Nu inleds Tesla-strejken – ”En avgörande strid för svensk fackföreningsrörelse”
Forskare: Man har inte råd att vika sig i den här frågan.
Industriarbetarnas tidning
1 november, 2023 - 10:17
Skrivet av Mikael Färnbo
Den som inte klarar det hårda arbetstempot på Tesla får ingen löneförhöjning – och riskerar sparken. Komplicerade fel hinner heller inte åtgärdas, enligt flera bilmekaniker.
– Vi skickar ut bilarna ändå, säger en anställd.
Teslas bilmekaniker måste klara av sina arbetsmoment inom vissa tidsramar, så kallade ackord. Byte av en reflex ska till exempel ta tre minuter, en felsökning max en timme. Men tidsramarna är i många fall för snävt satta. Det går både ut över bilmekanikerna och Teslas kunder.
Det vittnar flera bilmekaniker som Dagens Arbete har pratat med om. Ingen vill ställa upp med sitt namn av rädsla för repressalier från arbetsgivaren.
– Systemet belönar dem som gör ett dåligt jobb, för då får du bättre produktivitet på pappret, säger en av de anställda.
Enligt honom finns det flera arbetsmoment som i dag är omöjliga att hinna med för den som vill göra ett ordentligt jobb. Ett exempel är de lite mer komplicerade felsökningarna.
– Det kan vara ett diffust fel som kommer och går. Då måste du sitta och jucka på alla kablar och mäta alla stift och så. Men det tar för lång tid, säger han.
Vi har fått en direkt order från chef att vi ska skicka ut bilar innan de är klara. Annars kan vi inte nå produktivitetsmålen.
Anställd på Tesla.
För en felsökning har bilmekanikerna max en timme på sig. Men när felen är diffusa kan det i verkligheten ta flera timmar att åtgärda. Men den som tar sig tid och verkligen åtgärdar felet riskerar att bli utan löneökning och bonus. I värsta fall kan man få sparken.
– Det känns väldigt oseriöst. Man vill ju laga felen som bilen är inne för, säger en anställd.
Varje halvår utvärderar Tesla om mekanikerna har nått upp till de så kallade produktivitetsmålen, alltså att man utfört arbetsmomenten inom tidsramarna och helst ännu snabbare. Mekanikerna får då ett betyg, mellan ett och fem.
Nytt för i år är att betyget är direkt kopplat till löneutvecklingen. Den som får lägre betyg än en trea – som betyder godkänt – får ingen löneförhöjning eller bonus. För att få godkänt måste du ha utfört samtliga arbetsmoment inom tidsramarna.
Den som får en etta riskerar sparken.
– Då blir det direkt samtal med HR. Då är du illa ute, säger en person.
– Om du får en etta riskerar du att sparkas helt enkelt, säger en annan.
Även verkstaden som helhet, och därmed cheferna, riskerar att drabbas om målen inte nås. Därför händer det att bilar skickas tillbaka till kunder utan att felen är åtgärdade, enligt flera anställda som Dagens Arbete talat med.
– Vi har fått en direkt order från chef att vi ska skicka ut bilar innan de är klara. Annars kan vi inte nå produktivitetsmålen, säger en anställd.
Det finns heller ingen tid avsatt för att läsa på och fördjupa sig i de ganska komplicerade datasystemen. Det måste i sådana fall göras på fritiden.
– Det är inte rimligt, särskilt för nyanställda, säger en mekaniker.
Andra moment som är mer eller mindre omöjliga att hinna inom utsatt tid är när allt kablage ska bytas i bilen. Det vittnar flera anställda om.
– Det är orimligt lite tid. Man får räkna på att det tar dubbelt så lång tid som man egentligen har, säger en person.
På Tesla kan mekanikerna inte heller ta ut komptid för till exempel läkarbesök.
– Det är blankt nej, säger en anställd.
För att kunna utföra ärenden under dagtid behöver mekanikerna ta semester. Cheferna uppmuntrar också anställda att arbeta övertid utan att skriva upp tiden.
– De som får befordran är ofta de som jobbar mycket obetald övertid. Alla känner pressen att vara duktig och jobba kvällar och helger utan att skriva ner tiden. Vi har en del som blivit utbrända av det här. Men företaget verkar inte bry sig så mycket om det, säger en mekaniker.
Dagens Arbete har sökt Tesla för en kommentar.
Det är bara att kolla vad Tesla får för betyg på t.ex Trustpilot för att förstå hur de ser på sina anställda och på sina kunder.