Industriarbetarnas tidning

Dagens Arbetes nomineringar till Guldspaden

Den granskande journalistiken är Dagens Arbetes signum. Tidningen har nominerats till Guldspaden, Sveriges finaste grävpris, hela 13 gånger de senaste 15 åren. Här hittar du granskningarna som har nominerats. Tre av dem vann dessutom den åtråvärda spaden.

2022: Två nomineringar

Granskning: Den stora modebluffen

Nominerade: David Lundmark, Mikael Färnbo, Rasmus Lygner

Klass: Magasin

Det ohållbara modet

Modeföretagen tar avstånd från skadliga kemikalier. Ändå köper de viskos från indiska fabriker som använder hälsofarliga ämnen. Kemikalierna har skadat människor och miljö i mer än hundra år. Råvaran är trämassa från Domsjö.

Den stora modebluffen

När Domsjös trämassa blir viskosfiber i Indien görs det med metoder som har skadat människor och miljö i mer än hundra år. Så varför låtsas svenska ­mode­företag som H&M att det är nytt och fräscht?

Livsfarligt arbete i viskosfabriken

Mukesh Pant var bemanningsanställd i den indiska fabriken som H&M köper viskosfiber av. En smutsig och hård arbetsmiljö. ”Jag har sett arbetskamrater svimma på jobbet”, säger han.

Miljökritiken mot fabriken – hot om nedstängning

Lokala miljömyndigheten hotade att stänga den indiska fabriken som H&M köper viskosfiber av. Boende säger att fabrikens vatten- och luftföroreningar gjort dem och deras barn sjuka.

”Fabriken förorenar inte floden”

Företaget har alltid följt lagar och föreskrifter, säger hållbarhets­chefen Surya Valluri.  

H&M: Kemikaliekraven måste följas

H&M väljer att svara skriftligt på kritiken och hänvisar till en undersökning som gjorts på fabriken. Nu ska de följa upp resultatet.

Här är företagen som köper viskos av Aditya Birla

Dagens Arbete avslöjade att H&M köper viskosfiber från en kritiserad fabrik i Indien. Men det finns fler kunder. Här är några av företagen som köper av viskosjätten Aditya Birla.

Så skadas arbetare och miljö i Indien

Granskningen i korthet: Indiska Aditya Birla köpte svenska Domsjö. Men när massan som produceras där blir till viskos i Indien görs det med kemikalier som är farliga för både människa och miljö.

Hållbart mode visar sig ohållbart

Viskosen är livsfarlig. H&M måste stoppa miljökatastrofen i Indien, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Granskning: Mordet på facktopparna

Nominerad: Mikael Färnbo

Klass: Magasin

Mordet på facktopparna

Dagens Arbetes reporter Mikael Färnbo söker svaret på en 30 år gammal mordgåta. Vad hände fackföreningsledarna Bertil Whinberg och Ove Fredriksson som hittades mördade i Tallinn 1991?

Läs mer om nomineringarna

Elinor Torp tar emot Guldspaden. Foto: Lotta Holmström

2021: Guldspade FÖR ”Sjuka Samhall”

För att ha avslöjat hur statens bolag hänsynslöst utsatte anställda för livsfara mitt under brinnande pandemi.

Juryns motivering.

Nominerad: Elinor Torp

Klass: Magasin

Dagens Arbetes reporter Elinor Torp fick en Guldspade för granskningen av Samhall. Granskningen visade bland annat hur det statliga bolaget sliter ut medarbetare och utsatte dem för stora risker under coronapandemin.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Jolyne tog sitt liv med Samhallkläderna på

Jolyne drömde om ett fast jobb på Samhall. Men efter förvirrande bud om var han skulle städa orkade han inte längre. Kvar finns mamma Josefine med alla frågor.

Så gick det till när Samhall satte vinsten före människorna

Under våren granskade Dagens Arbete bristerna i arbetsmiljön på Samhall. Men hur blev det som det blev? För tio år sedan skedde något avgörande. För Kenneth Harnesk, då första linjens chef, gick det inte längre att vara kvar.

Samhalls vd: Kritiken mot oss är allvarlig

Sara Revell Ford svarar på kritiken mot Samhall och ger sin syn på det som kommit fram i Dagens Arbetes granskning.

”Det fanns de som inte ville leva”

Två år efter Richard Fredrikssons första begäran om ingripande agerar Arbetsmiljöverket. Samhall får bakläxa.

Riksdagen vill ha en oberoende utredning av Samhall

Samhall måste utredas, av någon utifrån. Det anser en samlad opposition som via riksdagen uppmanar regeringen att tillsätta en extern utredning.

