Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

ATK handlar om att känna sig fri

5 november, 2015

Skrivet av Matts Jutterström

Matts Jutterström är förbundsordförande för Pappers.
Matts Jutterström är förbundsordförande för Pappers.

Möjligheten att styra över tiden är viktig för att vi ska känna oss fria. Men det kommer inte till oss utan kamp.

Nu under hösten har vi försökt formerat kraven inför avtalsrörelsen. Den startar när kraven sedan överlämnas till arbetsgivarna under julveckan.

Jag är hemma i Hälsingland och pratar med min farsa. Han har jobbat
i pappersindustrin i 49 år och merparten av åren i tung skiftgång, buller, i gasutsläpp i blekerier när de blekte massa med klor. Vi pratar om arbetstiden, om hur det var.

Han berättar:

”Då, på 50-talet, innan kontinerliga skiftgången startade, jobbade vi 48 timmar i veckan med tre skiftlag, slog igen fabriken varje lördag och startade upp på måndag förmiddag. Oftast fick vi jobba övertid på söndagarna med en massa skitjobb, ingen slapp undan.

På 60-talet fick vi avtal om en arbetstidsförkortning till 42 timmar i veckan och kontinuerlig skiftgång med fyra skiftlag. Vi var långlediga från torsdag eftermiddag till måndag natt och jobbade varje helg utom en på fyra veckor.

1974 kom det stora genombrottet, vi fick 36 timmars arbetsvecka och det blev fem skiftlag. Vilket lyft, vi fick en helledig vecka var femte vecka! Men det var genom avtal vi fick det, aldrig att arbetsgivarna skulle ha kommit på att ge oss det.”

Pappers hade drivit på för en arbetstidsförkortning och det var tryck i detta att förkorta arbetstiden.

”Du förstår”, säger farsan, ”arbetstider är viktigt. Vi säljer vår tid i fabriken, och för den tiden vi tillbringar där så vill vi ha rimliga villkor. Skiften ska vara drägliga och förtjänsten bra. Ägarna till bolagen tar alltid det de vill ha. Så egentligen kräver vi inte mycket, utan bara att de betalar för den tid vi tillbringar där.”

Vi pratar vidare om olika arbetstidsförkortningar. Nu har vi ATK (arbetstidskontot) med tre olika val, där den enskilde har 3,5 procent att välja för. ATK har inte förändrats sedan 2004, vore det inte dags för detta nu?, undrar jag.
”Jo visst, men då måste vi hålla ihop och stå på oss om det ska bli någon förbättring”, säger han.

Dagen efter så sitter vi och pratar i det jaktlag jag jagar i, det är många av mina kamrater som jobbar på fabriken och vi kommer osökt in på detta med att vara ledig.
”Tänk vad bra det är, det här med ATK”, säger en av mina kamrater. ”Nu när vi
jagar älg kan jag plocka ut några dagar ATK. Så den får ni gärna bygga ut med flera dagar. Att själv kunna bestämma lite grann över sin tid är så himla bra. Ta med detta i nästa avtalsrörelse.”

”Det skönt att komma ut i friska luften, ut ifrån bullriga lokaler, att få andas och rå sig själv, så bygg ut ATK”, är det en annan som säger.

Och jag tror dem, för det handlar faktiskt om att för en gångs skull känna sig fri, fri från ett arbete som många gånger känns som ett nödvändigt ont.

För övrigt tycker jag SD är ett fascistiskt parti.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Du har faktiskt rätt att åka till fjällen

Du har faktiskt rätt att åka till fjällen

Det är dags att ge individerna mer makt över arbetstiden. Och där kan du ge dig på att arbetsgivarna inte håller med.

Nytt år – och en ny tvär högergir

Nytt år – och en ny tvär högergir

”Vi får hoppas att det nya året rymmer många bra dagar, trots blå-brun budget och en arbetsrätt på förhandlingsbordet”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Dags att mobilisera för en dräglig pension

Krönika, Matts Jutterström.

Smörgåsbordet är dukat, varsågoda!

Arbetsgivarna vill minska fackets inflytande över lönen, tiden och arbetsmiljön. Nu är det viktigt att vi håller ihop så vi får tyngd bakom våra krav, skriver Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

Nu måste vi kämpa för Las!

I nästa nummer av Dagens Arbete har Matts Jutterström skrivit sin sista krönika. Med anledning av hans bortgång publicerar vi den nu. I krönikan slår han fast att det är dags att stå upp för Las.

”En viktig röst för kollektivavtalen”

Det är dags att rösta igen, och vad man än tycker om EU är det ett mycket viktigt val. Vill vi ha en union för eller mot trygga anställningar?

Svenskt Näringsliv vädrar morgonluft

”Nu utbasuneras det ena galna förslaget efter det andra, som inte på något sätt gynnar dig”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Friskare arbetsliv – var god dröj

”Jakten på de sjuka fortsätter oavsett regering. Det är helt galet”, skriver Matts Jutterström, förbundsordförande för Pappers.

Vi måste spänna bågen hårdare

”Är det någon grupp i detta samhälle som lever på knivs­eggen av stenhård konkurrens är det pappersarbetaren”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Vi fortsätter kampen framåt

En ny tid, med en ny riksdag ställer nya krav på förbundet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inomindustrin. De anser att Opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från Opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till förslaget. […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

”Det blir svårt att få lönen  retroaktivt”

”Det blir svårt att få lönen retroaktivt”

De anställda på hustillverkaren Götenehus hoppas att företagets framgångar ska synas i lönekuverten, också i dem som redan har delats ut.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.