Nano – hälsofarlig superteknik
Forskare: ”Det här att använda nya häftiga material utan att tänka sig för, det bör vi inte göra igen.”
Industriarbetarnas tidning
Nanoteknik skapar nya produkter och nya jobb. Men kan också skörda liv. I arbetsmiljön kan partiklarna vara lika farliga som asbest. Ändå saknas gränsvärden. Och lagstiftning.
Forskare: ”Det här att använda nya häftiga material utan att tänka sig för, det bör vi inte göra igen.”
Nyss fyllda fyrtio fick Dan Henriksen diagnosen mesoteliom, en aggressiv cancer som beror på asbest. Farliga fibrer tillhör inte historien. Det lär han nu unga på skolor – och politiker i EU-parlamentet.
I Sverige sker forskning om nanoteknikens risker vid olika institutioner. Det saknas samordning. Här ger landets ledande forskare sin bild.
Thomas Timan borrar i material till flygplan. Förut var partiklarna överallt i rummet. Men som skyddsombud fick han Atlas Copco att bygga bort riskerna.
Facken och arbetsgivarna måste lära sig att hantera nano på ett säkert sätt. Det brådskar, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.
Eftersom det saknas kunskap om långtidseffekter vid exponering av nanopartiklar så måste försiktighet råda. Ta avstamp i de åtgärder som redan är vidtagna i andra länder, skriver fyra arbetsmiljöforskare.