Ministrarna: Våra bolag ska vara föredömen

De ansvariga ministrarna är djupt bekymrade över att unga med funktionsnedsättningar inte platsar på Samhall. Regeringen har nu gett ett tydligt besked om vilka grupper som ska slussas till företaget.

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

År efter år betalar medlemmarna in pengar till facket. Men när jobbet gör dem sjuka finns ingen där. Samhalls vittnen berättar hur fackförbunden slutat agera i arbetsmiljöfrågor.

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

Magnus hade det så stressigt på jobbet att han inte orkade längre. Då blev sambon Catharina svårt sjuk i Covid. Nu kämpar de för att komma vidare.

2018: LAGLÖST ARBETE

Nominerade: Elinor Torp, David Lundmark, Gunilla Ericson

Klass: Magasin

Läs mer om nomineringen.

DA granskar skuggsamhället

Dagens Arbete belyser skuggsamhället och situationen för människor som kommit hit för att arbeta men utnyttjas av oseriösa bolag. Nu senast med fokus på städbranschen.

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder.
Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Genom regionala ”Akrim-center”, liknande dem i Norge, vill regeringen städa upp på svensk arbetsmarknad.

Shakhzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Städarnas berättelser: Shakhzoda, Uzbekistan. ”Arbetsgivaren tvingade mig att jobba trots att jag var sjukskriven. Jag fick städa med vänsterarmen.”

Chilo kan utvisas innan hon fått möta sin arbetsgivare i rätten

Unik rättegång – men ”statsministerns städerska” hotas av utvisning innan hon fått föra sin talan.

”Hela branscher korrumperas”

Grov brottslighet, människohandel och modernt slaveri – kriminaliteten är omfattande på svensk arbetsmarknad. Nu krävs förändringar på en rad områden, säger Ola Pettersson, ordförande i Delegationen mot arbetslivskriminalitet. 

Rebecca terroriserades av chefen

Städarnas berättelser: Rebecca, Venezuela. ”’Jag sparkar skiten ur dig och skickar dig till helvetet’, sa min chef om vi protesterade.”

2017: DET NYA SAMHALL

Nominerade: Marcus Derland, David Lundmark, Jonas Löfvenberg

Klass: Magasin

Läs mer om nomineringen.

Det nya Samhall

Tanken var att bygga upp människor med meningsfull sysselsättning. Nu bryts sjuka och arbetsskadade ner av stress och farliga jobb.

”Det känns som om det inte finns något slut”

Samhall ska bygga upp människor genom att ge dem meningsfull sysselsättning. DA:s granskning visar en annan sida, där sjuka och arbetsskadade bryts ner av stress och farliga jobb.

Här tog Samhall isär granaterna

Anställda fick hosta, utslag och psykiska besvär. Ett orange färgpulver spreds i lokalen när granaterna plockades isär. Samhall hade inte kontrollerat innehållet innan jobbet sattes i gång.

Skyddsombud larmar om arbetsmiljön  

Skyddsombud från hela landet har på olika sätt slagit larm om arbetsmiljön på Samhall.

Har jobb på Samhall – men får inget att göra

Inge har varit anställd på Samhall i över 30 år, men det senaste året har han inte haft några arbetsuppgifter. Han mår dåligt av att inte få jobba, men företaget säger att det är ”väldigt svårt” att hitta något arbete att utföra, eftersom Inge är blind.

Samhall anlitar underentreprenörer

Samhall använder underentreprenörer för att klara av stora städkontrakt. ”Samhalls business kan inte vara att sysselsätta personal utan funktionshinder i privata företag”, säger Marco von Peltzer, vd i ett konkurrentbolag och ordförande i Almega FM-företagen.

”Stämningen var jäkligt öppen”

Förtroendevalda på Samhall har i dag träffat ledningen på ett extrainsatt möte. ”Det tog till sig alla de negativa delarna som vi delgav dem”, säger Christer Eriksson från IF Metall.

Skyddsombudet: ”Inga förbättringar på Samhall”

Jari Skytt är huvudskyddsombud på Samhall för Fastighetsanställdas förbund i Göteborg. Två gånger har skrivit brev till Samhall om arbetsmiljön och också träffat dess högsta ledning. Han är besviken: ”Jag ser inte att de har genomfört någonting alls.”

Facket utbildar på Samhall

Sju LO-förbund gör en satsning på fackligt engagerade inom Samhall. Med start i mars kommer utbildningar att hållas på sex orter från norr till söder.

