”Det känns som om det inte finns något slut”
Samhall ska bygga upp människor genom att ge dem meningsfull sysselsättning. DA:s granskning visar en annan sida, där sjuka och arbetsskadade bryts ner av stress och farliga jobb.
Industriarbetarnas tidning
Tanken var att bygga upp människor med meningsfull sysselsättning. Nu bryts sjuka och arbetsskadade ner av stress och farliga jobb.
Samhall ska bygga upp människor genom att ge dem meningsfull sysselsättning. DA:s granskning visar en annan sida, där sjuka och arbetsskadade bryts ner av stress och farliga jobb.
Anställda fick hosta, utslag och psykiska besvär. Ett orange färgpulver spreds i lokalen när granaterna plockades isär. Samhall hade inte kontrollerat innehållet innan jobbet sattes i gång.
Skyddsombud från hela landet har på olika sätt slagit larm om arbetsmiljön på Samhall.
Inge har varit anställd på Samhall i över 30 år, men det senaste året har han inte haft några arbetsuppgifter. Han mår dåligt av att inte få jobba, men företaget säger att det är ”väldigt svårt” att hitta något arbete att utföra, eftersom Inge är blind.
Samhall använder underentreprenörer för att klara av stora städkontrakt. ”Samhalls business kan inte vara att sysselsätta personal utan funktionshinder i privata företag”, säger Marco von Peltzer, vd i ett konkurrentbolag och ordförande i Almega FM-företagen.
Förtroendevalda på Samhall har i dag träffat ledningen på ett extrainsatt möte. ”Det tog till sig alla de negativa delarna som vi delgav dem”, säger Christer Eriksson från IF Metall.
Jari Skytt är huvudskyddsombud på Samhall för Fastighetsanställdas förbund i Göteborg. Två gånger har skrivit brev till Samhall om arbetsmiljön och också träffat dess högsta ledning. Han är besviken: ”Jag ser inte att de har genomfört någonting alls.”
Sju LO-förbund gör en satsning på fackligt engagerade inom Samhall. Med start i mars kommer utbildningar att hållas på sex orter från norr till söder.
Samhall mäter framgång i hur många anställda som övergår till vanligt jobb per år. Men cirka hälften av dessa kommer tillbaka till företaget under samma period. Samtidigt kräver staten att fler ska lämna Samhall.
Samhall mötte i dag fredag LO för att diskutera kritiken mot företaget. Båda parter var nöjda efteråt, nu blir det regelbundna möten framöver. ”Bra om vi tar problemen när de dyker upp så de inte sparas på hög”, säger LO:s Ann-Marie Stenberg Carlsson.
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson vill bredda Samhalls verksamhet för att skapa fler jobb och ha större transparens när det gäller statens bidrag till företaget. Apropå DA:s avslöjande om underentreprenörer säger hon: ”Samhalls enda uppdrag är att ge jobb åt sina anställda med funktionsnedsättning.”
Vi har under 2017 gjort 140 besök på Samhall, ett företag med 345 medlemmar. Tidsmässigt mer än en heltidstjänst, och helt ohållbart, skriver tre ombudsmän på IF Metall i Blekinge.
Samhall har anklagats för prisdumpning av Almega Städföretagen. Nu frias de av EU-kommissionen. Samtidigt kräver kommissionen att staten bättre kontrollerar vad pengarna de ger till företaget används till.
Efter DA:s granskning av missförhållandena på Samhall säger näringsminister Mikael Damberg att han tar frågan på största allvar: ”Min förväntan på bolaget är att man tar den här kritiken seriöst och för en dialog med olika grupperingar.”
Samhalls vd Monica Lingegård har tagit initiativ till ett möte med en rad LO-förbund för att diskutera de problem som lyfts fram av DA:s granskning. ”Positivt att Samhall vill föra en dialog”, säger Ann-Marie Stenberg Carlsson i LO:s Samhallgrupp.
Efter DA:s granskning av Samhall har ledamöter i arbetsmarknads- och näringsutskotten bjudit in såväl fackförbund som bolagets ledning för att skaffa sig en helhetsbild av företaget.
