Paus på propellern
Vi bjuder på en arkivbild från 1946, som faktiskt kan fara med viss osanning.
Industriarbetarnas tidning
6 november, 2023
Skrivet av Pontus Ohlin
Kul på lagret? Den frågan lär väl en och annan lagerarbetare på Svenska kullagerfabriken, SKF, ha fått under de snart 120 år som företaget har funnits. Vi är ju ändå i Göteborg.
Om det var kul att manövrera stora kullager med en travers år 1952 – som mannen på bilden ovan gör – det låter vi dock vara osagt. Fast trygg på jobbet kunde han nog känna sig. Kanske tryggare än någonsin. På den här tiden gick den svenska industrin nämligen på högvarv, vilket i sin tur skulle resultera i en rekordsnabb ekonomisk tillväxt under de två nästkommande decennierna. Sverige blomstrade.
Det sfäriska kullagret uppfanns av Sven Wingqvist, en ung ingenjör i Göteborg.
1907 grundade han SKF, och vid tidpunkten för bildens tillkomst hade företaget fabriker över hela världen med cirka 45 000 anställda.
… var också året när Turkiet blev medlem i Nato, när en viss Vladimir Putin föddes, och när Qatar förbjöd slaveri. I Västeuropa bildades samtidigt kol- och stålgemenskapen, den första byggstenen till dagens EU.
Svenskar har mer än det sfäriska kullagret att vara stolta över. Även produkter som kylskåpet, skiftnyckeln, pacemakern, dynamiten, blixtlåset, mjölkseparatorn och trepunktsbältet har uppfunnits av svenskar.
Gösta ”Snoddas” Nordgren, en bandyspelare från Bollnäs, ger hals i radioprogrammet Karusellen och snart nynnar var och varannan svensk på låten Flottarkärlek. Annat trallvänligt år 1952 kom bland annat från Hollywood: Singin’ in the rain.