2015: ASBEST DÖDAR IGEN

Nominerade: Marcus Derland, Elinor Torp

Klass: Tidskrift

Läs mer om nomineringen.

Asbest

Nästan tre gånger fler dör varje år av asbestcancer än i olyckor på jobbet. Trots att asbest är totalförbjudet sedan 1982 minskar inte cancerfallen, visar Dagens Arbetes granskning.

Asbest dödar – igen

Asbest totalförbjöds för 33 år sedan, ändå minskar inte cancerfallen. När gamla hus renoveras släpps den sylvassa fibern lös.

”Vem står näst på tur?”

En efter en försvinner arbetskamraterna på varvet. Och Ingvar Mattisson vet. Fler kommer att dö. Om han inte 
slår larm. ”Det är ett ansvar jag har som äldre”, säger han.

Helenas ”diskbråck” var cancer

Helenas drabbades av asbestcancern mesoteliom. Tre gånger hade hade hon googlat och hamnat på det värsta, men läkaren envisades med diskbråck. Nu kan du lyssna till reportaget om Helena Peltola.

Asbest i elevernas dusch

Väggar med asbest av farligaste sorten revs upp medan barnen klädde om till gympan.

Så glömdes faran bort

Okunskapen om asbest är alarmerande stor i alla led, vittnar de få och snart pensionerade forskarna om. DA har tagit hjälp av experter för att reda ut riskerna.

”Att asbest diskuteras är struntprat”

”Att asbest diskuterats vid ett flertal tillfällen stämmer inte”, skriver Rolf Ählberg, tidigare arbetsmiljöombudsman på Metall. Han menar också att det måste vara myndigheter – och inte företagen själva – som ska göra mätningar i gruvorna.

”Asbest i gruvorna har mörklagts”

Dagens Arbete kan genom egna analyser visa att det finns livsfarlig asbest i Dannemora gruva. Gruvarbetare 
har utsatts för ämnet utan att ha känt till riskerna.

Asbest dödar 100 000 personer årligen i världen

Det ansedda vetenskapsinstitutet Collegium Ramazzini kräver ett globalt förbud mot asbest. Utfasningen av det cancerogena ämnet har tappat fart enligt organisationen.

2015: NÄR JOBBET SKADAR SJÄLEN

Nominerad: Elinor Torp

Klass: Bok

Boken Jag orkar inte mer – när jobbet skadar själen gavs ut av Dagens Arbete och bokförlaget Atlas. 

Läs mer om nomineringen.

2013: Mutkultur och falsk statistik hos fackets jobbcoacher

Nominerade: Jeanette Herulf, Anna Tiberg, Marcus Derland

Klass: Tidskrift

Läs mer om nomineringen.

TSL

Travkväll på Solvalla, datorer och SM-slutspel i hockey. Dagens Arbete avslöjar en mutkultur där omställningsföretag smörjer fackets ombudsmän i jakten på uppdrag.

Företag mutar för dina pengar

Travkväll på Solvalla, datorer och SM-slutspel i hockey. Dagens Arbete avslöjar en mutkultur där omställningsföretag smörjer fackets ombudsmän i jakten på uppdrag.

Trixande med statistik bakom coachföretags fina jobbsiffror

Omställningsföretagens resultat höjs till skyarna av fack och arbetsgivare: ”8 av 10 arbetare får nytt jobb” Men statistiken är missvisande. Många får tillbaka sitt gamla jobb. Andra erbjuds inhopp på bemanningsföretag.

”Det är vi som ska sätta villkoren”

Låt omställningsstödet TSL drivas av en leverantör, i stället för en mängd olika bolag. Konkurrensen fungerar ändå inte. Det säger ombudsman Ola Sjösten som vill att frågan tas upp på IF Metalls kongress i vår.

TSL: Vi försöker inte dölja något

TSL tar till sig av kritiken mot deras statistik. – Säger man jobb ska man veta vad det är för jobb, säger Kajsa Thunholm, kommunikationsansvarig.

Antenn: ”Det kanske finns en kultur”

Antenns vd bekräftar att företaget bjuder på idrottsevenemang. Hon ser inget konstigt med att fackliga företrädare och säljare gör något trevligt tillsammans. 

”Man vill vara vänlig tillbaka”

Bjudmiddagar och gratisbiljetter påverkar beteendet, ofta omedvetet. Man vill vara vänlig tillbaka. Det säger Ulf Åsgård, psykiatriker och expert på gärningsmannaprofiler.

