apropå varsel mot andra företag och förbud att hantera Teslabilar. Om jag som privatperson äger en Tesla och vill laga en buckla, eller byta en vindruta, så ska jag alltså inte få det? Trots att det är min bil och inte Teslas?
Har motsvarande blockad av redan sålda produkter skett tidigare?
Du får. Men frågan är vem som vill laga den. Hela grejen med stridsåtgärderna är att det ska svida för Tesla. Så länge din bil är någorlunda användbar så kanske du får nöja dig med någon buckla och ställa upp för dina mekaniker under konfliktperioden. Är bilen så trasig att den måste bärgas kanske en verkstad som har kollektivavtal kan hjälpa dig så att den blir i körbart skick tillsvidare.
Werksta har tex meddelat Teslaägare med okörbara bilar att de inte får jobba färdigt med dem, och att de dessutom inte får stå kvar inne i lokalerna. Så nej.
Jag är medveten om att det i Sverige saknas reglering av sympatiåtgärder, till skillnad från många andra länder. Men nånstans måste det finnas en gräns – ska stridsåtgärder som direkt riktas mot privatpersoner vara tillåtna så är det inget som säger att de företag som besiktigar bilar inte är nästa att tas ut. ”Du kör en Tesla? Ledsen, facket har bestämt att du inte får”.
Missbruk av sympatiåtgärder kommer i slutänden leda till att de regleras i lag.
Att påstå att konflikten är direkt riktad mot kunderna och inte Tesla är direkt felaktigt. Det är Teslas arbete som är stoppat, inte bilägarens möjlighet att lämna in bilen (det senare är ett problem Tesla får då man inte löser sina egna problem, alltså är tesla skyldigt till att du inte kan få din bil fixad!)
Hade man inte köpt bil av ett företag utan schyssta villkor för personalen (kollektivavtal) skulle man inte vara drabbad.
Jag skulle absolut inte hålla med om att sympatiåtgärder missbrukas. Vi strejkar internationellt sett otroligt lite i Sverige, vilket är särskilt intressant givet hur starka facken är och hur välfyllda strejkkassorna är.
Strejker påverkar alltid något i samhället, och därmed privatpersoner. I detta fall får Teslaägare vänta lite på att få bilen fixad. Strejkar tågarbetare går inte tågen, strejkar sophämtarna byggs det upp på hög.
Om det någonstans ska finnas en gräns, tycker du verkligen den bör finnas vid att Teslaägare inte kan få en buckla fixad på några veckor? Jag kan tycka att våra fackliga rättigheter är viktigare än så.
Nu handlar det inte om att ”få en buckla fixad” . Många bilar är okörbara innan de repareras.
Det som skrämmer mig är att facket de facto riktar stridsåtgärder direkt mot enskilda bilägare, och inte mot företaget man är i konflikt med. Om det här är tillåtet, var går gränsen? Ska facket kunna diktera vilka privata ägodelar som är tillåtna? I viöak av dina exempel på hur privatpersoner drabbas handlar det om att inte få använda sin egendom?
Går man ut för hårt så riskerar man den svenska modellen, eller åtminstone att få den kraftigt inskränkt.
Alltså stridsåtgärder som strejk drabbar nästan alltid privatpersoner. Tåg- och flygstrejk är väldigt drabbande för privatpersoner t ex.
Det är Tesla du ska bråka på om du inte får din bil reparerad. De följer ju inte förhandlingskulturen i Sverige något de flesta stora företag gör.
Tesla har vägrat diskutera överhuvudtaget så de har sig själva att skylla och sympatistrejker är en förstärkningsåtgärd man måste ta till när den första åtgärden inte räcker.
Det stärker tvärtom den svenska modellen.
Om man inte skall få gå ut tillräckligt hårt så blir ju hela grejjen med strejk och sympatiåtgärder helt tandlöst. Du nämner den Svenska modellen, vet du ens vad det är och hur den fungerar?
I flera andra länder så är inte sympatiåtgärder tillåtna och då kan man aldrig vinna heller.
Allt detta är ju till för att alla arbetstagare i Sverige skall kunna få jobba på schyssta villkor och bra arbetsmiljö och att inte arbetsgivare skall kunna konkurrera mot varandra på olika villkor.
Att privatpersoner blir drabbade är ju en del i spelet och det är ju nu som ni som har en Tesla skall sätta press på Tesla, inte på Facket.
Förlorar man det här är risken väldigt stor att fackens och kollektivavtalens tid är över och vi kommer ha en arbetsmarknad som ser ut som den i USA, och det är det nog inte många arbetstagare som vill så kämpa hårt och stå upp för den Svenska modellen!
Det här är knappast en stor sak för Tesla som ju under alla är jobbat upp sig genom en konservativ bilindustri. Bilindustrin är ju inte bara tillverkning-reservervdelsförsäljning är en mycket tung del, service, försäljning etc. Tesla har slagit hårt mot den näringskedjan. Nästan dagligen ser vi idag uttalanden från cheferna för Toyota, BMW, GM o.s.v. som alla attackerar Tesla. Eller för den delen Volvo lastvagnar som nu är livrädda för Tesla Semi.
Tesla ser garanterat bara det här ytterligare ett i raden handelshinder/protektionism som man redan är vana vid.
Om du tittar på hur mångar arbetartimmar som de gamla företagen lägger ner på att bygga en serietillverkad el-bil och jämför med Tesla som är på väg under 20% den traditionella bilindustrin så inser man att löner inte är ett problem för Tesla.
Personligen ser jag det som en större seger att Tesla nu har batterier utan farliga material som lithium eller kobolt som ju bryts under ovärdiga former i Kongo (var finns den fackliga solidariteten där???). De nya batterierna fungerar dessutom till 100% även i länder med kallt klimat.
Jag hoppas Tesla står på sig och jobbar vidare på att disrupta den insnöade gamla bilbranschen. Efter 85 år är det kanske dags att fackföreningar börjar tänka mer (miljö)effektivt.