Facken framförde hård kritik mot Samhall när näringsminister Mikael Damberg på torsdagen tog emot sex LO-förbund för att informera sig i frågan, efter Dagens Arbetes granskning i december.
Vänsterpartiets Ali Esbati lyfte de anställdas rädsla att tala om missförhållanden under fredagens riksdagsdebatt om Samhall. Näringsministern upprepade att han tar kritiken på allvar och att ”bolaget har en hemläxa att göra”.
Efter två vändor av arbetsträning på Samhall ställer förre Samhallarbetaren Tony sig frågan: Hur ska Samhalls framtid se ut?
Samhalls ägare, staten, måste akut ta ansvar för de missförhållanden som råder i bolaget, skriver Thomas Jansson, förbundsordförande FUB. Han föreslår att Samhall delas upp i tre enheter för att kunna erbjuda både utvecklingsmöjligheter och trygghet för dem som behöver det mest.
”Samhall struntar totalt i oss som faktiskt är där av en anledning.” ”Människan har hamnat i skymundan.” Reaktionerna har strömmat in efter Dagens Arbetes granskningar av Samhall. Här lyfter vi fram ett urval.
Helle Klein om VD Monica Lingegårds uttalanden i Radio Samhall.
Det är dags att regeringen tar sitt ägaransvar på allvar och agerar, skriver den liberale riksdagsledamoten Bengt Eliasson.
Nu blir DA:s avslöjade om Samhall en riksdagsfråga. Ali Esbati (V) vill veta vad arbetsmarknadsministern Ylva Johansson tänker göra med anledning av granskningen.
Efter DA:s granskning kallar näringsminister Mikael Damberg LO och berörda fackförbund till ett möte för att informera sig om situationen. ”Det är viktigt för mig att lyssna också på kritiska röster”, säger han i sitt uttalande till DA.
För att förbättra ekonomin har Samhall anställt fler säljare. De som ordnar affärer på nya orter eller i nya branscher kan få bonus.
”Det tyck som att en ekonomistisk säljkultur har etsat sig fast så att de människor som var tänkta att få en möjlighet i stället slås ut. Nu måste politikerna agera”, skriver Helle Klein i en ledare om Dagens arbetes granskning av Nya Samhall.
Samhall ska öka de anställdas effektivitet, färre ska göra samma jobb. Samtidigt ökar sjukskrivningarna bland arbetarna.
Bosse blev ett offer för det uppdrivna tempot och stressen. Ekonomin rasade när han felaktigt skickades hem utan lön.
Nya miljöer och många intryck kan skapa problem för anställda med autism och adhd, enligt forskaren Tatja Hirvikoski. ”Om individen inte har marginaler, så måste arbetsmiljön ha det.”
Samhall ger nu ytterligare en version om de militära granater, som gav de anställda hosta och utslag. Samtidigt säger Carina Engberg, klubbordförande för IF Metall, som själv var med att ta isär granaterna: ”Jag kan bekräfta alla DA:s uppgifter.”
Nästan en person mindre på varje uppdrag, i snitt. Så ska Samhall komma tillrätta med den pressade ekonomiska situationen.
IF Metalls ordförande Marie Nilsson och Fastighets ordförande Magnus Pettersson reagerar starkt på DA:s granskning av Samhall: ”Så här kan man inte behandla de människor som är allra skörast i samhället”, säger Marie Nilsson. LO-basen Karl Petter Thorwaldsson vill tillsätta en utredning.
Många kan vittna om dålig arbetsmiljö hos Samhall med enformiga jobb och ökade prestationskrav. De redan svaga pressas till det yttersta.
Samhalls vd hävdar att man gjort en noggrann granskning innan jobbet med militära övningsgranater togs in. Företagets distriktschef säger däremot att jobbet aldrig utförts och skyller på personalen.
Samhalls vd Monica Lingegård betonar att företaget måste ha en hållbar ekonomi och att man jobbar intensivt för en bra arbetsmiljö. Men också: ”Skulle jag kritisera oss så finns det mycket kvar att göra utifrån planering, schema och arbetsledning.”
Samhalls vd Monica Lingegård säger i en intervju med SVT:s Rapport att hon kommer att agera på och följa upp Dagens Arbetes uppgifter om elektronikåtervinning och granatdemontering på Samhall.