Kornboden: ”Vi försöker inte smörja någon”

Företaget Kornboden bjuder på mat och öl till fotboll på storbildsskärm.  – Vi vill skapa relationer till fackliga företrädare, säger Hans-Olof Jonsson, ansvarig för omställning på företaget.

2012: Arbetsförmedlingens mörkläggning

Nominerad: Marcus Derland

Klass: Tidskrift

Läs mer om nomineringen.

Arbetsförmedlingens mörkläggning

Arbetsförmedlingen har försökt dölja att funktionshindrade med lönebidrag saknat försäkringar. Granskningen är ett samarbete med SVT:s Uppdrag Granskning.

Slarvet kostade dem 200 000 kronor

Arbetsförmedlingen struntade i att kontrollera Claes försäkringar. När han dog gick änkan Anette miste om 200 000 kronor i ersättning. Myndigheten vägrar rätta till sitt misstag.

”Mina pengar har stulits”

Per hade en lönebidragsanställning under hela 2000-talet. Arbetsgivaren betalade aldrig in någon pension och Arbetsförmedlingen missade kontrollen.

”Visst ses det mellan fingrarna”

Arbetsförmedlingen lovar riksdagen att alla är försäkrade. Dagens Arbete kan avslöja att myndigheten ljuger.

Teresa nekades begravningspengar

Teresas son Martin omkom i en bilolycka fick hon veta att han saknade försäkringar. Anne-Marie gick miste om 17 000 i pensionspengar och Anna fick ingen ersättning när hon skadade sig. Möt tre personer som på olika sätt drabbats hårt av Arbetsförmedlingens bristande kontroll av arbetsgivarna.

”Ett stort svek från samhället”

Lönebidragsanställda luras på pensioner och försäkringar. Men inget vet hur många som drabbats. Miljöpartiet kräver besked från Arbetsförmedlingen. – Det är oacceptabelt att myndigheten bromsar riksdagens arbete, säger Peter Eriksson (MP), ordförande i konstitutionsutskottet.

Myndighetens expert: Alla är försäkrade

Arbetsförmedlingen är övertygad om att alla med lönebidrag är försäkrade. Men myndigheten kan inte svara på varför riksdagen fått olika besked.

Var tionde lönebidrags­anställd saknar försäkring

Var tionde lönebidragsanställd är oförsäkrad. Det visar en färsk undersökning från Riksdagens utredningstjänst som presenterades i arbetsmarknadsutskottet på tisdagsmorgonen. – En enorm mängd som visar att Arbetsförmedlingen inte har koll på sin verksamhet, säger riksdagsledamoten Mehmet Kaplan (MP).

Här är bevisen: Arbetsförmedlingen ljög i ett år

Arbetsförmedlingen dolde sanningen i ett år. Dagens Arbete berättar historien om hur myndigheten flera gånger ljugit för riksdagen och försökt dölja att funktionshindrade med lönebidrag saknar försäkringar. Ansvariga ministern Hillevi Engström har tacklat situationen med tystnad.

2011: DE DOLDA OLYCKORNA

Nominerade: Marcus Derland, Anders Elghorn

Klass: Tidskrift

Läs mer om nomineringen.

2010: MYTEN OM SJUKFUSKET

Nominerade: Anna Tiberg, Marcus Derland, Marie Edholm, Mikael Färnbo

Klass: Tidskrift

Granskningen gjordes i samarbete med Dagens Arena. Läs mer om nomineringen.

Myten om sjukfusket

Dagens Arbete granskar myten om sjukfusket. Sjukfuskarna som skulle klämmas åt var få. De verkliga smitarna fuskar med skatten. Granskningen är gjord i samarbete med Dagens Arena.

Helt sjukt om fusk och fel

Zakia vaknar en gång i timmen varje natt för att äta värktabletter. Hon tillhör fuskdebattens största förlorare. Sjukfuskarna som skulle klämmas åt var få. De som verkligen lurar staten på pengar finns någon helt annanstans.

Så LITET är sjukfusket – och här försvinner de stora pengarna

När kostnaden för sjukskrivningarna rusade iväg till 132 miljarder i början av 2000-talet hotades statsfinanserna enligt flera debattörer. Färre bryr sig om att 133 skattemiljarder aldrig når statskassan varje år.

Zakia får betala för jakten på fuskarna

Fuskjakten skördar offer. Zakia drabbades av sjukförsäkringens nya regler.
Det handlar om ett stort och farligt experiment, säger experten.

