Dagens Arbete granskar sprängdåden
Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.
Industriarbetarnas tidning
Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.
Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.
Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.
När Dagens Arbete vill ställa frågor om sprängdåden till justitieminister Gunnar Strömmer (M) bollas vi vidare och får mejlsvar utan möjlighet till följdfrågor. Här är alla frågor vi hade velat få svar på.
Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.
”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon.
Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.
Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen.
Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.
Bergsprängaren Richard Bredin hjälpte en vän att frakta bort dynamit.
Han tyckte att han gjorde samhället säkrare. Men Polisen trodde han var kriminell.
Toni Aziz var hemma i lägenheten med sin mamma när huset sprängdes. De förlorade mer än sitt hem i bombdådet.
Lådcykeln var i vägen när Helene Trygg kom hem från jobbet. Bara några minuter senare exploderade bomben.
Sprängdådet har fått henne att tappa hoppet. Ändå valde hon att flytta tillbaka.
Ansvaret för sprängmedel flyttades från Polisen till kommunerna för 13 år sedan. Varningar kom från flera håll, men ändringen klubbades ändå igenom i riksdagen. Nu växer kritiken.
Alex har smugglat ut stora mängder dynamit från byggarbetsplatser.
”Egentligen är det ganska enkelt, ingen har koll”, säger han.
Under hela 2022 skedde 88 grova sprängningar på olika platser i Sverige. Tre månader in i 2023 har det redan skett 50 stycken.
Vi hinner inte och vi kan inte. Kommuner slår larm om att de inte klarar av att kontrollera om sprängmedel kommer på drift.
Kirsten Karlsson bor i huset som sprängdes på Östermalm i Stockholm. Nu ser hon samma sak hända andra om och om igen.
Många brister gör det lätt att stjäla sprängmedel från byggen. Det anser professor Bo Janzon, tidigare sprängmedelsexpert på FOI.
Hur stor skada gör olika mängder dynamit? Med hjälp av polisens beräkningar och fotografier kan vi få en bild av det.
Pojken som placerade en bomb vid Operakällaren tog pendeltåget från Västerhaninge till Stockholm city. Henry Morba åker tåg samma sträcka varje dag.
Sprängmedel stjäls från byggarbetsplatser och används i sprängdåd.
Dagens Arbete kan avslöja hur mycket de kriminella betalar för dynamiten.
När Gabriel Malik kom till jobbet var entrén bortsprängd. ”Det var krossat glas överallt.”
De ökade sprängdåden har lett till att alla som jobbar med att tillverka explosiva varor kontrolleras hårt. Flera har förlorat sina jobb – utan att få veta varför. Nu tvingas myndigheterna att backa.
När de stora byggbolagen spränger prioriterar de att snabbt ta stöldbegärligt sprängmedel under jord. Där kan det förvaras säkrare och i större mängd.