Det ”omfattande” fusket: 0,04 procent

Försäkringskassans jakt på bidragsfuskare ledde till 320 fällande domar förra året. Trots att fusket beskrivits som ”omfattande” utgjorde det endast 0,04 procent av alla utbetalningar 2009, visar Dagens Arbetes och Dagens Arenas granskning.

Viktigt minska skattefel – men för krångligt att räkna på fusket

Det är viktigt att minska skattefusket, tycker regeringens skatteexpert. Men att räkna ut hur stort fusket är, som man gör med bidragsfusket, verkar svårt.

Regeringen räknade med att spara miljarder

Regeringen ansåg att sjukförsäkringen missbrukades så hårt att ett kraftpaket med åtgärder skrevs in i budgeten. 1 miljard om året kunde sparas på minskat fusk, ansåg regeringen.

Nya regler hjälper skattefuskarna

Det är viktigt att minska skattekrånglet, tyckte regeringen 2007. Sedan dess har nya regler som förenklar för skattefuskare skapats.

2009: GULDSPADE FÖR ”ÅTERVINNINGSINDUSTRIN”

För skildringen av ovärdiga och i flera fall olagliga arbetsmiljöer för  dem som i det till synes miljömedvetna Sverige arbetar längst ner i  återvinningskedjan.

Juryns motivering.

Nominerade: Marcus Derland, Marie Edholm, Elinor Torp

Klass: Tidskrift

Samma år belönades arbetsledaren Gunilla Ericson med priset Den gyllene dynamon. Läs mer om priserna här.

Återvinnarna är förlorarna

Sverige är världsbäst på återvinning. Företagsledarna tjänar mångmiljonbelopp. Men samhällets svaga betalar priset för vårt rena samvete.

Farligt slit är kassens pris

Maskinen fläkte upp en hand och en tumme. Chefen dömdes för arbetsmiljöbrott. Trots det körs tryckpressarna fortfarande utan skydd. Nu kan Dagens Arbete avslöja att Systembolagets plastkassar tillverkas på denna fabrik.

Återvinnarna är förlorarna

Sverige är världsbäst på återvinning. Företagsledarna tjänar mångmiljonbelopp. Men samhällets svaga betalar priset för vårt rena samvete. Funktionshindrade från Samhall sorterar skräp vid livsfarliga maskiner, i giftig dieselrök. Oskyddade. Utnyttjade. Osynliga.

Systembolaget: Vi gör en revision

Systembolaget kan komma att byta leverantör av sina bärkassar, efter Dagens Arbetes avslöjande. Just nu pågår en revision av plastfabriken i Gördsbyn.

DA GRANSKAR: Funktionshindrade utnyttjas i återvinnings­branschen

Sverige är världsbäst på återvinning. Men medan företagsledarna tjänar mångmiljonbelopp betalar samhällets svagaste priset.
Funktionshindrade från Samhall sorterar skräp vid livsfarliga maskiner och i giftig dieselrök.

Bengt Andersson svarar på kritiken

Bengt Andersson på Hans Andersson Group tycker att koncernens arbetsmiljöbrister är pinsamma. Själv vill han inte sortera papper bland döda djur och möglig mat.
Men han anser att Samhallanställda passar bra för tråkiga och ensidiga arbeten.

IF Metall: ”Jobbet är inte lämpligt för någon”

– Jag ska ärligt erkänna att vi inte tittat specifikt på återvinningsbranschen, säger Lea Skånberg, chef för IF Metalls arbetsmiljöenhet.

Samhall: ”Kunden har ansvaret”

– Vi vill undvika återvinningsbranschen. Det är ingen mogen bransch, säger Mats Eliasson, marknadsdirektör på Samhall.

Livsfarlig maskin byter ägare

Arbetsmiljöverket punktmarkerar en livsfarlig maskin som flyttar runt mellan olika återvinningsföretag i Stockholm. Cellplastkvarnen hittades på Hans Andersson recycling i Spånga.

2008: GULDSPADE FÖR ”Vita dukar – svart tvätt”

Mikael Färnbo, Marcus Johansson (Derland), Anna Tiberg och Marie Edholm tog emot Guldspaden vid Grävseminariet 2009.

Nominerade: Anna Tiberg, Marie Edholm, Mikael Färnbo, Marcus Johansson (senare Derland)

Klass: Tidskrift

Läs mer om Guldspaden 2008 här.

Dagens Arbetes granskning följer tvättsäckarnas resa genom det svenska klassamhället, från Sturecompagniet och Svenskt Näringslivs egen restaurang till papperslösa Ana Mamadov och hennes dröm om Sverige.

Juryns motivering.